W ujeciu swiata to ja nie mam juz takiego pelnego optymizmu. Roznego rodzaji pochodow, marszy i rocznic odbywa sie na swiecie ktore budza czasem rozne formy niepokoju. Jak chocby z ostatnich np.rocznica smierci gen. Franco. Nacjonalizm w roznych formach wciaz jest zywy i wykorzystywany do polityki. Ale o tym mam juz coraz mniejsza chec dyskusji ..sinar pisze:Uwazam ze w obecnych czasach nie grozi nam faszyzm (...)
Ostatnio doniesienia sa wogole jak dla mnie srednio ciekawe.
Ostatnio zorganizowana "wystawa" w PE dot. aborcji ktora wzbudzila tam kontrowersje bedzie teraz prezentowana "w szkołach podstawowych i średnich, uczelniach, instytucjach samorządowych i parafiach w całej Polsce" (Zrodlo: WP.pl)
Przy okazji takich "marszy rownosci" mowi sie o tym ze "Oprocz prawa do wolnosci jest tez moralnosc publiczna i sa ludzi o roznej wrazliwosci(...) [Wypowiedz M.Kamińskiego w programie "Siodmy dzien tygodnia" w Radiu Zet; Zrodlo: Metro] - to mam wrazenie ze jezeli tu chodzi o kwestie aborcji i dzieci ze szkol podstawowych to ja przepraszam aleo jakim rozgraniczeniu ludzkiej wrazliwosci tu mowimy ? ...
Jezeli chodzi o telewizje to nie dosc ze jak dla mnie traci ona atrakcyjnosc, i w duzej mierze tylko nocadaje sie cos ciekawego obejrzec - to samo z radiem tylko praktycznienocami leci cos innego niz 'papka' - a teraz jeszcze pojawia sie informacje ze abonament wzrasta. Heh. Ja rozumiem oplacac kulture itd ale jezeli w zamian dostaje sie wrecz tylko - w odczuciu subiektywnym - pole gdzie odbywaja sie gry polityczne a jeszce jak to ma byc "niedajboze" np. "medium calkowicie sterowane" to ja dziekuje za taka telewizje - juz mialem lata temu "przyjemnosc" taka ogladac.
"Utopijne" stwierdzenia na ksztalt :
powinny chyba byc historia...USTAWA O KONTROLI PUBLIKACJI I WIDOWISK
Art. 1.
1. Polska Rzeczpospolita Ludowa zapewnia wolność słowa i druku w publikacjach i widowiskach.
"Dziennik Ustaw" nr 20 z 12 VIII 1981, poz. 99.
Ale coz moje zniesmaczenie w tych kwestiach tylko coraz bardziej sie poglebia ... i mam coraz mniejsza chec jakiegokolwiek dyskutowania o tym ...
W glowie tylko bije echem slyszane w mlodosci z glosnikow slowa :
"Odnowi się milicja, zmieni się prawo / Zmieni się wszystko, lecz będzie to samo - od nowa!" - Dezerter - Odnowa