Perswazja językowa we współczesnej reklamie.

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
got3
Nowy(a)

Perswazja językowa we współczesnej reklamie.

Post autor: got3 » 17 sty (pn) 2005, 12:22:32

Muszę napisać pracę na taki właśnie temat. Może ktoś zasugeruje godne polecenia pozycje książkowe? Interesują mnie też reklamy na których mógłbym oprzeć swoją pracę. Myślałem nad kampanią reklamowa Heyah, ale potrzebuje jeszce reklam z innych branż. Z góry dziękuję za pomoc.

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 12 lut (sob) 2005, 22:44:44

Podobną grupe docelowa i językową konotację miały kampanie np. frugo "no to frugo". W kwestii literatury - zajrzyj do klasyki, czyli książki prof. Bralczyka "Język na sprzedarz".

andy
Ekspert
Ekspert

Post autor: andy » 15 lut (wt) 2005, 11:09:08

Dodam jeszcze, że aby kompetentnie napisać coś o języku m. in. trzeba znać podstawowe koncepty dotyczące komunikacji, funkcji językowych.
Tu ftp://ftp.helion.pl/online/perswa/perswa-2.pdf znajdziesz jeden z bardzow wielu przykładów dostępnych w necie.

No i epokowe dzieło Vance'a Packarda "Hidden Persuasion" (Ukryta perswazja), rewelacyjne:

Barańczak S., 1983: Czytelnik ubezwłasnowolniony: perswazja u masowej kulturze literackiej PRL. Paryż.

ghx

Re: Perswazja językowa we współczesnej reklamie.

Post autor: ghx » 21 lut (pn) 2005, 23:48:10

witam mam podobny temat na ustną mature i chciałbym wymienić sie materiałami oraz wiedza na ten temat bardzo prosze o kontakt moj e-mail - ghx@***SPAM***.pl posiadam sporo materiałów na ten temat ale chce mieć jeszcze wiecej wiec możemy sie dogadać bardzo prosze o pilny kontakt z góry dziekuje 3m sie

pesca
Ekspert
Ekspert

Post autor: pesca » 22 lut (wt) 2005, 08:59:01

Jeżeli masz materiały to może wrzuciłbyś je tu na forum (oczywiście jeżeli to możliwe), łatwiej będzie o nich mówić, a może kiedyś przydadzą się komuś z podobnym problemem. Jak możesz to poprostu je tu umieść, a my spróbujemy jakoś pomóc :)

got3
Nowy(a)

Post autor: got3 » 25 kwie (pn) 2005, 15:25:37

Zapomnialem kompletnie ze kiedys tu pisalem :) Literature w koncu skompletowalem sam. Wybralem:
1.Jerzy Bralczyk, Język na sprzedaż - genialna pozycja
2.Piotr Majewski, Szybki poradnik do perswazyjnych reklam - tam byly podane schematy tworzenia reklam i na tym oparlem szkielet swojej pracy. Opisywalem poszczegolne kroik i do nich stosowalem srodki perswazyjne :)

Teraz czytam ta ksiazke o perswazji przyda sie napewno w razie jakiegos pytania, bo mature mam za 2 dni :)

I jedna uwaga ... najlepiej napisac wszystko samemu i nie uczyc sie na pamiec. Trzeba wiedziec o czym sie mowi i zrobic to w interesujacy sposob! Wiec troche krzywo patrze na to ze niektorzy pisza za innych te prace i to za darmoche ;)

Niuta

Re: Perswazja językowa we współczesnej reklamie.

Post autor: Niuta » 25 sie (czw) 2005, 15:36:45

got3 pisze:Muszę napisać pracę na taki właśnie temat. Może ktoś zasugeruje godne polecenia pozycje książkowe? Interesują mnie też reklamy na których mógłbym oprzeć swoją pracę. Myślałem nad kampanią reklamowa Heyah, ale potrzebuje jeszce reklam z innych branż. Z góry dziękuję za pomoc.

Tak sie wlasnie sklada, ze piszemy na bardzo podobne tematy. Nie wiele Ci pomoge, ale moge Ci polecic ksiazke Wojciecha Budzyńskiego "Reklama: techniki skutecznej perswazji" oraz inna ksiazke J. Bralczyka "Język na sprzedaż". Moga Ci sie przydać:) Wydaje mi sie, ze to podstawowe ksiązki do pisania na temat perswazji w reklamach.
A co do reklam, do których musisz sie odniesc, to moge Ci zaproponowac np. reklama Fortuny (sokow)- tu mozesz sie odniesc do tekstu, melodii itp. Inna reklama: firma TOP SECRET. W prasie masz np. reklame oleju (charakterystyczna kolorystyka: popoludniowe niebo, przyjemny żółty kolor kropli). Ale wybor nalezy do Ciebie:)
Bedzie mi bardzo milo jezeli w czyms Ci pomoglam:)

Martuha

yhm tylko skad te ksiazki...

Post autor: Martuha » 02 lut (czw) 2006, 14:08:46

Czesc :) i ja mam podobny problem bo przygotowuje ten temat, a raczej dopiero zaczynam.. zastanawialam sie czy lepiej wziasc np reklame danego prduktu (myslalam o plusie) i pokazac roznice w jezyku perswazyjnym stosowanym w radiu telewizji i gazetach czy moze wziasc z przekroju typu; relkamy humorystyczne, powazne, spoleczne itd... jak naarzie szukam ksiazki o ktorej juz wspomniano czyli Piotr Majewski, Szybki poradnik do perswazyjnych reklam i dostac tego nigdzie sie nie sa, nawet w czytelniach nie ma... juz nie mowie ze jedyna ksiazka jaka udalo mi sie (cudem!) wypozyczyc do domu byl Bralczyk :] a czas plynie...
pozdrawiam :)

bryndza

Ja też męczę się z reklamą

Post autor: bryndza » 02 lut (czw) 2006, 15:00:39

Przymierzam sie do napisania pracy magisterskiej na temat: "Zróżnicowanie reklamy pod względem środków przekazu". Chciałabym porównać techniki stosowane przy tworzeniu reklamy do radia, telewizji i prasy oraz porównać pod różnym względem reklamy tej samej marki w róznych mediach. Potrzebuję pilnie materiałów reklamowych. Chodzi mi głównie o całość reklam z jednej kampanii reklamowej danej marki. Teoretycznie wiem jak uzyskac takie materiały, ale cierpię na zupełny brak czasu, a obrona tuż tuż...
Jeśli macie jakieś pomysły co do kształtu mojej pracy, będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Mój mail: :cry: bryndza10@vp.pl

Martuha

Post autor: Martuha » 03 lut (pt) 2006, 22:54:35

Ja tez potzrebuje paru reklam i wypisywalam amile do roznych firm i instutucji, ale niestety bez rezultatu... jak i gdzie i komu powinnam marudzic zeby je uzyskac?

nulek

magisterka ...

Post autor: nulek » 21 mar (wt) 2006, 15:58:21

Witam, pisze prace na tem. "Typy argumentacji w reklamie"
Wyglada to tak, ze badam reklamy glownie prasowe pod katem uzytych typow argumentacji, opisuje funkcje itp.

Przydaloby mi sie, zeby ktos z boku, na swiezo napisal jakies uwagi, zwykle takie spojrzenie jest bardzo cennr

pozdrawiam

Pauluś

matura...:(

Post autor: Pauluś » 20 wrz (śr) 2006, 17:20:35

Wybrałam temat na maturę "Funkcja perswazyjna w reklamie młodzieżowej. Dokonaj analizy języka współczesnych reklam skierowanych do młodzieżowego odbiorcy. pomóżcie. Nie wiem jaki przykład reklamy wziąść pod uwagę. Pysio, Plus, a może jakieś inne? Które są najlepszym przykładem? Czy warto iść na wykłady z perswazji na jakiejś uczelni i czy w ogóle mnie wpuszczą? :D piszcie na mail`a paula_oriflame5@wp.pl

ODPOWIEDZ