Prace licencjackie: sprawy formalne i dyskusje
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Czasami coś napisze
Jak ma wyglądać układ bibliograficzny? Nie wiem którym standardem mam się kierować, bo na różnych stronach są różne wersje:
autor, tytuł w cudzysłowie, miasto, rok
tytuł, autor, rok, miasto
i masę innych, z pogrubioną czcionką, kursywą, kapitalikami itd.
Proszę o wzór, jakim mam się kierować przy spisaniu bibliografii do pracy lic.
-
- Nowy(a)
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Cytaty z mediów elektronicznych
Wydaje się, że nie ma potrzeby cytowania wypowiedzi dziennikarzy z radia czy z telewizji, o ile nie stanowią owe cytaty kwestii absolutnie kluczowej i bezwzględnie potrzebnej dla przeporowadzenia głównej tezy pracy licencjackiej. Jeżeli cytowanie jest konieczne, można opisać źródło, z którego pochodzi cytat w przypisie (ale do bibliografii to już nie bardzo się nadaje). Najprościej będzie po prostu napisać zdanie o tym co kto i gdzie powiedział w formie opisu, a nie cytatu - wtedy nie ma problemu ani z przypisem ani z bibliografią.Midgamence pisze:Czy można cytować wypowiedzi dziennikarzy z telewizji internetowej. Chodzi oto, że materiał istnieje w sieci ale nie wiem czy można cytować źródła nie "fizyczne" a jeżeli można to jak zapisać to w przypisach i czy dodawać taką telewizje do bibliografi ?
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Metodyka pisania pracy licencjackiej
Była na te tematy mowa na Metodyce pisania pracy licencjackiej. Odszukaj lub zdobądź notatki. Możesz też sięgnąć do materiałów pomocniczych zamieszczonych na tym forum.Faren pisze:Jak ma wyglądać układ bibliograficzny? Nie wiem którym standardem mam się kierować, bo na różnych stronach są różne wersje:
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Standardy cytowania źródeł internetowych
A to już bardzo dobre pytanie!Faren pisze:Jak podajemy źródło cytatu, jeśli pochodzi z internetu? Samym adresem http:// czy tytuł artykułu/nazwa serwisu/adres? Np.
"BAFTA rozdała nagrody", Gamezilla, htpp://www.gamezilla.pl/
Otóż zauważmy na wstępie, że stąpamy po dziewiczym gruncie. Przypisy bibliograficzne dla źródeł internetowych zaczynają dopiero podlegać jakiejkolwiek standaryzacji.
Znalazłem w sieci bardzo wartościowy (i zarazem praktyczny!) opis dwóch róznych standardów cytowania (wskazywania na źrodła) z internetu. Zajrzyjcie tutaj:
http://www.oss.wroc.pl/biuletyn/ebib14/sliwinska.html
Oba opisane sposoby cytowania w przypisach i wskazywania w bibliografiach internetowych źródeł informacji są z punku widzenia ID WSR/WSTH odpowiednie.
-
- Czasami coś napisze
Mam drobny dylemat, Sławek na Metodyce mówił, iż w pracy powinno się pisać o sobie (jako autorze) w trzeciej osobie, czyli "autor niniejszej pracy zwraca uwagę na...". Jednak mój promotor poradził, abym napisał po prostu "w niniejszej pracy zwracam uwagę na" i niestety jestem na rozstajach, nie wiem bowiem której zasady mam się ostatecznie trzymać 

- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Forma bezosobowa jest najlepsza
Przy redagowaniu tekstów naukowych najlepszy i najbardziej pożądany jest styl bezosobowy. Nie pisz "w niniejszej pracy zwracam uwagę na..." (w pierszej osobie) ani "autor niniejszej pracy zwraca uwagę na..." (w trzeciej osobie). Napisz tak: "w nieniejszej pracy zwrócono uwagę na..." lub "w nieniejszej pracy zwraca się uwagę na...".Faren pisze:Mam drobny dylemat, Sławek na Metodyce mówił, iż w pracy powinno się pisać o sobie (jako autorze) w trzeciej osobie, czyli "autor niniejszej pracy zwraca uwagę na...". Jednak mój promotor poradził, abym napisał po prostu "w niniejszej pracy zwracam uwagę na" i niestety jestem na rozstajach, nie wiem bowiem której zasady mam się ostatecznie trzymać
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Pożądana jednostronność
Jednostronnie.mrowka pisze:Czy pracę licencjacką drukujemy jednostronnie czy dwustronnie? bo mam sprzeczne informacjeCzy jeżeli dwustronnie to strona tytułowa jest osobną kartką? Czy po drugiej stronie jest spis terści? Pomocy! bo czasu mało
-
- Zawsze coś napisze
-> seminarium licencjackie...
Przypominam, że każdy ze studentów na obowiązek przez najbliższy semestr:
1. zaliczyć seminarium licencjackie I spełniając następujące kryteria:
a) zaproponować temat pracy licencjackiej
b) z pomocą promotora przygotować plan pracy oraz bibliografię.
2. kontaktować się indywidualnie z wybranym promotorem w wybrany dla siebie sposób (nie ma zajęć stacjonarnych z seminarium licencjackiego)
3. uzyskać w trakcie sesji egzaminacyjnej wpis (zal bez oceny) od promotora do indeksu i karty egz.
Przypominam, że każdy ze studentów na obowiązek przez najbliższy semestr:
1. zaliczyć seminarium licencjackie I spełniając następujące kryteria:
a) zaproponować temat pracy licencjackiej
b) z pomocą promotora przygotować plan pracy oraz bibliografię.
2. kontaktować się indywidualnie z wybranym promotorem w wybrany dla siebie sposób (nie ma zajęć stacjonarnych z seminarium licencjackiego)
3. uzyskać w trakcie sesji egzaminacyjnej wpis (zal bez oceny) od promotora do indeksu i karty egz.
-
- Nowy(a)
Mam pytanie odnośnie znajomości źródeł. Chodzi mi dokładnie o to, że w pracy mam źródła mające po kilkaset stron a wykorzystałem z nich tylko dosłownie pojedyncze fragmenty lub strony. Czy wystarczy znajomość tych stron i ich okolic czy muszę znać treść całej książki, którą tylko przejrzałem w poszukiwaniu konkretnych informacji ?
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Znajomość dzieł czy fragmentów dzieł
Wystarczy znajomość odpowiednich fragmentów dzieł, czyli tych, które były przydatne przy pisaniu pracy i tych, które były cytowane lub/i wskazane w przypisach.Milczar pisze:Mam pytanie odnośnie znajomości źródeł. Chodzi mi dokładnie o to, że w pracy mam źródła mające po kilkaset stron a wykorzystałem z nich tylko dosłownie pojedyncze fragmenty lub strony. Czy wystarczy znajomość tych stron i ich okolic czy muszę znać treść całej książki, którą tylko przejrzałem w poszukiwaniu konkretnych informacji ?
-
- Nowy(a)