Dlluuuggi Flash
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Zawsze coś napisze
Dlluuuggi Flash
co myslicie o stronach tworzonych we fleshu ktore sie uruchamiaja tak dlugo (kazda podstrona) ze mozna dostac kurwicy? szczegolnie jako przyklad podaje strone AXE ktora wynalazlem szukajac nowych promocji i reklam: http://www.efektaxe.pl/ . Co prawda mam uruchomionego osiolka ale i tak trwalo to tak dlugo ze poprostu wylaczylem mimo ze naprawde chcialem zobacz co tam bedzie. czy takie strony to jest dobra reklama? a moze sa tylko zrobione pod klienta? co wazniejsze piekne zdjecia czy szybsze ladowanie sie? a moze zdjecia lepiej zastapic ostatnio modnymi flashowymi ilustracjami?
zapraszam do dyskusji (szczegolnie DIGIego;) )
zapraszam do dyskusji (szczegolnie DIGIego;) )
-
- Zadomowił(a) się
rzeczywiscie strasznie dlugo sie to wgrywa. nie znam sie na tym, ale istnieja strony z duza iloscia flashy a laduja sie szybko, moze chodzi o serwer? chodzi tez pewnie o samych programistow, kiepskich programistow w przypadku axe
powinni jeszcze przejrzec fachowa literature czy zapisac sie na jakis kurs nauki flasha.

-
- Loża WSR
-
- Początkujący(a)
No wiec wiekoszc z was pisze bzdury bez obrazy oczywiscie
"chodzi tez pewnie o samych programistow, kiepskich programistow w przypadku axe powinni jeszcze przejrzec fachowa literature czy zapisac sie na jakis kurs nauki flasha." << a to juz jest szczyt glupoty
Strona po pierwsze jest fajnie zrobiona genialny pomysl zeby wstawic sekwencje filmowe. U mnie ladowala sie szybko fakt ze mam szybkie lacze ale okej wiem ze napewno wazy troche z tego wzgeldu po prostu ze sa wstawione sekwencje filmowe. Flash jako technika jest nastawiona glownie do optymalizacji rozmiaru, poniewaz kazda grafika jest zamieniana na zmienne ktore przelicza sobie procek. Ale to tylko tyczy sie grafiki wektorwej, jezeli wstawiamy zdjecie to flash juz nie moze go bardziej skompresowac niz jpg a tym bardziej avika, tak samo jest z plikami muzycznymi, flash jako tako je kompresuje ale tez cudow nie mozna zrobic.
Mysle ze jezeli rozwina sie w polsce bardziej lacza internetowe to bedzie mozna poszalec z sekwencjami fimowymi bo jest to najbardziej efektowny gadzet.
A co do samej strony krytukujecie ze sie za wolno laduje, na tej stronie postawiono na animacje, podklad dzwiekowy, miala powalic inowacyjnoscia. Zgadza sie ze zajmuje zapewne 4 razy tyle co standardowa strona bez animacji. Ale cos za cos. Wiec mysle ze warto to docenic jak ludzie napracowali sie przygotowujac taka strone.

"chodzi tez pewnie o samych programistow, kiepskich programistow w przypadku axe powinni jeszcze przejrzec fachowa literature czy zapisac sie na jakis kurs nauki flasha." << a to juz jest szczyt glupoty
Strona po pierwsze jest fajnie zrobiona genialny pomysl zeby wstawic sekwencje filmowe. U mnie ladowala sie szybko fakt ze mam szybkie lacze ale okej wiem ze napewno wazy troche z tego wzgeldu po prostu ze sa wstawione sekwencje filmowe. Flash jako technika jest nastawiona glownie do optymalizacji rozmiaru, poniewaz kazda grafika jest zamieniana na zmienne ktore przelicza sobie procek. Ale to tylko tyczy sie grafiki wektorwej, jezeli wstawiamy zdjecie to flash juz nie moze go bardziej skompresowac niz jpg a tym bardziej avika, tak samo jest z plikami muzycznymi, flash jako tako je kompresuje ale tez cudow nie mozna zrobic.
Mysle ze jezeli rozwina sie w polsce bardziej lacza internetowe to bedzie mozna poszalec z sekwencjami fimowymi bo jest to najbardziej efektowny gadzet.
A co do samej strony krytukujecie ze sie za wolno laduje, na tej stronie postawiono na animacje, podklad dzwiekowy, miala powalic inowacyjnoscia. Zgadza sie ze zajmuje zapewne 4 razy tyle co standardowa strona bez animacji. Ale cos za cos. Wiec mysle ze warto to docenic jak ludzie napracowali sie przygotowujac taka strone.
-
- Zawsze coś napisze
wszystko fajnie, tylko jesli kompresja jest wieksza to nie oznacza od razu ze mozna porzucic roZzadek i wrzucac wszystko co sie da,Ale to tylko tyczy sie grafiki wektorwej, jezeli wstawiamy zdjecie to flash juz nie moze go bardziej skompresowac niz jpg a tym bardziej avika, tak samo jest z plikami muzycznymi, flash jako tako je kompresuje
z tym tez sie nie zgadzam, wszystko zalezy od tego jak jest strona zrobiona, wiec od ludzi ktorzy ja tworza, jak zle wyglada czy sie zle laduje zalezy tylko od wykonawcy, no, moze czasem i od klienta (moze nawet czesciej)a to juz jest szczyt glupoty
tylko czy ta innowacyjnosc zwiekszy ilosc osob odwiedzajacych strone, chyba ze bardziej chodzi o pokazanie jakosci, cZyli niech sie otwiera tym ktorzy maja b. dobre lacze (bo wiadomo ze za jakis rok to i tak strone zmienia) - a sa to programisci, graficy lub bardziej zamozni ludzie (ktorzy raczej wiecej niz 10 sek. nie beda czekali na otwarcie. moze tez tu chodzi o to aby mowiono o stronie jaka nowosc wprowadzono, wtedy chcac zobaczyc to cudo beda ludzie wchodzili i czekali koniecznie aby to sie zaladowalo,postawiono na animacje, podklad dzwiekowy, miala powalic inowacyjnoscia
a co do samej strony axe to moje wnioski jeszcze byly wczesne bo ta strona caly czas jest uaktualniana (np. w ciagu ostatnich dni dodali kilka babek pozmieniali elementy wyboru, troszke szybciej sie laduje), wiec trzeba poczekac az to skoncza robic i wtedy zobaczymy,
aha jest jedna rzecz ktora mnie wkurza w tej stronie - brak opcji wylacz dzwiek (albo jej nie widze)
-
- Loża WSR
Chodzi o uwodzenie. Same laski to za malo. Dlatego wala Ci hipnotycznie po uszach taka muzyke zebys byl jak to spiewal Brian Ferry "in the mood for love"Ato pisze:aha jest jedna rzecz ktora mnie wkurza w tej stronie - brak opcji wylacz dzwiek (albo jej nie widze)

notabene niektore panienki chyba nie za dobrze dobrane jesli chodzi o temperament. Szczegolnie pani nr.2 - ta nagrzana co chce chlopa i nr.4 - co jej prawie nie slychac. Nie brzmia zbyt przekonywujaco o mowie ciala nie wspomne. Coz tak jest jak sie zatrudnia modelki a nie bezrobotne aktorki to takie sa efekty. Axe ma byc sexy wiec zatrudniaja ladne buzie (zreszta wcale nie nowe) ale bez talentu aktorskiego. Bo i po co?
Oprocz tego sciagnalem jeden taki gadzecik cale 8 mega. Myslalem ze cos ciekawszego a tego nawet organizerem nazwac nie mozna. Kalendarzyk i cus jeszcze. Za dobrze to nawet nie widze. Nie wiem moze monitor mam stary czy rozdzielczosc za slaba ale zeby cos tam zrobic to musialbym lupy uzywac. Ciekawe do kogo skierowana jest ta reklama? Do biznesmenow, maniakow komputerowych, czerwonych szelek, bialych kolnierzykow czy moze do hiphopowcow? Bo z tego co pisal Digi i moich wlasnych obserwacji to trzeba miec niezly sprzet (czytaj niezla kase) zeby w ogole zobaczyc i docenic cale to ambitne przedsiewziecie.
A sie rozpedzilem. Axe zapewne kieruje reklame do szerokiego grona mezczyzn. Raczej tych bogatszych i mlodszych ale jednak. Stad oczywiscie 5 pan ktore reprezentuja rozne typy idealnej kobiety zaleznie od naszych upodoban gustu i temperamentu. Co oczywiscie ma nam pomoc w wyborze odpowiedniej linii dezodorantow. Tyle tylko ze waskie gardlo (internetowo-sprzetowe???) moze nie pozwolic dotrzec tej akcji do swiadomosci wszystkich zaintersowanych. Ok koncze medrkowac i wracam do pracy z promocji. Moze mi sie uda cos napisac do niedzieli.
-
- Początkujący(a)
A co na tej stronie jest zle zrobione to ze duzo wazy ? wolno sie laduje ? moze bylo zalozenie zeby powalala efektami tak chcial klient wiec programista ani animator nie wyczaruje nic wiecej. Mysle ze strona jest profesjonalnie zrobiona i nie ma zadnych bugow technicznych fakt ze nie przejrzalem sie jej za dobrze ale tak z grubsza jest okej.Ato pisze: z tym tez sie nie zgadzam, wszystko zalezy od tego jak jest strona zrobiona, wiec od ludzi ktorzy ja tworza, jak zle wyglada czy sie zle laduje zalezy tylko od wykonawcy, no, moze czasem i od klienta (moze nawet czesciej)
Nie wiem czy zwiekszy czy nie ale moze oko ucieszyc nie wiemy jakie byly zalozenia przy tworzeniu tej strony wiec raczej nie mozemy sie wypowiadac za bardzo czy spelni ona swoja role tylko snuc domysly.Ato pisze: tylko czy ta innowacyjnosc zwiekszy ilosc osob odwiedzajacych strone, chyba ze bardziej chodzi o pokazanie jakosci, cZyli niech sie otwiera tym ktorzy maja b. dobre lacze (bo wiadomo ze za jakis rok to i tak strone zmienia) - a sa to programisci, graficy lub bardziej zamozni ludzie (ktorzy raczej wiecej niz 10 sek. nie beda czekali na otwarcie. moze tez tu chodzi o to aby mowiono o stronie jaka nowosc wprowadzono, wtedy chcac zobaczyc to cudo beda ludzie wchodzili i czekali koniecznie aby to sie zaladowalo...
Taka nauczka na przyszlosc nie wypowiadaj sie o czyms o czym nie masz pojecia. I nie obrazaj ludzi ktorzy dobrze zrobili swoja robote.mefju pisze: Wybacz mistrzu, ale mnie obrażasz.
Dupek.
sinar pisze:Bo z tego co pisal Digi i moich wlasnych obserwacji to trzeba miec niezly sprzet (czytaj niezla kase) zeby w ogole zobaczyc i docenic cale to ambitne przedsiewziecie.
Lub troche cierpliwosci

-
- Zadomowił(a) się
Rzeczywiście przesadziłem wypowiadając się tak negatywnie o Twórcach tej strony. Nie powinienem oceniać Ich pracy z wlasnego punktu widzenia, ponieważ się na tym nie znam.DiGi pisze: Taka nauczka na przyszlosc nie wypowiadaj sie o czyms o czym nie masz pojecia. I nie obrazaj ludzi ktorzy dobrze zrobili swoja robote.
Przepraszam Ich.
-
- Zawsze coś napisze
ale wlasnie o to mi chodzilo ze chcialem przedstawic sens projektu jako calosc, bo sam jestem ciekaw - czasem zrobienie strony ktora sie wywala, ma wiecej bugow niz dzialajacego kodu moze byc lepsza reklama (samo to ze sie wywala) niz ladnie i prawidlowo zrobiona strona, a w przypadku axe wydaje mi sie ze klient do ktorego jest ta strona kierowana (mlodziez-studenci(?), pec meska, nie tylko programisci i graficy) nie bedzie za dlugo czekal na strone, i wlasnie dobrym przykladem jest mefiu ktory mowi ze mu sie nie podoba wiec chyba jednak cos nie tak z ta reklamatak chcial klient wiec programista ani animator nie wyczaruje nic wiecej