"Przedstaw różne obrazy rodziny w wybranych utworach li

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Gość

"Przedstaw różne obrazy rodziny w wybranych utworach li

Post autor: Gość » 28 lut (sob) 2009, 20:02:13

"Przedstaw różne obrazy rodziny w wybranych utworach literackich" to jest mój temat na maturę z polskiego. Jakie utwory mogłabym wybrać? Już trochę zaczęłam pisać, i wzięłam "Moralność pani Dulskiej" (chciwość na pieniądze i matriarchat), "Kamizelka" (miłość i szacunek), "Nasza szkapa" (bieda) i nie wiem co dalej. Myślałam nad "Powrót posła" i "Romeo i Julia, ale nie wiem czy to będzie dobre. Chciałabym wykorzystać 5 utworów w mojej pracy. Proszę o jakieś wskazówki. Z góry dziękuje!

Annka
Bywalec
Bywalec

Post autor: Annka » 28 lut (sob) 2009, 20:11:43

"Tango" Mrożka (jeśli wciąż jest lekturą), "Nad Niemnem"... to tyle co mi tak szybko przyszło do głowy

bartek_f
Bywalec
Bywalec

Post autor: bartek_f » 28 lut (sob) 2009, 21:13:01

jeżeli chcesz wyjść poza tzw. kanon (canon? cannon? ;) ) lektur, to polecam "Ojca Chrzestnego" M. Puzo oraz opowiadanie Marka Hłaski "Ósmy dzień tygodnia".

Augustanna
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Augustanna » 01 mar (ndz) 2009, 09:37:34

Annka pisze:"Tango" Mrożka (jeśli wciąż jest lekturą), "Nad Niemnem"... to tyle co mi tak szybko przyszło do głowy
Komisja nie przepuści, jak się nie wciśnie Mrożka. A przynajmniej u nas ludzie mieli ciężko bez niego ;]

ODPOWIEDZ