Napisałbym coś o tym ekumenizmie ale hm.. takie troszke rzeczy piszecie że nie wiem o co zachaczyć.. a moze personalnie.. Sławku W. Co Ty sądzisz o ekumenizmie??
Bo ja np zależy z kim
Katolików z Angikaninami niewiele różni tak naprawde i zdaje się że odłam anglikański ma zamiar wrócić do Kościoła Katolickiego.. (tak dokładnie wrócić)
Jak pewnie wiecie ekskomunika z Lefebrystów została zdjęta ( to też częśc ekumenizmu ) wiec z ekumenizmem jest troche tak że jest dobry tylko zalezy z kim:)
No i jeszcze prawosławni.. Tutaj wbrew pozorom są bardzo niewielkie różnice i więcej nas łączy niż dzieli ( i na całe szczęście ) I gdyby tylko troche wiecej dobrej woli od Prawosławnych myśle że sporo można byłoby tutaj zrobić
Protestanci- No tutaj niestety spore różnice. Bardzo dużo jednak zrobił wywodzący się z Protestantyzmu ruch Taize a sam założyciel ( co było dosyć znane przyjął Komunię pod koniec swojego życia)
Ok chyba tyle.. o dialogu między-religinym nie będę się wypowiadał bo to jest zdaje sie rozmowa na inny temat:)
Samson
Wiara, religia, modlitwa, tolerancja
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar