Fotografia cyfrowa czy tradycyjna?
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Nowy(a)
Przede wrzystkim fotografia cyfrowa jest bardzo nietrwałą chyba ze nagra się zdjęcia na dysk i glęboko schowa w suchym miejscu i dodajmy to ze nie będzie wojny elektronicznej
Po pierwsze fotografia analogowa ma dusze!!! i trzeba pamientac o wrzystkim zanim zrobimy to zdjecie , trzeba byc swiadomym kazdego elementu. a nie napstrykamy 1000 i sobie wybierzemy 10 najleprzych. Faktem jest ze Fotografia cyfrowa ma w tych czasach wiecej mozliwosci i jest owiele łatwiejsza bo technologia poszła do przodu.po prostu każdy moze fotografowac. Jeszcze 10 lat temu fotografowac mogla osoba ktora sie na tym znala i byla w pewnym sesie artysta i znala sie choc troche na chemii , czego nie mozna powiedziec o dzisiejszych czasach! Sam doswiadczyłem tego ze fotografie nagrane na nieprofesjonalne plyty CD nie wytrzymuja dluzej niz 5-10 lat , czego nie mozna powiedziec o negatywie ktory jest dłógowieczny.. Fotografia analogowe powróci choć nigdy nie zgineła , poprostu stała sie mniej popularna ... np. ze wzgledów finansowych.... pozdrawiam wrzystkich milosnikow poczciwego analoga ;]

-
- Zaczyna działać
uwaga, ponizej znajduje sie post przepelniony jadem

Chyba masz błędne informacjeswirkens pisze:Przede wrzystkim fotografia cyfrowa jest bardzo nietrwałą chyba ze nagra się zdjęcia na dysk i glęboko schowa w suchym miejscu i dodajmy to ze nie będzie wojny elektronicznej![]()

a cyfrowa też ma dusze, tyle, że cyfrową. naprawdę nie wiedziałeś?swirkens pisze:Po pierwsze fotografia analogowa ma dusze!!! i trzeba pamientac o wrzystkim zanim zrobimy to zdjecie , trzeba byc swiadomym kazdego elementu.
lepiej zadowolic się mizernym efektem? imo im wiecej ktos zrobi świadomych zdjęc tym mniej prob podejmie do zrealizowania swojej wizji kolejnym razemswirkens pisze:a nie napstrykamy 1000 i sobie wybierzemy 10 najleprzych.
to tak zle, ze prawie kazdy dzis umie czytac, pisac i robic zdjecia? wolalbys zyc w kraju pelnym analfabetów?swirkens pisze:Faktem jest ze Fotografia cyfrowa ma w tych czasach wiecej mozliwosci i jest owiele łatwiejsza bo technologia poszła do przodu.po prostu każdy moze fotografowac. Jeszcze 10 lat temu fotografowac mogla osoba ktora sie na tym znala i byla w pewnym sesie artysta i znala sie choc troche na chemii , czego nie mozna powiedziec o dzisiejszych czasach!
nie trzymaj danych tylko na plytach, przeciez to oczywisteswirkens pisze:Sam doswiadczyłem tego ze fotografie nagrane na nieprofesjonalne plyty CD nie wytrzymuja dluzej niz 5-10 lat
owszemswirkens pisze:Fotografia analogowe (... T.T) poprostu stała sie mniej popularna ... np. ze wzgledów finansowych
również pozdrawiam i zycze powodzenia w ortoswirkens pisze:pozdrawiam wrzystkich milosnikow poczciwego analoga ;]

-
- Nowy(a)
" lepiej zadowolic się mizernym efektem? imo im wiecej ktos zrobi świadomych zdjęc tym mniej prob podejmie do zrealizowania swojej wizji kolejnym razem "
Po pierwsze nie zadowalam sie mizernym efektem , poniewaz wiem ze robiac jedno zdjecie bedzie ono dopracowane w 100% . Właśnie po to wiele lat uczyłem sie fotografii analogowej zeby nie musiec wybierac... bo ona nauczyła mnie szczegułowego i pokornego myslenia..
Każdy kto zajmuje sie fotografia powinien wiedziec jakie sa jej podstawy . niechce byc zgryzliwy czy cos ;p ale takie jest moje zdanie.. Moze jeszcze za krótko sie tym zajmujesz zeby to wiedziec ;] wyrazam tylko moje skromne zdanie. .. pozdrawiam ;]
Po pierwsze nie zadowalam sie mizernym efektem , poniewaz wiem ze robiac jedno zdjecie bedzie ono dopracowane w 100% . Właśnie po to wiele lat uczyłem sie fotografii analogowej zeby nie musiec wybierac... bo ona nauczyła mnie szczegułowego i pokornego myslenia..
Każdy kto zajmuje sie fotografia powinien wiedziec jakie sa jej podstawy . niechce byc zgryzliwy czy cos ;p ale takie jest moje zdanie.. Moze jeszcze za krótko sie tym zajmujesz zeby to wiedziec ;] wyrazam tylko moje skromne zdanie. .. pozdrawiam ;]