O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
bogbanka91
autor: bogbanka91 » 09 sty (ndz) 2011, 15:49:57
witam wszystkich!
Chciała bym prosić o pomoc i wskazówki jak najlepiej napisać samodzielnie pracę maturalną. Mój temat to motyw rozmowy człowieka z Bogiem.
mam już wybrane i opracowane lektury ale kompletnie nie wiem jak poukładać to w całość.
Prosze o pomoc

-
Kingula
- Zaczyna działać

autor: Kingula » 09 sty (ndz) 2011, 16:01:22
W internecie jest cała masa wskazówek, co do pisania prac maturalnych. Poza tym najlepiej konsultować się ze swoim polonistą.. Nie ma jednego, określonego 'wzoru' na napisanie pracy, bo wszystko zależy od Ciebie i od tego, jak masz przygotowany konspekt, a raczej plan wypowiedzi..
-
kubawalicki
- Nowy(a)
autor: kubawalicki » 09 sty (ndz) 2011, 22:41:11
Nie wiem czy jest sens robić sobie jakieś szczegółowe plany - to zależy od upodobań.
Ja polecam po prostu zastosować metodę: jeden dzień - jedna lektura - jedna (mniej - więcej) strona A4.
Później tylko strona na wstęp i na zakończenie
Domyślam się, że pewna znajomość wybranych pozycji jest, więc wystarczy odpowiedniego dnia "napoić się" odpowiednią ilością konstruktywnych streszczeń/opracować, po czym szybko robić ich rys, pod kątem tematu rzecz jasna.
Nic prostszego

.
Pozdrawiam
-
karolinasamoraj
- Nowy(a)
autor: karolinasamoraj » 14 sty (pt) 2011, 12:29:20
Nie wiem czy Twoje pytanie jest nadal aktualne, ale stwierdziłam, że napiszę do Ciebie.
Ważne jest to, byś nadała pewną harmonię pracy. Musi być ona, szczególnie, przejrzysta dla komisji. Najlepiej nadać chronologię według epok. Wtedy sama zauważysz czym różnił się ów motyw rozmowy człowieka z Bogiem w poszczególnych okresach.
Pamiętaj o dobrym wstępie - np. możesz zacząć od tego, co Cię zaciekawiło w tym temacie, np.: różnorodność motywu w literaturze oraz co mogło mieć na to wpływ, itd. Później analizuj epokowo motyw bądź możesz ująć go w sposób na zasadzie porównań - które motywy relacji człowieka z Bogiem są do siebie podobne. Możesz także ująć temat pod względem przeciwieństwa - motywy które mocno się ze sobą kontrastują. Wybór zależy do Ciebie.
Pamiętaj, gdy analizujesz konkretne dzieło to staraj się "nie lać wody" (przepraszam za kolokwializm), ale opisywać poszczególny motyw ubrany w zdania lakoniczne. Jest to duże ułatwienie zarówno dla Ciebie, jak i komisji, która słucha Cię jedynie przez 15 minut!
W zakończeniu przedstaw własne wnioski odnoszące się do tematu. Zakończenie nie może być za długie - raczej konkretne. Nie wiem w jaki sposób chciałabyś analizować pracę więc w tej kwestii nie mogę się wypowiedzieć.
Jeśli będziesz mieć jakieś pytania to pisz. Chętnie pomogę.