Motyw tonącego okrętu w literaturze i malarstwie

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Carmen

Motyw tonącego okrętu w literaturze i malarstwie

Post autor: Carmen » 07 lis (pn) 2005, 10:17:20

Bardzi potrzebuje wskazówek na temat motywu tonącego okrętu w literaturze i malarstwie.Znalazłam już kilka utworó. Moja teza to - motyw tonącego okrętu o znaczeniu symbolicznym i żeczywistym(nie bardzo wiem czy jest trafiona :wink: ) po za tym nie wiem jakie mam wziąść obrazy :?: była bym bardzo wdzięczna gdyby mi ktoś pomógł :D :D

NoLava

okręt

Post autor: NoLava » 08 gru (czw) 2005, 16:52:53

moja droga, pisze sie rzeczywisty, a nie "żeczywisty". poza tym "była bym" pisze się przecież razem ! :? a "wziąść" ??? :x przecież tak nie powinna pisać Polka . Resztę błędów pozostawię bez komentarza :evil:

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 08 gru (czw) 2005, 17:12:40

o bosze co za kytyka a morze osoba ktura prosi o pomoc jest dyslektykiem , zastanowiłaś(eś) się nad tym.
Jak nie chcesz pomóc to nie krykytuj i następnym razem pomyśl , że możesz komuś zrobić przykrość.. :evil:

andy
Ekspert
Ekspert

Re: Motyw tonącego okrętu w literaturze i malarstwie

Post autor: andy » 13 gru (wt) 2005, 17:56:04

Carmen pisze:Bardzi potrzebuje wskazówek na temat motywu tonącego okrętu w literaturze i malarstwie.Znalazłam już kilka utworó. Moja teza to - motyw tonącego okrętu o znaczeniu symbolicznym i żeczywistym(nie bardzo wiem czy jest trafiona :wink: ) po za tym nie wiem jakie mam wziąść obrazy :?: była bym bardzo wdzięczna gdyby mi ktoś pomógł :D :D
Carmen, trochę późno, za co przepraszamy. Być może już uporałaś się z materią, zatem bardzo lakonicznie.

1. Theodore Gericault "Tratwa meduzy"; w dwa lata po Kongresie Wiedeńskim Gericault namalował ten poruszający obraz. Wprawdzie obraz przedstawia tratwę, ale pomysł jest oparty na autentycznym wydarzeniu: kapitan statku "La Meduse" źle obliczył współrzędne i statek rozbił się.

Obrazek

(Theodore Gericault, obok Eugene Delacroix uchodzi za najwybitniejszego przedstawiciela francuskiego romantyzmu.)

2. Santiago, stary rybak z Ernesta Hemingwaya "Stary człowiek i morze". Przez 83 zmagający się z żywiołami i jakimiś potworem morskim ;-)

Obrazek

To nie okręt wprawdzie, tak jak w motywie malarskim jest tratwa, tylko jakaś łajba rybacka. Opowiadanie nagrodzone w 1953 roku nagrodą Pulitzera, w 1954 - Nagrodą Nobla.

Fascynująca, króciutka historia.

Zaś co do ujęcia symbolicznego / alegorycznego to masz nieskończone niemal obszar do eksploracji. Tonący okręt ojczyzny, firmy, partii politycznej, określenie jakiegoś wypalonego związku, pomyłu itp.

Jeśli jeszcze nie zredagowałaś prezentacji daj znać, bowiem to co przyszło mi na szybiorasa do głowy to tylko luźne pomysły wymagające precyzyjnego wyjaśnienia - w kontekście Twojego tematu.

pozdrawiam

am

astonmarcin
Nowy(a)

Post autor: astonmarcin » 26 sty (czw) 2012, 23:53:56

wiem, wiem górnik roku :)
ale bardzo potrzebuję pomocy przy temacie prezentacji na maturę:
Motyw okrętu w literaturze i sztuce.
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc. :)

ODPOWIEDZ