scenariusz..ale jak??

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Myszek
Nowy(a)

scenariusz..ale jak??

Post autor: Myszek » 15 paź (pt) 2004, 12:33:38

jak mam napisać scenariusz?? i to o swoim życiu??....<bleh> :cry:

Nicole_a
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Nicole_a » 15 paź (pt) 2004, 16:57:00

Jak to jak? Nie widziałeś żadnego filmu opartego na faktach, na biografi jakiegoś tam człeka? :wink:

Myszek
Nowy(a)

Post autor: Myszek » 15 paź (pt) 2004, 18:52:10

Co innego jest widzieć film a co innego napisać scenariusz...( a tym bardziej wiedzieć, jak te dwie rzeczy zrobić...). Ja chce sie nauczyć pisać scenariusze, a nie mnie tu rzucają na głęboka wode od razu :x :x :x

Nicole_a
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Nicole_a » 15 paź (pt) 2004, 19:02:22

Spoko, znam ten ból :wink: Najlepiej zacznij od napsiania samego początku i idź do osoby której amsz ten scenarisuz oddac, ona ci powie co ewentualnie poprawić i na pewno nakieruję cię na właściwa drogę :wink: Musisz tylko iść i wykazać zainteresowanie i dobre chęci. Pokaż, że się starasz, że ci zależy, a na pewno ktoś ci pomoże. Nawet jeśli schrzanisz cały początek :wink:

Myszek
Nowy(a)

Post autor: Myszek » 15 paź (pt) 2004, 19:23:08

ekh...pewno tak zrobię...

Nicole_a
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Nicole_a » 15 paź (pt) 2004, 19:25:10

Wiesz takie "wrzucanie na głęboką wodę" am na celu mobilizację. Byś uwierzył, że jak się za to wexmeisz i przysiądziesz, tow szystko jest możliwe, bo ludzie z WSR ci pomogą :wink: Sama się o tym przekonałam :D Głowa do góry :wink:

andy
Ekspert
Ekspert

Post autor: andy » 04 lis (czw) 2004, 10:08:53

Szkół pisania scenariuszy jest (w pewnym sensie) tak wiele, jak scenarzystów. :-D
Pomoże Ci na pewno:

a) studiowanie dzieł mistrzów ale także badziewia (żeby wiedzieć jak nie pisać); wpadnij do wypożyczalni i weź coś na weekend Lyncha, Polańskiego, Wendersa, Scorsese itd. Spróbuj streścić te filmy; znajdź ciekawą sekwencję i zobacz jakie są postaci, jaki styl narracji itd. itd.
b) na początku zawsze jest pomysł; pomysł może np. jakiś czas dojrzewać (godzinę albo miesiąc); zanim cokolwiek napiszesz możesz historię komuś opowiedzieć - jeżeli opowieść trzyma się kupy to bardzo dobry moment do robienia szkiców;

SZKICÓW to istotne; powoli bedą dojrzewać (dzięki Twojej pracy, nie licz na to że same dojrzeją ;-)

c) pobaw się postaciami: aby były żywe, autentyczne itd. warto (jako rodzaj ściągi) napisać im życiorysy

tego jest sporo, PIEKIELNIE DUŻO, takich technik warsztatowych godnych uwagi, to co zapodałem to 0,0001% :lol: ale w Internecie możesz naprawdę sporo znaleźć; i scenariuszy i rozmaitych materiałów.
poza tym możesz pobawić się w pisanie scenariusza w naszym forum; znajdziesz to tu:
http://www.szkolareklamy.pl/ftopict-1467.html

ODPOWIEDZ