łańcuszek szczęścia

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ

Czy odsyłasz "łańcuszki szczęścia"?

tak
2
25%
nie
3
38%
czasem
3
38%

Liczba głosów: 8

Nicole_a
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

łańcuszek szczęścia

Post autor: Nicole_a » 26 paź (wt) 2004, 16:11:57

Właśnie dostałam wiadomość z zakonczeniem prześlij tę wiadomość...... Każdy wie co jest dalej :wink: Co ludzi skłania by odsyłąć ta wiadomość do innych ludzi? Co o tym sądzicie? Czy tez odsyłacie wiadomośc "dalej"?
Dla mnie osobiście to strata czasu :evil:

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 26 paź (wt) 2004, 22:28:54

przyjmujac ze w wiekszosci lancuszki mowia o powodzeniu w milosci, albo o max. pieniedzy, albo o szczesciu (czyli pewnie i jedno i drugie i..). jesli wiec ludzie przesylaja dalej to albo im tego brakuje albo boja sie tego stracic.
wiec moze to jest dlatego ze niektorzy w takie rzeczy wierza,
moze dlatego ze juz inne sposoby juz zawiodly wiec czemu nie,
moze niektorzy mowia po prostu "czemu nie" a moze sie uda..
moze niektorzy chca pokazac ze kogos lubia (to nie jest najlepszy sposob),
inni dla zabawy (najglupszy z powodow)

mysle ze takie powody mogly byc, a moze ktos zna jeszcze inne :wink:

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 27 paź (śr) 2004, 10:02:02

Osobiscie dla mnei tez to strata czasu...

tandul
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: tandul » 29 paź (pt) 2004, 14:12:36

a słyszeliście o efekcie motyla?? Myślę że na poziomie świadomym ludzie skomentują fakt przesyłania łańcuszków na zasadzie zbiżonej do tej opisanej przez ato, jednak jednak gdzieś przyczajone pod skórą majaczy przekonanie, że wcale niekoniecznie to racjonalne czynności przybliżają nas do tego co każdy określa mianem szczęścia. Poza tym może to właśnie ta na pozór pozbawiona sensu czynność spowoduje właśnie lawinę zdarzeń na której szczycie znajduje się szczęście...

ja sam dokońca nie jestem przekonany o celowości takich działań i łańcuszów nie wysyłam, ale postawiona przeze mnie hipoteza może być jakimś wyjaśnieniem tego fenomenu ( w sensie zjawiska), a już na pewno stanowi głos w dyskusji.

pozdro :D

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 29 paź (pt) 2004, 23:56:36

mysle ze akorat ten przyklad teorii chaosu jest za daleko posuniety poniewaz takie samo prawdopodobienstwo daje chociazby usmiech do obcej osoby na ulicy. tym bardziej ze teraz te lancuszki raczej denerwuja tylko osoby do ktorych sa przesylane

zyrafa
Ekspert
Ekspert

nie przysyłajcie mi łańcuszków!!!! :)

Post autor: zyrafa » 30 paź (sob) 2004, 13:52:12

mnie bardzo denerwują te łańuszki. Kiedyś dostawałam i przesyłaąłm dalej z nadzieją, że możę rzeczywiście ma to sens. Obecnie gdy takich bezsensownych wiadomości dostaje bardzo wiele już nie wierze w ich prawdziwość. To głupie, że kiedys wierzyłam-wiem. Zawsze był ten mały %, że coś w tym jest, ale teraz- irytuje mnie to. Jakiś czas temu przesłałam taki łańcuszek bliskiej koleżance z liceum, a ona odpisała-"Żyrafa, nie przesyłaj mi tych durnych łańcuszków. Bardzo Cie o to prosze. " Zrobiło mi się głupio i juz nie mam zamiaru nikomu niczego wysyłać. Teraz sama proszę ludzi o nie wciaganie mnie w tego typu gry. Jest tego za dużo ... strata czasu i tyle.

Neema
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: Neema » 08 lis (pn) 2004, 12:38:16

Ja czasem odsyłam łańcuszki, ale z pewnością nie dla tych głupich obietnic raczej kieruje się tym ze łańcuszek jest sympatyczny ma fajna graficzkę tekścik typu „jeśli dostałeś tą wiadomość to znaczy ze ktoś o Tobie myśli”, albo cos w tym klimacie niektóre są naprawdę sympatyczne lub zabawne i poprawiają mi humorek wiec tak sobie myślę, dlaczego ja mam nie poprawić humoru komuś innemu. Oczywiście trzeba znać swoich znajomych i wiedzieć, komu nie odsyłać na pewno, bo może go to wkurzyć i tylko zdenerwować. :)

zyrafa
Ekspert
Ekspert

Post autor: zyrafa » 06 lut (ndz) 2005, 14:36:17

a ja specjalnie odszukałam ten temat, żeby napisac jak sie przed chwila wkurzylam !!!
Po raz setny chyba dostałam porypanego łańcuszka ... bla bla bla ... jak tego nie wyślesz 8 osobom w ciagu ilus tam to przez rok nie uslyszysz slowa "kocham Cie" . Wali mnie to czy spelni sie moje marzenie czy uslysze ze ktos mnie kocha. To sranie w banie. Nie cierpie ich ... czasami cos naprawde fajnego dostane - nawetmi mi sie spodoba i przesle dalej, ale reszty badziewnego szajstwa nawet mi sie nie chce czytac. To mnie tylko wkurza, więc nie zycze sobie tego chłamu na swojej skrzynce pocztowej, gg czy nie wiem gdzie jeszce. Wrrrr .... :evil:
amen

Neema
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: Neema » 07 lut (pn) 2005, 18:01:01

Czyżbyś dostała misia? Ja tez dostałam, ale darowałam sobie jego odsyłanie, bo rzeczywiście jest głupi.
Pozdrawiania dla wszystkich niecierpiących i uwielbiających łańcuszkowe klątwy* przeznaczenia. :D

* Seize wie, czemu klątwy 8)

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

ankieta badawcza

Post autor: aw » 07 lut (pn) 2005, 18:21:28

ankieta została podstępnie zmodyfikowana <over>

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 07 lut (pn) 2005, 18:30:24

Tak Neema - wiem, wiem 8)
--

Tryb 100% subiektywizmu : ON
Taak fajna rzecz dla ludzi ktorym nie chce sie nic robic tylko czekac a przy okazji zawalac znajomych jakimis glupotam, ktorzy czasem nie sa w stanie sie tym nie przejmowac tylko potem dalej uprawiaja to rozsylanie wirusowe, przejmujac sie tym ze wyslali za malo kopii a potem jak sie przez nieuwage przewroca na ulicy to zaraz leca wysylac pozostale kopie ...
Coz jest bowiem w tym pieknego? Jasne rozsylanie dobrych slow oraz zyczen fajna sprawa ale dlaczego odrazu pod grozba nieszczescia itd. - istny psychiczny szantaz ...
Dla mnie nie ma to sensu - i jak sadze dla duzej ilosci osob tez - zreszta lat temu postanowilem zobaczyc jak ludzie zareaguja - bo moze faktycznie powinienem sie cieszyc ze je dostaje ;) - i wyslalem do kilku osob. Odpowiedzi znaczaco nie roznily sie od siebie trescia ktora brzmiala mniej wiecej tak 'nastepnym razem cie zamorduje jak przeslesz mi lancuszek' - o innych wprowadzanich por roku starego stylu w czesci ciala nie wspomne :wink:

Stad wlasnie zgadzam sie ze to klatwa fak faktem majace troche lepszy czasem PR i ladniejsze opakowanie, serokie kanaly dystrybucji i caly przekaz jest czesto profilowany do grupy docelowej ...

Tryb 100% subiektywizmu : OFF

zyrafa
Ekspert
Ekspert

Post autor: zyrafa » 09 lut (śr) 2005, 14:50:41

Neema : tak- dostalam misia - 3 raz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bryryyrryryryyyyyy

co do tych targicznych lancuszkow. Krew mnie zalala, gdy dostalam na e-maila wiadomosc od pewnej osoby. Najpierw bylo podane pare przykladow jak to ktos olal lancuszek, a potem zostal potracony przez samochod, kobieta zostala zgwalcona, komus odcielo konczyne itp. Nastepnie grozba, ze jak tego nie przesle (nie pamietam - chyba 20 osobom) to to samo moze mnie spotkac. Bylm tak wq...wiona, ze odpisalam tej osobie, ze jak cos mi sie stanie, to bedzie mnie miala na sumieniu, bo ja nie zamierzam nikomu tego wysylac. Napisalam ze nie rzycze sobie dostawac takich glupich lancuszkow, w ktorych jest zawarta grozba. Nie wiem po cholere ktos wymysla takie pierdoly. Oczywiscie, ze w to co jest napisane w tych lancuszkach nie wierze, ale jesdnak pod swiadomie sie boje. Nie wysle tego, ale w strachu zyje przez kilka dni. Powaga- takich rzeczy nie chce otrzymaywac !!!![/list]

ODPOWIEDZ