Patriotyzm w literaturze polskiej...........

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Gość

Patriotyzm w literaturze polskiej...........

Post autor: Gość » 01 mar (wt) 2005, 15:26:20

Boże pomóżcie.....nie wiem jak napisac prace maturalna....a czasu MAŁO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PLIS........ :oops: z góry dzieki:)
oto mój adres maila monalizab@op.pl

andy
Ekspert
Ekspert

matura, pomoc

Post autor: andy » 01 mar (wt) 2005, 15:59:51

Take it easy ;-) Może dowiedzielibyśmy się o czym ta matura ma być? A, o patriotyzmie w literaturze polskiej. Odkad powslala polska literatura ;-) polska, czy jakis konktretny okres?

andy
Ekspert
Ekspert

literatura dla maturzystów

Post autor: andy » 01 mar (wt) 2005, 17:04:43

1. Zacznij bez stresu małymi kroczkami; do jutra przejrzyj:

Mikołaj Rej - „Krótka rozprawa między trzema osobami: panem, wójtem a plebanem”.
„Powrót Posła” Juliana Ursyna Niemcewicza

Kochanowski „Pieśni o spustoszeniu Podola”

Juliusz Słowacki „Kordian”

„Pan Tadeusz” Adam Mickiewicz.

I daj znać jak idzie.

2. Ważny jest sposób pojmowania patriotyzmu, np.
"Patriotyzm nie tylko jest mi potrzebny, bo potrzebne mi jest - jak każdemu innemu człowiekowi - poczucie uczestnictwa we wspólnocie, ale patriotyzm jest dla mnie po prostu przyjemnością (żadnym obowiązkiem!)" - pisze Autor, nie obawiając się posądzenia o subiektywizm. Opisuje zmierzch patriotyzmu starego typu, omawia go w kontekście nacjonalizmu, by wskazać na liberalny patriotyzm jako patriotyzm przyszłości."

Patriotyzm przyszłości - Marcin Król

3. Polski patriotyzm (+ martyrologia, emigracja itp.) jest nieodłącznie związana z dość, a niekiedy bardzo tragiczną polską historią. Inne nacje inaczej niż Polacy rozumieją to samo pojęcie.

ODPOWIEDZ