TEMATY MATURY 2005 POLSKI (pewniaki):

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
mieze
Bywalec
Bywalec

Post autor: mieze » 13 mar (ndz) 2005, 19:45:52

1. "Jestem za a nawet przeciw" - zinterpretuj słowa wielkiego Polaka, Lecha Wałęsy w odniesieniu do znanych Ci utworów literackich.

2. Andrzej Lepper - romantyk czy pozytywista? Uzasadnij swój wybór z wykorzystaniem "Chłopów" Reymonta.

3. Pudzianowski - Herkules naszych czasów. Odnieś jego osiągnięcia (dźwiganie ciężarówki na barana, podnoszenie walizek wypełnionych bardzo ciężką kupą, rzut fortepianem na odległość) do osiągnięć mitycznego Herkulesa.

4. "Mydło lubi zabawę..." Twoje przemyślenia na temat homoseksualizmu w literaturze polskiej i światowej.

5. "A ona najebana tańczyła na stole, a my napierdoleni, o żesz kurwa, ja pierdolę" - wykorzystując ten znany cytat opisz bogactwo języka polskiego w całej jego okazałości. Przedstaw także inne znane cytaty popierające tezę: "[...] iż Polacy nie gęsi, i swój język
mają"

6. Motyw murzyna w literaturze staropolskiej.

7. Zinterpretuj wiersz Jerzego Ushatego - "Kfiotki kurna dla ciebie mom"

9. "Wszystkie dzieci nasze są" - Majka Jeżowska.
Twój pogląd na sprawy antykoncepcji i demograficznego boomu.

10. Analiza i interpretacja tekstu jednego z wybranych utworów zespołu muzycznego Metallica, ew. "Ich troje"

11. Twoje refleksje nad fenomenem telefonii komórkowej w literaturze starożytnej i średniowiecza.

12. Osama Bin Laden - romantyk czy pozytywista?

13. Komisja śledcza - współczesny teatr absurdu, czy miejsce krzewienia mowy oratorskiej?

14. "Marność nad marnościami..." - prawdy zawarte w "Księdze Koheleta" oraz w "Lamencie Świętokrzyskim" uczyń podstawą do rozważań na temat przystąpienia Polski do Unii Europejskiej.

15. "Lubię seks jak koń owies...", "Pana Anana Kofana..." R. Begger
Ukaż rozwój języka polskiego od "Bogurodzicy" do "Mironczarni". Czy człowiekowi XXI w. wolno łamać zasady lingwistyczne?

16. "Pionowe korytarze i rozmieszczenie toalet, jako wyraz metafizycznego niepokoju współczesnej poetyki awangardowej. Omów odwołania do tych motywów w literaturze i sztuce od starożytności po Młodą Polskę." Z matematyki:

17. Korzystając z tego, że mężczyznę poznaje się po tym, jak kończy, udowodnij, że poseł Ziobro jest zerem. :mrgreen:

GoSuPiCaSsO
Nowy(a)

Post autor: GoSuPiCaSsO » 13 mar (ndz) 2005, 20:12:50

jestem w potrzasku bo nie wiem jak zrobic bibliografie tzn jak wypisac materialy pomocnicze ;/

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 13 mar (ndz) 2005, 20:27:36

No jasne jest naprawde bardzo trudno znalezc bibliografie do tego typu tematow hehehehe :D

Edytowane: aha no o tym nei pomyslalem;)
Ostatnio zmieniony 13 mar (ndz) 2005, 21:32:28 przez Havoc, łącznie zmieniany 1 raz.

GoSuPiCaSsO
Nowy(a)

Post autor: GoSuPiCaSsO » 13 mar (ndz) 2005, 21:26:41

Havok ja mam bibliografie sama w sobie ale chodzi o wzor zeby bylo wszystko zachowane tak jak powinno tj. cudzyslow przecinki co po czym o taki wzor mi chodzi

lol

Re: TEMATY MATURY 2005 POLSKI (pewniaki):

Post autor: lol » 21 mar (pn) 2005, 22:54:03

mieze pisze:TEMATY MATURY 2005 POLSKI (pewniaki):

1. "Jestem za a nawet przeciw" - zinterpretuj słowa wielkiego Polaka, Lecha Wałęsy w odniesieniu do znanych Ci utworów literackich.

2. Andrzej Lepper - romantyk czy pozytywista? Uzasadnij swój wybór z wykorzystaniem "Chłopów" Reymonta.

3. Pudzianowski - Herkules naszych czasów. Odnieś jego osiągnięcia (dźwiganie ciężarówki na barana, podnoszenie walizek wypełnionych bardzo ciężką kupą, rzut fortepianem na odległość) do osiągnięć mitycznego Herkulesa.

4. "Mydło lubi zabawę..." Twoje przemyślenia na temat homoseksualizmu w literaturze polskiej i światowej.

5. "A ona najebana tańczyła na stole, a my napierdoleni, o żesz kurwa, ja pierdolę" - wykorzystując ten znany cytat opisz bogactwo języka polskiego w całej jego okazałości. Przedstaw także inne znane cytaty popierające tezę: "[...] iż Polacy nie gęsi, i swój język
mają"

6. Motyw murzyna w literaturze staropolskiej.

7. Zinterpretuj wiersz Jerzego Ushatego - "Kfiotki kurna dla ciebie mom"

9. "Wszystkie dzieci nasze są" - Majka Jeżowska.
Twój pogląd na sprawy antykoncepcji i demograficznego boomu.

10. Analiza i interpretacja tekstu jednego z wybranych utworów zespołu muzycznego Metallica, ew. "Ich troje"

11. Twoje refleksje nad fenomenem telefonii komórkowej w literaturze starożytnej i średniowiecza.

12. Osama Bin Laden - romantyk czy pozytywista?

13. Komisja śledcza - współczesny teatr absurdu, czy miejsce krzewienia mowy oratorskiej?

14. "Marność nad marnościami..." - prawdy zawarte w "Księdze Koheleta" oraz w "Lamencie Świętokrzyskim" uczyń podstawą do rozważań na temat przystąpienia Polski do Unii Europejskiej.

15. "Lubię seks jak koń owies...", "Pana Anana Kofana..." R. Begger
Ukaż rozwój języka polskiego od "Bogurodzicy" do "Mironczarni". Czy człowiekowi XXI w. wolno łamać zasady lingwistyczne?

16. "Pionowe korytarze i rozmieszczenie toalet, jako wyraz metafizycznego niepokoju współczesnej poetyki awangardowej. Omów odwołania do tych motywów w literaturze i sztuce od starożytności po Młodą Polskę." Z matematyki:

17. Korzystając z tego, że mężczyznę poznaje się po tym, jak kończy, udowodnij, że poseł Ziobro jest zerem. :mrgreen:

HARDKOR :)

ODPOWIEDZ