QUIZ: polskie uczelnie na świecie

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
andy
Ekspert
Ekspert

QUIZ: polskie uczelnie na świecie

Post autor: andy » 22 kwie (pt) 2005, 19:30:08

Z jednej strony bywa, że trochę trudno od czasu do czasu uwierzyć, że już z impetem trzydziestkę przekroczyłem (podobne refleksje niekiedy są udziałem także moich przyjaciół i kolegów 8O

Jednak kiedy niedawno RMF przytoczył wyniki pewnego, jak usłyszałem, wielce miarodajnego i cenionego rankingu międzynarodowego uczelni wyższych na świecie humor w pewnym sensie znacznie mi sie poprawił.

Dlaczego?

Kiedy studiowałem w UJ uczelnie ta powszechnie uchodziła za jeden z wiodących uniwersytetów w Europie.

Universitas Jagiellonica to była jedna z najcenniejszych moich wizytówek, kiedy bywałem w tzw. Europie Zachodniej i poznawałem jakoweś persony.

Zanim zdecydowałem się na edukację w UJ zaliczyłem byłem 3 semestry w KUL. To także była niezła marka, uczelnia często współpracująca z najlepszymi uczelniami na świecie.

Jeszcze w kilka lat po skończeniu UJ dyplom tej uczelni potencjalnie zapewniał mi spore ułatwienia gdybym zdecydował się porzucić tzw. biznes i zająć nauką gdzieś w niezłym uniwersytecie na świecie (o, nawet rym się wziął wytworzył :-D

A jak się rzeczy mają w 2005 roku? O to właśnie chciałem zapytać.

Które polskie uczelnie wyższe, na jakich pozycjach znalazły się w międzynarodowym rankingu 2004?

Rankingu uznanym właściwie na całym świecie za miarodajny, rzetelny, będący cenną mapą współczesnej "globalnej edukacji".

Proszę o odpowiedzi, na zwycięzców czekają nagrody! :mrgreen:

Nie podaję nazwy i innych info o rankingu, żeby zniechęcić do poszukiwań w necie. Zresztą w Internecie istnieje tylko w wersji cząstkowej.

Raz jeszcze pozwolę sobie pytanie powtórzyć:

Które polskie uczelnie wyższe, na jakich pozycjach znalazły się w międzynarodowym rankingu 2004?

Lenka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Lenka » 25 kwie (pn) 2005, 00:09:52

W rankingu Shanghai Jiao Tong University(wg.ilości zdobytych nagród Nobla i medali Fielda)znalazły ie tylko dwie polskie uczelnie:Uniwersytet
Jagielloński na 302 i Uniwersytet Warszawski na 403

andy
Ekspert
Ekspert

uczelnie wyższe

Post autor: andy » 26 kwie (wt) 2005, 16:37:30

O ile mi wiadomo kryteriów jest więcej, sądząc także po sposobie w jaki są numerowane uczelnie poza pierwszą setką trudno mieć pewność co do miejsca.

Wygląda na to, że obie uczelnie są na tak samo "zaszczytnych" pozycjach. To po prostu katastrofa.

Plik 500 uczelni <a href="http://www.szkolareklamy.pl/img/am/img/moje/500.xls" target="_blank"> jest do ściągnięcia w pliku Exela</a>.
Ostatnio zmieniony 29 kwie (pt) 2005, 13:18:00 przez andy, łącznie zmieniany 2 razy.

Lenka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Re: QUIZ: polskie uczelnie na świecie

Post autor: Lenka » 26 kwie (wt) 2005, 17:20:57

andy pisze: Proszę o odpowiedzi, na zwycięzców czekają nagrody! :mrgreen:
Czekam na nagrodę :mrgreen:

andy
Ekspert
Ekspert

UJ, UW

Post autor: andy » 26 kwie (wt) 2005, 17:34:33

O kurcze, to ja coś takiego napisałem? ;-) Właściwie to wszystko się zgadza, ale czy na pewno pozycje polskich uczelni są takie, jak utrzymujesz, czy też maja the same rank range, są więc listed alphabetically? 8O

ODPOWIEDZ