Divx. Zabójca wypożyczalni video/dvd?

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
IndridCold
Nowy(a)

Divx. Zabójca wypożyczalni video/dvd?

Post autor: IndridCold » 19 lip (wt) 2005, 10:22:37

Wypożyczalnie osiedlowe koło mnie umierają. Ludzie ściągają filmy z netu. Przyznam się że sam mam ze 300 pozycji divx, chociaż nie mam netu:). Przy mych 35 DVD to jednak dużo. DVD są za drogie aby kupować wszystyko co by się chciało mieć. No i po co płacić 5-8zł za film który masz wypożyczony na 1 dzień jak po dwóch, trzech dniach masz go na własność za frajer? Sam nie wiem ale te 300 filmów kupiłbym na DVD za jakieś 30 lat:) Czy to koniec jakiejś ery?:) Damn! Jak byłem mały to chciałem mieć własną wypożyczalnie(naprawde:) Teraz to koniec marzeń:) Co ja zrobie?:)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 19 lip (wt) 2005, 15:32:18

Mam wrazenie ze akurat to nie jest sama kwestia DivX'a ze taki a nie inny jest los wypozyczalni. Nie wiem jak sytuacja wyglada obecnie ale mam wrazenie ze bardziej skupia sie ona na tych pozycjach ktorych w wypozyczalniach jeszcze nie ma - i cierpia z tego powodu bardziej kina. Choc przyznam ze tu kwestia wspierajaca takie dzialania ze strony internautow jest to ze na niektore filmy by moc sie z nimi zapoznac legalnie trzeba czekac np ponad rok czasu - kiedys takowa sytuacje z tego co slyszalem byla w przypadku Cube'a : gdy u nas pojawila sie informacja ze do kin trafia czesc druga to hiszpanie troche pozniej cieszyli sie juz wydaniem DVD czesci trzeciej - a przeciez jak to obecnie widac po nowej ksiazce o Henryku Portierze osoby zainteresowane nie lubia czekac tylko siegaja bo wersje dostepna 'juz'. No ale jakmowie mam wrzazenie ze tu bardziej obrywaja kina. Wypozyczalnie natomiast 'obrywaja' z uwagi na rynek prasowy ktory wrecz do kazdej swojej pozycji wydawniczej doklada film na DVD za circa 8 PLN. Doszlo do tego ze filmy w wypozyczalniach mialy doklejane na opakowaniach napisy z cyklu 'tego filmu nie znajdziesz w gazetach' - choc przyznam ze raz widzialem taki przypadek ze [tytulu nietety nie pamietam co zmniejsza nieco wiarygodnosc niesty przypadku] kupujac jednego dnia w kiosku papierosy widzialem lezacy na ladzie numer jakiegos czasopisma z filmem a gdy dzien pozniej w celu zakupu tytoniowego udalem sie do wypozyczalni ujrzalem ten sam film oznaczony jako 'nowosc' i jego cena wypozyczenia na dobe przewyzszala wartosc czasopisma z plyta i to wprawilo mnie w drobne zagubienie logiczne bo zazwyczaj jednak bywalo tak ze filmy trafiajace do prasy byly juz filmami ktore w naszym kraju mialy swoja premiere DVD juz czas jakis temu i pozwolily na sobie zarobic wypozyczalniom.

Plusem natomiast dla odbiorcy indywidualnego jest to ze filmy na DVD powoli tanieja. Jezeli chodzi o samo nielegalne sciaganie to wydaje sie logiczne ze jezeli fan czegos nie bedzie mogl nabyc czegos legalnie to wykorzysta wszelkie mozliwosci by wejsc w posiadanie interesuacego go materialu filmowego. Stad coraz czesciej w naszym kraju mowi sie o przyworzonych zagranicy plytach - czesc z nich jet wydana w regionie 0 wiec problemu nie ma jednak czesc nie co sprawia ze zaczyna sie kolejne lamanie prawa - zmiany regionow czy tez nabywanie odtwarzaczy przystosowanych. Zapoznalem sie z ta sprawa swego czasu gdy zainteresowala mnie kwestia dostepnosci na DVD wszystkich odcinkow Twin Peaks. W Polsce w prosty sposob mozna nabyc tylko pelnometrazowe 'Ogniu krocz za mna' a serial ? Serial - a w zasadzie tylko sezon pierwszy bo nad przygotowaniem drugiego trwaja prace - mozna sobie nabyc jak podaje Amazon.com w regionie 1 (U.S.A i Canada), inne zrodla wspominaja o wydaniu w regionie 2 czyli wlasciwym ale .. dotepne na wydaniu wersje jezykowe chociazby napisow to m.in. greckie, portugalskie, tureckie, wegierskie itd. Czyli jednym slowem serial ktory w polsce mam wrazenie ma duzo zwolennikow nie jest dla nich dostepny legalna droga w formie w pelni przydatnej. Tego typu sytuacje to mam wrazenie podcinanie samemu sobie galezi na ktorej sedza wydawcy itd.

Coz ja poki co ciesze sie iz udalo mi sie zarejestrowac serial na kasetach VHS swego czasu i ... kto wie moze doczekam czasow ze bedzie mozna wiele dobrych rzeczy kupic kiedys normalnie w sklepie a poki co pozwalam sobie raz na jakis czas pomolestowac kasety oraz magnetowid... sniac o 'szklanych domach'.

cizma
Nowy(a)

Post autor: cizma » 19 lip (wt) 2005, 22:13:01

Mam dużo fajnych filmów na VHS, ale większość po jakimś czasie zaczyna słabo odbierać, gdyż osadza się kurz i ciężko jest potem wyczyścić. Dlatego teraz jest DVD, które za jakiś czas zupełnie zastąpi zwykłe video. W zasadzie to dziś już prawie każdy ma odtwarzacz DVD i to bez znaczenia jaki ma stan majątkowy. No i w dobie internetu kiedy to można ściągnąć każdy film bez wychodzenia z domu, to normalne iż zwykłe kasety VHS leżą gdzieś w szafce bądź na półkach wypożyczalni i bezskutecznie czekaja aż ktoś po nie sięgnie.
Szczerz powiedziawszy to ja osobiście wolę jednak tradycyjne video - mam sentyment i już.

ODPOWIEDZ