61. rocznica Powstania Warszawskiego

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
andy
Ekspert
Ekspert

61. rocznica Powstania Warszawskiego

Post autor: andy » 01 sie (pn) 2005, 15:52:51

61 lat temu wybuchło Powstanie Warszawskie. Jedno z najważniejszych wydarzeń końca II wojny światowej, niestety dopiero niedawno poznawane i doceniane przez tzw. światową opinię publiczną.

Publikacji wiele, audycji tv i radiowych, w naszej newsowni piszemy m. in. o filmie o Powstaniu nakręconym dla Discovery, premiera dzisiaj.

Spośród wielu tekstów można przeczytać ciekawą publikację w Tygodniku Powszechnym.

(...)

“Mój brat wyszedł już o godzinie drugiej do Powstania. Nie wiedziałam, o której wybuchnie. Rano wpadł mój kuzyn i powiedział: »Dzisiaj zaczynamy!« – tak 1 sierpnia wspomina Danuta Ciecierska-Stokłosa. – Mnie mama puściła, z torebeczką, którą właśnie tutaj mam. W letniej sukience, w drewniaczkach, na zebranie, na ulicę Żulińskiego. (...) W ostatnim roku, właśnie przed Powstaniem, przechodziłam takie szkolenie sanitarne. I ten oficer, który nas tam kształcił, właśnie o piątej na ulicy Żulińskiego wyznaczył nam znowu spotkanie. (...) Już strzelali, jak ja tam wchodziłam”. Obok na stoliku leży niczym rekwizyt torebka: haftowana, nieduża. W sierpniu 1944 r. Danuta nie wróciła już do domu, Powstanie spędziła w kuchni na terenie Politechniki: “Gotowałyśmy na 1200 ludzi. (...) Był kocioł na 500 litrów, do którego trzeba było wchodzić, żeby go umyć, bo inaczej nie było wyjścia. Mieszanie zupy odbywało się wiosłem”.

To fragment jednej z setek opowieści, które składają się na Archiwum Historii Mówionej. Relacje gromadzone są od dziewięciu miesięcy w Muzeum Powstania Warszawskiego.

Więcej w internetowym wydaniu <a href="http://***SPAM***.pl/1239952,1292,kioskart.html" target="_blank"> Tygodnika Powszechnego i Onet.pl</a>.

ODPOWIEDZ