Buractwo i bezczelność!!!

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
CASE
Ekspert
Ekspert

Buractwo i bezczelność!!!

Post autor: CASE » 26 paź (śr) 2005, 15:05:50

Witam wszystkich. Ten temat będzie trochę dziwny; nie liczę na odpowiedzi, tylko na dużą liczbę wejść, mam nadzieję, że wiele osób to przeczyta i przekaże dalej. Jak już kilkakrotnie pisałem, pracuję w sklepie Foto; w związku z tym mam przemyślenia adekwatne do tematu. Buractwo i bezczelność- oto, co cechuje sporą liczbę "klientów" takiego sklepu jak mój. niech mi ktoś, proszę, wyjaśni, jak można być takim bezczelnym chamem, żeby przyjść do sprzedawcy w sklepie i oznajmić "Proszę mi porównać aparat taki z takim, bo chcę go kupić w Internecie/w USA, a nigdzie nie mogę znaleźć opisu sprzętu". Ludzie, skąd w Was tyle bezdusznej głupoty? Jeśli przychodzi do mnie tego typu klient, ja tracę np godzinę czasu z wymuszonym uśmiechem pokazując mu sprzęt, a w tym czasie dwóch czy trzech prawdziwie zainteresowanych idzie do innego sklepu, bo ich nie ma kto obsłużyć... skąd w ludziach tyle kurestwa? Taniej jest w Electroworld i tam chce kupić? To niech tam pójdzie i porozmawia, niech mu ktoś pozwoli wykonać próbne zdjęcia... Powodzenia. Wróci, jak smród. Proszę, niech mi ktoś wytłumaczy ten fenomen. Jak chce kupić gdzie indziej- niech rozmawia gdzie indziej. Tym bardziej, że w naszym pięknym kraju sprzedawcy żyją głównie z prowizji od sprzedaży, bo podstawowe wynagrodzenie jest śmieszne. Apeluję do Was: nie róbcie tak. Nie w tym rzecz, żeby ktokolwiek kupował drogo, jeśli może kupić taniej. Ale niech pozwoli żyć innym. Niech rozmawia tam, gdzie ma zamiar kupić. I przepraszam wszystkich za taki głupi wywód, ale po piątym-szóstym takim typie w ciągu dnia mam już dość.
Pozdrawiam wszystkich
Very very sfrustrowany

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Buractwo i bezczelność!!!

Post autor: seize » 26 paź (śr) 2005, 15:25:42

Mozna bylo by powiedziec ze byc moze taki klient ktory spotkal sie z pewna przychylnoscia nastepnym razem przyjdzie po cos innego co mu pedzie potrzebne do ciebie bo bedziewiedzial ze skoro doradziles mu dobrze z jednym nie majac w tym interesu to moze jak zdecyduje sie na cos drozszego lub cos dodatkowego to tez mu dobrze doradzisz.
Wszystko totwoj wybor jaka droge obierasz - czy 'kupujesz to witam; nie? to spadaj" czy tez cos innego...
CASE pisze:Very very sfrustrowany
Hmm chyba nie od dzis mam wrazenie ;) :twisted:

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 26 paź (śr) 2005, 15:37:19

Profesor Zwyczajny Polskiej Akademii Paraliżu Umysłowego [PAPU] Stanisław Martenka

Drogi zdesperowany Czytelniku miesięcznika "Trwam". Postaram się w paru zdaniach pomóc Ci w tym jakże codziennym i specyficznym dla naszego społeczeństwa problemie, a mianowicie kwestii robienia ze sprzedawców idiotów. Jak zapewne każdy wie sprzedawca musi być miły, pomocny i przyjacielski dla potencjalnego kupującego. Ale co gdy klient zdążył już zacząć wykorzystywać ten fakt do swoich własnych celów przynoszących mu wymierne korzyści w postaci bezcennej informacji? Otóż odpowiedź z pozoru trudna jest banalna. Nie może zrobić nic bo pracodawca znajdzie innego frajera za tak niską stawkę mówiąc: Na Twoje miejsce baranie mam 5 innych chętnych gotowych oprócz swoich obowiązków jeszcze robić za coffe lady, sprzątaczkę, księgowego oraz oczywiście kuriera :) Jedyną szansą na odegranie się takiemu burakowi-klientowi jest podawanie fałszywych danych. Klient lamer myśli że dowiedział się czegoś wartościowego, zdobytą wiedzę zastosuje oczywiście gdzie indziej ponosząc odpowiednio proporcjonalne straty do bzdetności informacji. Klient oczywiście już nie wróci ale też nei rozpowie znajomym jak to się dał zrobić w balona ponieważ każdy chce być postrzegany jako expert od wszystkiego :). Pozdrawiam drogi Czytelniku i mam nadzieje że jak głosi starodawne motto wymyślone na poczekaniu kiedyś w kolejce po piwo "z teorią w praktykę" zastosujesz tą wiedzę robiąc następnym razem za tablicę informacyjną. W następnym numerze postaram się odpowiedzieć na pytanie panny Marii R. z Radomia "Jak zlikwidować skutecznie dysonans po zakupie składaczki do ubrań za 59.99" Zapraszam do lektury!

Pozdrawiam!
Stanisław Martenka

Wiciu
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Wiciu » 26 paź (śr) 2005, 15:42:32

wystarczy powiedziec by spytał tam gdzie chce kupic, i po problemie!

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 26 paź (śr) 2005, 15:43:15

Havoc- dzięki Tobie jestem od dziś nowym człowiekiem! Dziękuję!!! :-D
Seize- jakbyś miał taki zakres odpowiedzialności co ja, to też byś był sfrustrowany "nie od dziś"....

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 26 paź (śr) 2005, 15:50:21

To nie tak łątwo, Wiciu, bo seize ma trochę racji, że może wróci po coś innego. Ale wiesz seize- jak wróci (miałem taki przypadek- kobieta dzien po mojej mordędze z prezentacją kupiła kamerę o 100zł taniej w Media Markt, a potem wróciła do mnie po akumulator i torbę, bo toreb nie mieli, a o akumulatorze nie napisali, że kamera jest w super zestawie bez akumulatora), jak wróci zatem, trudno jest się powstrzymać i nie powiedziec "dobrze Ci tak głupia k...." albo... zresztą, wyobraź sobie ten jad, który z nas kapie, kiedy mówimy "służę uprzejmie. Ten akumulatorek- 399zł, torba 149". I cóż z tego, że kobita z płaczem kupi, skoro do pełnej satysfakcji brakuje tej właśnie kamery?
Nieważne. Twój dopisek, seize, skłonił mnie do pewnych przemyślen- od jakiegoś czasu zauważam, że wszyscy są trochę "przeciwko mnie". może mi się wydaje? Dobra, tu macie miejsce na bluzgi.Czekam z niecierpliwością.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 26 paź (śr) 2005, 15:51:49

Hmm mialem tyle ze u mnie moglo odbijac sie to na powiedzmy wspolpracownikach ktorzy zamiast to wykonac odsylali do mnie itd 8) I nie wylewalem swojej frustracji na kazdym rogu tylko ja ukierunkowywalem 8)
Zreszta chyba na taki zakres jakas swoja zgode wyraziles wiec .. 8)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 26 paź (śr) 2005, 15:55:31

CASE pisze:Ten akumulatorek- 399zł, torba 149". I cóż z tego, że kobita z płaczem kupi, skoro do pełnej satysfakcji brakuje tej właśnie kamery?
No ale tak moglo by nie byc ani tego akumulatora ani torby 8)
Skoro kazdy chce kupic tam to niech kupuje a potem jak wroca bo im brakuje to zawsze jest to jakis towar sprzedany i lepsze to niz nic - chyba mam takie wrazenie - zreszta chyba czasem lepiej pomeczyc sie z upierdliwym klientem niz siedziec w miejscu do ktorego zaden klient nawet nie zajrzy. 8)

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 26 paź (śr) 2005, 15:58:15

yumm looks tasty! 8)

ODPOWIEDZ