ideały rycerskie pomocy

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
_pyza_
Nowy(a)

ideały rycerskie pomocy

Post autor: _pyza_ » 27 paź (czw) 2005, 21:19:15

potrzebuje materiałów do pracy maturalnej na temat "ideały rycerskie w literaturze powszechnej. omów temat na podstawie wybranych utworów" pomocy nawet nie wiem od czego zaczac

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 27 paź (czw) 2005, 21:36:43

Najlepiej od powrotu do liceum :evil: Powiem tak lo konczylem kupe lat temu ale temat jest tak b-analny ze szok. Cos ty robila przez te wszystkie lata nauki w LO?????? Lazilas na imprezy czy tylko po to zeby tam jakiegos frajera poderwac? :lol: Cale sredniowiecze to temat pracy. Dochodzi do tego tez romantyzm. Skup sie na tych dwoch epokach i literaturze jaka wtedy powstala. Omg Pan Tadeusz, Piesn o Rolandzie, Pana Wołodyjowski, Ogniem i mieczem, Krzyzacy, i masa innych rzeczy w tym Piesn o Nibelungach. Jezu nei latwiej od razu kupic gotowca bedac w takiej sytuacji w jakiej sie znalazlas przy tak prostym temacie? 8) To szkola reklamy a nei filologia polska :twisted: :lol: Zapraszam na forum Uniwerka 8O

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 28 paź (pt) 2005, 08:49:50

Havciu troszkę delikatniej , ktos prosi o pomoc a nie o radę a Ty taki szorski jesteś .
Nie wypada bo sobie pomyśli , że nie miły jesteś . :mrgreen:

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 28 paź (pt) 2005, 10:16:59

hihi to bylo specjal bo nei lubie jak ktos lubi chodzic na latwizne :P Ja swoja mature pisalem sam i to w dodatku stara bo tylko taka byla available :lol:
Poza tym bycie szorstkim ale jadnek pomocnym mzoe chodzic w parze :twisted: Suma sumarum podalem co i jak :wink:

Marqoni
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Marqoni » 28 paź (pt) 2005, 14:06:41

Jest taka książeczka (wydana w 1995 r.) - "Świat króla Artura. Maladie" Andrzeja Sapkowskiego. To że AS jest głównie znany z opowiadań i powieści fantasy, w tym wypadku zupełnmie nie szkodzi. Autor przytacza liczne przykłady w rozdziale "Ideał prawego rycerza", zarówno na postępowanie zgodnie z kodeksem rycerskim, ale też na to jak to z tą rycerskością bywało w rzeczywistości...
+ wiele tytułów z literatury tak współczesnej jak i dawnej.

Może dobrym pomysłem byłby kontakt z bractwami rycerskimi odtwarzającymi okres średniwiecza? Wiele jes takich, które korzystają z konkretnych źródeł.
Instrukcja obsługi google jest w tym przypadku zbyteczna.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 28 paź (pt) 2005, 18:19:36

Marqoni pisze:Autor przytacza liczne przykłady w rozdziale "Ideał prawego rycerza", zarówno na postępowanie zgodnie z kodeksem rycerskim, ale też na to jak to z tą rycerskością bywało w rzeczywistości...
Miedzy innymi ze rycerzowi do szczescia potrzebne byly 3 kobiety. Dama serca do ktorej by wzdychal i ktorej honoru by bronil. Zona ktora urodzi mu dzieci i zadba o gospodarstwo. I wreszcie dziewka ktora bedzie mogl chedozyc.

PS. Tia no nie wiem czy akurat ten przytoczony przeze mnie z pamieci fragment nadaje sie do pracy maturalnej ;) :D

ODPOWIEDZ