O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
Yoshee
autor: Yoshee » 20 lut (pn) 2006, 21:13:23
Temacik dość prosty. Mam odnieść się tylko do literatury epoki. Nie to, że mam jakieś problemiki, ale byłbym wdzięczny za pewną podpowiedź. Mianowicie chodzi o to, które lekturki byłyby najbardziej reprezentatywne pod kątem ideałów epoki. Przydałby sie niezmiernie jakiś szkic prezezntacji dalej sobie poradze, bo lubie romantyzm. Prosze o pomoc, gdyż nie mam się kogo poradzić. Mój e-mail:
yoshee@vp.pl
Za wszelką okazaną mi uwagę oraz za stracony dla mnie czas serdecznie z góry dziękuję.
Yoshee

-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 20 lut (pn) 2006, 22:09:26
Subiektywna notka : Niby prosty ale .. dobor przykladow zalezec chyba powinien od tego jaki przejaw romantyzmu przyjmie sie jako glowny czy ten w stopniu ogolnym zmierzajacym bardziej w kierunku m.in: tzw. kultury "nieoficjalnej", "północnej" czy tez bardziej w kierunku jaki obecny byl dosc wyraznie w Polskiej literaturze tego okresu czyli patriotyzmu. Czyli raz bardziej wlasciwe beda np. Dziady. Część II a raz Dziady. Część III.
-
Yoshee
autor: Yoshee » 20 lut (pn) 2006, 23:16:16
Wiesz seize ja raczej bardziej skłaniałbym się ku patriotyzmowi i motywach nieszczęśliwej miłości. Na 15 minut to z dużym luzem można powiedzieć i o jednym i o drugim. Ale Dziady to trochę mało, myślałem jeszcze o "Kordianie" i może jeszcze jakieś wiersze Mickiewicza... Ale to i tak mało. Moi kumple mają dość dużo lektur żeby mieć o czym mówić. Tak czy inaczej dzięki za ukierunkowanie mnie
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 20 lut (pn) 2006, 23:32:41
No to mozna tez raczej z takich 'klasyków' wziac Mickiewicza "Konrada Wallenroda" ktorym to jest m.in. konflikt ideałów.