O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
piotrek87
- Nowy(a)
autor: piotrek87 » 05 mar (ndz) 2006, 11:32:38
ustna z polskiego oczywiscie...
temat: perswazyjny jezyk w tekstach reklamowych. omow na podstawie zebranego materialu.
potrzebuje plan do tej prezentacji.... moze ktos pomoc?
ps. a... no i jeszcze... gdzie w necie mozna znalezc reklamy tv??

najlepiej samochodow, past do zebow, proszkow do prania, coca-coli

)
pozdrawiam
piotrek wyrwas, krakow
-
hajcekk
- Początkujący(a)

autor: hajcekk » 07 mar (wt) 2006, 23:35:20
Jak widze przed Toba najepszy egzamin zycia:)powaznie...ja wspominam swoj z wielkim sentymentem i glebokim uczuciem namolnego wzruszenia...genialna sprawa...no dobra...tak wiec najpierw zapewne trzeba sobie powiedziec co to takiego jest ta perswazja?...jest to przekonywanie, namawianie, dowodzenie czegoś,uzywanie perswazyjnych słów;ale to juz wiesz na pewno:)
-
hajcekk
- Początkujący(a)

autor: hajcekk » 07 mar (wt) 2006, 23:46:17
perswazyjny...czyli przekonywujacy, dowodzacy itp.(patrz wyzej).....na starej maturze nie bylo takich dziwnych pytan(zart):)...czyli trzeba sobie teraz tak mysle:0hiehie....powiedziec jaki jest wiec ten PERSWAZYJNY język....tutaj klania sie nauka o jezyku...srodki stylistyczne, językowe,styl, moze by tu dodoac

,synonimy, antonimy....przyklady bardzo wazne...pamietac koniecznie o ekspresji przekazu,zapożyczeniach,hmmmm...musze przemyslec to dokladnie...,ale poczatek na pewno czysto teoretyczny mowiacy o stylach i rodzajach...czyli wspomniana nauka o jezyku...pozniej cos o ekspresji, przekazie, emocjach, odczuciac, zalozenia odbioru...i przyklady...i z czego sie skaldaja...ja bym to chyba jakos tak zrobila,ale ja sie moge myslic:)chcialam pomoc:)pozdrawiam...zycze powodzenie...teraz musze sie juz wziac za anielski ,bo jutro kartkóweczka....,a jutro juz za minut 15:

...i jak cos wymysle to napisze...mam anfzieje ,ze jakos tam pomoglam jak nie to trudno...staralam sie:)