O rany, ale masz temat
Zacznij najpierw, tak sądzę, od tego co to jest złe odżywianie (niestety temat jest mi trochę bliski

)
1. Nieregularne tj. każdego dnia o innej porze te same posiłki, np. w niedzielę obiad o 15, w poniedziałek o 16, we wtorek o 17, w środę o 18, w czwartek o 19, w piątek o 20, zaś w sobotę o 7 rano
Analogicznie ze śniadaniami itp.
2. Jedzenie zbyt szybkie. Posiłek powinien być pewnym rytuałem, celebracją. Przed wypada np. odmówić krótką modlitwę (jeżeli oczywiście mówimy o osobach przywiązanych do jakiejś religii). I nie wsuwać za szybko, bo żołądek ma pewne wymagania. Jednakowoż zyjemy w takich czasach, że trudno o takie tradycyjne traktowanie posłku. Nasza cywilizacja, tempo, zmusza nas do ciągłego pośpiechu itp.
(Jakkolwiek, kiedy bywam u Rodziny w Grecji tam wszyscy mają tzw. sjestę w porze obiadowej. I rodzinne spozywanie posiłków jest naprawdę fantastycznym przeżyciem)
3. Odżywianie np. bez warzyw, owoców itp, czyli żarło, które ma kupę kalorii, ale nie daje organizmowi odpowiedniej dawki witamin, minerałów.
4. Czytanie przy jedzeniu, albo wsuwanie pizzy przed telewizorem. Lubimy to wszyscy, ale niestety prędzej czy później organizm nas za to może (znienacka) okrutnie ukarać
5. (5 O'CLOCK

Picie herbatki, a tak serio wlewanie w siebie odpowiedniej ilości płynów, chyba najlepiej dobrej wody mineralnej każdego dnia. Nawet do 2 litrów dziennie. Nasz organizm składa się przede wszyskim z wody (jeśli dobrze pamiętam chyba ponad 80%; bohater jednej z książek Ph. K. Dicka dowiedziawszy się o tym zastanawia się jakim cudem udaje nam się nie wsiąknąć w ziemię

)
Zaś co do skutków?
* Choroby (wymień ile Ci tam przyjdzie do głowy, np. nadwaga; jeśli np. młoda dziewczyna albo koleś ważą 100 kilosów i są typowymi przykładami postaci z malarstwa barokowego to znaczy, że coś prawdopodobnie nie tak; nie musi to być wada genetyczna, tylko umiłowanie czekolady, hamburgerów i innych wynalazków),
* Kłopoty z koncetracją, bezsenność, depresje, nadpobudliwość, "niedopopudliwość".
To oczywiście nie wyczerpuje tematu, ale mam nadzieję, że taka garsć info Ci się przyda.