kinga

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Prawa konsumenta

kinga

Post autor: Prawa konsumenta » 24 lut (czw) 2005, 14:56:35

hej!!!!
mam do napisania pracę na 1 z 2 tematów- "prawa i obowiązki konsumenta" lub "zasady pracy zespołowej". nie wiem gdzie szukac materiałów.... mam czas do 9 marca. czy jest ktos w stanie mi pomóc???????:?:

kinga

Post autor: kinga » 24 lut (czw) 2005, 14:58:34

ups! pomylilam ikonki(temat z użytkownikiem) ale chyba zczaicie o co biega... :oops:

andy
Ekspert
Ekspert

prawa konsumenta, prace pisemne

Post autor: andy » 24 lut (czw) 2005, 15:11:59

A czy mogłabyś doprecyzować charakter tej pracy (zaliczeniowa, maturalna itp.)?

kinga

Post autor: kinga » 24 lut (czw) 2005, 20:34:39

jest to praca na PP czyli podstawy przedsiębiorczości ;))
to nie ma byc dlugie tylko na temat(słowa Psorki)
moge nazwac ja zaliczeniowa...Psorka chce dać już na spokój przed maturą i to ma być nasza jedyna ocena z tego przedmiotu w tym semestrze...
nie wiem czy mi pomozecie. oczywiscie jesli macie czas....

andy
Ekspert
Ekspert

biznes, motywacja, praca, komunikacja

Post autor: andy » 25 lut (pt) 2005, 13:13:47

Przeczytaj proszę wybór krótkich fragmentów z Gazety Prawnej:

W procesie kształtowania i rozwoju organizacji zawsze najważniejszym ogniwem był i jest człowiek. Do niedawna pracowników postrzegano tylko jako jednostki. Obecnie bardzo ważna staje się umiejętność tworzenia zespołu i kierowania nim

"W szkoleniach ukierunkowanych na budowanie zespołu (team building) można wyróżnić kilka kategorii. Podziały te mogą wynikać z postawionego celu, jak np. wzmocnienie motywacji pracowników lub pozytywnych relacji pomiędzy ludźmi"

"Szkolenie team building ma za zadanie przeprowadzenie pożądanego procesu, jego moderację i w konsekwencji ułatwienie rozwiązania danego problemu. Przykładowo, jeżeli celem przedsięwzięcia jest poprawa komunikacji w grupie, przede wszystkim diagnozuje się sytuacje, w których ta komunikacja nie sprawdza się". "Następny krok to zaaplikowanie w wadliwych obszarach odpowiednich reguł działania, procedur, w których należy się poruszać"

"Proces rozwoju zespołu jest kilkuetapowy i w każdej organizacji przebiega inaczej. Jednak wszystkie zespły przechodzą te same fazy: poznania się, zróżnicowania poszczególnych członków, wchodzących w skład zespołu, dominacji - spychania innych w celu zdobycia pewnej i mocnej pozycji. Końcowym etapem jest integracja, jako proces, który nieustannie toczy się i cały czas ewoluuje"

Jeśli wybierzesz temat "zasady pracy zespołowej" zwróć uwagę na kilka istotnych słów i fraz:

praca
potrzeby człowieka
zbiorowości i grupy społeczne
rola w zespole lidera
podział obowiązków
organizacja pracowników
wzajemne zaufanie.
problemy
zdolność współpracy z ludźmi
wzajemny szacunek
reguły współpracy
komunikacja w grupie
bariery komunikacyjne i sposób przezwyciężania ich
stany emocjonalne
niezgodność gestów i słów
człowiek
kierowanie
cele
motywacja

itd.

Sądzę, że taką pracę można napisać korzystając (streszczając) z "Leksykonu biznesu" Penca.

kinga

Post autor: kinga » 27 lut (ndz) 2005, 11:19:05

niestety nie mam dostępu do tej książki...
jak moge dotrzec do jakis jej fragmentów??

andy
Ekspert
Ekspert

Leksykon biznesu

Post autor: andy » 01 mar (wt) 2005, 14:22:35

Nie możesz nie mieć dostępu :-D Naprawdę w każdej porządnej czytelni można ją przejrzeć. Wydaje mi się, że niedawno było jej wznowienie. (Widziałem w EMPIKU) O wersji elektronicznej nie słyszałem, nie sądzę, aby była w necie.

kinga

Post autor: kinga » 01 mar (wt) 2005, 16:11:11

niestety nie jestem z dużego miasta i do najbliższego EMPIKU mam daaaleko jak i do pierwszej lepszej czytelni. dzieki za pomoc moze cos wykombinuje.mam jeszcze troche czasu

andy
Ekspert
Ekspert

e-marketing, e-commers

Post autor: andy » 01 mar (wt) 2005, 16:49:55

Proponuję zatem <a href="http://www.allegro.pl/" target="_blank"> ALLEGRO</a>. Niewykluczone, że tam kupisz taniej. Ten słownik jest dość drogi, ale bardzo obszerny i niezły. Sądzę, że to dobra inwestycja.

kinga

Post autor: kinga » 01 mar (wt) 2005, 20:15:20

oki.dziekuje:)

Gość

Post autor: Gość » 15 maja (pn) 2006, 13:49:36

kinga pisze:jest to praca na PP czyli podstawy przedsiębiorczości ;))
to nie ma byc dlugie tylko na temat(słowa Psorki)
moge nazwac ja zaliczeniowa...Psorka chce dać już na spokój przed maturą i to ma być nasza jedyna ocena z tego przedmiotu w tym semestrze...
nie wiem czy mi pomozecie. oczywiscie jesli macie czas....

ODPOWIEDZ