Rozmowy o polityce
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Loża WSR
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Re: Czy to tzw. krytyka na oślep?
Seize, czy w swojej pasji polemicznej nie stałeś się ślepcem? Czy na serio uważasz, że dzięki dostępowi do bilingów udało się rozwikłać tylko te dwa śledztwa? Wystarczy naprawdę niedużo wyobraźni, żeby dojść do przekonania, że bilingi to niebywale użyteczne i bardzo często używane narzędzie w pracy operacyjnej policji.seize pisze:Wiele hmm.. to przyznam że jak narazie z każdej strony słyszałem na poparcie tego tylko praktycznie te dwa przypadki - zresztą może się myle ale to chyba Minister je podal właśnie jako przykłady.wojtkowski pisze:Przecież to właśnie dzięki bilingom udało się pomyślnie zakończyć wiele śledztw, m.in. łódzkich "łowców skór" i zabójstwa Jacka Dębskiego.
Przechowywanie bilingów ma miejsce w każdym kraju, a kwestią do dyskusji nie jest CZY je przechowywać, tylko ILE CZASU je przechowywać. W tej chwili w Polsce był to rok, chociaż np. jeszcze dwa lata temu prawo nakazywało przetrzymywac je przez 10 lat. Wydłużenie obecnego okresu (1 roku) do 5 lat uważam za sensowne, przydatne i roztropne, jesli uda się dzięki temu złapać choć jednego groźnego przestępcę. Jeśli ktoś myśli inaczej - niech poda swoje argumenty.
-
- Loża WSR
Re: Czy to tzw. krytyka na oślep?
Nie uważam wcaele, że tylko te dwa ale tylko o tych dwóch słysze w których ten czas trzymania znaczaco się przydał. Jezeli są jakieś inne naprawde z miłą chęcia je poznam, gdyż precież ich swiadomość może wyłącznie tylko wpłynąc pozytywnie na posiadane stanowisko.
Dodatkowo z miłą chęcia poznam albo jakieś szczególy albo miejsce w którym mozna o nich poczytać bo z tego co wiem to teraz nie tylko kwestie bilingu ale ogólnie np. tresci smsów a nie tylko ich wykaz i cała masa innych rzeczy. Jeżeli to tylko negatywna propaganda przeciwko, to jak mówie z checią poznam konkrety i zmienie zdanie.
Dodatkowo z miłą chęcia poznam albo jakieś szczególy albo miejsce w którym mozna o nich poczytać bo z tego co wiem to teraz nie tylko kwestie bilingu ale ogólnie np. tresci smsów a nie tylko ich wykaz i cała masa innych rzeczy. Jeżeli to tylko negatywna propaganda przeciwko, to jak mówie z checią poznam konkrety i zmienie zdanie.
-
- Loża WSR
Co by była jasność ja nie jestem przeciwko np. trzymaniu bilingów itd. Tu bardziej jest co kwestia co trzymać i ile czasu. Bo gdy tych informacji archiwizowanych bedzie multum to kwestie techniczne i finanowe graja tu role. Osobiście wolalbym chyba np. by czas nie był chorendalnie długi gdy przydatność danych nie jest zbyt wysoka, a więcej pieniędzy mogło pójść na wyposażenie Policji, szkolenia i wynagrodzenia.
-
- Loża WSR
Gadam dziś z Onetem i nagle widzę wyskakuje rss:> Klikam patrze i galkom nei wierze. Kaczynski prezydent RP (jeden z najwazniejszych organow powstalych dzieki naszej konstytucji) podwaza wyrok sedziny w sprawie Zyty Gilowskiej czyli tak naprawde podwaza autorytet instytucji sedziego w Polsce i jego funkcji. Tak samo Kaczynski krytykowal niewygodny dla siebie wyrok w sprawie o pomowienie. Teraz w tv slysze wypowiedz jakiegos posla ze "od 16 lat w polsce nie kwestionuje sie wyrokow polskich sadow, uwazam to za niewlasciwe". Sorry ale jesli ludzie PIS czyli prawa i SPRAWIEDLIWOSCI podwazaja autorytety sedziow i krytykuja wyroki sadow to oznacza ze mamy w Polsce bande burakow ktorzy jak za komuny chca aby wszystko bylo po mysli ekipy rzadzacej. Nawet za SLD nei bylo tak tragicznie w tej dziedzinie mimo tego ze lewacy robili wszystko zeby miec po swojej stronie nie tylko prawo ale i ludzi ktorzy o nim decyduja :[ Uwazam to za skandal i grande a prezydentowi radze morde na klodke trzymac bo "milczenie jest zlotem" ale w jego przypadku byloby platyna
Skur*** jeden!

- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Polemika - ciąg dalszy
Zgadzam się. Natomiast co trzymać i ile czasu, to właśnie DUŻO lepiej niż którykolwiek z nas wie policja. I prokuratura. I Ministerstwo. I Ziobro. Inaczej mówiąc: zostawmy to specjalistom. A przynajmniej nie mówmy, że pomysł jest "szokujący", względnie "co jeden to lepszy"...seize pisze:Co by była jasność ja nie jestem przeciwko np. trzymaniu bilingów itd. Tu bardziej jest co kwestia co trzymać i ile czasu.
(No, chyba, że ktoś uważa, że się zna lepiej, wtedy proszę bardzo niech tu napisze:
(1) "co i ile czasu trzymać", (2) dlaczego akurat to i dlaczego akurat tyle, (3) podeprze to konkretnymi przykładami z życia śledczego wziętymi.)
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Co za absurd! Kilka absurdów nawet!
Ciekawy jestem jak Hav by skomentował wyrok w swojej własnej sprawie... Oto przed chwilą złamał prawo obrażając Głowę Państwa Polskiego. Jest na to odpowiedni paragraf. Bardzo konkretny. Co jeszcze ciekawsze zrobił to ucząc prezydenta szacunku dla... prawa. Co za absurd.Havoc pisze:a prezydentowi radze morde na klodke trzymac bo "milczenie jest zlotem" ale w jego przypadku byloby platynaSkur*** jeden!
Hav, to, że Prezydent PR skomentował pracę Pani sędziny, czego rzeczywiście nie powinien był robić, nie oznacza, że mama Pana Prezydenta była lekkich obyczajów.
A swoją drogą to trochę ironia historii, że w sprawie o współpracę z systemem socjalistycznym prowadzi rozprawę sędzina, która z tym systemem jawnie współpracowała wydając wyroki w PRLu.
-
- Loża WSR
Hav podzielam Twoje zdanie. Glowa panstwa kpi z wymiaru sprawiedliwosci. A minister sprawiedliwosci mu wtoruje. Nawet jezeli prywatnie maja swoje zdanie powinni milczec. Bo to jest podwazanie autorytetu panstwa.
Pisalem juz o tym tu nie raz ze takie dzialania niszcza struktury panstwa od srodka. Prawdopodobnie odbije to sie im czkawka za pare lat. Problem w tym ze zreformowane i podporzadkowane na ich modle instytucje stopniowo przejma inne opcje polityczne. A wtedy beda najglosniej lamentowac nad zawlaszcaniem i upartyjnianiem panstwa. Jednak teraz nie dbaja o to bo to bedzie jutro a dzis jest dzis. Poza tym jak to mowia prawo prawem a sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie.
Dzis PiS jest partia wladzy co widac po liczbie zapisujacych sie do nich teraz ludzi. Tak bylo z PZPR calkiem niedawno podobnie bylo z SLD. Moze powinni wyciagnac z tego wnioski bo przyjma kupe miernot i karierowiczow ktorzy pociagna ich na dno jak poprzednikow.
Pisalem juz o tym tu nie raz ze takie dzialania niszcza struktury panstwa od srodka. Prawdopodobnie odbije to sie im czkawka za pare lat. Problem w tym ze zreformowane i podporzadkowane na ich modle instytucje stopniowo przejma inne opcje polityczne. A wtedy beda najglosniej lamentowac nad zawlaszcaniem i upartyjnianiem panstwa. Jednak teraz nie dbaja o to bo to bedzie jutro a dzis jest dzis. Poza tym jak to mowia prawo prawem a sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie.
Dzis PiS jest partia wladzy co widac po liczbie zapisujacych sie do nich teraz ludzi. Tak bylo z PZPR calkiem niedawno podobnie bylo z SLD. Moze powinni wyciagnac z tego wnioski bo przyjma kupe miernot i karierowiczow ktorzy pociagna ich na dno jak poprzednikow.
-
- Czasami coś napisze
Gro sedziow pracowala za czasow PRL wiec to kiepski argument...
Poza tym nie grozil tylko radzil, co najwyzej zniewarzyl - tez karalne, wiem bzdura ale jest.
Co doprzechowywania to mi to np.przeszkadza swiatopogladowo, kwestia wolnosci osobistej. Jesli juz to kolekcjonujemy to czemu nie trzymac kser listow??? moze tez nagrywac rozmowy telefoniczne, wiecie ile zlych ludzi mozna by zatrzymac???? Sorry ale dla mnie zli ludzie jakich spotykam to tacy co dybia na moja komorke, rower, samochod czy dobytek w domu. Innych znam z faktow i gazet, sadze ze stanowia niewielki procent wszystkich przestepstw, i beda nie zalezienie od techniki istniec.
Tupne noga i stane po stronie przestepcow (cytat z Ziobry z przed sekundy)
Poza tym nie grozil tylko radzil, co najwyzej zniewarzyl - tez karalne, wiem bzdura ale jest.
Co doprzechowywania to mi to np.przeszkadza swiatopogladowo, kwestia wolnosci osobistej. Jesli juz to kolekcjonujemy to czemu nie trzymac kser listow??? moze tez nagrywac rozmowy telefoniczne, wiecie ile zlych ludzi mozna by zatrzymac???? Sorry ale dla mnie zli ludzie jakich spotykam to tacy co dybia na moja komorke, rower, samochod czy dobytek w domu. Innych znam z faktow i gazet, sadze ze stanowia niewielki procent wszystkich przestepstw, i beda nie zalezienie od techniki istniec.
Tupne noga i stane po stronie przestepcow (cytat z Ziobry z przed sekundy)
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Stara (ale jara!) historyjka
Wypowiedź Hav'a przypomniała mi stare, ale autentyczne (!) zdarzenie sprzed lat. Działo się to w nocnym sklepie spożywczym... no dobra, alkoholowym na Krupówkach w Zakopanem. Ścisk, tłok, przepychanki. Ludzie w kolejce niecierpliwią się. Stoją głównie mężczyźni, ale jest też dziarska góralka. Przepycha się bez pardonu. Na to jeden z górali: "I gdzie się pchasz? Gdzie się pchasz?! Kultury trochę, jebana!"
(Przepraszam, ale cytat musiał być dosłowny. Chodziło o dokładne odwzorowanie rzeczywistości.)
(Przepraszam, ale cytat musiał być dosłowny. Chodziło o dokładne odwzorowanie rzeczywistości.)
Ostatnio zmieniony 08 wrz (pt) 2006, 19:58:44 przez s_wojtkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Loża WSR
Re: Polemika - ciąg dalszy
Sławku mówisz ze jak ktos sie nie zgadza to niech wipisze "co trzymać" a możesz mi łaskawie powiedzieć co obecna władza chce trzymać, dlaczego akurat to i tyle czasu ?
Nie przecze na pewno Minister Ziobro jest dużo lepszym specjalistą w swej dziedzinie niż np. minister edukacji w swojej - choćby przez sprofilowane wykształcenie.
Nie mniej nie sądze by szczegółowe - podkreślam : szczegółowe a nie podstawowe typu konkretnie np. biling - dane był potrzebne w ujęciu stosowania powszechnego. Informacje szczegółowe powinny byc zbierane gdy zaistnieje konkretna przesłanka prawna - czyli gdy np jest to konkretne uzasadnione.
Bo tak to chyba nie są aż tak odrealnione stwierdzenia jakie słysze na ulicy np. "no taak to teraz profilaktycznie wszyscy bedziemy mieli założony podsłuch".
A co do : "A przynajmniej nie mówmy, że pomysł jest "szokujący", względnie "co jeden to lepszy"". Skoro jak ostatnio słyszałem, ludzie mają prawo do posiadania własnej oceny historii to czemuż by w takim razie nie mogli posiadać prawa do określania jakiegoś pomysłu jako "szokującego" baa nawet i "beznadziejnego".
Zreszta tu troche u ludzi pojawia się odczuć - mam takie wrazenie - podobnych do tych jakie jawiły się w przypadku CBA.
Nie przecze na pewno Minister Ziobro jest dużo lepszym specjalistą w swej dziedzinie niż np. minister edukacji w swojej - choćby przez sprofilowane wykształcenie.
Nie mniej nie sądze by szczegółowe - podkreślam : szczegółowe a nie podstawowe typu konkretnie np. biling - dane był potrzebne w ujęciu stosowania powszechnego. Informacje szczegółowe powinny byc zbierane gdy zaistnieje konkretna przesłanka prawna - czyli gdy np jest to konkretne uzasadnione.
Bo tak to chyba nie są aż tak odrealnione stwierdzenia jakie słysze na ulicy np. "no taak to teraz profilaktycznie wszyscy bedziemy mieli założony podsłuch".
A co do : "A przynajmniej nie mówmy, że pomysł jest "szokujący", względnie "co jeden to lepszy"". Skoro jak ostatnio słyszałem, ludzie mają prawo do posiadania własnej oceny historii to czemuż by w takim razie nie mogli posiadać prawa do określania jakiegoś pomysłu jako "szokującego" baa nawet i "beznadziejnego".
Zreszta tu troche u ludzi pojawia się odczuć - mam takie wrazenie - podobnych do tych jakie jawiły się w przypadku CBA.
-
- Loża WSR
Re: Co za absurd! Kilka absurdów nawet!
Pewnie tak jak to jest w modzie : przepraszam użyłem niewłaściwego skrótu myślowegowojtkowski pisze:Ciekawy jestem jak Hav by skomentował wyrok w swojej własnej sprawie...

- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Re: Polemika - ciąg dalszy
To wszystko miałkie jest. Nie podoba Ci się propozycja. Narzekasz. Ale nie potrafisz udowodnić dlaczego jest zła. Coś tam Ci się wydaje, masz jakieś odczucia. W porządku. Ale widzisz - nie jesteś w tej sprawie zorientowany. Jeśli krytykujesz propozycje Ziobry podaj lepsze rozwiązanie: napisz co trzymać a czego nie trzymać, napisz dlaczego tak będzie lepiej i koniecznie podaj chociaż kilka, chociaż dwa przykłady z praktyki sądowej, które potwierdzą Twoje tezy.seize pisze:Sławku mówisz ze jak ktos sie nie zgadza to niech wipisze "co trzymać" a możesz mi łaskawie powiedzieć co obecna władza chce trzymać, dlaczego akurat to i tyle czasu ?
-
- Loża WSR
Dlatego prosze Cie Sławku podaj mi konkrety albo wskaż jakieś zródło gdzie się ich dowiem. Skoro Ty jesteś tak dobrze zorientowany, że w całości popierasz tą propozycje. Prosze daj mi zatem zorientować się lepiej i być może nawet zgodzić się z Tobą i również poprzeć.
Zeby przedstawiac alternatywe najpierw przecież i tak trzeba znać isote sprawy dla której ma zostać zbudowana alternatywa. Nie żądaj ode mnie rzeczy niemożliwej. Zwłaszcza że może poznane konkrety popre i nie bede widział potrzeby jakiejkolwiek alternatywy.
Zeby przedstawiac alternatywe najpierw przecież i tak trzeba znać isote sprawy dla której ma zostać zbudowana alternatywa. Nie żądaj ode mnie rzeczy niemożliwej. Zwłaszcza że może poznane konkrety popre i nie bede widział potrzeby jakiejkolwiek alternatywy.
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Sprzeczne podejście do wolności osobistej
Masz rację: niech żyje wolność osobista! Precz z kamerami w supermarketach. Precz z kamerami na skrzyżowaniach. To dopiero jest zniewolenie. Zniszczyć kamery na ulicach Londynu! Ci Anglicy to dopiero nie czują prawdziwej wolności osobistej...dF pisze:Co doprzechowywania to mi to np.przeszkadza swiatopogladowo, kwestia wolnosci osobistej. Jesli juz to kolekcjonujemy to czemu nie trzymac kser listow??? moze tez nagrywac rozmowy telefoniczne, wiecie ile zlych ludzi mozna by zatrzymac???? Sorry ale dla mnie zli ludzie jakich spotykam to tacy co dybia na moja komorke, rower, samochod czy dobytek w domu. Innych znam z faktow i gazet, sadze ze stanowia niewielki procent wszystkich przestepstw, i beda nie zalezienie od techniki istniec.
Precz z zaglądaniem do bagażu na lotniskach. Łapy precz od naszych bagaży podręcznych - to nasza osobista sprawa co tam mamy. Ale ale - precz z macaniem przez ochroniarzy przed wejściem na stadion lub na koncert lub do klubu. Kto z nas nie ma takiego poczucia wolności osobistej, żeby dać sie dotykać (macać!) obcemu czlowiekowi przy wejsciu do lokalu. To podstawowa kwestia światopogladowa!
Pisać dalej?