kto jedzie do chorwacji w te wakacje ?

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

kinia
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: kinia » 16 sie (pn) 2004, 21:38:47

a jest tam moze slowniczek jakis?potrzebuje przetlumaczyc txt .. prawdopodobnie pisany po chorwacku...ewentualnie po wegiersku..:P

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 16 sie (pn) 2004, 23:23:28

Slownika tam nie ma. Moze cos znajdziesz w sieci. Jak txt jest po ludzku znaczy ze po chorwacku. Wegierski ma pelno niemieckich umlautow, dlugich wyrazow i ogolnie wyglada jakby to sie czytalo w spak. Po wegiersku znam tylko 3 slowa z czego jeden niecenzuralny u nas zreszta tez popularny. W tym wyjatkowym przypadku tlumaczy nam nie trzeba bo doskonale rozumiemy sie z bratankami

A zeby pokazac ze w Chorwacji moze byc rownie milo i wesolo jak w Czechach:

godina-rok (przyjaciele jednej tlumaczki, Chorwaci byli bardzo zaskoczeni gdy na pytanie kiedy wroci corka jej ojciec odpowiedzial ze za 3 godziny czyli dla nich 3 lata)
dynia-melon
melon-arbuz
pazdziernik-listopad

miesiace to maja strasznie pokrecone bo jesli brzmia podbnie do naszych to mozna byc pewnym ze nie znacza to samo

kinia
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: kinia » 17 sie (wt) 2004, 00:44:32

heh:)doszlam do wniosku ze nie jest to esik po chorwacku bo bym cos zrozumiala czytajac go piaty raz..wyglada na to ze moze byc to jezyk wegierski..
"Wegierski ma pelno niemieckich umlautow, dlugich wyrazow i ogolnie wyglada jakby to sie czytalo w spak.."

mala lekcja chorwackiego..?? (napisy)

PRIVATNI POSJED-teren prywatny
ZABRANJENO FOTOGAFIRANJE-zakaz fotografowania
ZABRANJENO PUŚENJE-zakaz palenia
...
i maly txt..

Ćao! Zovem se Kinia. Ja sam iz Poljske. Kako ste??
:P

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 17 sie (wt) 2004, 11:43:39

Zdravo. Dobro sam hvala. Ja sam sinar iz WSR.

majkel84
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: majkel84 » 17 sie (wt) 2004, 13:27:12

kinia pisze:o fajowo!!
szkoda ze tak pozno sie odezwales :(
na razie mam transport chodz nie wiem do konca czy z niego skorzystam..bo troche przeraza mnie jego cena .. auc :P
gdzie dokladnie jedziesz?polnoc?poludnie..??
my chcemy jechac na pd za splitem i makarska jeszcze..ale przed dubrovnikiem:) pomysle jeszcze:)
na razie pozdrawiam
ta lodka jest zacumowana gdzies kolo szybeniku/czy jakos tak :D /
ale plany sie zmienily i juz nie wybieramy sie do chorwacji tylko jedziemy do egiptu na tydzien poplywac na kite-cie /kiteboarding/ :D

moze ktos chce sie wybrac :?: :D

/ale moze sie wybierzemy do chorwacji jak wrocimy---kto wie :twisted:/

poz.

kinia
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: kinia » 17 sie (wt) 2004, 13:33:31

Drago mi je śto smo se upoznali.:P

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 04 wrz (sob) 2004, 10:13:17

kinia pisze:..wyglada na to ze moze byc to jezyk wegierski..
rzeczywiscie, wegierski nie ma nic wspolnego z zadnym jezykiem europejskim bo w koncu madziary do nas przywedrowali. jesli tekst kroki to przeslij mi go na maila, dam go bratowi niech sie pomeczy, on lubi uczyc sie jezykow i madziarskiego tez probowal (nie wiem z jakim skutkiem. a jesli o obrazanie w obcych jezykach to mi sie najbardziej smiac chcialo jak hiszpanie mowili ze cos jest za zakretem (wychodzila im piekna polszczyzna)

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 04 wrz (sob) 2004, 16:03:40

A Wągry nie musza nic o zakretach mowic tez im wychodzi piekna polszczyzna. Jedynie w zapisie maja v. No ale w koncu nie bez kozery to nasze bratanki. Ciekawy jestem tylko skad dokad to przywedrowalo

ODPOWIEDZ