Antyklerykalizm

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ

Czy uwazasz, ze wszyscy polscy podatnicy powinni finansowac fanaberie Krk (Swiatynia Opatrznosci Bozej, Rydzyjko, katolickie programy w TVP, Lichen, bursztynowe oltarze itp.)?

Tak, chce finansowac to z moich podatkow niezaleznie od poziomu bezsensu tej inwestycji
5
6%
Tak, ale tylko wtedy, jesli jest to naprawde wazny cel
12
14%
Nie, powinni to sami finansowac
15
17%
Nie, a oprocz tego powinno sie ich opodatkowac i wlaczyc do normalnego spoleczenstwa
53
61%
nie mam zdania
2
2%

Liczba głosów: 87

Landers69
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Shirma Attack

Post autor: Landers69 » 06 paź (śr) 2004, 14:14:13

Dla mnie cały kościół i cała ta jego otoczka to jeden wielki blef.
Nie wierze i nie bedę wierzył, gdyż dla mnie jest to bez sensu...
Uważam, że powinno się liczyc tylko na siebie.
Moim zdaniem wiara do nieczego nie prowadzie..aczkolwiek dobrze jest w cos wierzyć...ale bez przesady..
Skończyłem się w to bawić wiele lat temu i nie zamierzam do tego wrócić.
Może jak będe miał 70 lat to się zmienie-schizofremia ma jednak swoje zalety.
Jeżeli kogoś obraziłem..to przepraszam.nie mam takich zamiarów.
Po prostu chciałem wyrazić swoją opinie.

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 06 paź (śr) 2004, 14:25:33

andy pisze:". Żyjemy w czasach, kiedy Kościół katolicki, czy greckokatolicki (z obiema Instytucjami jestem w pewnien sposób związany) można nazywać Krk nie bacząc, czy rani to czyjeś uczucia, czy nie.
Krótkie wyjaśnienie: Krk to nie ma być obrażliwe. Po prostu wygodny skrót Kościół Rzymsko Katolicki
No, ale juz czytam dalej :-)

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 06 paź (śr) 2004, 14:29:19

andy pisze:I jeszcze w "ankiecie" czytam np., że "ich włączyć do normalnego społeczeństwa". A co to jest normalne społeczeństwo? Moim zdaniem społeczeństwo polskie to jakiś konstrukt abstrakcyjny, nie mówiąc o tajemniczym słówku "normalny".
Normalne w tym przypadku oznacza społeczeństwo, które jest traktowane bez taryfy ulgowej, bez umarzania wyroków i ukręcania łba sprawom, bez bezprawnego immunitetu, ulg podatkowych itp. Innymi słowy bez konkordatu.

andy
Ekspert
Ekspert

Post autor: andy » 06 paź (śr) 2004, 14:56:49

Dziękuję za tę wykładnię; martwię się tylko, że nieco się zagolopowałeś. Konkordat reguluje stosunki państwo - Kościół i jest dokumentem bardzo cennym. (Wymień mi państwo w UE, które nie podpisało konkordatu; prawdopodobnie nie ma żadnego).
Natomiast co do immunitetów i in. to kwestia konkordatu?

Nie.

Za immunitetami chronią się "mężowie stanu" z SLD i Samoobrony. Nie wkurza Cię bardziej, to, że niedawna PRZEWODNIA SIŁA NARODU w piórka europejskie przystrojona, nie dość, że najbardziej skorzystala na Okrągly stole w 1989, to jeszcze przez ostatnie 4 lata zrobiła sobie folwark zwierzęcy z III RP?
Jeśli miałbym wybierać, chcociaż mam nadzieję, ze nie będę musiał nigdy, miedzy kościelnym "ciemnogrodem" a "oświeconymi" extowarzyszami wybieram moją drugą ojczyznę, Grecję :mrgreen:
Zwłaszcza (bez obrazy ;-) kiedy po drugiej stronie kabla (do Internetu) siedzą tak "dobrze" poinformowani partnerzy do dyskusji.

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 06 paź (śr) 2004, 15:06:13

Teraz ja. Oczywiście, że piszę to przez pryzmat APP Racja. Tak samo jak wiele ludzi pisze swoje wywody przez pryzmaty innych partii, a jeden z przedmówców- wnioskuję- LPR-u. Teraz chcę wyjaśnić sam „antyklerykalizm”- jako słowo w kontekście rozpoczętej przeze mnie dyskusji. Drogi panie Andy- jak ja bym chciał, żeby podczas np. przetargu na zakup wielohektarowej działki z cennymi zabudowaniami, gmina urządzająca ten przetarg stwierdziła „a niech tam, damy to temu człowiekowi (czyli mnie) ZA ZŁOTÓWKĘ, albo całkiem gratis.”. Ale czy ja mam na to szansę? Nie. A czy taki proceder jest powszechny i nagminny? Tak. A kto dostaje wszystko za darmo? Kościół. Antyklerykalizm- w moim wydaniu- to nie walka z dogmatami, jak głupie by one nie były, nie z kościołem jako instytucją. To walka głównie z mentalnością polskich kolejnych popeerelowskich rządów. Np. Miller. SLD. Wielki lewicowiec. Pierwsze co zrobił po dojściu do władzy- dał rzeczonemu Jankowskiemu kilka ton bursztynu na kiczowaty ołtarz. Licheń? Niech stoi. Ja sam pójdę za odpowiednią zapłatą budować drugi. Pod warunkiem, że pieniądze będą pochodzić np. z tacy, albo od prywatnych sponsorów, a nie notorycznie z mojej kieszeni, bo ja sobie tego ewidentnie nie życzę. Antyklerykalizm to walka o całkowity rozdział państwa od kościoła. O podatki dla czarnych również. Że 97% Polaków to katolicy? Gówno prawda. Ja też, jak ogromna ilość ludzi, jestem „katolikiem” według statystyk. Uważasz, że zmiana wieku chrztu z 33 lat niegdyś na dzisiejsze „zaraz po urodzeniu” to coś innego, jak tylko walka o statystycznych „katolików”? Dlaczego w kraju standardem jest chrzczenie dziecka, dlaczego ja chcąc teraz wypisać się z tej obłudy muszę gdziekolwiek chodzić? Załatwiać to u proboszcza, którego wcale nie mam ochoty oglądać? Bo „wiarę” katolicką otrzymuje się na starcie. Dlatego katolików jest teoretycznie 97%, bo praktykujących już połowę mniej, a samą wiarę w zmartwychwstanie Chrystusa deklaruje już tylko 66% procent społeczeństwa, a bez wiary tej AUTOMATYCZNIE nie jest się katolikiem.
A jeśli chodzi o Jankowskiego, Rydzyka i innych Paetzów... masz rację. To się w katolickiej TVP nazywa „nagonką na kościół”. I racja. Bo kościół ma na sumieniu bardzo wiele krwi, bardzo wiele nieszczęść i biedy, nie potrafi nawet za to przeprosić... Kiedy usłyszałem, jak pół roku temu Jean-P. version 2.0. poprosił o wybaczenie za Inkwizycję. Świetnie. Wyraził nawet żal, że zginęło prawie .... 100 osób! nie, nie pomyliły mi się zera. Sto osób zginęło wg współczesnego kościoła podczas Inkwizycji. Media urządzają nagonkę na kościół, ale tylko wtedy, kiedy... kościół na to pozwoli. Bo znajdzie się ksiądz, którego przestępstw nie da się dalej ukrywać, umarzać postępowań, wyroków, przenosić „ku chwale Bożej” do innych parafii, wtedy rzuca się go na żer, aby pokazać „patrzcie, to my się kajamy, wypędzamy z naszego czarnego grona jeszcze czarniejsze owce”. A potem przez długi czas spokój. Że Jankowski wpadł? Nic dziwnego, w końcu jego protektor Gocłowski miał aferę ze Stella Maris, kiedy kilka odważnych firm wyciągnęło wreszcie rękę po swoje w kierunku przepastnej czarnej kieszeni. Gocłowski stracił mir? To i jego podopieczny wpadł. A Gocłowski „usuwa złe elementy z kościoła”. Cóż, myślałem że zastrzeli Glempa w ramach tego „usuwania”...
A na przykład Paetz? Gdyby polkie media nie były tak do bólu katolickie, udałoby się go złapać dużo wcześniej. Bo antyklerykalne „Fakty i mity” napisały o nim długi czas przed „Wyborczą” i innymi brukowcami. Ale nikt nie odważył się w mediach powiedzieć, że jest taki problem, tym bardziej jeśli w państwie wyznaniowym nakreśla go gazeta antyklerykalna. I nie wiadomo ile jeszcze dzieci Paetz zgwałcił, zanim szmatława Wyborcza „wykryła problem”.

Kończę się wkurzać i unosić.

Może przyjdzie dzień, kiedy zostanie zlikwidowana Komisja do spraw posiedzeń wspólnych Rządu i Episkopatu, kiedy zlikwidują bezprawnie istniejący fundusz kościelny, rozwiążą konkordat, czarni zajmą swoje miejsce w ciemnym kąciku, zapłacą za wszystkie swoje nadużycia...

Co daj nam, Panie Boże, Amen.

Landers69
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

...::...

Post autor: Landers69 » 06 paź (śr) 2004, 18:24:23

No spoko 8)

burak
Nowy(a)

odp.

Post autor: burak » 06 paź (śr) 2004, 20:05:44

CASE i Landers69:
tak tak, najlepiej przestać "bawić się" w te klocki. Co tam. Przeiceż Chrystus to bajka dla małych dzieći. Zlikwidujmy konkordat, zalegalizujmy wyszystko co się da, pozamykajmy kościoły, dajmy prawa wszyskim mniejszoścom...róbta co chceta jak to mawia Owsiak. Zróbmy drugą Holandię. Wierzmy telewizji, SLD, firmie Durex, dealerom narkotyków...bo wszyscy przecież chcą dla nas "dobrze".

A tak na zakończenie:
"Widzę, że ludzie bardzo boją się tego, że gdy zwrócą się ku Bogu, to będą musieli coś stracić, zaprzeczyć samym sobie, udawać, przybierać różne pozy. To kłamstwo..."
To fragment wypowiedzi Grzegorza Dzikiego z zespołu Armia.

Landers69
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

x

Post autor: Landers69 » 06 paź (śr) 2004, 20:55:57

To nie o to chodzi.dla mnie instytucja zwana kosciołem nie pełni żadnej roli. Jeżeli chodzi o wiare w Boga i tym podobne sprawy to fakt faktem...kiedyś wierzyłem.Byłem nawet ministrantem,ale mi przeszło.
Z wiekiem poprostu nabywałem coraz większego urazu do księży...
Zaczełem także zdawać sobie sprawe, że nie istnieje coś takiego jak bóg itp. Uznałem że wiara w niczym mi nie pomoże i do nieczego nie doprowadzi... W tym momencie jedyną dla mnie wiarą jest wiara w samego siebie, bo to ode mnie zależy czy będe miał co jutro jeść, czy będe miał co na siebie włożyć itp. a nie od Boga.
Faktem jest to że człowiek potrzebuje w coś wierzyć, czuć czyją wyższość..lecz jeżeli chodzi o mnie ja takiej potrzeby nie odczuwam.
Może jestem jakiś inny czy coś...ale wale to.
Mi jest z tym dobrze.

Pozdrawiam

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 06 paź (śr) 2004, 21:01:56

... nawet na swiatla glebe pada czasem ziarno ciemnosci, a ludzka rzecza jest przebieranie wsrod tych ziaren... wraz z uplywem czasow metody i zakresy dzialania ciemnej strony sil swiata... dlatego drogi Buraku wybacz ale mam wrazenie ze Twoja reakcja jest nieco 'nerwowa' ale jak tak to prosze bardzo oto ciekawe pytania 'teologiczne':
- dlaczego mowimy o Bogu a czcimy itd Chystusa ;
- poganstwo to bylo wielobostwo i bylo zle, a istnienie tysiaca Matek Boskich jest jak najbardziej poprawne ;
.. to sa raczej powiedzmy najbardziej 'bzdurne' pytania bo wystarczyloby przyjrzec sier temu jak wiele rzeczy w obecnej religijnosci jest odmiennych jest od tego cobylo objawione w Pismie Swietym. Ja rozumiem ewolucja kulturowa itd ale ... jak sie slucha tekstow z RM lub tez reportazy odnosnie ks. Jankowskiego i slucha sie wiernych ze to wszystko to jakis spisek zydowski czy tez cala inna masa antysemickich tekstow to... ciekawi mnie co ci ludzie -tacy religijni- sadza w tej kwesti ze cala ta religia wywodzi sie min. od osoby Jezusa ktory to przeciez Polakiem nie byl.
Powiem szczerze wiara jest sprawa prywatna czlowieka i kazdy ma prawo do innosci religijnej. To kwestia kultury w ktorej dana osoba byla wychowywana, Bog jest jeden wiec ... bede odpowiadal za swoje bledy jak najbardziej - ale wole zaplacic za bledy niz isc slepo za osobami ktore tak ja i ja sa ludzmi i maja ludzkie problemy i popelniaja bledy ktorych ja np. nie musze powielac bo uznaje je za niezgodne z tym czego mnie nauczyly osoby bedace przedstawicielami Kosciola. Bog przyjmuje grzesznika kiedy ten na lozu smierci poprosi o laske, przebaczenie i odpuszczenie grzechow - Kosciol nie - ostatni przypadek jaki uslysalem od osoby znajomej ktora bezposrednio sie z tym zmagala - najkrocej mowiac : mszy pogrzebowej bedzie bo zmarly przez iles lat nie przyjmowal ksiedza po kolendzie ...

Landers69
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Landers69 » 06 paź (śr) 2004, 21:11:32

Zgadzam sie.
Burak wyluzuj

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 06 paź (śr) 2004, 23:54:42

seize pisze:Jezeli chodzi o te 'rajskie' dywagacje to polecam "Listy z Ziemi" Marka Twaina 8)
wlasnie skonczylem to czytac. bardzo ciekawe potraktowanie tematu. to tak jakby wymieniono wiekszosc powodow czemu mnie od kilku lat kosciol nie widzial i mam wlasne spojrzenie na wiare (czyzby to juz nowa wiara?). za to juz pomijajac ten temat bardzo podobal mi sie fragment o smierci ktory bylby nawiazaniem do innego topiku.
ogolnie warto bylo przeczytac

Landers69
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Landers69 » 07 paź (czw) 2004, 10:22:27

5 zł

pablo_cof
Początkujący(a)
Początkujący(a)

435345

Post autor: pablo_cof » 07 paź (czw) 2004, 23:41:42

Mnie ten problem również w zasadzie nie dotyczy, również mogę sobie w pewnym sensie pozwolić na obojętność.

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 08 paź (pt) 2004, 09:49:32

Padło wczesniej zdanie- ksieza to tez ludzie, maja prawo do bledow. Zgadzam sie z tym jak najbardziej. Zatem skoro to tez ludzie, mierzmy ich bledy normalna, laudzka miarka. Jesli ksiadz zgwalci dziecko- niech prokuratura nie umarza sprawy, jesli zabije kogos jadac samochodem po pijaku- niech dostanie zasluzona kare, taką, jaką dostałby w Polsce przeciętny zjadacz chleba. A nie- pedofil dostaje 5 lat bezwarunkowo, księdza przenosi się na inną parafię lub szybko wysyła do Afryki, żeby go sądy nie mogły ścigac, a jesli nawet trafi przed sad, dostaje szesc miesiecy w zawieszeniu na trzy lata. Te same sytuacje sa zawsze. Dopiero kiedy opinia publiczna bardzo sie burzy, ksiedza zaczyna sie traktowac troszke ostrzej. Na tym polega ich "immunitet" o ktorym pisalem wczesniej, to jest- w Polsce- wina konkordatu i rzadowego- bo nie spolecznego- przyzwolenia na takie traktowanie czarnych. Jesli konkordat niesie za soba jakies wartosci, prosze, niech zostanie. Ale tylko, jesli nie bedzie nadawal bezprawnych przywilejow kosciolowi. Nie wprowadze drugiej ankiety, ale mam pytanie: kto jest za natychmiastowa likwidacja Funduszu Koscielnego? Przypominam, że miał on oddac kosciolowi ziemie utracone w czasie drugiej wojny swiatowej, a tymczasem ziemie te oddal juz ponad 15 lat temu, jednak robi to nadal i kosciol ma teraz dzieki Funduszowi 147% tego, co miał przed wojną- wszystko w ramach "rekompensaty". Dziekuje za wypowiedzi.

Landers69
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Landers69 » 10 paź (ndz) 2004, 16:13:03

Jestem ZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ODPOWIEDZ