Aborcja w zdjęciach

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 18 sie (pt) 2006, 16:22:36

No widzisz Sławku i takie jest moje zdanie, by dyskutować o problemie itd ale pokazywanie takich zdjęć bez najmniejszej selekcji odbiorców uważam za zdrowo nie na miejscu.

Nie mniej mocno mnie zdziwiło orzeczenie iż autor miał prawo do wzięcia udziału w dyskusji taki sposób. Dlatego iż tym samym chyba oznacza to iż cel uświęca srodki; w ten sposob zatem każdy ma prawo do dyskutowania przy użyciu środków jakie uzna za stosowne a nie jakie są dopuszczane przez prawo czy też ludzką wrażliwość.

Ciekawe tylko czemu zatem tak wiele udziałów w dyskusji konczylo się do tej pory uznawaniem że np. autor swej wypowiedzi prezentując swe dzieło w galerii [czyli wydzielonej przestrzeni publicznej] dostawał wyrok za obraze uczuć - skoro ostatnio też przy okazji sprawy "Kodu Da Vinci" dało się usłyszeć :
(...) Według prokuratury, nie stanowi też przestępstwa "wypowiedź wyrażająca negatywny stosunek do przedmiotu czci religijnej lub wykorzystująca ten przedmiot jako element kreacji artystycznej". (...)*

Hipokryzji pełno niestety jest wszędzie dlatego też przyznam licze również że zabierzesz głos w kwesti mojego zapytania o wiare w Boga i o horoskopy astrologie - zapytanie znajduje się TUTAJ

* Źródło : "Kod da Vinci" to nie przestępstwo - Onet.pl / PAP

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 18 sie (pt) 2006, 16:38:51

Swoją drogą ciekawe skąd takie zapotrzebowanie na kwestie aborcji skoro w naszym kraju obowiązują przepisy określające iż można jej dokonać tylko gdy :
- zagraża ona zdrowiu lub życiu kobiety,
- jest wynikiem przestępstwa (gwałtu lub kazirodztwa)
- badania wykazały ciężkie i nieodwracalne uszkodzenia płodu.
A dokonywanie nielegalne aborcji jest zasadniczo nielegalne i ścigane.

Przyznam zatem iż nie wiem czy są do liberalne - czy jak je tam nazwać - przepisy. Oczywiście w ujęciu zmian jakie mają zostać zaproponowane o jakich ostatnio było słychać czyli zakaz przerywania ciąży w przypadku, gdy zdiagnozowana została choroba płodu i w przyszłości zakazu usuwania ciąży, będącej wynikiem przestępstwa; to w takim ujęciu te obecne wydają się liberalne.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Próba ustalenia powodów dyskusji o aborcji w Polsce

Post autor: s_wojtkowski » 18 sie (pt) 2006, 18:14:17

seize pisze:Swoją drogą ciekawe skąd takie zapotrzebowanie na kwestie aborcji skoro w naszym kraju obowiązują przepisy określające iż można jej dokonać tylko gdy :
- zagraża ona zdrowiu lub życiu kobiety,
- jest wynikiem przestępstwa (gwałtu lub kazirodztwa)
- badania wykazały ciężkie i nieodwracalne uszkodzenia płodu.
A dokonywanie nielegalne aborcji jest zasadniczo nielegalne i ścigane.
Obowiązujące w Polsce przepisy prawne w kwestii aborcji są "w połowie drogi" między liberalizmem totalnym (dopuszczającym aborcję na życzenie lub co najmniej z tzw. względów społecznych, a więc dla kobiet/rodzin znajdujących się w tzw. trudnej sytuacji materialnej) a wymogami etyki miłości bliźniego (gdzie dopuszcza się jedynie pośrednie spowodowanie śmierci dziecka dla ratowania życia kobiety, a każde inne zabiegi aborcyjne traktuje jak zabicie osoby ludzkiej, do czego przecież nie uprawnia nawet gwałt - wszak to nie wina dziecka, że zostało w taki sposób poczęte). Dlatego ciągle toczy się i toczyć będzie dyskusja na temat: czy wypracowany kompromis jest właściwy? czy przepisy prawne w tej kwestii powinny być mniej czy bardziej liberalne od obecnych? Kontrowersyjna wystawa to głos (może właściwie krzyk) w tej dyskusji.
Ostatnio zmieniony 18 sie (pt) 2006, 18:35:00 przez s_wojtkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Próba ustalenia powodów dyskusji o aborcji w Polsce

Post autor: seize » 18 sie (pt) 2006, 18:26:39

Jeżeli mowa o "względach społecznych"

W Polsce przesłanke do aborcji z uwagi na np. ciężkie warunki życiowe etc. Trybunał Konstytucyjny w roku 1997 określił mianem niezgodnej z Konstytucją - Orzeczenie z dnia 28 maja 1997 r.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Re: Próba ustalenia powodów dyskusji o aborcji w Polsce

Post autor: s_wojtkowski » 18 sie (pt) 2006, 18:33:52

seize pisze:Jeżeli mowa o "względach społecznych"
W Polsce przesłanke do aborcji z uwagi na np. ciężkie warunki życiowe etc. Trybunał Konstytucyjny w roku 1997 określił mianem niezgodnej z Konstytucją - Orzeczenie z dnia 28 maja 1997 r.
Tak. To było bardzo dobre orzeczenie. Ale przecież... Kostytucję da się zmienić.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 18 sie (pt) 2006, 18:47:33

No ale - na szczęście - nie jest aż tak łatwo tego dokonać.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Skąd ja to wszystko wiem?

Post autor: s_wojtkowski » 21 sie (pn) 2006, 19:05:09

12 tydzień ciąży (niecałe 3 miesiące)

Odległość ciemieniowo-siedzeniowa (tak się określa długość dziecka)wynosi ok. 61 mm. Dziecko waży 10-14 g. Twarz dziecka ma już kompletny profil, z noskiem i bródką. Wykształcają się powieki, pojawiają się też zaczątki uszu. Trwa rozwój mózgu. Przysadka zaczyna wytwarzać hormony. Częstość bicia serca płodu może zwiększyć się o kilka uderzeń na minutę z powodu wzrostu objętości krwi u matki. Narządy, które do tej pory wykształciły się w maleńkim organizmie, teraz się powiększają i doskonalą swoje funkcje. Układ moczowy (nerki) zaczął już produkować mocz i wydala go do płynu owodniowego. Jelita wpasowują się do brzuszka, zaczynają się kurczyć, wykonując ruchy robaczkowe przesuwają pokarm. Przez ścianę jelita wchłaniana jest glukoza. System nerwowy maluszka doskonali się. Funkcjnują też mięśnie płodu. Dziecko zaczyna się poruszać wewnątrz macicy. Jednak kobieta jeszcze nie odczuwa tych ruchów. Za to maluch reaguje na bodźce zewnętrzne. Każdy ruch mamy powoduje, że i on musi zmienić pozycję. Przez te ćwiczenia wyrabia sobie zmysł równowagi. Zwiększa się również ilość płynu owodniowego. Dzięki temu dziecko może swobodnie pływać. Maluch zaczyna poruszać kończynami, ustami, otwiera buzie. Szkielet płodu przekształca się z chrzęstnego w kostny. Paluszki u rąk i stóp już się całkiem rozdzieliły i formują się malutkie paznokietki. Skóra pokrywa się zawiązkami cebulek włosowych. Narządy płciowe wewnętrzne są już ukształtowane, natomiast zewnętrzne zaczynają się dopiero różnicować.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 21 sie (pn) 2006, 19:28:21

To ja może nieco uproszcze ...

Wortal : Noworodek.pl
Artukuły / Ciąża - Rozwój Płodu

Rozwój płodu tydzień po tygodniu - TRYMESTR I, II, III

To i pare jeszcze innych mozna znależć w sieci ....

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 21 sie (pn) 2006, 19:51:21

To może od razu przy okazji też troche Cię wyręcze i podam link do czegoś co sądze mógłbyś tutaj wskazac - jezeli sie myle to przepraszam - a mianowicie np:

Human Life International - Europa [www.hli.org.pl]
a dokładnie sekcja "Obrona życia" : LINK

UWAGA!
Jak ostrzegają sami autorzy :
Prezentowane zdjęcia są drastyczne i niewskazane jest oglądanie ich przez wrażliwe osoby, w szczególności dzieci.

Ps: Choć jak sądze, w oparciu o wyrok sądu wcale nie jestem do tej uwagi zobowiązany w tym temacie - niemniej zwykła ludzka wrażliwośc mi na to nie pozwala

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Wytłumaczenie, ocena + prośba

Post autor: s_wojtkowski » 22 sie (wt) 2006, 10:11:59

Przytoczyłem opis rozwoju dziecka w 12 tygodniu ciąży, bo jest to jeszcze ten czas, kiedy można dokonać aborcji zgodnie z prawem (w określonych przypadkach, o których już pisaliśmy).
Myślę, że to podany powyżej link jest niezły. Ale - jeśli możesz (to do SeiZe) - znajdź jeszcze amerykańskie strony ProLife. Są bardziej wyczerpujące (niestety w tym drugim znaczeniu słowa "wyczerpujące" także).

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 22 sie (wt) 2006, 10:16:26

Znajdować to ich zbytnio nie musze bo wiadomo pod jakim są adresem.
Uznałem że wystarczy tutaj podać tamto zwłaszcza że są bądz co bądz w języku rodzimym forumowiczów.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Ważne linki

Post autor: s_wojtkowski » 22 sie (wt) 2006, 10:29:01

No to ja podam ten adres:

http://www.prolife.com/

No i materiał filmowy (drastyczny, bo realistyczny, tj. wierny aborcyjnej rzeczywistości):

http://hispanicsforlife.suite550.com/du ... w.php?l=en

Smutne i straszne to są rzeczy, ale chyba nie powinniśmy udawać, że nie wiemy o co chodzi. Jeśli już taki topik mamy na forum - to w trudzie i z bólem - powinniśmy przez niego przejść.

PS. Ja też wolę weselsze tematy, np. Kurza twarz (na Hydeparku).

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Ważne linki

Post autor: seize » 22 sie (wt) 2006, 10:51:39

wojtkowski pisze:Smutne i straszne to są rzeczy, ale chyba nie powinniśmy udawać, że nie wiemy o co chodzi.
Może zejde z tematu ale pozwole sobie zaznaczyć iz powyższe stwierdzenie pasuje do naprawde wielu spraw, wielu hipokryzji obecnych w świecie...

Bo co np. powiedzieć o pomysłach i poparciu dla kary śmierci, w kraju który przez wielu jest określany Chreścijańskim - z uwagi na liczbe wiernych - który zdaje się chyba zna przykazanie mówiące "Nie zabijaj!", zdaje sobie chyba sprawe ze stanowiska jakie w tej sprawie prezentował Jan Paweł II ... skoro slyszy się hasło "obrona życia od poczęcia do śmierci "to jak można walcząc z aborcją, jednocześnie walczyć o obecność w kodeksie karnym kary śmierci :?:

- -

To Twoje stwierdzenie pasuje rownież moim zdaniem np do czegoś co kiedyś podawałem :

http://www.masskilling.com/
[UWAGA! Zawiera sceny drastyczne!]
Film pt.: "Meet Your Meat" obrazujacy skad sie biora miesne posilki...

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Re: Ważne linki

Post autor: s_wojtkowski » 22 sie (wt) 2006, 11:36:41

seize pisze:skoro slyszy się hasło "obrona życia od poczęcia do śmierci "to jak można walcząc z aborcją, jednocześnie walczyć o obecność w kodeksie karnym kary śmierci :?:
Ale o ileż bardziej okrutne i absurdalne jest odwracanie sytuacji i optowanie przeciwko karze śmierci (np. dla morderców-recydywistów i morderców-pedofilów), a jednocześnie dopuszczanie czy usprawiedliwianie aborcji.
seize pisze:Film pt.: "Meet Your Meat" obrazujacy skad sie biora miesne posilki...[/i]
Trochę obejrzałem. Drastyczne. Ale uważam, że zestawianie tego z aborcją (gdzie ginie człowiek, nie zwierzę) jest bardzo nie na miejscu. Chyba niedobrze, że ten temat rzuciłeś w tym miejscu forum.
Notabene, zadziwiająca rzecz: obrońcy praw zwierząt (i tzw. ideologiczni wojujący wegetarianie) to często jednocześnie zwolennicy abocji. To już chyba syndrom prawdziwego opętania.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 22 sie (wt) 2006, 12:13:58

Tak tylko ze jezeli [subiektywnie] nie korzystamy z kary smierci to stwarzamy warunki do prawnego wymierzania i odbycia kary, poprawiamy weryfikacje przy przepustkach, zwolnieniach np. za dobre zachowanie, amnestiach itd.
Jezeli zabraniamy aborcji to nie zakazujemy srodkow ktore sa w stanie wspomoc swiadome macierzynstwo bez używania az tak drastycznych srodkow jak aborcja. Czyli srodki antykoncepcyjne dostępne bez utrudnien finansowych tak by mogly byc powszechnie dostępne dla tych którzy zechcą je stosować. Jezeli ciąza jest wynikiem gwałtu a zakaze się jej usuwania to np. koszta calej ciąży (badań, porodu etc) powinien ponosić np. gwałcący. Gdy matka nie zechce wychowywać takiego dziecka ma prawo bezproblemowo oddać je do osrodka ktore zagwarantuje mu byt i opieke czy też rodzine zastępczą. Jezeli zabrani się aborcji w przypadku uszkodzen trwalych płodu należy rodzinie zapewnic dodatkową pomoc która będzie w stanie pomóc w utrzymaniu dziecka, które może wymagać ciągłej opieki - zwykłej czy też specjalistycznej - gdyż leki itp w różnych przypadkach są niezwykle kosztowne i przeciętna rodzia może nie być w stanie ich dziecku zapewnic.
Itd itd itd Mozna bylo by sie tak rozpisywac.

Aborcja "na życzenie" nie przecze jest [mówiąc kulturalnie] mało humanitarnym czynem.

Z czystej ciekawości : ciekawe co powiedzieć o tej sytuacji z gwałtem skoro mówi się np o "gwarancji genetycznego patriotyzmu" (cyt. poseł Suski) z uwagi na dokonania rodziny potomka, to co będzie miało w genach dziecko gwałciciela?

PS : Co do kwestii zwierząt - cóż był to dodatek do treści gdyz mi osobiście twoja wypowiedz i to nasuneła na myśl. A rozgraniczenie które prezentujesz czyli tam "gdzie ginie człowiek, nie zwierzę" dla mnie osobiście brzmi zasadniczo niewłaściwie. Mój szacunek do życia nie ogranicza sie wyłącznie do ludzi którzy niejednokroć w swym samouwielbieniu i przekonaniu o totalnej wyższości zapominaja z kim współdzielą planete i sa w stanie znęcac sie nad zwierzętami.
Można było by powiedzieć iż dla mnie np. topienie szczeniaków i aborcja to wcale nie tak odległe tematy.

ODPOWIEDZ