Wybory prezydenckie AD 2010

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 22 cze (wt) 2010, 10:09:18

amroczkowska pisze:[..]
jestem tylko ciekawa jakie kity Kaczyński będzie wciskał, żeby zdobyć głosy lewicowe. należę do tej grupy i nie wiem co musiałoby się stać, żebym na niego zagłosowała w II turze.
Już wciska (i to w Szczecinie!) , że on jest lewicowy :D:D
Ale ludzie glosujacy na GN doskonale pamietaja wypowiedzi JK na temat sld i nie wierze, zeby tą przemiane lykneli.

Ciekawa jestem co na ta zmiane elektorat pisu...
chociaż jak ostatnio widzialam wypowiedz grupy kobiet spod kosciola, ktory powiedzialy "a niech kłamie i tak na niego zagłosujemy", to juz mnie nic nie zdziwi...

teraz elektorat pisu sie chyba zbierze do kupy - chociaz juz sobie niezle radza. w niedziele na mszy, ksiadz dawal komunie, a obok niego stal ministrant, ktory tym ktorzy do komunii przystapili, dawal ulotke JK...
mam nadzieje, ze takich obrazkow jak w zeszla niedziele (cisza wyborcza) bedzie mniej, bo ze nie bedzie wcale, to nie wierze. juz ci co lubia malych chlopcow o to zadbaja...

amroczkowska
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: amroczkowska » 22 cze (wt) 2010, 10:17:21

Martha pisze:
jestem tylko ciekawa jakie kity Kaczyński będzie wciskał, żeby zdobyć głosy lewicowe. należę do tej grupy i nie wiem co musiałoby się stać, żebym na niego zagłosowała w II turze.
Ale ludzie glosujacy na GN doskonale pamietaja wypowiedzi JK na temat sld i nie wierze, zeby tą przemiane lykneli.
dla mnie to robienie z ludzi idiotów. no ale tonący brzytwy się chwyta;)

Peter
Nowy(a)

Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński?

Post autor: Peter » 22 cze (wt) 2010, 12:26:09

[quote="wojtkowski"][quote="Espy"]No i tak jeszcze wniosek natury osobistej - jakim cudem człowiek, który ma dwie zalety: brata i jego śmierć, zdobywa taką ilość głosów? :?[/quote]Po prostu głosi poglądy bliskie 1/3 (w porywach do 1/2) Polaków; jest wyrazistym i ciekawym politykiem, bardzo dobrym strategiem politycznym [dowody? odsunął lewicę od władzy, mediów i głównej części dyskursu publicznego już na kilka lat, a to jeszcze nie koniec; sam, po kolejnych porażkach, odradza się jak feniks z popiołów :) , sprawia, że nawet jego przeciwnicy chcą ciągle o nim mówić :D ]; jest ponad wszelką wątpliwość niebanalnym i inteligentnym człowiekiem; jawi się jako jedyna sensowna alternatywa dla PO... Wystarczy? :wink:[/quote]

Oj Sławku, z jedną rzeczą zgpdzić się nie mogę. Sprawa jest fundamentalna. Nie mów młodym ludziom (bo jeszcze uwierzą i zaczną powtarzać), że lewica została odsunięta. Cały polski sejm to lewica! W kwestiach religijno- moralnych taki PiS jest prawicowy natommiast w kwestiach gospodarczych, wszystkie obecne w sejmie partie to lewica czystej wody. Scyzoryk mi się w kieszeni otwiera jak słyszę, że PO to liberałowie!

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 22 cze (wt) 2010, 12:44:25

amroczkowska pisze:
Martha pisze:
dla mnie to robienie z ludzi idiotów. no ale tonący brzytwy się chwyta;)

i oby ta woda w której tonie nie była zbyt słona...

Peter
Nowy(a)

Post autor: Peter » 22 cze (wt) 2010, 13:04:13

[quote="Martha"][quote="amroczkowska"][quote="Martha"][quote="amroczkowska"][..]
jestem tylko ciekawa jakie kity Kaczyński będzie wciskał, żeby zdobyć głosy lewicowe. należę do tej grupy i nie wiem co musiałoby się stać, żebym na niego zagłosowała w II turze.[/quote]

Ale ludzie glosujacy na GN doskonale pamietaja wypowiedzi JK na temat sld i nie wierze, zeby tą przemiane lykneli. [/quote]

dla mnie to robienie z ludzi idiotów. no ale tonący brzytwy się chwyta;)[/quote]

i oby ta woda w której tonie nie była zbyt słona...[/quote]

ale ludzie dają z siebie idiotów. JK to socjalista! W sprawach gospodarczych oczywiscie.

bartek_f
Bywalec
Bywalec

Re: Dlaczego Jarosław Kaczyński?

Post autor: bartek_f » 22 cze (wt) 2010, 14:31:37

Peter pisze:Oj Sławku, z jedną rzeczą zgpdzić się nie mogę. Sprawa jest fundamentalna. Nie mów młodym ludziom (bo jeszcze uwierzą i zaczną powtarzać), że lewica została odsunięta. Cały polski sejm to lewica! W kwestiach religijno- moralnych taki PiS jest prawicowy natommiast w kwestiach gospodarczych, wszystkie obecne w sejmie partie to lewica czystej wody. Scyzoryk mi się w kieszeni otwiera jak słyszę, że PO to liberałowie!
podpisuję się pod tymi słowami.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Co tu robić, panie?

Post autor: s_wojtkowski » 22 cze (wt) 2010, 17:20:12

Martha pisze:w niedziele na mszy, ksiadz dawal komunie, a obok niego stal ministrant, ktory tym ktorzy do komunii przystapili, dawal ulotke JK...
To może i Komorowski dostał ulotkę - przecież też chodzi do kościoła. Jeśli tak, to jest w kropce, bo Palikot mu tłumaczył, że lepiej, żeby oddał głos na siebie. Co tu robić, panie?

Kinfolk
Ekspert
Ekspert

Re: Co tu robić, panie?

Post autor: Kinfolk » 22 cze (wt) 2010, 17:35:07

wojtkowski pisze:
Martha pisze:w niedziele na mszy, ksiadz dawal komunie, a obok niego stal ministrant, ktory tym ktorzy do komunii przystapili, dawal ulotke JK...
To może i Komorowski dostał ulotkę - przecież też chodzi do kościoła. Jeśli tak, to jest w kropce, bo Palikot mu tłumaczył, że lepiej, żeby oddał głos na siebie. Co tu robić, panie?
poradzić się wikipedii oczywiście ;)

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 22 cze (wt) 2010, 17:56:43

wojtkowski pisze:
a cholera wie - może i dostał.

fakt faktem, że nie o to w tym wpisie chodzi :/

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: s_wojtkowski » 22 cze (wt) 2010, 18:38:53

Martha pisze:
wojtkowski pisze:

Wiem, że nie o to. Ja słyszałem, że jest jeszcze gorzej niż się pisze. W takim jednym kościele to ksiądz ZANIM dał komunię św. wręczał ulotkę JK i kazał ją czytać i dopiero po przeczytaniu udzielał sakramentu. A tych co nie chcieli jej wziąć lub czytać wyklinał i wyganiał z kościoła.

Espy
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Espy » 22 cze (wt) 2010, 19:35:25

Śmiech śmiechem, ale wiele osób w Polsce za siebie nie jest w stanie myśleć i tak właśnie widzę fenomen odrodzenia się Kaczyńskiego z popiołów.

Sławek:
Po prostu głosi poglądy bliskie 1/3 (w porywach do 1/2) Polaków
-To, że 1/3 Polaków jest w stanie dla władzy pojechać komuś po rodzinie, albo stwierdzić że my jesteśmy dobrzy, a oni to zomo, to nie jest powód do chwały. Przynajmniej według mnie.
bardzo dobrym strategiem politycznym
-Hehe, odsunął lewicę od władzy, a bardzo jestem ciekaw Twojego zdania Sławku, co do wypowiedzi w Szczecinie która przejdzie do historii - oto człowiek, który życie by oddał za odsunięcie lewicy do władzy, nagle stwierdza że "postkomuna" to brzydkie określenie i generalnie lewica nie jest zła, byle dała swój głos na Jarka! 8O :D Czego jak czego, ale tego to naprawdę się nie spodziewałem. Pewnie zacietrzewiali zwolennicy Jarka powiedzą, że albo to objaw jego przemiany i "Najważniejsza jest Polska", albo że kłamie ale i tak na niego zagłosujemy jak pisała Martha.
Dla mnie to jednak najzwyklejsza w świecie chorągiewka i miło mi że i u nas prawica przyznała się do swojego prawdziwego ja. :) Głosy, władza, kasa.
sam, po kolejnych porażkach, odradza się jak feniks z popiołów
-Muszę zaprotestować. Ostatnie odrodzenie Jarka, to zasługa tylko i wyłącznie naszych jakże anty-PiS'owskich mediów, które wykreowały go na Wielkiego_Brata_Swojego_Wielkiego_I_Poległego_Brata.
i inteligentnym człowiekiem
-Oj, muszę znów zaprotestować. Czy człowiek, który pod wpływem emocji wykrzykuje "my jesteśmy tu gdzie solidarność, a oni tam gdzie zomo!" na pewno jest człowiekiem inteligentnym? Nie wydaje mi się.

Martha:
-Znam przynajmniej 3 przypadki przeczące tej tezie i to mnie niepokoi.
Niemniej jednak mam nadzieję, że to tylko wyjątki potwierdzające regułę.

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 22 cze (wt) 2010, 22:46:36

wojtkowski pisze:
Martha pisze:
wojtkowski pisze:

Wiem, że nie o to. Ja słyszałem, że jest jeszcze gorzej niż się pisze. W takim jednym kościele to ksiądz ZANIM dał komunię św. wręczał ulotkę JK i kazał ją czytać i dopiero po przeczytaniu udzielał sakramentu. A tych co nie chcieli jej wziąć lub czytać wyklinał i wyganiał z kościoła.
rozumiem ironię - kończę dyskusję.

bartek_f
Bywalec
Bywalec

Post autor: bartek_f » 22 cze (wt) 2010, 23:48:44

Espy pisze: Dla mnie to jednak najzwyklejsza w świecie chorągiewka i miło mi że i u nas prawica przyznała się do swojego prawdziwego ja. :) Głosy, władza, kasa.
było parę postów wyżej, ale jak widzę, trzeba powtórzyć ;)

Kaczyński ani PiS to nie jest prawica!

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Co to jest prawica?

Post autor: s_wojtkowski » 23 cze (śr) 2010, 00:05:20

bartek_f pisze:Kaczyński ani PiS to nie jest prawica!
To jak zdefiniujemy prawicę? Gospodarczo i ekonomicznie? To byłoby straszne spłycenie IDEI, a pewnie nawet uzurpatorskie utożsamienie liberalizmu (gospodarczego) z prawicą. Prawica to jednak przede wszystkim przywiązanie do wartości, obiektywnego porządku moralnego, w tym prawa własności. Gospodarka jest na dalszym planie.

Peter
Nowy(a)

Re: Co to jest prawica?

Post autor: Peter » 23 cze (śr) 2010, 01:14:09

[quote="wojtkowski"][quote="bartek_f"]Kaczyński ani PiS to [b]nie jest prawica![/b][/quote]To jak zdefiniujemy prawicę? Gospodarczo i ekonomicznie? To byłoby straszne spłycenie IDEI, a pewnie nawet uzurpatorskie utożsamienie liberalizmu (gospodarczego) z prawicą. Prawica to jednak przede wszystkim przywiązanie do wartości, obiektywnego porządku moralnego, w tym prawa własności. Gospodarka jest na dalszym planie.[/quote]

Użyłeś słowa "uzurpacja" przekreślając szansę liberałów na przynależność do prawicy. Trudno. Nie mogłeś jednak pominąć fundamentalnego prawa własności, które w duzym stopniu determinuje gospodarkę. Nie rozumiem, czemu gospodarkę spychasz na plan dalszy- jedyne co mi przychodzi do głowy, to fakt, że nie pasuje Ci do układanki. Nie masz za bardzo wyboru i jeśli nie chcesz skłamać, musisz przyznać, że gospodarczo PiS jest lewacki. Możesz też oczywiście nie podjąć tego tematu, co ułatwi Ci formułowanie kolejnych tez o prawicowości PiSu.
Co mam powiedzieć o kimś kto głosi, że państwo ma prawo odbierać mi moją własność (w postaci podatków) i w imię sprawiedliwości społecznej oddawać ją komukolwiek? Co to ma wspólnego z prawem własności? I jak to się ma do tak ważnej wg Ciebie moralności?

ODPOWIEDZ