O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 12 lip (czw) 2007, 12:02:59
... kurde z tego to jakiś cykl skojarzeń retoryki wyjdzie
"Przepędzenie kupców"
wojtkowski Wto Cze 26, 2007 5:20 pm pisze:do Seize:
odnoszę wrażenie, że myli Ci się chrześcijaństwo z pierdołowatym pacyfizmem; Chrystus (...) potrafił nie tylko unieść się słusznym gniewem, ale wręcz własnoręcznie powywracał stragany hadlujących w świątyni i doprowadził (siłą! nie perswazją) do usunięcia ich stamtąd (przynajmniej na jakiś czas);(...)
"Przepędzenie kupców" + ""zagrażające mody/kultury"
seize Sro Lip 04, 2007 7:13 pm pisze:Ciekawostka - czyli jak to miałem poczucie deja vu że gdzieś coś podobnego słyszałem 
Abp Głódź wzywa do chrześcijańskiego radykalizmu
"Arcybiskup porównał w kazaniu ów radykalizm chrześcijański z postawą Jezusa, przepędzającego przekupniów ze świątyni. (...)
Jak zaznaczył arcybiskup nowe kultury wdzierają się do Polski i są lansowane przez media, które jednocześnie ośmieszają to, co święte. Obudź w nas radykalizm chrześcijański - mówił. "
źródło : Wp.pl / IAR
"Zagrażające mody/kultury" ...
"Karaoke szkodzi socjalizmowi, trzeba zamknąć bary"
"Władze Korei Północnej nakazały zamknięcie wszystkich barów karaoke, uzasadniając tę decyzję potrzebą powstrzymania szkodliwych wpływów i mód płynących z zagranicy - podała południowokoreańska organizacja charytatywna Good Friends."
źródło : PAP /Wp.pl
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 13 lip (pt) 2007, 19:48:53
Niby to pasuje do "Filmy w TV" ale postanowiłem być konsekwentny
Tym którym jakoś bliski jest Richard Dawkins autor m.in. książki "Bóg urojony” [o czym było trochę
tutaj] lub też tym którzy nasłuchali się czegoś o tym człowieku i jego poglądach i chcieli by dowiedzieć się czegoś więcej chociażby po to by skonfrontować własną wiedzę, warto chyba podać taką informację :
Film [dwa odcinki : Bóg urojony (1/2), Wirus wiary (2/2)] zatytułowany "Źródło wszelkiego zła?" na podstawie książki R.Dawkinsa nada kanał Planete
Emisje:
16.07 poniedziałek, godz. 20.50, 21.55
26.07 czwartek, godz. 22.20, 23.25
http://www.planete.pl/?prog&18232
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 14 lip (sob) 2007, 01:48:29
W sprawie "taśm Rydzyka" wpierw powiedziałem, że poczekam na publikacje materiału dźwiękowego, potem postanowiłem poczekać na jakieś komentarze ze strony osób które m.in. one dotyczyły i dużo wtedy słyszałem, że stanowisko zostanie zabrane jak potwierdzi się autentyczność nagrań.
Ale skoro czytam takie np. słowa :
"Jeśli dziennikarze wypaczyli moje wyrażenia i pani prezydentowa cierpiała czy cierpi, to mnie jest bardzo przykro"- o. Rydzyk.
gdzie ja mam wrażenie że to chyba swoiste potwierdzenie ich autentyczności (?) ...
... i dziś czytam też, że już jakby "przeprosiny - nie przeprosiny" zostały przyjęte... to w sumie jak rozumiem sprawy jakby w pewnym zakresie nie ma i nie było
Pozostaje tylko poczekać i popatrzeć co zdecyduje zakonu redemptorystów.
[Tutaj znajdowała się osobista parafraza ów taśmowej retoryki jednak pozwoliłem sobie usunąć ją przed publikacją w zamian zostawię po prostu :
...Attendite a falsis prophetis....]
żródło : news w onet.pl
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 14 lip (sob) 2007, 06:43:43
Jak na Rydzyka ktory nie chce i nie potrafi przepraszac taki tekst to jak wlosienica

Warto zauwazyc ze za jednym zamach przeprosil tez zapewne ze szambo i perfumerie. Ciekawa tez sprawa ze przeprosiny przyjmuje szwagier

I widac bylo ulge na twarzy i ze tylko czekalna taka okazje

Inna rzecz ze w przypadku Bartoszewskiego i Zalewskiego (w duzo bardziej blahej sprawie) prezydent nie czekal miesiacami na przeprosiny tylko zakonczyl znajomosc.
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 19 lip (czw) 2007, 04:44:25
"Z religią czy bez, dobrzy ludzie będą postępować dobrze, a źli - źle, ale złe postępowanie dobrych ludzi to zasługa religii" - Steven Weinberg; fizyk, laureat Nagrody Nobla
-
Kali
- WSR Guru

autor: Kali » 19 lip (czw) 2007, 09:51:52
nie widzę w tym żadnego sensu niech on lepiej się weźmie za fizykę, a nie za filozofowanie. Wogóle to jest jeden wielki błąd, bo nie znam religii która by namawiała lub powodowała złe czyny.
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 19 lip (czw) 2007, 10:14:03
Uuu no to niezla dyskusja tu sie szykuje jak tylko Seize sie obudzi
Kali pisze:nie znam religii która by (...) powodowała złe czyny.
Naprawde Kali? A ja znam. Czy lepiej przypomniec podboj Ameryk i eksterminacje Indian czy lepiej 11 wrzesnia i World Trade Center?
A tak w ogole to pogladowo polecam Misje. Swietne kreacje de Niro i Ironsa ale przede wszystkim interesujaca fabula.
-
Kali
- WSR Guru

autor: Kali » 19 lip (czw) 2007, 12:30:59
No i tu mylisz się jak większość ludzi. Bo znajdź mi choć jeden fragment Koranu, który nakłania do zabijania. Nie znajdziesz nigdy, bo ci fanatycy po prostu nad interpretują słowa. Mam brata, który studiuje religioznastwo i właśnie on mnie w tym uświadomił. Powiedział wręcz, że Islam jest przepiękną religią, ale przez tylu fanatyków jest postrzegany jako czyste zło.
-
Kali
- WSR Guru

autor: Kali » 19 lip (czw) 2007, 12:33:01
A co do eksterminacji Indian śmiem twierdzić, że powodem nie była religia, a władza i pieniądze.
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 19 lip (czw) 2007, 13:03:02
Kali pisze:No i tu mylisz się jak większość ludzi. Bo znajdź mi choć jeden fragment Koranu, który nakłania do zabijania. Nie znajdziesz nigdy, bo ci fanatycy po prostu nad interpretują słowa.
Swoją drogą to zdanie otwierające wypowiedz jest bardzo kluczowe, gdyż to co charakteryzuje wyznawce jakiejś wiary to właśnie poniekąd ów zdanie :
mylisz się jak większość, a ja wierze w to co jest słuszne, i znam prawdę.. taka swego rodzaju pycha jest jakby niejednokrotnie nieodłączna...
Fragment Koranu? Ale po co zaraz latać bo "obcych podwórkach" sięgnijmy może do czegoś chyba bliższego nam kulturowo :
Jeśli cię będzie pobudzał skrycie twój brat, syn twojej matki, twój syn lub córka albo żona, co na łonie twym spoczywa albo przyjaciel tak ci miły, jak ty sam, mówiąc: «Chodźmy, służmy bogom obcym», bogom, których nie znałeś ani ty, ani przodkowie twoi - jakiemuś spośród bóstw okolicznych narodów, czy też dalekich od jednego krańca ziemi do drugiego - nie usłuchasz go, nie ulegniesz mu, nie spojrzysz na niego z litością, nie będziesz miał miłosierdzia, nie będziesz taił jego przestępstwa. Winieneś go zabić, pierwszy podniesiesz rękę, aby go zgładzić, a potem cały lud. Ukamienujesz go na śmierć, ponieważ usiłował cię odwieść od Pana, Boga twojego, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. Cały Izrael, słysząc to, ulęknie się i przestanie czynić to zło pośród siebie.
Pwt 13,7-12 - tłum. Biblia Tysiąclecia
Natomiast co do dalszych elementów o których wspominasz : władza, pieniądze to tu zapewne można było by polemizować na ile one na przestrzeni wieków łączyły się z religią...
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 19 lip (czw) 2007, 14:13:55
Kali pisze:No i tu mylisz się jak większość ludzi. Bo znajdź mi choć jeden fragment Koranu, który nakłania do zabijania. Nie znajdziesz nigdy, bo ci fanatycy po prostu nad interpretują słowa.
Kali nigdy nie twierdzilem ze Koran naklania do zabijania. Praktycznie zadna religia tego nie robi. Wszystkie propaguja dobro. Jednak religia to nie tylko pismo to takze ludzie. Ok wstrzymam sie juz od wspominania naszych rodzimych kaznodziei (Rydzyk, Jankowski).
Jednak przypomnijmy kilka faktow z historii. Jezeli masz watpliwosci co do Indian to moze przyklad bardziej wyrazisty i to z Europy - podboj i eksterminacja Prusow. Byl sobie kiedys taki lud calkiem liczny z rodziny Baltow tj Litwini i Lotysze. I co? I teraz ich w ogole nie ma. A wszystko dlatego ze wyznawali nie ta religie co trzeba. Oczywiscie moze to i byl pretekst. Pewnie tez chodzilo znow o pieniadze, wladze i ziemie. Tylko dla mnie jako chrzescijanina nie jest to wytlumaczenie bo Biblia chyba nie przyzwala na mordowanie i niewolenie bliznich tylko dlatego ze sa w naszym ujeciu poganami (tak na marginesie to zastanawiam sie tez czy "nie zabijaj" z 10 przykazan odnosi sie tylko do ludzi czy tez np do zwierzat). Moze jak znajde chwilke to wrzuce tu opis z Jasienicy jak to kreatywnie Krzyzacy rozprawiali sie z poganami
A moze inne przyklady. Wojna 30 -letnia. Tutaj akurat chrzescijanie tlukli sie miedzy soba a powodem byly drobne roznice miedzy katolikami a protestantami. A co powiesz na wyprawy krzyzowe. W sumie dla mnie to tam tez chodzilo o dobro znaczy sie dobra... na Wschodzie

Tylko czemu pod plaszczykiem swietej wojny.
I oczywiscie jeszcze Noc Swietego Bartlomieja czyli rzez hugenotow. Takiego patrona akurat sobie przybrali francuscy katolicy aby wyciac protestantow. A oprocz ladnej daty powod byl faktycznie bardzo dobry bo wiekszosc z nich przybyla na slub ich ksiecia Henryka z siostra krola ktory mial przypieczetowac zgode. A okazal sie z gory zaplanowanym masowym mordem w imie religii (i polityki zapewne tez. Jako milosnikowi filmu polecam Ci tym razem Krolowa Margot. Jest tam calkiem spory dosc realistyczny fragment tej rzezi. Notabene jest tam tez bardzo ciekawy rys osobowosciowy naszego przyszlego krola Henryka Walezego
Co innego zasady a co innego praktyka takze zaprotestowalem gdy napisales ze nie znasz religii ktora powodowalaby zlo.
-
Kali
- WSR Guru

autor: Kali » 19 lip (czw) 2007, 14:46:49
no i co ma piernik do wiatraka. Przeczytaj uważnie cytat który umieścił Seize jest tam mowa o religii, a nie o ludziach którzy ją źle interpretują lub nad interpretują.
Tak samo ty Seize jak byś nie wiedział, Biblia to nie wybrane fragmenty tylko jedna całość. Stary Testament mówił o Nowym Przymierzu, zaś Nowe Przymierze mówi o Starym Przymierzu. Na Stary Testament patrzymy oczami Nowego Przymierza i rozumiemy go przez pryzmat Nowego Testamentu. Ale na Nowy Testament nie patrzymy już oczami Starego. Nowy Testament, to wszystko co stało się od momentu dokonanego dzieła Jezusa jest dla nas wiążące. Są dwa Testamenty, era cielesnej służby i era duchowej służby, era Prawa i era Łaski, era zbawienia Żydów i era zbawienia Wszystkich Ludzi, era przed Chrystusem i era po Chrystusie.
Zacytowałeś Stary Testament, który od powstania Nowego tak naprawdę chrześcijan "nie obowiązuje".
-
Kali
- WSR Guru

autor: Kali » 19 lip (czw) 2007, 14:47:55
Jak dla ciebie Religia to ludzie to ci szczerze współczuję.
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 19 lip (czw) 2007, 15:15:50
Kali pisze:Jak dla ciebie Religia to ludzie to ci szczerze współczuję.
Jak dla Ciebie religia (jakakolwiek) to nie ludzie to ja Ci wspolczuje. Jesli chrzescijanstwo, katolicyzm to nie czlowiek, ludzie a jedynie jakas wzniosla ale pusta (czyli nie stosowana w praktyce) ideologia to widze jakas sprzecznosc w Twoich 2 postach. Bo przeciez milosc do czlowieka to istota Nowego Testamentu.
-
Kali
- WSR Guru

autor: Kali » 19 lip (czw) 2007, 15:28:17
jak by dla mnie religią byli ludzie to już bym dawno się załamał, także wybacz ale dla mnie religia jest sprawą duchową, a nie namacalną.