Aborcja w zdjęciach

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Kinfolk
Ekspert
Ekspert

Post autor: Kinfolk » 14 gru (czw) 2006, 11:10:04

Widzisz Sławku - tym oto sposobem znaleźliśmy współny grunt do owocnej dyskusji - nawet osoby o tak diametralnie różnych poglądach jak Dreamlife i ja...

Jak w przysiędze Hipokratesa: "Po pierwsze nie szkodzić"

KaWusia
Początkujący(a)
Początkujący(a)

to ja też ostatniego...

Post autor: KaWusia » 15 gru (pt) 2006, 09:40:38

No to ja też jakoś zakończę, zwłaszcza, że w kwestii antykoncepcji się jeszcze nie wypowiadałam.

Nie mam nic przeciwko swobodnemu dostępowi do środków antykoncepcyjnych, z wyjątkiem tych, które poprzez metodę działania powinny się nazywać środkami wczesno poronnymi. No i z zastrzeżeniem, że środki hormonalne nadal powinny być na receptę, a lekarzy należałoby zmusić do zlecania co jakiś czas badań hormonalnych (i nie tylko) przed ich zapisaniem.

Niektórym (w tym katolikom) religia zabrania używania jakichkolwiek środków antykoncepcyjnych, ale to ze względu na sens i istotę daru, jakim jest płodność, ze względu na istotę relacji między kobietą i mężczyzną, będącym w trwałym związku małżeńskim itp. Nie miejsce tu i pora, żeby szczegółowo tłumaczyć, o co chodzi. Ale to kwestia wiary i światopoglądu. Jednocześnie religia nie zabrania (przynajmniej katolikom) stosowania leków hormonalnych, przepisanych w celach leczniczych, a przy okazji, jako efekt niejako uboczny, powodujących czasową niepłodność.

Stosowanie różnego rodzaju pianek, globulek i prezerwatyw oraz hormonów nie wiąże się z zabójstwem życia poczętego, więc dla ateistów dopuszczających w swych sumieniach myśl o aborcji rzeczywiście jest najlepszym rozwiązaniem. Tak samo dla ludzi nie umiejących żyć ani w zgodzie z naturą (jest coś takiego jak naturalna regulacja poczęć, związana z wnikliwą obserwacją i znajomością własnego organizmu przez kobiety i nie jest to to samo, co kalendarzyk małżeński) ani nie umiejących żyć w związkach monogamicznych (to ze względu na ogólnie mówiąc choroby przenoszone drogą płciową). Dlatego nie mam nic przeciwko dostępności antykoncepcji.

Co do finansowania. Ponieważ sama nie stosuję antykoncepcji to logiczne, że (o ile nie jest to lek przepisany na konkretną chorobę), jestem również przeciw refundacji antykoncepcji przez państwo, które nie stać na refundację ważniejszych leków. No chyba, że nagle mielibyśmy PKB jak w Kuwejcie (choć wolałabym wtedy raczej kupować benzynę za grosze :wink: ).

I to tyle. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i już Świątecznie :)

rajmunda
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: rajmunda » 11 sty (czw) 2007, 12:44:48

Jeśli ktoś czuje niedosyt w tym temacie, właśnie w "trójce" w "Za a nawet przeciw" .... poruszona jest kwestia aborcji ....

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 11 sty (czw) 2007, 14:55:33

A możesz przedstawić jakąś swoją refleksje co do tego programu lub też wnioski ? :)

Oczywiście poza tym że wyniki prezentują się następująco :

Czy chronić życie poczęte zapisem w Konstytucji?
38% - za
62% - przeciw

źródło : Polskie Radio SA [Za a nawet przeciw]

rajmunda
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: rajmunda » 11 sty (czw) 2007, 19:24:51

Wyniki - nie są dla mnie zaskoczeniem, gdyż pytanie było w kontekście zapisu w Konstytucji - co w naszym Państwie nic nie załatwia do końca, ani niestety nawet w połowie ... na tym etapie wolałabym zmiany w zapisach regulujących program uświadamiania młodzieży w naszych szkołach (chociażby)

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: s_wojtkowski » 12 sty (pt) 2007, 09:12:08

rajmunda pisze:na tym etapie wolałabym zmiany w zapisach regulujących program uświadamiania młodzieży w naszych szkołach (chociażby)
Ale uświadamiania czego?

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 12 sty (pt) 2007, 10:19:33

seize pisze:A możesz przedstawić jakąś swoją refleksje co do tego programu lub też wnioski ? :)

Oczywiście poza tym że wyniki prezentują się następująco :

Czy chronić życie poczęte zapisem w Konstytucji?
38% - za
62% - przeciw

źródło : Polskie Radio SA [Za a nawet przeciw]

A tak z ciekawości zastanawiam się ile osób, które odpowiadała na badania wie jakie są zapisy w konstytucji, pewnie jakieś 20-30% badanych.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 12 sty (pt) 2007, 15:45:28

Jakie są obecnie w Konstytucji zapisy dotyczące życia to chyba wiedzą... Prędzej mogą nie wiedzieć / gubić się dokładnie jaki zapis chce się wprowadzić do Konstytucji. Wcześniej był postulowany inny a obecnie Premier zaproponował inny.

Projekt autorstwa LPR przewidywał/przewiduje dopisanie do obecnie istniejącego zapisu :
"Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia" [art. 38]
trzech słów brzmiących : "od momentu poczęcia".

Premier natomiast proponuje dopisać do istniejącego zapisu :
"Rzeczpospolita Polska chroni życie dzieci poczętych, przez ustawodawstwo i wysiłki władz publicznych"

rajmunda
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: rajmunda » 13 sty (sob) 2007, 12:15:26

Dobrze, że jest tam ten przecinek ... :D ...

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 13 sty (sob) 2007, 13:56:07

E tam gdyby, nie ten przecinek to bym obydwoma swymi łapami się pod tym podpisał ;) 8) :D

Choć "(...) dzieci poczętych przez ustawodawstwo w drodze wysiłków władz publicznych" brzmiało by co najmniej chyba też groźnie :roll:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 13 sty (sob) 2007, 14:03:46

seize pisze:Choć "(...) dzieci poczętych przez ustawodawstwo w drodze wysiłków władz publicznych" brzmiało by co najmniej chyba też groźnie :roll:
Dla wyjaśnienia co miałem na myśli : z takiego brzmienia zbyt blisko by było do czegoś co zwało się primae noctis.

rajmunda
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: rajmunda » 13 sty (sob) 2007, 22:41:03

8O nie strasz nie strasz ...

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 17 mar (sob) 2007, 16:31:13

Co by było uaktualnić wcześniej podawane informacje ...

Projekty zmieniające istniejące zapisy w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej są dwa :

- jeden tak jak wcześniej zakłada by do :
"Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia" [art. 38]
dopisać trzy słowa brzmiące : "od momentu poczęcia".

- drugi by do :
"Przyrodzona i niezbywalna godność człowieka stanowi źródło wolności i praw człowieka i obywatela. Jest ona nienaruszalna, a jej poszanowanie i ochrona jest obowiązkiem władz publicznych." [art. 30]
dopisać iż ów niezbywalną godność człowiek posiada "od momentu poczęcia".

kreawet
Nowy(a)

Post autor: kreawet » 18 mar (ndz) 2007, 22:41:37

Taka forma wystawy to tylko prowokacja, tym nie rozwiąże sie problemu aborcji, jedynie wykreuje autora. Jestem przeciwny.

dreamlife
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: dreamlife » 19 mar (pn) 2007, 12:34:31

A ja się tak zastanowiłam i dochodzę do wniosku, że nie ma co walczyc z wiatrakami i krzyczeć że kobieta ma miec wybór itd. itd.

Przecież de facto, jeśli kobieta będzie chciała, to i tak się za przeproszeniem wyskrobie. Nie ma co walczyć z idiotami - nie widzą konsekwencji, bo nadal myślą, że taki zapis coś zmieni.
Ja przypuszczam, że zmieni na gorsze - ale nie ilość aborcji, ale ich skutki. Prosta prawda rynku - w góę pójdą ceny nielegalnego zabiegu i więcej panienek sięgnie po domowe sposoby. A tych, których stac teraz, później też pewnie stac będzie.
Kwitnie nadal i kwitnąć będzie polityka aborcyjna, bo paszportów przeciez kobietom po 20 nie zabiorą. Choć z drugiej strony wszystko jest już teoretycznie możliwe.

Gratulujemy Polsce Kaczorów i Giertycha.

ODPOWIEDZ