W 100% się zgadzam z wypowiedzią Seize. Jeśli chodzi o to czy juz rozumiem, dlaczego zlikwidowano 2 przykazanie to powiem tak: Rozumiem argumentację i na pewno ci wszyscy mądrzy wykształceni ludzie, którzy je zlikwidowali i którzy wytłumaczyli się, dlaczego są dla mnie tylko ludźmi a jeśli naprawdę wierzą w boga i w biblie jako słowo borze to nie powinni mieć prawa na to żeby sobie je bezkarnie zmieniać gdyż powinno być ono dla nich nieomylną świętością i tyle. I żaden siódmy sobór powszechny nie powinien mieć prawa sobie tego ustalać.
"Wj 20,3 (Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie) oraz Wj 20;4 (Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu... )"
To jestem w stanie zrozumieć, bo przynajmniej oba te zwroty mają jakiś sens osobno, a zwrot „ani żadnej rzeczy, która jego jest” jest na pierwszy rzut oka sztucznie stworzony, gdyż sam w sobie nie może funkcjonować i ma sens tylko po uprzednim przeczytaniu początku 10 przykazania.
"To dzięki Kościołowi chrześcijaństwo przetrwało 2000 lat. Bez Kościoła nie miałoby szans."
Na te słowa Sławku odpowiem tak: NO WŁAŚNIE!
Ta religia istnieje tylko dzięki temu, że istnieje kościół ta wielka instytucja, która manipuluje ludźmi i wielokrotnie prośbą i groźbą zmuszała państwa i ludzi do jej wyznawania: inkwizycja, krzyżacy czy chrzty władców, którzy dzięki temu mogli uzyskać pokój z najeźdźcami.
Ach juz mnie męczy ten temat, choć nadal chętnie bym przeczytała, co sadzą o tym inni użytkownicy forum.