Rozmowy o polityce

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 23 lis (czw) 2006, 07:42:58

Ja nie moge LPR robi Terleckiemu reklame i nakreca kampanie :lol:

LPR nie popiera Terleckiego, bo był hipisem

LPR w Krakowie popiera kojarzonego z lewicą Jacka Majchrowskiego. Bo kandydat PiS Ryszard Terlecki jest "hipisowski

Radnych Ligi oburzyła głównie przeszłość Terleckiego. Wczoraj "Super Express" opisał burzliwy romans dzisiejszego dyrektora krakowskiego IPN z Korą Jackowską (artystka opisała to w swojej biografii): "Kochali się, słuchali zespołu The Doors i wąchali klej. Piosenkarka rzuciła Terleckiego, bo - jak twierdzi - dręczył ją" - czytamy w "SE". Choć hipisowski epizod profesora był w wielu krakowskich środowiskach znany, Ligę zaskoczył.

Swoja droga calkiem niedawno Kuchcinski www.gazetawyborcza.pl/1,76498,3742026.html a teraz Terlecki. Calkiem rozrywkowy ten PiS byl za mlodu.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Warszawska lewica murem za PO

Post autor: s_wojtkowski » 24 lis (pt) 2006, 10:04:28

Warszawska lewica murem za PO

Czy to prawda, że Hanna Gronkiewicz-Waltz (kandydatka PO w wyborach na prezydenta Warszawy) uzyskała wczoraj poparcie niejakiego Aleksandra Kwaśniewskiego?! To chyba musi być naprawdę uwłaczające, przynajmniej dla tych wyborców Platformy, którzy są choć trochę na prawo. Najpierw Borowski (a właściwie gorzej - wyborcy Borowskiego!), a teraz Kwach - warszawska lewica murem za PO!
Ostatnio zmieniony 24 lis (pt) 2006, 10:10:00 przez s_wojtkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 24 lis (pt) 2006, 10:08:51

Mysle ze to jest na zasadzie - 'oby wygrac!oby do niedzieli". A po wyborach mur runie - mało tego - mało kto bedzie pamietal ze taki w ogole byl .:)

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Re: Warszawska lewica murem za PO

Post autor: Kali » 24 lis (pt) 2006, 10:26:09

wojtkowski pisze:Warszawska lewica murem za PO

Czy to prawda, że Hanna Gronkiewicz-Waltz (kandydatka PO w wyborach na prezydenta Warszawy) uzyskała wczoraj poparcie niejakiego Aleksandra Kwaśniewskiego?! To chyba musi być naprawdę uwłaczające, przynajmniej dla tych wyborców Platformy, którzy są choć trochę na prawo. Najpierw Borowski (a właściwie gorzej - wyborcy Borowskiego!), a teraz Kwach - warszawska lewica murem za PO!

Ja pindole :? co za kwas.
Wiesz co Martha wcale bym się teraz nie zdziwił jak by stworzyli razem większość w Radzie Warszawy.

Martha
Ekspert
Ekspert

Re: Warszawska lewica murem za PO

Post autor: Martha » 24 lis (pt) 2006, 10:32:07

Kali pisze:Ja pindole :? co za kwas.
Wiesz co Martha wcale bym się teraz nie zdziwił jak by stworzyli razem większość w Radzie Warszawy.
No nie wiem czy beda tak ryzykowali. Przeciez PO ma wyzsze ambicje niz Rada Warszawy,a wraz ze stworzeniem wiekszosci z lewica na nic poza tym od wyborcow nie maja co liczyc.... :idea:

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Trochę o lewicowości (?) PO

Post autor: s_wojtkowski » 24 lis (pt) 2006, 10:51:01

Myślę, a nawet napiszę, że mam nadzieję, że masz Martho rację, tzn. Twoje myślenie polityczne idzie właściwym torem. Koalicja PO - Centrolew (choćby w Radzie Warszawy) to byłby cios nawet dla mnie, choć nie bardzo sympatyzuję z Platformą.

Natomiast niestety poparcie środowisk lewicowych dla PO jest faktem niezależnie od tego jakie PO zawiąże koalicje. Wyborcy Borowskiego popierają Gronkiewiecz-Waltz spontanicznie (niejako wbrew samemu Borowskiemu, który ośwaidczył oficjalnie i głośno, że nie popiera żadnego z kandydatów). A teraz jeszcze Kwaśniewski... O czym to świadczy? O tym, że program PO lub styl uprawiania polityki przez PO lub politycy PO (a może to wszystko razem) są bliscy SLD, SdPL, PD. W każdym razie dużo bliżsi niż PiS czy LPR. (Dla mnie to mimo wszystko jest, może nie całkowitym, ale jednak zaskoczeniem.) W mojej opinii juz choćby ten argument wystarcza, żeby popierać tych ostatnich, tj. PiS czy LPR - niewątpliwie są dalej od lewicy niż PO. A im dalej od lewicy tym lepiej.

(Korwin Mikke ujął to kiedyś tak: "Dobry czerwony to martwy czerwony", a obecnie w Warszawie... zblokował się z LPR!)

Jestem jeszcze tylko ciekawy reakcji wyborców PO - może część z nich nie pójdzie pojutrze do urn mając świadomość, że mieliby głosować jak betonowy elektorat SLD? Albo ogólniej: czy wyborcom Platformy podoba się dosyc jednoznaczne poparcie lewicy dla ich partii?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Trochę o lewicowości (?) PO

Post autor: seize » 24 lis (pt) 2006, 13:16:32

wojtkowski pisze:O czym to świadczy? O tym, że program PO lub styl uprawiania polityki przez PO lub politycy PO (a może to wszystko razem) są bliscy SLD, SdPL, PD. W każdym razie dużo bliżsi niż PiS czy LPR. (Dla mnie to mimo wszystko jest, może nie całkowitym, ale jednak zaskoczeniem.) W mojej opinii juz choćby ten argument wystarcza, żeby popierać tych ostatnich, tj. PiS czy LPR - niewątpliwie są dalej od lewicy niż PO. A im dalej od lewicy tym lepiej.
Dobre. Dobre :lol: :lol:

Po pierwsze skoro PO rzucało hasło "Odsunąć PiS od władzy" to Twoje zaskoczenie jest co najmniej kuriozalne - żeby nie powiedzieć żałosne - zwłaszcza, żę PiS związało się już z Samoobroną [ach doprawdy zapewne piękne były dla ciebie te doniesienia np. o spotkaniach pana L w Chinach z komunistami] kiedy uprzednio o panu L i całej jego formacji wypowiadało się w jak najgorszych słowach.

Po drugie ten argument - w świetle innych - do mnie nie przemawia by popierać LPR [zresztą bądźmy szczerzy taki argument który miałby wzbudzić we mnie poparcie zdaje się nie istnieje wogóle]. Bo o historii i tradycji słyszę wiele ale słuchając mam wrażenie - mówiąc symbolicznie - że jak obie one, to tylko od 966...

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Prawdziwa wypowiedź antykomunistyczna

Post autor: s_wojtkowski » 24 lis (pt) 2006, 13:34:35

Postkomuniści i socjaliści w Polsce popierają PO, jeśli nie mają swojego kandydata. Świadczy to o ich strachu przed PiS i dowodzi skuteczności Kaczyńskich w prowadzonej na kilku szczeblach dekomunizacji. A mi już tylko skuteczna dekomunizacja (i w efekcie odsunięcie lewicy od władzy na dłuuugie lata) wystarczy, żeby uznać ich rządy za udane. Jeśli wyjdzie im coś jeszcze - to super. A jeśli nie... w zdekomunizowanej Polsce niech rządzi PO. Choćby i 10 lat. Byle tylko nie dali odbudować się komunie i szybko zakończyli ten quasiflirt z SLDowsko-PeDowskim betonem (i Gazetą Wyborczą na dokładkę).

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Prawdziwa wypowiedź antykomunistyczna

Post autor: seize » 24 lis (pt) 2006, 13:56:09

Suuuper bo jeżeli to miał być komentarz do mojego posta to zupełnie ci nie wyszedł.

Zwłaszcza że za tak zwaną "dekomunizacją" - czyli np. za odsunięciem od władzy i osądzeniem ludzi odpowiedzialnych za zbrodnie komunistyczne itp. - to i ja jestem (choć ty dla własnej wygody parę razy pozwoliłeś sobie określać mnie tak a nie inaczej) ; tyle że dla mnie dekomunizacja nie oznacza odsunięcia od władzy lewicy. Dlaczego? Bo jest demokracja i ludzie sami wybierają kogo chcą raz np. wybiorą lewice raz prawice - takie mają prawo i to oni a nie władni mają decydować kto ma być przy władzy.
Ja jestem też przede wszystkim za jedną rzeczą : za niepowtarzaniem już trwającego kiedyś w Polsce monopolu władzy.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Znowu o lewicy - a nie lubię o niej pisać

Post autor: s_wojtkowski » 24 lis (pt) 2006, 14:18:19

Wiem Seize, że jest demokracja. Zauważyłem to. A ponieważ mam swoje poglądy polityczne i potrafię je jasno i jednoznacznie sformuować, mam też prawo mieć nadzieję, że ludzie nie będą wybierali raz prawicy a raz lewicy. Parafrazując Gazetę Wyborczą - mi nie jest wszystko jedno.
Nie chodzi o odsunięcie lewicy od władzy metodami nie-prawnymi czy pozaprawnymi, a tylko (1) pozbawienie możliwości sprawowania władzy przez ludzi będących u władzy w totalitarnym i zbrodniczym systemie PRL (dotyczy wielu członków SLD, choć nie tylko); (2) oderwanie polskiej lewicy od jej kryminalnych, aferalnych i amoralnych korzeni związanych z PZPR; (3) ukazanie prawdziwego oblicza ideologii lewackiej niszczącej człowieka, życie gospodarcze i godzącej w autonomię jednostki.
Co najmniej tyle (tylko tyle? aż tyle?) oczekuję po władzy PiS.
PS. A co zrobisz jesli ludzie będą sobie życzyć tego co nazywasz "monopolem władzy"?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Znowu o lewicy - a nie lubię o niej pisać

Post autor: seize » 24 lis (pt) 2006, 15:04:15

Zatem :
pkt A - to jeżeli ktoś nie sprawował istotnej funkcji partyjnej - czytaj nie był decyzyjny w różnych kwestiach które to miały istotny wpływ na zaistnienie jakichś zbrodniczych konsekwencji - to mnie osobiście aż tak to nie rusza.
pkt B - jeżeli mowa o sprawach kryminalnych to tu nie ma dla mnie znaczenia skąd ktoś jest - przestępstwo jest przestępstwo i każdy jego przejaw w kręgach politycznych nie powinien mieć miejsca.
pkt C - autonomię jednostki 8O A gdzieś jest miejsce na autonomię przy istniejącym jedynie słusznym systemie moralnym :?: A gdzie miejsce na autonomię osób o innych np. preferencjach religijnych, etycznych ? Dlaczego różne koncerty, wystawy organizowane przez/dla jakiejś zbiorowości się odwołuje bo naruszają one inna "uprzywilejowaną autonomie" ? Dlaczego nie wolno mi wyrażać swojej autonomii w sferze przekonań w przestrzeni publicznej np nosząc taką a nie inna koszulkę ? Gdzie miejsce na autonomie jednostki w przypadku mundurków szkolnych ? Proszę cię ...
wojtkowski pisze:PS. A co zrobisz jesli ludzie będą sobie życzyć tego co nazywasz "monopolem władzy"?
Jeśli dokona tego prawdziwa większość będę musiał to uszanować i żyć mimo to dalej zgodnie ze swoim systemem wartości. Bo czy to była lewica czy prawica gdy było coś co mi nie pasowało to to krytykowałem i to mówiłem. Bo nie barwy się liczą ale czyny.

Widze że ponownie wracasz do kwestii "jasności i jednoznaczności poglądów", aż tak to cie boli ? Zapamiętaj jedno : jasne pytanie oznacza jasną odpowiedź.

Proszę bardzo masz garść jednoznacznych zdań : wolność i samostanowienie obywateli; wprowadzenie armii zawodowej bez poborów powszechnych; rozdział instytucji religijnych od państwa; brak odgórnej ingerencji w różne dziedziny życia, poszanowanie własności prywatnej, brak patentowania idiotyzmów np.: "dwuklik" w komputerowych systemach operacyjnych; brak opodatkowania towarów tworzonych jako wolne, ogólnodostępne i darmowe etc etc.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 24 lis (pt) 2006, 18:15:08

Nie spodziewalem sie tego rodzaju postow Slawku, zwlaszcza teraz. Nie chce mi sie w tej chwili na to odpowiadac. Ale wydaje mi sie ze mozesz byc spokojny daje Marcinkiewiczowi 90% szans na zwyciestwo w 2. turze. Choc oczywiscie w glosach bedzie to bardzo blisko.

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 27 lis (pn) 2006, 00:08:54

Nie rozumiem tego co się dzisiaj wydarzyło w telewizji, iż okrzykneli kogoś prezydentem Warszawy tylko i wyłącznie dlatego, że wygrał w sondażach. A narazie było 8% głosów policzonych. Jakieś chore to jest. Ktoś mi przypomniał, że było tak już kiedyś z wyborem prezydenta kiedy to nagle po podliczniu głosów okazało się, że to jednak Wałęsa wygrał wybory. Swoją drogą jak H.G.W. wygrała to podejrzewam, iż jest to różnica około 1%.

NA TVN24 były pierwsze komentarze kandydujących, słuchałem sobie z uwagą i co najbardziej mnie rozbawiło kandydatka PO już na przyszłość tłumaczyła się ze współpracy z lewicą. No ciekawe co to będzie :lol: PO z lewicą dobrana para się znajdzie :lol:

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 27 lis (pn) 2006, 00:19:38

Tak się zastanawiam gdzie ci zagorzali przeciwnicy wprowadzenia większej ilości patroli, dawania większych przywilejów Straży Miejskiej, godziny policyjnej :lol: A Pani Hania z tego co pamiętam chce wprowadzić jeszcze jeden organ utrzymujący porządek w mieście. Nie ma wystarczająco kasy na policję, straż miejską to stwórzmy jeszcze jedną rzecz na którą nie będzie pieniędzy i na dodatek będzie ograniczała naszą swobodę obywatelską :roll:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 27 lis (pn) 2006, 00:20:00

Kali pisze:Swoją drogą jak H.G.W. wygrała to podejrzewam, iż jest to różnica około 1%
Gronkiewicz-Waltz Hanna Beata - 52,08%
Marcinkiewicz Kazimierz - 47,92%
Wyniki zliczone na podstawie 438/826 protokołów.
Dane z chwili obecnej jakie widnieją w wizualizacji na stronie Państwowej Komisji Wyborczej.

Gronkiewicz-Waltz Hanna Beata - 52,18%
Marcinkiewicz Kazimierz - 47,82%
36,2 % zatwierdzonych protokołów
Dane z chwili obecnej jakie widnieją w Komunikacie z 23:08 na stronie Państwowej Komisji Wyborczej.

ODPOWIEDZ