Czy tak powinno być...!!!!?????????????

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

Imraael
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Imraael » 14 wrz (wt) 2004, 20:40:11

Fakt. Jak czasem widze niektorych dzisiejszych studentow to rece zalamuje...inteligencja rzedu temperatury pokojowej to eufemizm w tym przypadku...dzis szlag trafil wartosci...chcialem napisac jeszcze ze potrzeba nam rewolucji, nadziei ale jakos tak...nie ma chyba co sie ludzic?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 14 wrz (wt) 2004, 21:02:46

Oj przydalaby sie przydala ... ale kazda rewolucja zaczyna sie od jednostek; zaczac trzeba ja od samych siebie a potem trzeba sie jednoczyc ... a wszyscy czekaja jakby na jednego przywodce ...

---
"Ludzie w ogóle nie myślą. Oni tylko myślą, że myślą."
Mark Twain

Imraael
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Imraael » 14 wrz (wt) 2004, 21:20:58

Uwaga! to co powiem pewnie wyda sie smieszne, niegodne, zalosne itp. ale wierze w swojej staroswieckosci ze mamy narzedzia ktorymi mozemy probowac zmienic rzeczywistosc! Film, fotografia, grafika...slowem sztuka...problem w tym ze jest w wiekszosci zrozumiala jedynie "wtajemniczonym"..masy nie dostrzegaja przeslania..a z tego ze pewna grupka sobie dyskutuje nic nie wynika ale gdyby znalezc sposob na dotarcie do ludzi i wywolanie w nich czegos...czegos co nie da im spokoju..cos takiego co bedzie ich meczyc dopoki sie nie zjednocza! kiedys to my przejmiemy wladze, to nasze pokolenie bedzie ustalac zasady wiec warto pielegnowac to co w nas dobre...tak na potem...

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 14 wrz (wt) 2004, 21:30:55

Ja wcale nie uwazam tego za smieszne a wrecz przeciwnie powiem Ci ze masz racje - wszelkie przejawy sztuki maja pewna moc oddzialywania - stad nie nadarmo sowo 'kulturalny' bylo zawsze wiazane z tymi plaszczyznami. Pewne procesy dalo sie swego czasu obserwowac kiedy to np. kino offowe tracilo swoja niszowosc. Milo bylo jadac tramwajem zamiast sluchania steku przeklenstw i opowiastek z ostatniej popijawy posluchac wywodow nad symbolika w filmie :o
Choc przyznam iz ostatnim razem jak bylem w kinie - bylo to akurat Miedzy Slowam, Sofii Coppoli - to po sensie dalo sie slyszec po sali : 'wiecej z toba do kina nie pojde', 'nie mogles/las wybrac lepszego filmu' itd. Zreszta ttez sie troche nasluchalem ale ... i tak wyszedlem z kina z radoscia na oczach :)

Imraael
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Imraael » 14 wrz (wt) 2004, 21:38:50

Wlasnie o to chodzi...by przemowic jezykiem mas w taki sposob by zrozumieli...mam nadzieje ze kiedys uda sie zabic w ludziach znieczulice...nie wiem ilu z was spokojnie, bez wulgaryzmow itp zareagowalo na akcje w Bieslanie...wiem ze ja Putina nie kochalem w tym momencie...ani spoleczenstwa naszych braci ze wschodu ktorzy pozwalaja na to by tacy ludzie mieli wladze...i ze zabolalo mnie to prawie fizycznie..nie pozwole nigdy by to we mnie umarlo!

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 15 wrz (śr) 2004, 21:11:07

Imraael pisze:Film, fotografia, grafika...slowem sztuka...
co lepsze ta sztuka jest szeroko wykorzystywana, ale niestety glownie przez wielkie komercyjne filmy ktore maja na celu jedno - zarobic kase, a ta sztuka jest .. uwaga ... reklama, reklama w koncu wykorzystuje sztuke w calej jej okazalosci, i zaglebia sie w nia coraz bardziej, kreuje styl bycia sposob ubierania a nawet myslenia. tak wiec przyszlosc lezy glownie w naszych rekach, studentach reklamy, jak daleko sie posuniemy, na jakich emocjach ludzkich bedziemy grac

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 15 wrz (śr) 2004, 21:13:16

no i zawsze jest reklama spoleczna

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 15 wrz (śr) 2004, 21:26:35

Narzedzia sztuki takie jak film, fotografia, muzyka, malarstwo itd jak wszystko, moga byc uzywane do roznych celow. Czasem sa to cele powiedzmy 'ambitne' a czasem czysto komercyjne. To nosniki idei, mysli, wyobrazni etc. Kolejne pokolenia wykorzystkuja je na kolejne sposoby. Jednak rzeczywistosc w ktorych ksztaltuje sie ich osobowosc wplywa na nich a wiec zarazem wlasnie na ich idee, mysli; czyli na to wszystko co moga wlasnie przy uzyciu tych narzedzni przekazywac. Pozostaje jednak wierzyc w sile 'buntu' ktory kazdy przechodzi wobec tego co zastaje sie na swiecie i stara sierobic wszystko na odwrot - wiec moze ktos sie zbuntuje wobectego co jest obecnie norma i powrocic do tych 'ambitniejszych' celow.

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 15 wrz (śr) 2004, 23:44:48

To może jednak zamieszkamy w OSADZIE?
Ostatnio zmieniony 16 wrz (czw) 2004, 10:59:43 przez aw, łącznie zmieniany 1 raz.

Imraael
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Imraael » 16 wrz (czw) 2004, 00:24:22

oj aw, denerwujesz sie ze ludzie niedokladnie czytaja tematy a widze ze sam sie nie wczytales bo pare postow wczesniej mowilem o tym... :D

/dopisek aw: to tylko ponowienie wątku - zwłąszcza, że nikt go nie kontynuował - i świerza reakcja na film, któy właśnie widziałem - poza tym, denerwuję się? skąd taki wniosek?/

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 16 wrz (czw) 2004, 10:55:52

wlasnie dlatego - nie wiem czy ktoś to jeszcze pamieta - z punków, w pewnym momencie, wydzieliła sie frakcja sayko - szalonych punczorów, którzy nie chcieli byc dłużej bici przez łysych idiotów - to była taka nasza policja punkowa - choć, jak w każdej tego typu sytuacji, trudno było nad nią zapanować - przecież byli szaleni... w każdym razie, każda przemoc rodzi przemoc - to jest zamknięte koło - znam kilka mądrych osób o ogromnej sile (aikido kolejny dan) także charakteru, któe nigdy nie muszą stosować siły - mają cos takiego w oczach i głosie, że każdy szczur zwiewa na ich widok z podkulonym ogonem - może jakiś trening osobowości by sie przydał naszym rodakom?
przecież nawet gdyby było dwóćh napakowanych osiłków na stacji, otoczeni przez wszystkich ludzi ze stacji posikaliby sie ze strachu, dlaczego więc wytykamy żydom w gettcie bezradność a sami postepujemy tak samo?

Imraael
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Imraael » 16 wrz (czw) 2004, 20:44:14

No i o tym wlasnie mowa. co by walczyc ze znieczulica! w innym temacie ktos napisal ze wiadomosci reportaze itp wywoluja znieczulice ale chyba jest troche inaczej..jesli ktos sie przejmuje na prawde i zalezy mu to nie przejdzie do pozadku dziennego nad tragediami wszelkimi, ale dopoki kazdy trzyma nos przy swoim tylku bedzie jak bedzie. Aw sorka nie zalapalem ze to tylko ponowienie...a jesli juz ponowienie to ja ponawiam pytanie do wierzacych jak to sobie tlumacza, bo chyba mamy tu kogos takiego?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 16 wrz (czw) 2004, 20:55:52

Imraael pisze:No i o tym wlasnie mowa. co by walczyc ze znieczulica! w innym temacie ktos napisal ze wiadomosci reportaze itp wywoluja znieczulice ale chyba jest troche inaczej..[...]
Ja bym powiedzial ze moze nie tyle ze wywoluja w sposob bezposredni natomias maja wplyw na powstawane znieczulicy. Jezeli bowiem cos jest przypadkiem, sporadycznym zajsciem widac wiekszy sens poocy, a poprostu jezeli cos staje se norma i chlebem powszednim to nikomu nie chce sie zostawac superbohaterem bo i tak calego zla nie wypleni a tylko przy tym sam oberwie ... no i w dodatku jak trafi sie na takiego wyznawce prawa Hammurabiego i my rowniez takim osobnkiem jestesmy to mozeby tak w takim zamknietym kole trwac az jeden drugiemu wszystko poobcina itd.

Imraael
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Imraael » 16 wrz (czw) 2004, 20:58:59

Zbrodnia, korupcja, apatia.

Imraael
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Imraael » 16 wrz (czw) 2004, 21:02:27

Generalnie jest np sposob by bylo wiecej strozow prawa na ulicach. Zamiast dawac panom darmozjadom ze strazy miejskiej zadania w stylu wypisywanie mandatow wlascicielom ratlerka prowadzonego bez smyczy, dac im pukawke, uprawnienia do zrobienia czegos wiecej niz tylko wezwanie policji lub pouczenie slowne w sytuacji zagrozenia. I juz moze byloby troszke lepiej.

ODPOWIEDZ