Antyklerykalizm

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ

Czy uwazasz, ze wszyscy polscy podatnicy powinni finansowac fanaberie Krk (Swiatynia Opatrznosci Bozej, Rydzyjko, katolickie programy w TVP, Lichen, bursztynowe oltarze itp.)?

Tak, chce finansowac to z moich podatkow niezaleznie od poziomu bezsensu tej inwestycji
5
6%
Tak, ale tylko wtedy, jesli jest to naprawde wazny cel
12
14%
Nie, powinni to sami finansowac
15
17%
Nie, a oprocz tego powinno sie ich opodatkowac i wlaczyc do normalnego spoleczenstwa
53
61%
nie mam zdania
2
2%

Liczba głosów: 87

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 03 gru (pn) 2007, 16:23:22

A, bo ja mam czas, uważasz, na pierdoły... Obecnie zajmuję się tworzeniem, żtakpeem, podwalin pod bycie copywriterem (czyt: pisaniem bloga, taka jego zasrana mać). Choć jak patrzę na kolegów z kreacji, zaczynam odczuwać poważne wątpliwości, czy cieplutki Client Service nie jest lepszy :)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 03 gru (pn) 2007, 19:50:59

A czy ja mam pretensję że go osierociłeś ? :D A ja pisze wtedy gdy mam ochotę, chwile i gdy coś mnie ruszy :) I zawsze wychodzę z założenie że w życiu warto czasem znajdywać czas na wszystko, w tym nawet na "pierdoły" :)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 04 gru (wt) 2007, 10:09:43

>> 14 milionów euro kosztować będzie budowa kościoła dedykowanego błogosławionej Matce Teresie z Kalkuty, który stanie niebawem w Bolzano na północy Włoch- pisze dziennik "La Repubblica". <<
Kościół za 14 milionów euro? - WP.pl/PAP

Ps : Pod opieką instancji wyższej - WP.pl/Przekrój

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 04 gru (wt) 2007, 13:07:45

... się widzę pośpieszyłem wrzucając rzeczy z "nie-lokalnego ogródka" bo oto zaglądam na onet i co widzą moje oczy :

Abp Życiński: nie bójmy się modyfikowanej żywności

...

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 04 gru (wt) 2007, 13:12:50

Arcybiskup Zycinski stal sie juz specem od wszystkiego

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 04 gru (wt) 2007, 16:12:44

SeiZe:
Upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli: wylansuję swoją twórczość i dam Ci temat do skomentowania.

Czym jest antyklerykalizm?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 05 gru (śr) 2007, 09:58:05

W chwili wolnego czasu zapewne coś postaram się skomentować :)

A póki co ... rano o tym usłyszałem bez większych wyjaśnień a teraz już dowiedziałem się nieco więcej.

"Kościół chce pilnej rozmowy z rządem Tuska" - onet.pl

Mówiąc krótko dalsza "walka" o byt religii na maturze i kwestie zapłodnienia in vitro 8)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 10 gru (pn) 2007, 10:02:32

"Kontrowersje wokół nowej reklamy Red Bulla" - MediaRun.pl/Rzeczpospolita
Ps: ... na pozostałe reklamy chyba skargi powinni złożyć np.: buddyści oraz związek wioślarzy... ;) :roll: :D

---

Można tu też odnotować rzecz niniejszą :
"W stolicy odbył się pierwszy ślub humanistyczny" - Onet.pl/PAP

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 11 gru (wt) 2007, 06:11:26

W oparciu o tekst : "Ocenianie uczniów na katechezie"
http://www.katecheza.episkopat.pl/pomoce/oceny.htm

Pominę ocenę celującą gdyż ta z natury zawiera często rzeczy które wykraczają poza same elementy wynikające z przedmiotu zatem pozwolę się skupić na pozostałych.

BI. Wymagania dotyczące poszczególnych ocen z uwzględnieniem: wiedzy, umiejętności, przejawów zastosowania ich w życiu

Ocena BARDZO DOBRA to m.in:
# Zachowuje szacunek dla "świętych" przedmiotów, miejsc i znaków religijnych.
W tym wypadku nie ocenia się wiedzy ucznia tylko jego stosunek do m.in. symboli i wszelkiego typu artefaktów.

# Chętnie uczestniczy w życiu parafii (liturgia, rekolekcje itp.).
Czy zatem uczeń wykazujący się szeroką wiedzą z zakresu nauczania by "zasłużyć" sobie na piątkę zostaje tym samym zmuszany do uczestnictwa w obrzędach :?::!:
Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych - Konstytucja RP Art. 53. pkt 6

# Przejawia postawę apostolską, wyrażając na zewnątrz swoją wiarę.
Czy zatem uczeń wykazujący się szeroką wiedzą z zakresu nauczania by "zasłużyć" sobie na piątkę zostaje tym samym zmuszany do ujawniania swojego wyznania i przekonań :?::!:
Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania. - Konstytucja RP Art. 53. pkt 7

Ocena DOBRA to m.in:
# Uczestniczy w rekolekcjach szkolnych.
Rekolekcje to nauki połączone z mszą a zatem tu też należy pamiętać o niemożności zmuszania nikogo do uczestnictwa we mszy (Art. 53. pkt 6)

Ocena DOSTATECZNA to m.in:
# Nie bierze udziału w życiu parafii, w różnych formach duszpasterstwa.
Tutaj nie ocenia się wiedzy jaką posiada uczeń tylko stopień jego zaangażowania w życie religijne :!:

BII. Wymagania dotyczące poszczególnych ocen z uwzględnieniem: wiedzy, umiejętności, przejawów zastosowania ich w życiu

Ocena DOPUSZCZAJĄCA to m.in:
# Dysponuje minimalną wiedzą w zakresie materiału przewidzianego programem, w jego wiadomościach są luki - umożliwiają mu one jednak dalszą naukę oraz utożsamianie się z chrześcijaństwem;
Przedmiot ma nauczać o istocie religii jak mniemam skoro ma być "nauką", ma przekazywać informacje i sprawdzać ich znajomość itd nie ma jednak najmniejszych podstaw by celem zajęć a przede wszystkim przyznawanej oceny było nakłanianie ucznia chcącego mieć dobry stopień do tego by utożsamił on się z wyznaniem.

Ocena DOBRA to m.in:
# Opanował wiadomości i umiejętności, które pozwalają na rozumienie wielu relacji między elementami wiedzy religijnej oraz powodują stałe postępy w życiu religijnym;
Tak jak powyżej, ocenie ma podlegać wiedza a nie stopień rozwoju życia religijnego i zaangażowania w nie.

Ocena BARDZO DOBRA to m.in:
# Mając na względzie swój pełny rozwój duchowy, posiada umiejętność aktywnego uczestniczenia w liturgii i sakramentach;
Po raz kolejny kłania się Art. 53. pkt 6 :!:

# Przejawia postawę apostolską.
To nie ma być ocena z zachowania etc. tylko ocena z przedmiotu i wiedzy jaką posiadł z nauczanym zakresie uczeń :!:

Warto też zauważyć taką rzecz :
B. Ogólne kryteria ocen z katechezy:
W procesie oceniania obowiązuje stosowanie zasady kumulowania wymagań (ocenę wyższą otrzymać może uczeń, który spełnia wszystkie wymagania przypisane ocenom niższym).

Jednym słowem wychodzi z tego iż nie wykazując utożsamienia z chrześcijaństwem, moje życie religijne ogranicza się do pilnego przyswajania wiedzy to będąc nawet omnibusem nie mam szans na piątkę.

Tak samo zresztą jak w sytuacji gdy np.: nie uczestniczę w rekolekcjach szkolnych i/lub życiu parafii, nie przejawiam swej (bo w ogóle jestem zobowiązany taką posiadać) wiary, mam krytyczny stosunek do artefaktów - to będąc omnibusem o piątce mogę co najwyżej pomarzyć.

lunasz
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: lunasz » 11 gru (wt) 2007, 10:20:48

Powiedzcie mi
jakie doświadczenie ma klery spowiadający i nakazujący zmienić swoje życie,jak wychować dziecko,jak karać jak głaskać,spać z facetem czy dzielić deską łoże?
Dlaczego nie przyszedł na pogrzeb noworodka-bo ten miał śmiałość odejść przed chrztem???
Trzeba było z innej parafi wołać.
Moja znajoma ,nie dość że przeżyła śmierć dziecka to jeszcze kłopoty z klerykiem?
Powinni normalnie pracować,płacić ubezpiczenie,mieć rodziny,uczyć się na własnym i wyciągać nauki.
Cholerne facety w sukienkach.

idunno
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: idunno » 11 gru (wt) 2007, 13:27:17

Spowiedź to sakrament. Jest dla grzeszników. W tym sakramencie obecny jest Bóg.

<Ewangelia Jana:

"Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane." J 20, 22b-23.
W teologii katolickiej podstawą biblijną sakramentu jest Ewangelia Jana (20,23), w której Jezus nadaje uczniom władzę odpuszczania i zatrzymywania grzechów. Katolicy mają obowiązek przystąpienia do spowiedzi przynajmniej raz do roku oraz jeżeli popełnili grzech śmiertelny (przystąpienie do komunii w stanie grzechu śmiertelnego jest świętokradztwem, a więc grzechem szczególnie ciężkim). Choć najważniejszą częścią spowiedzi jest wyznanie grzechów i otrzymanie rozgrzeszenia, to stanowi ona także pewne przewodnictwo w sprawach sumienia.>

Za encyklopedią Wikipedia

lunasz
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: lunasz » 11 gru (wt) 2007, 13:55:32

Sumienie???
Ilu z tych co idą wiedzą co to znaczy?

idunno
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: idunno » 11 gru (wt) 2007, 14:02:05

Ty wiesz?

lunasz
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: lunasz » 11 gru (wt) 2007, 14:44:46

Pytanie dotyczy tych co chodzą do kościoła.

idunno
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: idunno » 11 gru (wt) 2007, 15:26:00

Zanim zaczniesz pytać o sumienie tych, którzy chodzą do Kościoła warto, abyś zadał/ła takie pytanie najpierw sobie! A może uważasz się za kogoś lepszego od tych, którzy grzeszą i chodzą do Kościoła?

ODPOWIEDZ