CZAD
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
gosienka2005
- WSR Guru

-
jrr
- Zaczyna działać

troche choinkowej historii:
"Patron trees (for example, the Irminsul, Thor's Oak and the figurative Yggdrasil) held special significance for the ancient Germanic tribes, appearing throughout historic accounts as sacred symbols and objects. Among early Germanic tribes the Yule tradition was celebrated by sacrificing male animals and slaves by suspending them on the branches of trees.
According to Adam of Bremen, in Scandinavia the pagan kings sacrificed nine males of each species at the sacred groves every ninth year. According to one legend, Saint Boniface attempted to introduce the idea of trinity to the pagan tribes using the cone-shaped evergreen trees because of their triangular appearance."
przy okazji sw bozego narodzenia, pochodza od rzymskiej tradycji saturnaliow...wogole zreszta wiekszosc swiat chrzescijanskich ma za soba tradycje poganska. Co ciekawe swieta w krajach skandynawskich ciagle znane sa pod nazwa "Yule".
"Patron trees (for example, the Irminsul, Thor's Oak and the figurative Yggdrasil) held special significance for the ancient Germanic tribes, appearing throughout historic accounts as sacred symbols and objects. Among early Germanic tribes the Yule tradition was celebrated by sacrificing male animals and slaves by suspending them on the branches of trees.
According to Adam of Bremen, in Scandinavia the pagan kings sacrificed nine males of each species at the sacred groves every ninth year. According to one legend, Saint Boniface attempted to introduce the idea of trinity to the pagan tribes using the cone-shaped evergreen trees because of their triangular appearance."
przy okazji sw bozego narodzenia, pochodza od rzymskiej tradycji saturnaliow...wogole zreszta wiekszosc swiat chrzescijanskich ma za soba tradycje poganska. Co ciekawe swieta w krajach skandynawskich ciagle znane sa pod nazwa "Yule".
-
Happy
- Wyrocznia WSR

-
Happy
- Wyrocznia WSR

-
sinar
- Loża WSR

Ja tam tez nie jem karpia
Mowisz prawie jak moi kuzyni z Kaszub. Oni tam jedza ryby na sniadanie, obiad i kolacje. No jedyne co ich usprawiedliwia to to ze sa dzierzawia jezioro i sa ichtiologamiHappy pisze:Uwielbiam karpia! (nic mi w nim nie śmierdzi choć raczej należę do tych co się wielu rzeczy brzydzą). Smażony karp ze smażonymi z cebulką ziemniakami i kapustą z grzybami po uprzednio zjedzonej zupie rybnej z powidłami i piernikami jest najpyszniejsza potrawą na świecie!
![]()
-
Kali
- WSR Guru

No fajnie tylko ciekawe kto je musi zabić, a później łby obcinaćHappy pisze:Uwielbiam karpia! (nic mi w nim nie śmierdzi choć raczej należę do tych co się wielu rzeczy brzydzą)
A ja lubię ryby ale bardziej wędzone np. Leszczyk wędzony mmmm pyszna sprawa. Pyszna też maślana ale po ekscesach żołądkowych jakie wywołuje już mam do niej uraz
Sinar i oni tak długo
-
sinar
- Loża WSR

W koncu sa ichtiologamiKali pisze:Sinar i oni tak długotwardziele