autor: s_wojtkowski » 02 sty (wt) 2007, 15:56:41
Nelly Rokita odeszła z Platformy Obywatelskiej
Nelly Rokita odeszła z Platformy Obywatelskiej. Uzasadniając swoją decyzję, powiedziała w radiowej Trójce, że jest rozczarowana sytuacją w partii, która - według niej - "skręca w lewo". Uważa również, że jej mąż, Jan Rokita, został potraktowany "bardzo źle".
Ja osobiście podjęłam decyzję o rezygnacji z bycia członkiem Platformy, tę rezygnację wysłałam do swojego koła (w Krakowie) - poinformowała Nelly Rokita. Dodała, że chce wierzyć, iż jej mąż zostanie w PO i "będzie chciał ją zmieniać".
W ocenie Nelly Rokity, dla Platformy nastał "zły czas", a partia musi zastanowić się nad przyszłością. Mnie się wydaje, że PO skręca za mocno w lewo, Donald Tusk już nie kryje swojej przyjaźni z Aleksandrem Kwaśniewskim (?!?! - przyp. mój) - podkreśliła.
To, w jaki sposób został potraktowany mój mąż, a został potraktowany bardzo źle, świadczy o tym, że Donald Tusk raczej dba o własne interesy. Nie chce być przywódcą dużej partii, raczej małej liberalnej partii, będzie jakiś sojusz z lewicą. Ja siebie w takim sojuszu absolutnie nie widzę - mówiła.
Jak zaznaczyła, wierzyła, że szef Platformy przeprosi jej męża, bo Jan Rokita - podkreśliła - mówił prawdę, postąpił przyzwoicie. Dodała, że w PO zabrakło prawdziwej programowej dyskusji. Mówiła, że teraz uświadamia sobie, iż coś się działo w Platformie. Nie jest przypadkiem - zaznaczyła - że tacy ludzie jak Maciej Płażyński i Zyta Gilowska zostali odsunięci z partii. Następny jest Jan Rokita - dodała.
Jestem bardzo rozczarowana i smutna z tego powodu, co się stało w PO - powiedziała. Dodała, że życzy Platformie, żeby była to liberalna partia, razem z lewicą, z Kwaśniewskim zbudowali liberalno-demokratyczną partię. (mj)
[Wirtualna Polska, Wtorek, 2 stycznia 2007]
Czyli co? Moje oskarżenia o lewoskręt PO okazują się mieć silne potwierdzenie... albo jest to sprytna prowokacja Pani Nelly Rokity (żony mojego ulubionego polityka tej partii). Jeśli jednak to nie prowokacja tylko ujęcie rzeczywistości w realnym opisie - PO straciłaby już prawie całą moją sympatię.
Ostatnio zmieniony 02 sty (wt) 2007, 16:08:19 przez
s_wojtkowski, łącznie zmieniany 1 raz.