Rozmowy o polityce

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
karkov
Bywalec
Bywalec

Post autor: karkov » 17 gru (ndz) 2006, 17:49:17

Obrazek
piwa wy się wszyscy lepiej napijcie :wink:

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

O degradacji Jaruzelskiego

Post autor: s_wojtkowski » 17 gru (ndz) 2006, 18:10:08

Polacy nie chcą degradacji Jaruzelskiego (depesza PAP)

W trakcie obchodów 25. rocznicy stanu wojennego, premier i prezydent
poparli propozycję degradacji generała Wojciecha Jaruzelskiego -
przypomina "Gazeta Wyborcza".

Wyniki sondażu PBS DGA dla "Gazety Wyborczej" pokazują, że Polacy
odrzucają tę propozycję. Na pytanie: "Czy Wojciecha Jaruzelskiego
powinno się pozbawić stopnia generała?" 63% respondentów odpowiedziało "nie", 31% "tak" i 6% "trudno powiedzieć".

Według "GW", przeciw odebraniu generalskich pagonów są zwolennicy
lewicy, ale i elektorat często używającej antykomunistycznych haseł PO
. Za odebraniem są zaś wyborcy PiS, lecz tylko niewielką większością
głosów.

Mój komentarz: Kolejny argument dla tych, którzy uważają, że wyborcom lewicowym jest zdecydowanie bliżej do PO niż PiS. No i odwrotnie. Poparcie Borowskiego i Kwaśniewskiego dla HGW (kandydatki PO na prezydenta Warszawy) nie było "przypadkowe", ani nie było "potrzebą chwili". To konsekwentna decyzja uwzględniająca preferencje wyborcze wyborców. Ale... najsmutniejszy fragment i najbardziej zaskakujący (przynajmniej dla mnie) fragment wyników badań dotyczy wyborców PiS, którzy za degradacją Jaruzelskiego opowiadają się zaledwie "niewielką wiekszością głosów". Dla mnie to cios.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 17 gru (ndz) 2006, 18:26:23

Jesli chcesz Slawku to mozemy tak zonglowac sondazami :) Kilka dni temu natrafilem na cos takiego:

Stosunek Polaków do stanu wojennego nie zmienia się od lat - twierdzi "Rzeczpospolita", która publikuje wyniki najnowszego sondażu na ten temat, zrealizowanego dla gazety przez GfK Polonia.

Połowa ankietowanych popiera decyzję gen. Jaruzelskiego. Tylko nieco ponad jedna trzecia się z niż nie zgadza, a co szósty nie ma w tej sprawie zdania. Racje Jaruzelskiego rozumie 86 proc. wyborców lewicy, ale również ponad połowa głosujących na PiS i 43 proc. zwolenników PO.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 17 gru (ndz) 2006, 18:30:06

Wojtkowski : W ramach informacji : jak podaje Gazeta było to badanie telefoniczne, próba wynosiła 500 osób.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

To straszne.

Post autor: s_wojtkowski » 17 gru (ndz) 2006, 18:36:15

sinar pisze:Racje Jaruzelskiego rozumie 86 proc. wyborców lewicy, ale również ponad połowa głosujących na PiS i 43 proc. zwolenników PO.
Nie znałem wyników tych badań, ale... to straszne. To straszne. To straszne. Nie potrafię powiedzieć nic więcej.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Lewoskręt PO?

Post autor: s_wojtkowski » 02 sty (wt) 2007, 15:56:41

Nelly Rokita odeszła z Platformy Obywatelskiej

Nelly Rokita odeszła z Platformy Obywatelskiej. Uzasadniając swoją decyzję, powiedziała w radiowej Trójce, że jest rozczarowana sytuacją w partii, która - według niej - "skręca w lewo". Uważa również, że jej mąż, Jan Rokita, został potraktowany "bardzo źle".

Ja osobiście podjęłam decyzję o rezygnacji z bycia członkiem Platformy, tę rezygnację wysłałam do swojego koła (w Krakowie) - poinformowała Nelly Rokita. Dodała, że chce wierzyć, iż jej mąż zostanie w PO i "będzie chciał ją zmieniać".

W ocenie Nelly Rokity, dla Platformy nastał "zły czas", a partia musi zastanowić się nad przyszłością. Mnie się wydaje, że PO skręca za mocno w lewo, Donald Tusk już nie kryje swojej przyjaźni z Aleksandrem Kwaśniewskim (?!?! - przyp. mój) - podkreśliła.
To, w jaki sposób został potraktowany mój mąż, a został potraktowany bardzo źle, świadczy o tym, że Donald Tusk raczej dba o własne interesy. Nie chce być przywódcą dużej partii, raczej małej liberalnej partii, będzie jakiś sojusz z lewicą. Ja siebie w takim sojuszu absolutnie nie widzę - mówiła.

Jak zaznaczyła, wierzyła, że szef Platformy przeprosi jej męża, bo Jan Rokita - podkreśliła - mówił prawdę, postąpił przyzwoicie. Dodała, że w PO zabrakło prawdziwej programowej dyskusji. Mówiła, że teraz uświadamia sobie, iż coś się działo w Platformie. Nie jest przypadkiem - zaznaczyła - że tacy ludzie jak Maciej Płażyński i Zyta Gilowska zostali odsunięci z partii. Następny jest Jan Rokita - dodała.

Jestem bardzo rozczarowana i smutna z tego powodu, co się stało w PO - powiedziała. Dodała, że życzy Platformie, żeby była to liberalna partia, razem z lewicą, z Kwaśniewskim zbudowali liberalno-demokratyczną partię. (mj)

[Wirtualna Polska, Wtorek, 2 stycznia 2007]

Czyli co? Moje oskarżenia o lewoskręt PO okazują się mieć silne potwierdzenie... albo jest to sprytna prowokacja Pani Nelly Rokity (żony mojego ulubionego polityka tej partii). Jeśli jednak to nie prowokacja tylko ujęcie rzeczywistości w realnym opisie - PO straciłaby już prawie całą moją sympatię.
Ostatnio zmieniony 02 sty (wt) 2007, 16:08:19 przez s_wojtkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 02 sty (wt) 2007, 16:05:43

wojtkowski pisze:Jak zaznaczyła, wierzyła, że szef Platformy przeprosi jej męża, bo Jan Rokita - podkreśliła - mówił prawdę, postąpił przyzwoicie.
Hmm jeżeli to się odnosi do kwestii poparcia kandydata w wyborach to ja się akurat niezbyt z tym zgadzam a czego przejaw dałem już TUTAJ

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 09 sty (wt) 2007, 13:52:54

Hmm zdaje się był tu niedawno - Wto Sty 09, 2007 1:09 pm - jakiś post ... :twisted: :evil:

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

O postanowieniu po zastanowieniu

Post autor: s_wojtkowski » 09 sty (wt) 2007, 13:58:44

Postanowiłem wyodrębnić wspomniany przez Ciebie post w oddzielny temat - ze względu na wagę i popularność podjętego w nim zagadnienia :wink:.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Ech.. Jak ja nie lubie takiego znikania postów :]

Post autor: seize » 09 sty (wt) 2007, 14:12:41

Aha zatem rozumiem że w Rozmowach o polityce został umieszczony post o sprawie abp. Wielgusa ...

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Re: Ech.. Jak ja nie lubie takiego znikania postów :]

Post autor: s_wojtkowski » 09 sty (wt) 2007, 14:19:10

seize pisze:Aha zatem rozumiem że w Rozmowach o polityce został umieszczony post o sprawie abp. Wielgusa ...
Bingo :wink:.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 08 lut (czw) 2007, 17:12:02

Swietna polityka informacyjna rzadu i PiSu :D Po co robic ze wszystkiego takie tajemnice? Jak za PRL. Tylko ze to wtedy sekretarz partii zmienial pionki na szachownicy czyli w rzadzie. Ale tak samo nie bylo wiadomo po co za co i dlaczego.

W ogole Jaroslaw powoli z geniusza strategicznego przeistacza sie w proroka; ) Przedwczoraj polecial Sikorski nie dlatego ze jak to sie zazwyczaj mowi mial inne zdanie. Nie, odszedl dlatego ze "nie podejmowal wlasciwych decyzji". Bo przeciez tylko premier zawsze ma racje. A wczoraj Dorn ze wzgledu na jakas sprawe ktora jest teraz wielka tajemnica.

A chetnie bym sie dowiedzial o co poszlo chocby zeby sie przekonac czy premier oczywiscie mial znowu racje i trafnie przepowiedzial przyszlosc :)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 10 lut (sob) 2007, 16:41:59

O co by nie poszło mamy o kolejnego premiera więcej. Ba no i zyskaliśmy "realnym zastępce" Premiera :twisted:

No ale z innej beczki ... niedawno co usłyszeliśmy iż pani Krawczyk jest - cytuje -
"zboczoną do potęgi", a teraz słyszymy - bo pojawiło się żądanie przeprosin :
"Za co mam ją przeprosić? Pani Krawczyk to powinna na kolanach (...) do Częstochowy z Gdańska iść (...), wysypaną drogą grochem całą i powinna jeszcze głową co metr bić i przepraszać wszystkich w Polsce za to co ona zrobiła".

Kurcze sam* nie wiem czy to może zachęta do przeprosin, wyrażenia podzielania lub przejęcia wiary wyznawanej przez Leppera, do stosowania jakiejś autoprzemocy czy wręcz pewnego masochizmu (bo nie wiem co przyjemnego w 'głową co metr biciu') a może do czegoś całkiem innego - kurcze ta "lingwistyka polityczna" to ciężka sztuka; kto wie może kiedyś zadania szkolne będą brzmieć nie 'wyjaśnij co poeta miał na myśli' a 'wyjaśnij co polityk miał na myśli' :wink: :D

Wszelkie cytaty za Onet.pl ["Krawczyk powinna iść na kolanach do Częstochowy i przepraszać"]
* - [uwaga dla quasi-purytanów"** wypowiedzi vel językowych] sam nie wiem - zatem to moje prywatne skojarzenia, które w swej prawdziwości nawet nie muszą mieć przełożenia na czyjeś intencje
** - purytanizm w znaczeniu «przesadności surowości zasad moralnych i obyczajów» - za PWN

seize
Loża WSR
Loża WSR

"Dziwny" humor i skojażenia osobiste :)

Post autor: seize » 13 lut (wt) 2007, 18:48:41

Trochę nie wiem czy to powinno znaleźć się tutaj bo bardziej pasowało by mi to do Humoru albo też do Czadu ale z racji ze poniekąd sprawa dot. polityki a tą jak wiadomo nie wszyscy lubią to nie ma co zakłócać tamtych tematów ...

Bowiem ci którzy lubią teorie spiskowe dziejów i doszukiwanie się w różnych rzeczach drugich den mogą być uradowani ową poniższą moją uwagą o intencjonalnie żartobliwie-humorystycznym nacechowaniu.

w TVN24 w programie '24 godziny' ok. godz. 18:16, poseł Cymański mówiąc o premierze pozwolił sobie użyć stwierdzenia [w kontekście składu rządu - gdy kończyła się rozmowa z prowadzącą program] iż to premier jest 'głównym architektem' ... aż strach pomyśleć co by było gdyby miast tego padło np. Wielkim Architektem * ;) :lol: :lol:

* - dla widzących w tym dowcip płytkiej klasy - czyli upatrujących żartobliwości w samym słowie 'wielkim' uprasza się o traktowanie wyrażenia jako całości gdyż nie o samo słowo chodzi - a bardziej o coś co osobiście skojarzyło mi się z uwagi na choćby toczoną niedługi czas wcześniej na forum dyskusją odnoszącą się do subiektywizmu :)

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 14 lut (śr) 2007, 09:56:59

Nastepny w kolejce do odstrzalu jest chyba Macierewicz bo chyba raczej nie Wasserman*. Ciekawe czy w sluzbach zastapi go jakis prokurator. Jedyny problem ktory widze w dluzszej perspektywie to to ze ani premier ani prezydent (poza formalna funkcja za czasow w ministerowania) nie byli prokuratorami...

* - jakby nie bylo tez byly prokurator

ODPOWIEDZ