Antyklerykalizm
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Nie twórzmy mitów - bądżmy realistami
Nie mogę już słuchać i czytać uwag tego typu. Seize, czy Ty całkiem straciłeś kontakt z rzeczywistością? Antyklerykalizm dziś w Polsce jest koniukturalny jak... zawsze. Dziś antyklerykał i antygiertychowiec to prawdziwy bohater, mistrz, który może być pewny poklasku tłuszczy.seize pisze:No normalnie az wlasnym oczom nie wierzylem ze cos nowego sie pojawilo w temacie "Antyklerykalizm" ... - toż to obecnie prawie jak wydanie na siebie wyroku
Bycie "przeciwko Kościołowi" przynosi uznanie, popularność, etykietkę buntownika (fałszywą, bo takich "buntowników" wszędzie pełno) lub/i wolnego światłego intelektualisty. Widzę reakcje młodych ludzi, w tym Słuchaczy naszej szkoły, kiedy zdarza mi się rozmawiać o "tych sprawach" i widzę, że to właśnie opowiedzenie się po stronie Kościoła to obecnie - żeby posłużyć się Twoim cytatem - prawie jak wydanie na siebie wyroku.
Czy ktoś głośno powie, że ceni Romana Giertycha i jego poglądy? Albo Tadeusza Rydzyka i jego działania? Dlaczego nie ma chętnych? A może się mylę... Oczywiście Ci panowie, to (na szczęście) nie cały Kościół, ale jakaś jego część, na tyle wyrazista, że można przeprowadzić test: szukamy prawdziwych bohaterów - kto szczerze RG i TR lubi i ceni i gotów jest tu ich bronić?
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Witamy prawdziwych BOHATERÓW
Ciekawą sprawą jest też analiza języka ankiety z tego topiku. Sformułowania typu "FANABERIE Krk" w pytaniu, czy "niezależnie od poziomu BEZSENSU tej inwestycji" i "włączyć [ich, tj. chyba księży? - przyp. mój] do NORMALNEGO społeczeństwa" w propozycjach odpowiedzi tak naprawdę dyskwalifikują tę pseudo ankietę w oczach każdego nie zacietrzewionego forumowicza.
Ale nie, gdzie tam! I tak odpowiedzi "bohaterów" "wydających na siebie wyrok" są liczniejsze. Ach, jak naprawdę odważnymi ludźmi jesteście - tak otwarcie wypowiedzieć się antyklerykalnie! I to dziś w Polsce! Co za odwaga! Co za niezależność, co za nonkonformizm, kurza twarz!
I na koniec pytanie do autora ankiety: czy jesteś pewien, że Rydzyjko [radio Maryja? uczelnia redemptorystów w Toruniu? - przyp. mój], bazylika w Licheniu czy jakikolwiek bursztynowy oltarz jest finansowany z kieszeni podatników?
Ale nie, gdzie tam! I tak odpowiedzi "bohaterów" "wydających na siebie wyrok" są liczniejsze. Ach, jak naprawdę odważnymi ludźmi jesteście - tak otwarcie wypowiedzieć się antyklerykalnie! I to dziś w Polsce! Co za odwaga! Co za niezależność, co za nonkonformizm, kurza twarz!
I na koniec pytanie do autora ankiety: czy jesteś pewien, że Rydzyjko [radio Maryja? uczelnia redemptorystów w Toruniu? - przyp. mój], bazylika w Licheniu czy jakikolwiek bursztynowy oltarz jest finansowany z kieszeni podatników?
-
- Loża WSR
Sławek ma racje te wymienione przez niego inwestycje są finansowane przez darczyńczów. Świątynia Opatrzności Bożej w Wa-wie już nie
Bo spory zastrzyk gotówki wyszedł ze skarbu państwa całkiem nie tak dawno. Mam tylko nadzieje, że nasze państwo nie będzie też dofinansowało cerkwii, synagog czy też meczetów, bo jak zaczne płacić podatki to będe wolał wydać tyle samo co na podatki ludziom którzy zajmują się doradztwem finansowym
(chociażby poprosze moją sis żeby zaczęła lokować moją kasę na Kajmanach)

-
- Loża WSR
"... taka jest moja koncepcja tak ja to widze ..."
No proszz az mnie do tablicy wezwano ... 
Ale jezeli stacilem to ... tym gorzej dla rzeczywistosci
Ty Sławku zdaje się napewno straciłeś towarzyszącą tej wypowiedzi ikonke 

A tego to nie wiem - najczesciej slysze o traktowaniu wszystkiego serio i braku luzuwojtkowski pisze:Seize, czy Ty całkiem straciłeś kontakt z rzeczywistością?

Jestes Sławku inteligentnym czlowiekiem i sadze ze potrafisz samemu znalezc na swoje pytanie obiektywna odpowiedz... być może nawet już ją znasz.wojtkowski pisze:Czy ktoś głośno powie, że ceni Romana Giertycha i jego poglądy? Albo Tadeusza Rydzyka i jego działania? Dlaczego nie ma chętnych?
Na mnie sie nie patrz, zwlaszcza gdy przygladam się szafowaniu słowami prawda i falsz.wojtkowski pisze:A może się mylę... Oczywiście Ci panowie, to (na szczęście) nie cały Kościół, ale jakaś jego część, na tyle wyrazista, że można przeprowadzić test: szukamy prawdziwych bohaterów - kto szczerze RG i TR lubi i ceni i gotów jest tu ich bronić?

-
- Ekspert
Re: Nie twórzmy mitów - bądżmy realistami
Sławku, znowu mieszasz pojęcia. Antyklerykalizm to nie jest "bycie przeciw Kościołowi", tylko bycie przeciwko stosunku państwa do Kościoła, a staunek ten w Polsce nadal jest tragiczny. A jeśli chodzi o koniunkturalizm i szablonowość.... widzisz, ten temat został przeze mnie założony rok? dwa lata? temu, i jak wqidzisz poglądy mi się nie zmieniliwojtkowski pisze: Seize, czy Ty całkiem straciłeś kontakt z rzeczywistością? Antyklerykalizm dziś w Polsce jest koniukturalny jak... zawsze. Dziś antyklerykał i antygiertychowiec to prawdziwy bohater, mistrz, który może być pewny poklasku tłuszczy.
Bycie "przeciwko Kościołowi" przynosi uznanie, popularność, etykietkę buntownika (fałszywą, bo takich "buntowników" wszędzie pełno) lub/i wolnego światłego intelektualisty.

-
- Ekspert
Re: Witamy prawdziwych BOHATERÓW
Za ankietę przepraszam, faktycznie na jakimś w@#$%ieniu musiałem ją robićwojtkowski pisze:Ciekawą sprawą jest też analiza języka ankiety z tego topiku. Sformułowania typu "FANABERIE Krk" w pytaniu, czy "niezależnie od poziomu BEZSENSU tej inwestycji" i "włączyć [ich, tj. chyba księży? - przyp. mój] do NORMALNEGO społeczeństwa" w propozycjach odpowiedzi tak naprawdę dyskwalifikują tę pseudo ankietę w oczach każdego nie zacietrzewionego forumowicza.

Co do drugiego: jestem pewien. Choć niekoniecznie chodzi o bezpośrednie finansowanie, czyli gotowiznę tudzież przelew na konto rzeczonych instytucji.
1. Płacę, jak wszyscy, abonament radiowo-telewizyjny. Stacje takie jak RMF czy którakolwiek z telewizji płaci potężne pieniądze za koncesję, bo są stacjami KOMERCYJNYMI, czyli mogą emitować reklamy, to tak w dużym uproszczeniu. RM jest stacją pożytku publicznego, czy jak ją tam zwał- i takiego prawa nie ma! Tymczasem, nadal płacąc dużo niższą koncesję niż taka RMF, wprowadzają telezakupy Mango i inne cuda, nie płacąc ani jednego grosza więcej do koncesji. I pies z kulawą nogą, czy też KRRiTV się tym nie interesują. A uważasz, że kto to sfinansuje, te reklamy, jak nie podatnicy?
2. Nt bursztynowego ołtarza rzecz jest prosta: Polska (a konkretnie Miller) zrezygnowała "na jakiś czas" z możłiwości zyskownego sprzedania bałtyckiego bursztynu, ponieważ....Jankowski potrzebował ołtarza, więc natychmiast dostał monopol na wydobycie i oczywiście nie został rozliczony z ewentualnych zysków.
3. Świątynia OB jak wiemy: pieniążki poszły, bo Glemp łatwo obszedł, jak sam stwierdził, "głupie prawo konstytucyjne", i postanowił umieścić Twardowskiego w swoim pomniku. Wiec już nie mamy kościoła, tylko mamy zabytek. Pierwszy zabytek świata świeżo zbudowany. Ale dzięki temu radni kasę mogli dać. I głowę stawiam, że jak będzie trzeba, to do każdego z nowo budowanych kościołów się któryś z kilkunastu tysięcy "prawdziwych gwoździ z krzyża Chrystusowego" ściągnie, żeby inwestycję pod paragraf "dobra narodowego" podciągnąć. A gadanie o "społecznym przyzwoleniu" i "społecznej inicjatywie" to bzdura. Że ludzie chcieli ten kościół stawiać. Jak sam Glemp wyliczył, wystarczyłoby, żeby każdy praktykujący katolik polski dał złotówkę, i na dwie takie świątynie by było. Nie dali? Popatrz pan, a może to znaczy, że niepotrzebne?
4. Jeśli chodzi o Licheń, obiecuję, że też się do czegoś przyczepię

-
- Loża WSR
E tam ten temat co jakis czas jest wyciągany - poprzednim razem (maj) Case sam go wyciągał z archiwum forum 
Ps : Hav pamiętaj że ty sam byłeś np. autorem tematu "Ojciec dyrektor - zreczny manipulator czy szarlatan
?"

Ps : Hav pamiętaj że ty sam byłeś np. autorem tematu "Ojciec dyrektor - zreczny manipulator czy szarlatan

- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Ciężkie czasy dla wolnego słowa
Cicho bądźcie, bo jeszcze PiS nam zamknie to forum, a przynajmniej topic. Oni mają swoje macki wszędzie. To jest straszna dyktatura! Co się teraz dzieje... praktycznie nikt nie może już znaleźć miejsca, żeby spokojnie i rzeczowo skrytykować PiS. Zawładnęli wszystkimi mediami. No, może jeszcze to forum, ale też już nie bardzo... Co to się dzieje?! Cenzura! Wszędzie cenzura! Węszą, gnoją, zabraniają. Zamordyzm Kaczyńskich. Co to będzie? Co to bedzie?! Podobno za taśmy Beger bedą zamykać TVN. Wcale bym się nie zdziwił. Już prawie wszystko nam zabrali. Nie ma wolności, w tym wolności słowa... Kto nie jest z PiS niech się juz boi! A będzie coraz gorzej. Nawet Wyborcza ma zniknąć z rynku. A Ci dalej knują. Boją się i są przerażeni wszyscy porządni ludzie w tym kraju. Co robi trybunał w Strasburgu? Dlaczego nie interweniuje? Gdzie nasi sprzymierzeńcy z Europy? Jak mogą spokojnie patrzeć na taki reżim?! I ciągle tylko Kaczyńscy przypinają te etykiety... wszystkim! Nawet niektórzy z nas, z tego forum zostali naznaczeni, bo sa przeciwko PiS. Czy to jest normalne? Nie, bo... [cenzura PiS] dlatego, że [cenzura PiS] i autorytet moralny!
-
- Ekspert
Re: Ciężkie czasy dla wolnego słowa
wojtkowski pisze:Cicho bądźcie, bo jeszcze PiS nam zamknie to forum, a przynajmniej topic. Oni mają swoje macki wszędzie. To jest straszna dyktatura! Co się teraz dzieje... praktycznie nikt nie może już znaleźć miejsca, żeby spokojnie i rzeczowo skrytykować PiS. Zawładnęli wszystkimi mediami. No, może jeszcze to forum, ale też już nie bardzo... Co to się dzieje?! Cenzura! Wszędzie cenzura! Węszą, gnoją, zabraniają. Zamordyzm Kaczyńskich. Co to będzie? Co to bedzie?! Podobno za taśmy Beger bedą zamykać TVN. Wcale bym się nie zdziwił. Już prawie wszystko nam zabrali. Nie ma wolności, w tym wolności słowa... Kto nie jest z PiS niech się juz boi! A będzie coraz gorzej. Nawet Wyborcza ma zniknąć z rynku. A Ci dalej knują. Boją się i są przerażeni wszyscy porządni ludzie w tym kraju. Co robi trybunał w Strasburgu? Dlaczego nie interweniuje? Gdzie nasi sprzymierzeńcy z Europy? Jak mogą spokojnie patrzeć na taki reżim?! I ciągle tylko Kaczyńscy przypinają te etykiety... wszystkim! Nawet niektórzy z nas, z tego forum zostali naznaczeni, bo sa przeciwko PiS. Czy to jest normalne? Nie, bo... [cenzura PiS] dlatego, że [cenzura PiS] i autorytet moralny!
Czyżbym wyczuwał ironię... snif, snif?
Antyklerykiem jestem i koniec a z władzą nie ma to nic wspólnego...
Swoją drogą mamy w okolicy naszej człowieka, który mnóstwo od UB'ków i innych wycierpiał - nienawidzi Michnika - nazywa go kolaborantem i sprzedawczykiem... A z działań PiS jest zadowolony bo wie więcej od byle szmaty z mediów... Swoją drogą fajnie słuchać %$^#$%^ odstawionych jak Giertych na otwarcie roku szkolnego mówiących o wydażeniach, które oglądali ze szkolnych boisk...
Jako że nie mam teletyrana od dłuższego czasu strasznie mierzi mnie to, co aktualnie tam się dzieje...
A bardziej bym się bał WSI a nie PiS'u... Bo radzieccy towarzysze zawsze byli gorsi od naszych...