Meovin pisze:Jego też nie poprowadziły.
Policz sobie ile wymordował ludzi Hitler, a ile Kościół Katolicki, to sam zrozumiesz co mam na myśli. Z tym, że Hitler nie kazał się jednocześnie za to kochać i mieć za najwyższy autorytet świata.
Chcę przywołać zdanie Jana Pawła Wielkiego ,,Niech zstąpi duch Twój i odnowi oblicze ziemi. Tej Ziemi". 2 czerwca 1979 r. powstało poczucie wspólnoty i od tego momentu przejście do wspólnego działania przeciwko systemowi nastąpiło w sposób naturalny. Istotne zatem stały się współpraca i solidarność wszystkich środowisk - wolność słowa, swobody demokratyczne, elementy chrześcijańskie i narodowe.
słowa prof. Marka Ziółkowskiego PO
Rok później po słowach Jana Pawła II wybuchła Solidarność osiągając niesamowitą liczbę 10 milionów członków, prawie jedną trzecią narodu. Po dziesięciu latach Polska była wolna.
XVI Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność", obradujący w Stalowej Woli w przededniu 25. rocznicy Twojego, Ojcze Święty, pontyfikatu, składa Ci wyrazy najwyższego szacunku i zapewnia o swym oddaniu.
Drogi nam wszystkim Ojcze Święty!
Dziękujemy Opatrzności Bożej, że dała nam - Polakom, możliwość bycia świadkami Twojego nauczania. Twoje słowa, Umiłowany Ojcze Święty, wypowiedziane w Warszawie, podczas Twojej pierwszej pielgrzymki do Ojczyzny: "Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi - tej ziemi" stały się ziarnem, które wydało obfity owoc - Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność".
Tak wiele zawdzięczamy Janowi Pawłowi II. Bez Niego nie byłoby wolnej i demokratycznej Polski. To On na placu Zwycięstwa rozpoczął długi, ale skuteczny marsz. „Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi, tej ziemi.”
słowa K.Marcinkiewicza PiS
I mówisz, że nie poprowadziły, specjalnie żadna z tych wypowiedzi nie jest z jakiejś strony katolickiej.
Niezłe podejście, nie patrzeć na to co człowiek robił za życia i kim był i do czego się przyczynił. Tylko ocenianie go po dawnej działalności kościoła powiedziałbym nawet bardzo dawnej, którą ja sam potępiam i którą jestem pewien Jan Paweł II również. Jakieś wręcz totalne zaślepienie z twojej strony.