Rozmowy o polityce

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 07 lip (pt) 2006, 20:29:50

Tak no to mamy chyba poczatek konca IV RP. Jarek premierem. Ale dobrze Kaczki kreca wlasny stryczek. Niech sie skompromituja do konca. Im szybciej tym lepiej dla dobra kraju. Mam juz dosyc tej partii z ciagla mania przesladowcza. Jakos wytrzymamy te kilka miesiecy.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 08 lip (sob) 2006, 02:51:21

No i niech mi ktoś powie ze pesymizm vel "realny racjonalizm" czy wręcz dekadentyzm nie mają racji bytu - ze to tylko czarnowidztwo i przesada :twisted: Zreszta ja nie jestem pesymista bowiem rzeczywistość (czytaj : fakty) mnie w tym wyręcza i to az nad to :mrgreen:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 08 lip (sob) 2006, 12:21:12

Ostatnio mówiło się dużo o prasie niemieckiej, sięgnijmy może zatem do angielskiej.

"Political collapse leaves twins in control of Poland"
By Roger Boyes
"(...)
Most Poles cannot tell them apart. One of the few distinguishing marks is the cat hairs on the trousers of Jaroslaw, who lives alone with his pets.
(...)
It has already become one of the most controversial governments in the region. Although the Law and Justice-led government is committed to market reform,, its strident nationalism and commitment to Catholic values has given it the reputation of being the least tolerant nation in Eastern Europe.
(...)"

Źródło : The Times
08-07-2006

Po polsku co nieco o tym artykule mozna znależć m.in: Onet.pl : "Times": Władze Polski najbardziej kontrowersyjne w regionie

Cytat zamieszczony został w celach edukacyjno-informacyjnych.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 08 lip (sob) 2006, 15:31:09

Słuchałem przed chwilą konferencji i przyznam szczerze odniosłem wrazenie iż przede wszystkim dlatego następuje zmiana na stanowiskach bo PiS nie ma innego silnego kandydata na Prezydenta Warszawy. Premier był bardzo dobrym Premierem ale ... ale musi nastyąpić zmiana. Tylko po co zmieniać Premiera skoro w samych superlatywach jest on opisywany przez (jeszcze) Prezesa PiS ? No ja widze tylko jedną przyczynę - to o czym juz wspomniałem na początku.

Jesli cos pominąłem lub niezrozumiałem byłbym wdzieczny za wytłumaczenie i poinformowanie.

¯ó³ty brat
Nowy(a)

Post autor: ¯ó³ty brat » 10 lip (pn) 2006, 18:37:57

Czołem młodzieży :lol: . Jeszcze tu nie pisałem, ale przeczytałem to co dotychczas się znalazło i postanowiłem się też udzielić, a jakże!! :evil: .
W ostatni weekend dużo się wyjaśniło. a Mianowicie to, że Prezes partii tzw. PIS nie trzyma cisnienia i w koncu wyszło z niego Jego Ego. Nie wypowiem się w pełni co myślę o "polityce czyszczenia kraju z układów", bo bz mi bluzgow nie starczylo ale Pan Jarosław ma straszna chrapkę na władzę. Obaj Panowie K. coraz bardziej mnie irytują. Prezydent nie potrafi się przyznać do błędu, chowa się po "krzakach". Wstyd mi za prezydenta, który za nic ma sobie ludzi pokroju Wladyslawa Bartoszewskiego, Stefana Mellera. Prezydent duzo zniszczyl swoim ustosunkowaniem sie do sprawy artykulu w Tageszeitung i do listu ministrow spraw zagranicznych. cdn....

¯ó³ty brat
Nowy(a)

Post autor: ¯ó³ty brat » 10 lip (pn) 2006, 18:38:53

jutro cdn..... :lol:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 10 lip (pn) 2006, 18:44:21

Ja tylko dodam, że jeżeli ktoś bedzie oglądał desygnacje w telewizji to uprasza się o nieregulowanie odbiorników - to wcale nie będzie nakładanie się sygnałów [obrazu] :mrgreen:

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 10 lip (pn) 2006, 20:01:44

tak ogólnie to ja mam wszystkie partie ostatnio głęboko ...... każda lepsza od drugiej od prawicy po lewice od opozycji po rząd. Przykro mi to stwierdzić ale wszyscy pokazują że nie ma w tej chwili żadnej partii która by odpowiednio pokierowała państwem.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 11 lip (wt) 2006, 08:02:54

seize pisze:Ja tylko dodam, że jeżeli ktoś bedzie oglądał desygnacje w telewizji to uprasza się o nieregulowanie odbiorników - to wcale nie będzie nakładanie się sygnałów [obrazu] :mrgreen:
Eee tam no przeciez bylo widac. Nic tylko pic i fotomontaz byl

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Konstruktywne myślenie zamiast nic nie wnoszącej krytyki

Post autor: s_wojtkowski » 12 lip (śr) 2006, 12:55:51

Oświadczam, że popieram obecną koalicję i tworzony przez nią rząd. Jasne, że wiele rzeczy (i kilka osób) mi się nie podoba, ale ogólny kierunek zmian (szczególnie w kwestiach pozagospodarczych) uważam za słuszny. Zresztą - czego nie widać na tym forum - sądzi tak wielu Polaków. Fakt, że przede wszystkim starszych - widocznie jestem już mentalnie po tamtej stronie.

(Jako przedstawiciel "sektora edukacyjnego" oświadczam też, że podoba mi się minister edukacji i zdecydowana większość jego pomysłów. Dobrze by było, żeby nie skończyło się na gadaniu, a w ślad za godnymi poparcia ideami poszły akty prawne gwarantujące ich realizację.)

Zresztą nawet gdyby obecny układ miał się rozpaść - nie ma w Polsce w tej chwili dobrej alternatywy. Czas PO jeszcze nie nadszedł - ma zbyt małe poparcie, żeby rządzić samodzielnie, a nie bardzo widać z kim mogłaby zawiązać koalicję (bo mam nadzieję, że SLD nie wchodzi w grę).

Natomiast postkomuna (SLD, SDPL i inne partie lewicujące) jest nawet w kupie (gdzie chyba najlepiej się czuje) słabsza niż PO. Zresztą niech Bóg nas broni przed ich powrotem do władzy (przynajmniej w ciągu najbliższych 500 lat).

A zatem zamiast krytyki na oślep i walenia na odlew czy popadania w histerię, proponuję tu zgłaszanie KONSTRUKTYWNYCH wotów nieufności. Opiszcie realistyczne alternatywy dla obecnego układu, jeśli dacie radę.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Konstruktywne myślenie zamiast nic nie wnoszącej krytyki

Post autor: seize » 12 lip (śr) 2006, 14:14:00

wojtkowski pisze:(Jako przedstawiciel "sektora edukacyjnego" oświadczam też, że podoba mi się minister edukacji i zdecydowana większość jego pomysłów. Dobrze by było, żeby nie skończyło się na gadaniu, a w ślad za godnymi poparcia ideami poszły akty prawne gwarantujące ich realizację.)
Czy mogłbym Cie zatem poprosić o przedstawienie lub wskazanie gdzie mozna zapoznać się z pełnym proponowanym programem reform ? Lub też wypisem tej "zdecydowanej większości jego pomysłów" . Ja nie kryje iż docieraja do mnie tylko jakieś strzępki i rzucane raz na jakiś czas pomniejsze propozycje, a te jakoś specjalnie nie są dla mnie rewelacyjne.

Jeżeli chodzi o alternatywe to osobiscie sądze iż zacznie się ona naprawde tworzyć dopiero wraz z pełnymi rządami braci K. i ich posunięciami.
Co do SLD to sadze ze samego jako takiego nie można sie już bac bo jak dla mnie to są oni od pewnego czasu w fazie schyłkowej - zreszta jak dla mnie to oni nawet nie sa lewica tylko jakims nieokreslonym tworem. Zreszta jak słysze ze SLD to lewica a LPR to partia centrowa itd to przyznam że naprawde głupieje :?

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 12 lip (śr) 2006, 14:41:12

Coz pisalem dluzszego posta ale widac moj komputer nie wytrzymuje juz temperatury. Dlatego ujme to w kilku punktach to co napisalem w 200 zdaniach.

1. Nie popieram tego rzadu ale go akceptuje bo taka jest demokracja. Dlatego tez zycze mu zeby jak najmniej zepsul w tym panstwie.

2. Nie alternatywy dla tego rzadu w ciagu 3 lat bo zaden z koalicjantow nie zyska nic lub prawie nic a moze stracic na przedterminowych wyborach.

3. PiS ma zdolnosc koalicyjna z kazdym poza SLD. PO nie bedzie rzadzic z SO. LPR z SLD. PO i PiS maja zdolnosc koalicyjna ale sa na siebie poobrazane. Z tego wszystkiego wynika ze w obecnym ukladzie LPR moglby zastapic co najwyzej PSL. A PiS ma jeszcze w zanadrzu prezydenta wiec wyeliminowanie z gry PiSu w tym rozdaniu przez konstruktywne wotum nieufnosci jest praktycznie niemozliwe. I kolko sie zamyka

4. Lech Kaczynski nie jest neutralnym prezydentem lecz jest wybitnie stroniczy. Jest po prostu prezydentem PiS i nawet sie nie sili na neutralnosc. Ostatnio chocby nachalnie promujac Marcinkiewicza na prezydenta Warszawy. Dla osoby na tym stanowisku to niedopuszczalne. Walesa i Kwasniewski choc mieli preferencje wykazywali w tym wzgledzie duzy umiar.

5. Zadna partia w Polsce nie moze liczyc na ponad 50% miejsc w parlamencie. SLD bylo blisko ale i tak nic nie wyszlo. PO powinno sobie to wziac do serca.

6. Chocby zeby poprawic swoja pozycje negocjacyjna po nastepnych wyborach PO powinna otworzyc sie na mozliwosc koalicji z lewica (SLD/SdPl/demokraci.pl). Po prostu musza miec jakas realna alternatywe polityczna zeby nie chodzic na pasku PiSu w nastepnym Sejmie

7. Wole Olejniczaka, Onyszkiewicza i Frasyniuka od Giertycha, Leppera.

Raven
Nowy(a)

Post autor: Raven » 12 lip (śr) 2006, 16:24:41

Robi się coraz większy burdel i coraz bardziej wsystko musi być zgodne z "przewodnią myślą narodu". Widać to chociażby patrząc na media. Wydaje się, że najlepiej by każde radio było sformatowane, bez audycji autorskich, grało tą samą papke i było zgodne z hasłem : Kto mniej myśli jest bardziej posłuszny.

Max Cegielski zwolniony z radia za uwagę o LPR

Cegielski na dywaniku u Sobali: znika program Masala z Radia Bis

Kordaszewski: zmiany muzyczne w BIS Polskim Radiu

Bis Polskie Radio: temu panu już dziękujemy

Muzyk Masali ukarany za krytykę LPR

Lecą "głowy" w Polskim Radiu

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 12 lip (śr) 2006, 16:39:12

Slawku czyli uwazasz ze sluszny jest kierunek zmian w ktorym w zarzadzie TVP (konkretnie jako jej wiceprezes) pojawia sie faszysta. A w spolkach skarbu panstwa a moze i w rzadzie aparatczycy SLD/PZPR tylko ze teraz pod szyldem Samoobrony.

Do tego menadzera w Orlenie zastepuje mierny ale wierny "autystyczny" pan Kochalski przy ktorym nawet Pawel Janas wyszedlby na elokwentego. Do niedawna jeszcze p.o. prezydent W-wy nie tylko zastopowal inwestycje w stolicy ale zaslynal z przyglupich pomyslow i szukania poklasku chocby przy okazji tragedii w Katowicach i rozrob na Starowce (proponowal zamkniecie stadionu Legii a nawet zawieszenie calych rozgrywek ligowych na rok!)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 12 lip (śr) 2006, 17:02:07

Co do kwestii BIS-ki to przyznam ze mi osobiscie ta audycja o ktorej w znacznej czesci jest tu mowa jest mi obca. Niemniej jednak mnie duzo bardziej martwi to iż ma zostać zlikwidowany (w obecnej formie) blok Mocne Nocne (obecnie : Nocny oddech muzyki), ktorego nie da sie ukryc byłem słuchaczem bez wzgledu na dzien - czyli rodzaj puszczanej muzyki.

Przyznam rownież iz sadzilem ze na pierwszy ogien pojda takie rzeczy ktore prezentuja szeroko pojeta muzyke hardrockową - nie mylilem sie bo jak przeczytalem "ciężkie" gatunki muzyki nie mieszczą się w nowej formule radia - czyli oczywiscie wliczajac w to metal - bo wieje tu satanizmem na kilometr - a i oczywiscie audycje o klimacie pogańskim gdzie oproc muzyki mozna bylo posluchać o Słowiańszczyznie, dębach, historii i innych takich - czyli tu wiało pogaństwem jak w morde strzelil :D Mowiac inaczej ogólnie, sami Poganie i Sataniści* a mowiąc jeszcze prościej : czyste zuoo :D

Za zbierzność skrótu nie ponosze odpowiedzialnosci :mrgreen:

ODPOWIEDZ