Jakiej muzy teraz słuchacie?
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Składanka pt. Babilon
Sprawdzam prace różnorakie i słucham reggae. Mam taką składankę pt. Babilon, a grają na niej: Izrael, Gedeon_Jerubbaal, Daab, Brygada Kryzys, ale też Tilt (Fale łaski!) i Śmierć Kliniczna (Nienormalny świat... - czy ktoś to jeszcze pamięta?).
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Śmierć Kliniczna
Kiedyś byłem zachwycony tekstem protest-songu pt. Nienormalny Świat zespołu Śmierć Kliniczna. Cóż, dziś już nie jestem zachwycony (raczej zażenowany jego grafomańsko pseudo-głębią, ale cóż wiek 16, 18, 20 lat rządzi się swoimi prawami, tj. swoistym oglądem świata i doborem treści/idei "na miarę"; tego nie jestem pewien, ale zapewne utożsamiałem się kiedyś z podmiotem lirycznym tego tekstu).
Posłuchajcie:
Nienormalny świat
Za pieniądze mord
Chleba ciągle brak
Kryzysowy mrok
Twych rodziców krzyk
Twej dziewczyny płacz
Ktoś zatrzymał cię
Dokumentów brak
Ref. Nie rozpaczaj, nie uciekaj
Świat osiągnął samo dno
Bezsensowna przyszłość czeka
Ty po prostu olej ją
Olej ją, olej ją, olej ją
Opinię masz złą
Ponurą masz twarz
Szkoła, praca, dom
Wciąż kłopoty masz
Nierealne sny
Samotności noc
Zbyt banalne dni
Przeznaczenia los
Świat osiągnął samo dno
Ty po prostu olej ją
Niezłe, prawda? Ale sentyment, a nawet swoiste upodobanie do linii melodycznej, pozostały we mnie. I tak trwają - już około 20 lat. Tyle ma ten kawałek.

Na zdjęciu widać zespół Śmierć Kliniczna (lider Darek Dusza, znany m.in. z grania w kapeli Shakin' Dudi, ale też autor powyższego tekstu, drugi z lewej). Zdjęcie zrobiono w drugiej połowie lat 80. XX wieku.
Posłuchajcie:
Nienormalny świat
Za pieniądze mord
Chleba ciągle brak
Kryzysowy mrok
Twych rodziców krzyk
Twej dziewczyny płacz
Ktoś zatrzymał cię
Dokumentów brak
Świat osiągnął samo dno
Ty po prostu olej ją
Opinię masz złą
Ponurą masz twarz
Szkoła, praca, dom
Wciąż kłopoty masz
Nierealne sny
Samotności noc
Zbyt banalne dni
Przeznaczenia los
Świat osiągnął samo dno
Ty po prostu olej ją
Niezłe, prawda? Ale sentyment, a nawet swoiste upodobanie do linii melodycznej, pozostały we mnie. I tak trwają - już około 20 lat. Tyle ma ten kawałek.

Na zdjęciu widać zespół Śmierć Kliniczna (lider Darek Dusza, znany m.in. z grania w kapeli Shakin' Dudi, ale też autor powyższego tekstu, drugi z lewej). Zdjęcie zrobiono w drugiej połowie lat 80. XX wieku.
-
- Loża WSR
Re: Śmierć Kliniczna
... wiatraka w komputerze i cicho oddychającego śpiącego Słońca
BTW:
BTW:
Nom, różnica jest po prostu taka ze w tym wieku 16-20 pozwalamy sobie jeszcze mieć idee... idee nieskażone narzucanymi kanonami, przepełnione skłonnościami do altruizmu itp. - chce się nam wtedy po prostu dążyć do czegoś i coś w życiu osiągnąć, podczas gdy owo "coś" nie jest jeszcze pełne płaskości, materializm, wygody... fasady, masek i hipokryzji.wojtkowski pisze:(...) Cóż, dziś już nie jestem zachwycony (raczej zażenowany jego grafomańsko pseudo-głębią, ale cóż wiek 16, 18, 20 lat rządzi się swoimi prawami, tj. swoistym oglądem świata i doborem treści/idei "na miarę"; tego nie jestem pewien (...)
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Re: Śmierć Kliniczna
Ale to chyba napisałeś w całkowitym oderwaniu od cytowanego przeze mnie tekstu. Zawarte w nim idee są bowiem nihilistyczne, a podmiot liryczny bezwolny i uprawiający tumiwisizm. Z idealizmem w Twoim rozumieniu niewiele to ma wspólnego.seize pisze:Nom, różnica jest po prostu taka ze w tym wieku 16-20 pozwalamy sobie jeszcze mieć idee... idee nieskażone narzucanymi kanonami, przepełnione skłonnościami do altruizmu itp. - chce się nam wtedy po prostu dążyć do czegoś i coś w życiu osiągnąć, podczas gdy owo "coś" nie jest jeszcze pełne płaskości, materializm, wygody... fasady, masek i hipokryzji.
-
- Loża WSR
... I was moving through the silence without motion, waiting for You, ...
[Shadowplay - Joy Division/Afterhours ] - Acoustic Cover
[ytv]5f8cxOCWmwk[/ytv]
źródło : http://youtube.com/user/Ange8
---
To była refleksja nt. "utwory z młodości". Toteż owszem nie była nawiązaniem do samego utworu/zamieszczoną jego liryczną postacią co po prostu zdania - jego treści - które nota bene specjalnie ująłem w cytat chcąc wskazać do czego piję.
BTW: choć przyznam przy okazji, iż ja nie widzę tam [tj. w cytowanym przez ciebie utworze] nihilizmu; dostrzegam tam raczej postawę liryczną mówiącą o tym by nie skupiać się na wszechogarniającym doświadczanym złu, że żyjąc w świecie totalitaryzmu/komunizmu i czuję się brak większych perspektyw na radosną przyszłość, trzeba po prostu te wszystkie zmartwienia dnia codziennego "olać" i "nie uciekać" tylko iść uparcie do przodu itd.
Choć z góry świadom jestem tego, że mogę być w błędzie i tak naprawdę to i w tym cytowanym przez ciebie tekście jak i w "Edukacji-kopulacji"/"Naszej edukacji" [wyśmiewającej szkołę w dobie socjalizmu] jest tak naprawdę ukryty nihilizm i totalny "tumiwisizm"
[Shadowplay - Joy Division/Afterhours ] - Acoustic Cover
[ytv]5f8cxOCWmwk[/ytv]
źródło : http://youtube.com/user/Ange8
---
To była refleksja nt. "utwory z młodości". Toteż owszem nie była nawiązaniem do samego utworu/zamieszczoną jego liryczną postacią co po prostu zdania - jego treści - które nota bene specjalnie ująłem w cytat chcąc wskazać do czego piję.
BTW: choć przyznam przy okazji, iż ja nie widzę tam [tj. w cytowanym przez ciebie utworze] nihilizmu; dostrzegam tam raczej postawę liryczną mówiącą o tym by nie skupiać się na wszechogarniającym doświadczanym złu, że żyjąc w świecie totalitaryzmu/komunizmu i czuję się brak większych perspektyw na radosną przyszłość, trzeba po prostu te wszystkie zmartwienia dnia codziennego "olać" i "nie uciekać" tylko iść uparcie do przodu itd.
Choć z góry świadom jestem tego, że mogę być w błędzie i tak naprawdę to i w tym cytowanym przez ciebie tekście jak i w "Edukacji-kopulacji"/"Naszej edukacji" [wyśmiewającej szkołę w dobie socjalizmu] jest tak naprawdę ukryty nihilizm i totalny "tumiwisizm"
-
- Nowy(a)
Daab.. uwielbiam ten zespół. Ich riddimy najbardziej do mnie trafiają z pośród wszystkich polskich kapel grających reggae. 
Toots and the maytals - beautiful woman (reggae)
http://www.youtube.com/watch?v=gMHY3GEhdsc

Toots and the maytals - beautiful woman (reggae)
http://www.youtube.com/watch?v=gMHY3GEhdsc
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Editors // Open'er
Tak sobie sprawdzam różne prace i słucham obu płyt Editors.

Pierwsza bardziej mroczna, nastrojowa, momentami wręcz uduchowiona:

Druga bardziej falowa, pełna wibracji, momentami wręcz przebojowa:

Do zobaczenia & usłyszenia na Open'erze AD 2008!

Pierwsza bardziej mroczna, nastrojowa, momentami wręcz uduchowiona:

Druga bardziej falowa, pełna wibracji, momentami wręcz przebojowa:

Do zobaczenia & usłyszenia na Open'erze AD 2008!

-
- Ekspert
Całkiem całkiem Editors - The Black Album
Przesłuchać można na http://www.lastfm.pl/music/Editors (są odnosniki do sklepu, gdzie możne pelne utwory przesłuchać)
Przesłuchać można na http://www.lastfm.pl/music/Editors (są odnosniki do sklepu, gdzie możne pelne utwory przesłuchać)
-
- Ekspert
-
- Ekspert
-
- Loża WSR
-
- Loża WSR
Habakuk - Jesteś drogą (feat. Renata Przemyk)
[ytv]58EtrX2KAV8[/ytv]
źródło: http://www.youtube.com/user/bombaclass
[ytv]58EtrX2KAV8[/ytv]
źródło: http://www.youtube.com/user/bombaclass