Czy wiecie, że....

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Kinfolk
Ekspert
Ekspert

Post autor: Kinfolk » 15 lis (śr) 2006, 10:56:17

Dzięki Seize - już się bałem, że samotnie będę musiał stawiać czoła niepalącym...

Happy- to jest kwestia oszczędności właścicieli lokali - przy dobrej wentylacji i aranżacji wnętrza nie ma takich problemów.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 15 lis (śr) 2006, 11:17:58

Kinfolk pisze:Dzięki Seize - już się bałem, że samotnie będę musiał stawiać czoła niepalącym...
Spoko ja jestem w tej kwestii od zawsze dość konkretny. Na tyle że nawet nie raz krytykują mnie nie palący że przesadzam z zachowaniem pewnej bezpośredniej nazwijmy to kultury - np. jeżeli u kogoś w domu są sami niepalący a ktoś mi mówi 'śmiało zapal sobie' to nie ma opcji bym nie zapalił np. na balkonie, albo też w knajpie wstaje i nieco odchodzę nieraz by nie walić dymem w twarz...
Ale zrozumienie to coś co zgodnie z kulturą obowiązuje nieco jakby dwie strony. Jeżeli jedna mówi mi 'nie wolno ci i gówno mnie obchodzi gdzie będzie ci wolno' to i mi ciężko jest powiedzieć w zamian 'tak masz racje'... Skoro ktoś wobec mnie nie przejawia jakiegoś zrozumienia czy też szacunku to zasadniczo jakim prawem ma ode mnie go wymagać :?: Typu jeżeli ktoś nie szanuje mojej osoby i mojej obecności gdzieś - bo coś tam - to chyba ma również swoisty obowiązek przyswoić sobie że i ja mam pełne prawo do jakiegoś - mieszczącego się w moim poczuciu przyzwoitości - braku szacunku. Czyli mówiąc krótko, można posłużyć się cytatem z twórczości Kazika Staszewskiego : "Czy rozumiesz choć trochę logikę tych czynów? Nie ma litości dla skurwysynów!"

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 15 lis (śr) 2006, 12:22:49

Ja już na szczęście od 2 i pół miesiąca nie mam tego problemu, że komuś dymię. Najlepsze rozwiązanie to rzucić palenie! A jakie proste! Tym bardziej, że papierosy mają podrożeć... :idea:

Kinfolk
Ekspert
Ekspert

Post autor: Kinfolk » 15 lis (śr) 2006, 12:28:08

Parafrazując - najlepiej przystać do naszej partii i nie będzie problemu...
Można zawsze przejść na naszą wiarę i nie będzie problemu...

itp.,itd.

:?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 15 lis (śr) 2006, 12:40:44

Happy : Pamiętaj tylko o jednym : dokonanie przez siebie autorytarnie w większej lub mniejszej mierze jakiejś decyzji nie uprawnia nas do przejawiania jakiegoś nazwijmy to "trybu misyjno-propagandowo-wymuszeniowego" względem innych i tej kwestii.
Papieros to jedna z uznanych i dopuszczanych przez prawo używek, czemu więc nie pójść dalej i zakazać alkoholu bo szkodzi zdrowiu a i pijani szkodzą trzeźwym, baa w przyszłości można było by się też wziąć za kawę bo ta "cholera" przecież nawet również nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet(*) - a to można uznać za niezgodne z naszą krajową "polityką prorodzinną"

Nie palisz i cieszy Cie to ? Super cieszymy się wraz z Tobą i na Twoją cześć właśnie sobie zapale 8)

* - źródło : Wikipedia

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 15 lis (śr) 2006, 12:43:23

seize pisze:Marth, Twoja wypowiedź jest przesączona egoizmem, który to zarzucasz innym.
Ja nie jestem niepalaca...

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 15 lis (śr) 2006, 12:59:06

Martha pisze:Bo niby czemu mam sie truc siedzac w barze...Jezeli ktos chce sobie zapalic, to niech wyjdzie na papierosa na zewnatrz...
Czemu mam wyjscie do pubu łaczyc z tym, ze beda mnie szczypac oczy, a po powrocie bede cala przesiaknieta nikotyna.... :?:
W okresie zimowym kiedy wszystkie ogrodki piwne sa pozamykane staram sie ograniczac moje wyjscia do minimum, bo przestaje mi to po prostu sprawiac przyjemnosc...(...)
Martha pisze:Ja nie jestem niepalaca...
Zatem przepraszam - mój błąd. Powinienem powiedzieć : masochizmem :) Czytając bowiem te powyższe zdania powinienem chyba zapytać : skoro tyle rzeczy związanych z papierosami Ci przeszkadza to czemu palisz :?:

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 15 lis (śr) 2006, 13:23:12

Zupelnie mi nie przeszkadza jak pale na zewnatrz ....i nie przeszkadzam tez innym...A jak siedze w pubie to jak mam ochote zapalic to po prostu wychodze przed.,..

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 15 lis (śr) 2006, 13:30:22

Rozumiem zatem że to :
Martha pisze:W okresie zimowym kiedy wszystkie ogrodki piwne sa pozamykane staram sie ograniczac moje wyjscia do minimum, bo przestaje mi to po prostu sprawiac przyjemnosc...(...)
znaczyło nie mniej nie więcej jak tylko : ograniczam bo nie chce mi się wychodzić co jakiś czas z ciepłego i marznąć bo akurat zachciało mi się zapalić ;) :mrgreen:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 15 lis (śr) 2006, 13:43:37

Martha pisze: ....i nie przeszkadzam tez innym...
A tego akurat raczej do końca pewna być nie możesz bo dym to nie popiół i nie opada na ziemie :) A zresztą jak tak wyjdzie kilka osób zapalić przed pub to potem przecież niepalący i tak by się dostać do środka musi się przedostać przez chmurę dymu :)

A w sumie to dym tytoniowy to chyba też jakaś "spalina" a zatem może tak jak i dla innych spalin trzeba opracować maksymalne dopuszczalne stężenia :twisted: Skoro na różne syfy są przydzielone normy to czemu nie tu :?:

Czemu tak bardzo zajmujemy się dymem papierosowym a tak często przymykamy oko na ruch samochodowy :?: Jakie mamy zanieczyszczenia w powietrzu w związku z tym :?: Ile mamy hałasu :?: Ile osób rocznie ginie z winy papierosów lub cierpi z uwagi na jakieś powikłania, a ile ginie na drogach - czy to kierowców, pasażerów czy pieszych - ile osób ma powikłania wypadkowe, ile jest niepełnosprawnych :?:

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 15 lis (śr) 2006, 15:52:07

To po co wogóle się wszystkim zajmować idąc twoim tropem. Po co zajmować się dziewczynką która przez gnębienie popełniła samobójstwo, skoro z powodu narkomanii i seksu na aids umiera przykładowo milion razy więcej osób niech tym się zajmą. Glupotą totalną jest twoja ironia.

Kinfolk
Ekspert
Ekspert

Post autor: Kinfolk » 15 lis (śr) 2006, 16:17:42

Ale gnębienie jest karalne a palenie nie (jeszcze). Nie wiem czyja ironia jest głupia...

Poza tym nie chodzi o zmuszanie do palenia innych tylko o własną swobodę -> nie mam nic przeciwko podziałowi sali na palących/niepalących... Wkurza mnie, że ktoś ma za mnie decydować czy wolno mi palić czy nie!

jrr
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: jrr » 15 lis (śr) 2006, 16:21:52

czy wiedzieliscie ze 42 karly z kambodzy nie maja szans z jednym lwem?

http://www.fmft.net/archives/BBC_NEWS.htm

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 15 lis (śr) 2006, 20:11:59

Kali : [tak wiem, za długie by czytać...]
Nie mam pojęcia o jakiej ironii mówisz - bo ani szyderstwa ani złośliwości nie było w tamtej wypowiedzi - tego nawiązania do ruchu drogowego. Ale już spieszę z wyjaśnieniem tak byś może załapał o co biega : popełnienie samobójstwa z uwagi na gnębienie jest tragedią, przejawem braku podstaw kultury i zasad współistnienia - mówiąc inaczej jest wymuszaniem na kimś w pewien sposób czegoś w konsekwencji. Znęcanie się jak słusznie zauważył Kinfolk jest prawnie sankcjonowane - co zresztą jest w pełni zrozumiałe. I przyznam że chyba dużo bardziej przejmuje mnie taka dziewczynka niż osoby które niejako z własnej woli często skazują się na narkomanie, czy też AIDS z racji np niezabezpieczonych (w sumie może zabezpieczanie się też zacznie być kiedyś karalne) stosunków seksualnych - często przypadkowych. Choć powiem od razu że nie można tego kategoryzować gdyż niektórzy sięgają po narkotyki itd z podobnych powodów jak gnębienie czy też trudne sytuacje.

Zakazuje się czy też myśli się o zakazie palenia a jak wskazałem różnych innych masa zanieczyszczeń np. powietrza jest zwyczajnie określona dopuszczalną norma bo też szkodzi ale ... no właśnie z różnorakich przyczyn dopuszcza się - trochę niczym jak jednego robaczka na puszkę groszku...

Zobacz ile osób często jest tzw. "palaczami piwnymi" - czyli palą zasadniczo tylko wtedy gdy piją. Ja np. wiem że jeżeli będę miał np do wyboru opcje pójścia do knajpy wywalenia na jedno piwo 8PLN i niemożności zapalenia - kontra - pójście do kogoś by w tym samym gronie przy cenie piwa 3PLN móc zapalić to ... rzadziej będę korzystał z takich knajp w których brak jest jakiś atrakcji, piwo nie jest specjalnie tanie a i jeszcze zapalić nie można.

Dla mnie rzecz jest prosta : w pociągu dla niepalących palącego można objeżdżać i karać ale jeżeli ktoś znajdzie się w wagonie dla palących nie ma prawa objeżdżać palących - bo z mojego punktu widzenia to poniekąd zatem równie dobrze można będąc w jakimś kraju mieć pretensje do miejscowego że on nie zna naszego języka.

Nie wiem naprawdę gdzież niby była ta ironie i to jeszcze głupia...
Cóż ja nie wyciągam tutaj takich rzeczy jak samobójstwo nastolatki bo to akurat uważam za głupie gdyż tylko pokazuje jak mało wiesz o skomplikowaniu takich kwestii których następstwem może być samobójstwo.
Wybacz ale ja nie jestem osobą która - jak inni pewni ludzie - widzi sens w wykorzystywaniu takich spraw np. do swoich celów. bo gdyby było inaczej to mógłbym np do tematu "Antyklerykalizm" wwalać takie informacje jak np. o popełnieniu przez 16-latkę samobójstwa w salce katechetycznej przy jednym z kościołów tylko po co i gdzie byłby w tym smak i poszanowanie :?:

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 15 lis (śr) 2006, 21:57:36

"Kononowicz story"

Białostoccy socjologowie przeprowadzą badania, kto i dlaczego zagłosował w niedzielnych wyborach na prezydenta miasta na kandydaturę Krzysztofa Kononowicza, który zyskał ogromną popularność u użytkowników internetu.
W wyborach otrzymał on prawie 1,7 tys. głosów.

Klip wyborczy Kononowicza, umieszczony na jednym ze znanych portali internetowych, traktowany przez wielu internautów jako żart, do środy obejrzano ponad 3,2 mln razy. Kandydat przedstawia w nim niezbornie swój program wyborczy. Wielu internautów w komentarzach żartuje lub wręcz naśmiewa się zarówno z wyglądu Kononowicza, jak i ubioru czy sposobu wypowiedzi.

Na internetowych portalach aukcyjnych można kupić charakterystyczne wzorzyste swetry, podobne do tego, który internauci znają z klipu wyborczego kandydata, a także kubki i koszulki z jego podobizną lub z charakterystycznymi cytatami z jego wypowiedzi.

W niedzielnych wyborach Kononowicz uzyskał jednak prawie 1,7 tys. głosów (blisko 1,9 proc.) i miał przedostatni wynik w Białymstoku, wyprzedzając kandydata Samoobrony.

Socjolog z Uniwersytetu w Białymstoku Maciej Tefelski powiedział w środę PAP, że wraz ze studentami zamierza przeprowadzić wkrótce badania na dużej próbie badawczej, by sprawdzić, kto i dlaczego głosował na tego kandydata.

Tefelski uważa, że głosujących można podzielić na trzy grupy. Według niego, największą grupą będzie młodzież, która całą sprawę potraktowała jako żart, a głosowanie jako zabawę, kolejną o której młodzi ludzie powiadamiają się przez internet czy sms-y.

Według socjologa, przy wyborach to zjawisko niebezpieczne, bo może dojść do sytuacji, że kiedyś taki przypadkowy kandydat zostanie rzeczywiście wybrany.

Drugą grupą głosujących mogli być znajomi kandydata i osoby traktowane jako jego otoczenie, trzecią - wyborcy niezadowoleni, sfrustrowani tym, co dzieje się na scenie politycznej.

"Warto przebadać, co się dzieje w naszej społeczności lokalnej" - powiedział Tefelski. Według niego, będą to jednak badania trudne do przeprowadzenia, bo wiele osób nie będzie chciało przyznać się do oddania głosu na Kononowicza. Ale, jego zdaniem, uda się to ustalić badając tzw. przepływ elektoratu.

Badania będą przeprowadzone po drugiej turze wyborów na prezydenta Białegostoku (walczyć w niej będą kandydaci PO i PiS). Wyniki badań powinny być znane na początku przyszłego roku.

43-letni bezrobotny z zasadniczym wykształceniem Krzysztof Kononowicz został zgłoszony do wyborów przez komitet wyborczy Podlasie XXI Wieku, którego jeden z założycieli jest osoba kojarzona z ruchami nacjonalistycznymi i antysemickimi (jest jednym z podejrzanych w śledztwie dotyczącym propagowania nienawiści na tle narodowościowym).

Delegatura Krajowego Biura Wyborczego w Białymstoku przypomina, że kandydat na prezydenta miasta może zostać zgłoszony przez ten komitet, który zarejestrował swoich kandydatów na radnych w ponad połowie okręgów wyborczych. Kandydat składa oświadczenie o zgodzie na kandydowanie, a w nim zaświadcza, że nie jest karany i ma pełne prawa wyborcze.

Jeżeli dana osoba ma sądowe ograniczenie praw obywatelskich lub jest ubezwłasnowolniona, czyli nie może brać udziału w wyborach jako kandydat i jako wyborca, to sąd ma obowiązek powiadomić o tym organ właściwy do prowadzenia spisów wyborców. Wtedy komisje wyborcze mają wiedzę o tym, czy kandydaci złożyli zgodne z prawdą oświadczenia w tej kwestii.
Za: Onet.pl

ODPOWIEDZ