Mini-wybory prezydenckie 2010 - II tura

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ

Na kogo zagłosujesz w II turze wyborów prezydenckich 2010?

Czas głosowania minął 07 lip (śr) 2010, 22:15:47

Bronisław Komorowski
20
42%
Jarosław Kaczyński
20
42%
Nie będę brał udziału w wyborach
3
6%
Oddam nieważny głos
5
10%

Liczba głosów: 48

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 05 lip (pn) 2010, 02:30:09

Wyniki cząstkowe 95,01% - Kaczyński: 47,37%; Komorowski: 52,63%.

Teraz zatem dotychczasowa partia marudzących, że ktoś ich blokuje przed zrealizowaniem dobrych dla wszystkich cudów, albo przedstawi i wykona konkrety albo wyłącznie się skompromituje. Niemniej patrząc na to co się działo do tej pory za czasów p.o. prezydenta nieco się martwię.

Przede wszystkim zakończyła się kampania, czas zatem by na poważnie zabrano się to sprawy tragedii w Smoleńsku :!: :evil:

bartek_f
Bywalec
Bywalec

Post autor: bartek_f » 05 lip (pn) 2010, 07:46:50

To teraz się okaże, ile faktycznie zrobi PO. Już nie będą mogli zwalać wszystkiego, że "prezydent zawetował". Zobaczymy ich "liberalizm" ;)

amroczkowska
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: amroczkowska » 05 lip (pn) 2010, 10:41:52

tęgie głowu PISu też tak mówią. pożyjemy, zobaczymy...

Espy
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Espy » 05 lip (pn) 2010, 18:17:14

Seize:
Haha, według mnie to raczej skończyła się kampania, więc PiS będzie już dużo ostrożniejszy w kwestii teorii spiskowych o Smoleńsku.

Bardzo jestem ciekaw ile jeszcze potrwa polityka miłości Jarosława Kaczyńskiego. Jeśli ktoś nadal będzie go trzymał w pionie, jak w czasie kampanii, to pewnie do następnych wyborów, ale nie sądzę by Jarek przez tak długi czas dawał radę nad sobą panować. Tak jak się bałem, radość Pospieszalskiego i Macierewicza po Smoleńsku nie była przedwczesna - wynik Kaczyńskiego (także dzięki solidarnemu wsparciu jego wszystkich dotychczasowych przeciwników, no może poza Palikotem) jest świetny i daje PiSowi szansę zaistnienia na nowo w polityce. Na pewno dużo osób zagłosowało na Kaczyńskiego ze współczucia i to oni są teraz targetem polityki "przemiany". Sądzę, że wilk w owcze... ekhm, tzn. że Jarek długo nie wytrzyma w obecnym stanie, ale jeśli to zrobi, to następne wybory będą dla PiSu rzutem karnym przy stanie 0:1 w ostatniej minucie meczu. 8)

Chciałbym się mylić, ale nie oczekuję wiele po rządach PO bez weta prezydenckiego. Trzeba też powiedzieć, że wygrana Komorowskiego to dla niego wielki sukces. Kiedy to on został wybrany na kandydata, to mówiłem, że jest to raczej sprawdzian poparcia dla PO i próba wygrania wszystkiego najniższym kosztem, bo w porównaniu nawet do Sikorskiego, a już na pewno do Tuska, Komorowski jest politykiem drugoligowym. Na dodatek całe emocje wynikały głównie z "męczeńskiej śmierci bohatersko poległych" w Smoleńsku. Wynik nazwałbym wątpliwym sukcesem PO, ale wielkim sukcesem Komorowskiego.

To chyba tyle z moich przemyśleń, dodam jeszcze iż oficjalnie odetchnąłem z ulgą - Kaczyński byłby prezydentem jedynej słusznej wiary i na pewno wykorzystywałby wszystko co mu w ręce wpadnie, łącznie ze stanowiskiem prezydenta, żeby zagarniać jak najwięcej dla siebie. Udało się tym razem, wierzę że dalej też się uda trzymać go z daleka od władzy.

Agfu
Bywalec
Bywalec

Post autor: Agfu » 05 lip (pn) 2010, 18:35:25

Espy pisze:Na pewno dużo osób zagłosowało na Kaczyńskiego ze współczucia
Naprawdę tak myślisz?
Co ma polityka i przyszłość narodu do osobistej tragedii kandydata? Kaman... ludzie nie są aż tak sentymentalni. Przynajmniej nie w przypadku polityki;)
Jak podkreślałam wcześniej, fanką JK nie jestem, ale korzystniej byłoby gdyby on został teraz wybrany.
Nie jawi mi się jako człowiek, który chce jak najwięcej wyciągnąć z koryta, przynajmniej nie bardziej niż jego rywale tudzież politycy ogólnie. Taka karma tego "zawodu";)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 05 lip (pn) 2010, 22:45:07

Espy: Co do sprawy Smoleńska to uważam, że jesteś w wielkim błędzie. A kto z nas ma racje dowiemy się pewnie za jakiś czas. i wtedy przyjdzie nam oceniać.

Niemniej uważam [a sam tu krytykowałem używanie tragedii przez kogokolwiek w kampanii] że dużo bardziej "gry cudzą śmiercią" odczułem że strony drugiego z kandydatów. Nie słyszałem bowiem w kampanii otwarcie o Smoleńsku tyle co o B.Blidzie....
Espy pisze:Na pewno dużo osób zagłosowało na Kaczyńskiego ze współczucia i to oni są teraz targetem polityki "przemiany".
Ja akurat uważam to za co najmniej bardzo iluzoryczne i przesadzone wytłumaczenie wyniku. Wynik to w dużej mierze efekt polityki prowadzonej podczas bycia p.o. oraz tego że do kampanii kandydat i jego sztab nie był w ogóle przygotowany do kampanii. Zignorowali przeciwnika i sromotnie się wręcz na tym przejechali.

Szczerze to nie oczekuje by Jarek był totalnie potulnym barankiem, bo było by to idiotyzmem. W drugiej debacie już nie był taki, "punktował" rywala tak jak oczekuje się tego od polityka.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Czyli że jedno przekazanie wystarczy..?

Post autor: seize » 05 lip (pn) 2010, 22:59:44

USTAWA z dnia 27 września 1990 r.
O WYBORZE PREZYDENTA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Art. 68.

1. Na podstawie wyników ustalonych w protokole głosowania Państwowa Komisja Wyborcza stwierdza, w drodze uchwały, wynik wyborów na Prezydenta Rzeczypospolitej.

2. Uchwałę, o której mowa w ust. 1, Państwowa Komisja Wyborcza przekazuje niezwłocznie Marszałkowi Sejmu i urzędującemu Prezydentowi Rzeczypospolitej oraz wręcza nowo wybranemu Prezydentowi Rzeczypospolitej.

Espy
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Espy » 05 lip (pn) 2010, 23:45:09

Na ten przykład - u mojej mamy w pracy (instytucja państwowa co ciekawe) wszyscy poza nią (ze 20 osób) głosowali na Kaczyńskiego i wszyscy stwierdzili że głównie ze współczucia po Smoleńsku. Jak widać nie jest to niemożliwe i jestem dziwnie pewien, że to nie jest odosobniony przypadek. Oczywiście, mogę się mylić a nawet chciałbym, ale tutaj stawiam jednak na moją opinię, gdyż jestem jak najbardziej skłonny uwierzyć, że nie tylko do głosowania "na współczucie" są zdolni moi rodacy.

Seize:
Wynik to w dużej mierze efekt polityki prowadzonej podczas bycia p.o. oraz tego że do kampanii kandydat i jego sztab nie był w ogóle przygotowany do kampanii. Zignorowali przeciwnika i sromotnie się wręcz na tym przejechali.
-Tak, jasne, dwa miesiące mało kontrowersyjnej (kontrowersyjna, tudzież skandaliczna była tylko dla stałego elektoratu PiSu i TVPiS) roboty Komorowskiego i zła kampania wyborcza przysporzyły Kaczyńskiemu prawie 30% poparcia. :P Zła kampania oczywiście miała wpływ na wynik Kaczyńskiego. No a głównym motorem napędowym odrodzenia PiSu i Kaczyńskiego jest oczywiście "męczeńska śmierć bohatersko poległych", która wcale nie była używana w kampanii, wcale. :P

Agfu:
Nie jawi mi się jako człowiek, który chce jak najwięcej wyciągnąć z koryta, przynajmniej nie bardziej niż jego rywale tudzież politycy ogólnie. Taka karma tego "zawodu"Wink
-No mi też nie, mi się jawi jako niebezpieczny frustrat, który całą karierę zbudował na nienawiści. Dlatego stawiam jego przemianę na równi z "pojednaniem dla papieża" - i to w wersji krakowskiej.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 06 lip (wt) 2010, 00:30:16

Ja nie mówię, że to niemożliwe - ja mówię iż moim zdaniem "współczucie" nie było głównym czynnikiem wpływającym na wynik Jarka. Jeśli jednak skupić się na tragedii Smoleńskiej [tym co działo się w tej sprawie, tym co się działo w mediach (zarówno tego że nagle było sporo materiału pokazującego "innego" Prezydenta jak i tego, że to na pewno wina Prezydenta i jego nacisku oraz błędów pilotów chwile po samej tragedii i automatycznego zarzucenia wszelkich innych opcji, jak i szybkości w przejmowaniu władzy i szybkości decyzji/składania podpisu przez p.o. i cała masa innych) to tu już oczywiście jest spora część racji. Ba do tej grupy to ja i siebie mogę dopisać.

Co do wykorzystywania śmierci w kampanii to z chęcią bym poznał zestawienie ile jeden kandydat powiedział o Smoleńsku a ile drugi - z dołożeniem temu drugiemu kwestii B.Blidy.

bartek_f
Bywalec
Bywalec

Post autor: bartek_f » 06 lip (wt) 2010, 08:49:59

seize pisze:Co do wykorzystywania śmierci w kampanii to z chęcią bym poznał zestawienie ile jeden kandydat powiedział o Smoleńsku a ile drugi - z dołożeniem temu drugiemu kwestii B.Blidy.
Otóż to. Śmierć p. Blidy jest teraz "wodą na młyn" SLD i PO.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Komentarz JKM na temat wyników wyborów

Post autor: s_wojtkowski » 06 lip (wt) 2010, 14:27:20

Ciekawy komentarz do wyników wyborów:

Zwyciężył Bronisław KOMOROWSKI. Będzie bardzo źle...

Jest to fatalna wiadomość dla Polski.

Oznacza, że aferałowie i bezpieczniacy – stanowiący, niestety, trzon PO; p.gen.Marek Dukaczewski może już otwierać butelkę szampana – rozzuchwalą się i zaczną skubać Polskę jeszcze bezczelniej, niż do tej pory.

Jednocześnie PO utraci listek figowy: do tej pory twierdziła, że nie robi – a nawet nie składa projektów – reform, bo i tak zavetuje je ten okropny Kaczyński. Teraz nawet najbardziej zaślepieni retoryką Platformy wolnorynkowcy przejrzą na oczy.

Wszystko to będzie, niewątpliwie, młynem na wodę PiS. Zwolennicy WCzc.Jarosława Kaczyńskiego będą każdą taką aferę rozdmuchiwać – i dzięki temu PiS w cuglach wygra wybory parlamentarne.

W wyniku tego prezydentura znajdzie się w rękach partii reprezentującej bardziej interesy niemieckie, niż polskie – natomiast gospodarka w rękach partii, która zapewne ukradnie znacznie mniej, ale za to na gospodarce zna się raczej średnio.

Czyli: dokładnie odwrotnie, niż powinno być...

/-/ Janusz Korwin-Mikke

Artur0
Ekspert
Ekspert

Post autor: Artur0 » 06 lip (wt) 2010, 14:47:28

Dorzucę tylko do wypowiedzi JKM, jak zwykle trafny, obrazek Raczkowskiego:
;) Obrazek

Artur0
Ekspert
Ekspert

Post autor: Artur0 » 06 lip (wt) 2010, 14:48:24

Więcej oczywiście tutaj: http://raczkowski.soup.io/ :)

bartek_f
Bywalec
Bywalec

Re: Komentarz JKM na temat wyników wyborów

Post autor: bartek_f » 06 lip (wt) 2010, 14:50:31

wojtkowski pisze:Ciekawy komentarz do wyników wyborów:

Zwyciężył Bronisław KOMOROWSKI. Będzie bardzo źle...

Jest to fatalna wiadomość dla Polski.

Oznacza, że aferałowie i bezpieczniacy – stanowiący, niestety, trzon PO; p.gen.Marek Dukaczewski może już otwierać butelkę szampana – rozzuchwalą się i zaczną skubać Polskę jeszcze bezczelniej, niż do tej pory.

Jednocześnie PO utraci listek figowy: do tej pory twierdziła, że nie robi – a nawet nie składa projektów – reform, bo i tak zavetuje je ten okropny Kaczyński. Teraz nawet najbardziej zaślepieni retoryką Platformy wolnorynkowcy przejrzą na oczy.

Wszystko to będzie, niewątpliwie, młynem na wodę PiS. Zwolennicy WCzc.Jarosława Kaczyńskiego będą każdą taką aferę rozdmuchiwać – i dzięki temu PiS w cuglach wygra wybory parlamentarne.

W wyniku tego prezydentura znajdzie się w rękach partii reprezentującej bardziej interesy niemieckie, niż polskie – natomiast gospodarka w rękach partii, która zapewne ukradnie znacznie mniej, ale za to na gospodarce zna się raczej średnio.

Czyli: dokładnie odwrotnie, niż powinno być...

/-/ Janusz Korwin-Mikke
Szczerze mówiąc, mam podobne zdanie. Zważywszy na to, że wygrał człowiek, który jako jedyny był przeciwko rozwiązaniu WSI.

Agfu
Bywalec
Bywalec

Post autor: Agfu » 06 lip (wt) 2010, 22:31:33

ODPOWIEDZ