Antyklerykalizm
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Ekspert
W naszym kraju od ponad 2000 lat jest taki burdel, że nieco radykalizmu nigdy nie zaszkodzi.... szczerze, nigdy jeszcze nie zawiodłem się na rzetelności FiM, choć często irytują mnie głupawe artykuły na wyszukany sztucznie temat. Ale nie ma gazet doskonałych, jeśli chodzi o tematy polityczne, gospodarcze, a także stricte religijne: polecam. Nie polecam artykułów obyczajowych, nie są najlepsze.
-
- Loża WSR
Ateista podżegacz
(...) A gdyby was wychowano w innej wierze, to czy równie żarliwie byście ją wyznawali?
(Wywiad z Richardem Dawkinsem - autorem książki "The God Delusion" - z The New York Times'a)
(...) Oczywiście, że nie można dowieść, że Bóg nie istnieje. Tak jak nie można zaprzeczyć istnieniu innych bóstw i wierzeń. (...) Wszyscy określamy się mianem ateistów, jeśli chodzi o wróżki, jednorożców czy Posejdona na dnie mórz. A czym różni się od nich Bóg ze Starego czy Nowego Testamentu?
LINK
(...) A gdyby was wychowano w innej wierze, to czy równie żarliwie byście ją wyznawali?
(Wywiad z Richardem Dawkinsem - autorem książki "The God Delusion" - z The New York Times'a)
(...) Oczywiście, że nie można dowieść, że Bóg nie istnieje. Tak jak nie można zaprzeczyć istnieniu innych bóstw i wierzeń. (...) Wszyscy określamy się mianem ateistów, jeśli chodzi o wróżki, jednorożców czy Posejdona na dnie mórz. A czym różni się od nich Bóg ze Starego czy Nowego Testamentu?
LINK
-
- Loża WSR
Może przy okazji tu też wrzucę bo trafiłem dziś na komentarz do pewnych badań.
Religijność młodego pokolenia
Niedziela - Tygodnik Katolicki
Ks. Krzysztof Pawlina
Dla prawie 90% młodzieży wiara, choć w różnym stopniu, ma istotną wartość w życiu osobistym. Zauważa się jednak, że młody człowiek choć szuka odniesienia do Boga, potrzebuje duchowości- to coraz częściej obojętnie odnosi się do Kościoła.
LINK
Religijność młodego pokolenia
Niedziela - Tygodnik Katolicki
Ks. Krzysztof Pawlina
Dla prawie 90% młodzieży wiara, choć w różnym stopniu, ma istotną wartość w życiu osobistym. Zauważa się jednak, że młody człowiek choć szuka odniesienia do Boga, potrzebuje duchowości- to coraz częściej obojętnie odnosi się do Kościoła.
LINK
-
- Ekspert
-
- Loża WSR
Jezeli juz o bylo i o ateizmie i o Wyborczej to warto tez przeczytac
I jak sie Panstwu zyje bez Boga. Ateizm po czesku
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,3718098.html
I jak sie Panstwu zyje bez Boga. Ateizm po czesku
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,3718098.html
-
- Loża WSR
Co do powyższego artykułu to przyznam, że dość ciekawy.
Dziś natomiast natknąłem się na taką oto informację :
Kazimierz Dolny: betanki wydalone z zakonu
Zaciekawiło mnie stwierdzenie, iż :
"(...) powodem odwołania przełożonej był jej styl kierowania zakonem "z odwołaniami do prywatnych natchnień otrzymanych od Ducha Świętego"."
Dokładnie ta wypowiedź mam wrażenie patrząc na treści jakie można znaleźć w sieci brzmiała :
(o zaobserwowaniu istnieniu dwóch różnych stylów po mianowaniu nowej przełożonej)
"Styl pierwszy, znamienny dla sióstr, które obecnie są w Kazimierzu, pełen emocji, uczuć, egzaltacji. Z odwołaniami ich ówczesnej przełożonej do prywatnych natchnień otrzymanych od Ducha Świętego. I drugi styl sióstr, dla których autorytetem jest Ewangelia, nauczanie papieskie, poczucie obowiązku i odpowiedzialności" - słowa abp Życińskiego opublikowane na stronie internetowej Radia eR (archidiecezjalne).
Istotę sprawy zatem mam wrażenie stanowi to iż siostry nie chcą podporządkować się decyzji Rzymu o mianowaniu nowej matki generalnej a Watykan nie chce się zgodzić na te "prywatne natchnienia otrzymane od Ducha Świętego".
Ciekawe zatem czym takim się charakteryzują owe "prywatne natchnienia" (przy podejmowaniu decyzji istotnych dla życia i funkcjonowania zgromadzenia)
- - -
Inne / starsze newsy o sprawie :
- Betanki w Kazimierzu Dolnym się buntują
Wirtualna Polska
- Betanki bez komunii
Kazimierski Portal Internetowy
- Betanki nie chcą uznać nowej przełożonej
- Ustawa karna dotycząca klasztoru w Kazimierzu
Dekret Arcybiskupa Lubelskiego w sprawie sprawowania kultu Bożego w Domu Zakonnym Zgromadzenia Sióstr Rodziny Betańskiej w Kazimierzu Dolnym
Lublin, dn. 8 lutego 2006 r. - Nr 110/Gł/2006
Archidiecezja Lubelska
- Siostry betanki w Kazimierzu - wywiad z rzecznikiem
Rzecznik metropolity lubelskiego o sytuacji sióstr betanek w Kazimierzu Dolnym
Archidiecezja Lubelska
- Siostry betanki w Kazimierzu - stanowisko Watykanu
Stolica Apostolska podtrzymała decyzję w sprawie betanek w Kazimierzu Dolnym
Archidiecezja Lubelska
Dziś natomiast natknąłem się na taką oto informację :
Kazimierz Dolny: betanki wydalone z zakonu
Zaciekawiło mnie stwierdzenie, iż :
"(...) powodem odwołania przełożonej był jej styl kierowania zakonem "z odwołaniami do prywatnych natchnień otrzymanych od Ducha Świętego"."
Dokładnie ta wypowiedź mam wrażenie patrząc na treści jakie można znaleźć w sieci brzmiała :
(o zaobserwowaniu istnieniu dwóch różnych stylów po mianowaniu nowej przełożonej)
"Styl pierwszy, znamienny dla sióstr, które obecnie są w Kazimierzu, pełen emocji, uczuć, egzaltacji. Z odwołaniami ich ówczesnej przełożonej do prywatnych natchnień otrzymanych od Ducha Świętego. I drugi styl sióstr, dla których autorytetem jest Ewangelia, nauczanie papieskie, poczucie obowiązku i odpowiedzialności" - słowa abp Życińskiego opublikowane na stronie internetowej Radia eR (archidiecezjalne).
Istotę sprawy zatem mam wrażenie stanowi to iż siostry nie chcą podporządkować się decyzji Rzymu o mianowaniu nowej matki generalnej a Watykan nie chce się zgodzić na te "prywatne natchnienia otrzymane od Ducha Świętego".
Ciekawe zatem czym takim się charakteryzują owe "prywatne natchnienia" (przy podejmowaniu decyzji istotnych dla życia i funkcjonowania zgromadzenia)
- - -
Inne / starsze newsy o sprawie :
- Betanki w Kazimierzu Dolnym się buntują
Wirtualna Polska
- Betanki bez komunii
- Betanki nie chcą uznać nowej przełożonej
- Ustawa karna dotycząca klasztoru w Kazimierzu
Dekret Arcybiskupa Lubelskiego w sprawie sprawowania kultu Bożego w Domu Zakonnym Zgromadzenia Sióstr Rodziny Betańskiej w Kazimierzu Dolnym
Lublin, dn. 8 lutego 2006 r. - Nr 110/Gł/2006
Archidiecezja Lubelska
- Siostry betanki w Kazimierzu - wywiad z rzecznikiem
Rzecznik metropolity lubelskiego o sytuacji sióstr betanek w Kazimierzu Dolnym
Archidiecezja Lubelska
- Siostry betanki w Kazimierzu - stanowisko Watykanu
Stolica Apostolska podtrzymała decyzję w sprawie betanek w Kazimierzu Dolnym
Archidiecezja Lubelska
-
- Loża WSR
Heh już dziś coś tu wrzuciłem ale .. no kurcze może to by też i do innych tematów pasowało ale... 'rozmowy o polityce' olałem, do humoru nie wrzucę bo będzie ze traktuje niepoważnie [a wszędzie już zarzucają jakoby go wykorzystywano do żartów], w Czadzie to jest o wszystkim i o niczym .... wiec co tam ...
Kononowicz: Unieważnię wybory, bo ksiądz przerwał ciszę
LINK

Kononowicz: Unieważnię wybory, bo ksiądz przerwał ciszę
LINK

-
- Loża WSR
W temacie poprzednim :
Zbuntowane zakonnice muszą opuścić Kazimierz
Co się teraz stanie z wydalonymi siostrami? - Powinny złożyć strój zakonny i pozbawione praw oraz obowiązków zakonnych odejść do życia świeckiego - mówi ks. prof. Remigiusz Sobański. (PAP)
Zbuntowane zakonnice muszą opuścić Kazimierz
Co się teraz stanie z wydalonymi siostrami? - Powinny złożyć strój zakonny i pozbawione praw oraz obowiązków zakonnych odejść do życia świeckiego - mówi ks. prof. Remigiusz Sobański. (PAP)
-
- Loża WSR
Porwanie czy bujna wyobraźnia zakonnicy?
"Znaleziona w niedzielę rano 35-letnia siostra zakonna sama złożyła zawiadomienie o uprowadzeniu jej. Następnie jednak napisała oświadczenie, że wszystko wymyśliła, by zwrócić na siebie uwagę - poinformowała rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Tarnowie Bożena Owsiak. [...]"
"Znaleziona w niedzielę rano 35-letnia siostra zakonna sama złożyła zawiadomienie o uprowadzeniu jej. Następnie jednak napisała oświadczenie, że wszystko wymyśliła, by zwrócić na siebie uwagę - poinformowała rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Tarnowie Bożena Owsiak. [...]"
-
- Loża WSR
Czy religia poprawi uczniom średnią?
Ocena z religii będzie wliczana do średniej. Tę istotną zmianę MEN wprowadzi od nowego roku szkolnego - dowiedziała się "Rzeczpospolita".
Ocena z religii będzie wliczana do średniej
"Rzeczpospolita": Religia i etyka w szkole ma być traktowana tak jak każdy inny przedmiot. To znaczy, że ocena z katechezy będzie wliczana do średniej i przesądzi o tym, czy uczeń dostanie świadectwo z czerwonym paskiem.
Ocena z religii będzie wliczana do średniej. Tę istotną zmianę MEN wprowadzi od nowego roku szkolnego - dowiedziała się "Rzeczpospolita".
Ocena z religii będzie wliczana do średniej
"Rzeczpospolita": Religia i etyka w szkole ma być traktowana tak jak każdy inny przedmiot. To znaczy, że ocena z katechezy będzie wliczana do średniej i przesądzi o tym, czy uczeń dostanie świadectwo z czerwonym paskiem.
-
- Początkujący(a)
Do "homofobii":
Kali, ja nie prosiłem, żebyś wypisywał farmazony o Janie Pawle wielkim, bo nie ma i nie było takiej osoby, z tego co wiem, tylko żebyś podał konkretne przykłady uzasadniające jego świętość, nie na zasadzie "On jest święty, bo mu się Bóg objawia- a może kłamie?- No coś Ty, człowiek, któremu się Bóg objawia nie może kłamać".
Na początek 3 argumenty przeciw, bo nie chce mi się z rana więcej pisać:
I. Arg. teologiczny- "Ojcem Świętym" Biblia każe nazywać TYLKO I WYŁĄCZNIE Boga, każdy inny tymi słowami nazywany jest złotym cielcem. Jakoś mu to nie przeszkadzało.... A, i nie pieprzcie, że ON może nie chciał być tak nazywany tylko nic nie mógł zrobić, bo skoro miał "moc" obalenia komunizmu za pomocą 10 słów, to i z czymś takim by sobie poradził. Podobnie zresztą z pomnikami na jego cześć i nazywaniem jego imieniem ulic.
II. Arg. społeczny: wciąż utrzymywany irracjonalny zakaz antykoncepcji, który doprowadził pośrednio do milionów zgonów na AIDS np. w Afryce, gdzie misje katolickie nie powinny do tego dopuścić.
III. Arg. społeczny- Słynny już dokument wydany i podpisany przez JPII, nakazujący hierarchom tuszować przypadki pedofilii wśród duchownych, a świeckim nakazujący milczenie pod groźbą ekskomuniki.
Na razie tyle, nie chce mi się dalej chwilowo.
Kali, ja nie prosiłem, żebyś wypisywał farmazony o Janie Pawle wielkim, bo nie ma i nie było takiej osoby, z tego co wiem, tylko żebyś podał konkretne przykłady uzasadniające jego świętość, nie na zasadzie "On jest święty, bo mu się Bóg objawia- a może kłamie?- No coś Ty, człowiek, któremu się Bóg objawia nie może kłamać".
Na początek 3 argumenty przeciw, bo nie chce mi się z rana więcej pisać:
I. Arg. teologiczny- "Ojcem Świętym" Biblia każe nazywać TYLKO I WYŁĄCZNIE Boga, każdy inny tymi słowami nazywany jest złotym cielcem. Jakoś mu to nie przeszkadzało.... A, i nie pieprzcie, że ON może nie chciał być tak nazywany tylko nic nie mógł zrobić, bo skoro miał "moc" obalenia komunizmu za pomocą 10 słów, to i z czymś takim by sobie poradził. Podobnie zresztą z pomnikami na jego cześć i nazywaniem jego imieniem ulic.
II. Arg. społeczny: wciąż utrzymywany irracjonalny zakaz antykoncepcji, który doprowadził pośrednio do milionów zgonów na AIDS np. w Afryce, gdzie misje katolickie nie powinny do tego dopuścić.
III. Arg. społeczny- Słynny już dokument wydany i podpisany przez JPII, nakazujący hierarchom tuszować przypadki pedofilii wśród duchownych, a świeckim nakazujący milczenie pod groźbą ekskomuniki.
Na razie tyle, nie chce mi się dalej chwilowo.
-
- Loża WSR
Ostatnie dni były dość burzliwe, dziś już znane są wypowiedzi różnych stron. Mam wrażenie nie jest już wymagane - by cokolwiek o tym wspomnieć na forum - czekanie na czyjekolwiek słowa komentarza w tej sprawie, gdyż wypowiedziały się obydwie powołane komisje/zespoły a także sam abp. Wielgus.
Z racji że słuchając rożnych słów w tym czasie dochodzę do wniosku iż chyba każda osoba która jest za lustracją także duchownych jest swoistym antyklerykałem, dlatego też pozwolę sobie akurat w tym temacie rzucić parę linków pokazujące takie małe spektrum ostatnich dni; pozbawiając je jednak jakiegokolwiek komentarza ze swojej strony ...
"Abp Wielgus: Nikomu nie uczyniłem krzywdy"
http://www.gazetawyborcza.pl/1,76842,3823392.html
"Teczka arcybiskupa"
http://***SPAM***.pl/1459231,,,,,1 ... mspec.html
"Komunikat Rzecznika Praw Obywatelskich"
http://www.brpo.gov.pl/index.php?md=980&s=1#podstrona5
"Komunikat Kościelnej Komisji Historycznej"
http://www.episkopat.pl/?a=kalendarium_ ... JE&id=4467
"Oświadczenie abp. Wielgusa"
http://www.episkopat.pl/?a=kalendarium_ ... JE&id=4468
Z racji że słuchając rożnych słów w tym czasie dochodzę do wniosku iż chyba każda osoba która jest za lustracją także duchownych jest swoistym antyklerykałem, dlatego też pozwolę sobie akurat w tym temacie rzucić parę linków pokazujące takie małe spektrum ostatnich dni; pozbawiając je jednak jakiegokolwiek komentarza ze swojej strony ...
"Abp Wielgus: Nikomu nie uczyniłem krzywdy"
http://www.gazetawyborcza.pl/1,76842,3823392.html
"Teczka arcybiskupa"
http://***SPAM***.pl/1459231,,,,,1 ... mspec.html
"Komunikat Rzecznika Praw Obywatelskich"
http://www.brpo.gov.pl/index.php?md=980&s=1#podstrona5
"Komunikat Kościelnej Komisji Historycznej"
http://www.episkopat.pl/?a=kalendarium_ ... JE&id=4467
"Oświadczenie abp. Wielgusa"
http://www.episkopat.pl/?a=kalendarium_ ... JE&id=4468
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Lustracja, antyklerykalizm, Wielgus
Nie uważam tak. Jestem za dogłębną i wnikliwą lustracją środowiska księży, a antyklerykałem nie jestem napewno. Jest też (prócz mnieseize pisze:dochodzę do wniosku iż chyba każda osoba która jest za lustracją także duchownych jest swoistym antyklerykałem

Ale do meritum. Moje zdanie w tzw. kwestii Wielgusa jest nastepujące:
(1) ksiądz Wielgus powinien sam przełożyć swój ingres albo zabiegać o to u papieża (jeśli taka jest procedura); fatalnie oceniam zarówno Jego przeszłość jako konfidenta, jak i jego postawę w ostatnich dniach (tę nawet jeszcze gorzej);
(2) nie będzie dobre dla warszwskiego i polskiego Kościoła jeżeli zostanie on Metropolitą Warszawskim, chyba, że wypłyną jeszcze jakieś fakty, na które nic nie wskazuje, że wypłyną;
(3) ponieważ jednak tak się chyba stanie, tj. że ksiądz Wielgus zostanie Biskupem Warszawy - będzie to niesamowicie ciężki trening pokory dla katolików w Warszawie i w całej Polsce, którzy - jeśli są świadomymi katolikami - ugną się jednak przed tą nominacją jako decyzją Głowy Kościoła (której wszystkich uwarunkowań nie znamy).