wybory prezydenckie
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Loża WSR
-
- Loża WSR
-
- Loża WSR
-
- Ekspert
Wiesz, Andy, ludzie nie chodzą do wyborów z jeszcze jednego powodu; tak jak ja. Jeśli z kampanii po steku chamstwa i oszczerstw wycofują się kolejni kandydaci, nie mam ochoty iść i głosować na "mniejsze zło". Poza tym faktem jest, że media już z założenia wiedziały, kto ma wygrać i komu włazić w d.... Dlaczego jeszcze tydzień-dwa przed pierwszą turą wyborów w prasie, radio, telewizji, nie było widać innych kandydatów, tylko ciągłe debaty Tusk vs Kaczyński? Ok, jeśli miałem ochotę głosować np. na Korwina-Mikke, zawsze mogłem poszukać jego programu itp. Ale jest kupa ludzi, nawet powiedziałbym zdecydowana większość, którzy na polityce znają się tyle, ile usłyszą w mediach. A jeśli jestem z urodzenia np. lewicowcem i słyszę w kółko faszystę Kaczyńskiego albo tego drugiego Kaczora; a nie mam możliwości poczytać o innych kandydatach, to na kogo mam głosować?
BTW: bandyci powinni siedzieć w pierdlu, niezależnie od tego jakie stanowiska sprawują. Jeśli Kaczor jeden z drugim przekroczyli budżet dot. kampanii wyborczej i to baaaaardzo znacznie, to jasne jest, że zakrzyczeli innych, mniej zamożnych. A gdzie jest tzw "prawo i sprawiedliwość", które- na mój gust- powinno wybory unieważnić i powtórzyć razem z całą kampanią, tym razem dając wszystkim równe szanse. Dlaczego nie działa jeszcze "specjalna komisja śledcza" w temacie przekroczenia prawnych warunków kampanii? Jasne, dlaczego. Bo komisje śledcze są w rękach prawicowych, więc zajmują się głupotami, takimi jak lustracja czy oświadczenia majątkowe tego czy tamtego. I od razu możemy po tym poznać, czym nasza kochana władza będzie się zajmować przez najbliższe kilka lat. Ale jak to śpiewał Big Cyc "program partii nas nie zmartwi" a ja dośpiewam "armia Kaczyńskiego z tobą od małego
".
Mam nadzieję, że ci, co konusa wybrali, po kilku już miesiącach zweryfikują pogląd. Rządy skrajnej prawicy są potrzebne tak samo, jak skrajnej lewicy- prędzej czy później ludzie się zbuntują, tak jak przeciwko komuchom i obalą; a potem: Kaczyzm never again, tak jak komunizm.
Pa pa
BTW: bandyci powinni siedzieć w pierdlu, niezależnie od tego jakie stanowiska sprawują. Jeśli Kaczor jeden z drugim przekroczyli budżet dot. kampanii wyborczej i to baaaaardzo znacznie, to jasne jest, że zakrzyczeli innych, mniej zamożnych. A gdzie jest tzw "prawo i sprawiedliwość", które- na mój gust- powinno wybory unieważnić i powtórzyć razem z całą kampanią, tym razem dając wszystkim równe szanse. Dlaczego nie działa jeszcze "specjalna komisja śledcza" w temacie przekroczenia prawnych warunków kampanii? Jasne, dlaczego. Bo komisje śledcze są w rękach prawicowych, więc zajmują się głupotami, takimi jak lustracja czy oświadczenia majątkowe tego czy tamtego. I od razu możemy po tym poznać, czym nasza kochana władza będzie się zajmować przez najbliższe kilka lat. Ale jak to śpiewał Big Cyc "program partii nas nie zmartwi" a ja dośpiewam "armia Kaczyńskiego z tobą od małego

Mam nadzieję, że ci, co konusa wybrali, po kilku już miesiącach zweryfikują pogląd. Rządy skrajnej prawicy są potrzebne tak samo, jak skrajnej lewicy- prędzej czy później ludzie się zbuntują, tak jak przeciwko komuchom i obalą; a potem: Kaczyzm never again, tak jak komunizm.
Pa pa
-
- Loża WSR
Swoja droga to mi o uszy obilo sie ze rowniez i Kaczyński i Tusk mieli zle wypelnione oświadczeniaCASE pisze:więc zajmują się głupotami, takimi jak lustracja czy oświadczenia majątkowe tego czy tamtego.
Tu akurat sie zgadzam - jak juz wielokrotnie pisalem - skrajnosci sa niedobre zwlazcza jezeli 'przoduja' i wprowadzaja swoj 'monopol'. Byc moze wlasnie pokolenia ktore ne mialy szansy walki z komuniuzmem beda mogly teraz walczyc o wolnosc i demokracje, zarowno ideowa jak i religijna.CASE pisze:Rządy skrajnej prawicy są potrzebne tak samo, jak skrajnej lewicy- prędzej czy później ludzie się zbuntują, tak jak przeciwko komuchom i obalą; a potem: Kaczyzm never again, tak jak komunizm.

-
- Loża WSR
Przeglad dzisiejszych doniesien :
"Komisja Europejska ostrzegła, że Polska może stracić prawo głosu w UE, jeśli nowy polski prezydent będzie przeciwstawiał się prawom homoseksualistów i próbował przywrócić karę śmierci" - pisze brytyjski dziennik "The Guardian". (PAP)
- - -
Ruch Patriotyczny "z zadowoleniem i satysfakcją" przyjął zwycięstwo Lecha Kaczyńskiego w wyborach prezydenckich. Zdaniem tej partii, istotne znaczenie w jego wyborze miało "wsparcie świata katolickiego i obiektywne przedstawienie programu Lecha Kaczyńskiego przez Radio Maryja". (PAP)
- - -
"To człowiek, na którego głosowali wyborcy często bardzo przywiązani do wartości narodowych, patriotycznych, katolickich i socjalnych, człowiek, który broni Europy narodów, Europy międzyrządowej, i obiecuje, że polskie interesy będą na pierwszym planie" - pisze "La Libre Belgique" (PAP)
- - -
"Kaczyński - katolik i nacjonalista wciąż patrzy na Rosję i Niemcy jako na potencjalne zagrożenia dla Polski, a to plus strach przed reformami zjednały mu głosy populistów" - pisze "Le Figaro" (PAP)
i wez tu czlowieku czytaj donieienia

"Komisja Europejska ostrzegła, że Polska może stracić prawo głosu w UE, jeśli nowy polski prezydent będzie przeciwstawiał się prawom homoseksualistów i próbował przywrócić karę śmierci" - pisze brytyjski dziennik "The Guardian". (PAP)
- - -
Ruch Patriotyczny "z zadowoleniem i satysfakcją" przyjął zwycięstwo Lecha Kaczyńskiego w wyborach prezydenckich. Zdaniem tej partii, istotne znaczenie w jego wyborze miało "wsparcie świata katolickiego i obiektywne przedstawienie programu Lecha Kaczyńskiego przez Radio Maryja". (PAP)
- - -
"To człowiek, na którego głosowali wyborcy często bardzo przywiązani do wartości narodowych, patriotycznych, katolickich i socjalnych, człowiek, który broni Europy narodów, Europy międzyrządowej, i obiecuje, że polskie interesy będą na pierwszym planie" - pisze "La Libre Belgique" (PAP)
- - -
"Kaczyński - katolik i nacjonalista wciąż patrzy na Rosję i Niemcy jako na potencjalne zagrożenia dla Polski, a to plus strach przed reformami zjednały mu głosy populistów" - pisze "Le Figaro" (PAP)
i wez tu czlowieku czytaj donieienia

-
- Loża WSR
Hehe no prosze mamy juz pierwsze efekty rzadow Kaczorow. Wyglada ze bedziemy miec rzad zgody narodowej - PiS w cichej lub koalicji z Samoobrona, LPR i PSL. Powiem tylko ze dzisiejszy wybor Marka Jurka na marszalka Sejmu jest dla mnie przykladem krotkowzrocznosci Kaczynskich. Oni sa po prostu chorzy na wladze. Mam nadzieje ze Platforma Obywatelska nie da sie wrobic w zadna koalicje nimi. Bo robila by tylko za listek figowy a jakby cos bylo nie po mysli Kaczek lecialy by zaraz po pomoc w glosowaniu do Leppera i Giertycha. Niech sobie teraz PiS z Samoobrona i Mlodzieza Wszechpolska. Moze wybory beda na wiosne a moze za 2 lata jednak dluzej to pewnie nie potrwa. Moze to i dobrze ze teraz maja pelnie wladzy bo efekt bedzie taki ze Kaczynscy ostatecznie sie skompromituja tak jak Miller.
-
- Loża WSR
Zgadzam sie. Jak to dzis uslyszalem towpierw wiele nie mowilem bo bylem w pewnym szoku to jak tylko aparat mowy wrocil mi do sprawnosci akceptowalnej do uzytkowania wyrzucilem z siebie : A nie mowilem!!! PiS z LPR i Samoobrona i byc moze z PSL [przyznam - ludowcow nie bylem pewien] to byl wariant ktory juz jakis czas temu w dyskusjach glosilem Wiadomo bylo ze nawet jak wyjdzie koalicja to i tak w do tych partii beda sie zwracac o poparcie - a zwlaszcza do LPRu.
Jednym slowem mamy 'piekny' monopol wladzy
Jednym slowem mamy 'piekny' monopol wladzy

-
- Loża WSR
Powiem tak moze bylem naiwny ale pol roku temu liczylem ze nowa koalicja wreszcie ruszy do przodu Polske. Moze PiS w koncu zauwazy ze wybory juz sie skonczyly. To fakt sa dobrzy w wygrywaniu za wszelka cene. Zdeterminowani. Walesa mowil ze Kaczynscy zawsze musza miec wroga. Tylko ze teraz skoczyl sie czas walki. Pora cos zbudowac. Ciekawe czy to potrafia.
Teraz slucham Marka Jurka i rece mi opadaja. "Pokazalismy ze nie damy zdestabilizowac Polski". To niech dalej bronia Polski wraz z Lepperem i Giertychem przeciw PO. Winszuje i zycze powodzenia
Teraz slucham Marka Jurka i rece mi opadaja. "Pokazalismy ze nie damy zdestabilizowac Polski". To niech dalej bronia Polski wraz z Lepperem i Giertychem przeciw PO. Winszuje i zycze powodzenia
-
- Loża WSR
Doniesienia
"Sejm wybrał w środę pięciu wicemarszałków. Za kandydaturą Jarosława Kalinowskiego (PSL) opowiedziało się 448 posłów, Bronisława Komorowskiego (PO) - 398, Marka Kotlinowskiego (LPR) - 442, Andrzeja Leppera - 279, Wojciecha Olejniczaka (SLD) - 398." (PAP)
No prosze A. Lepperowi oplacalo sie poprzec Kaczyńskiego - ze wszystkich obecnych (154) posłów PiS tylko jeden (K. Mikuła) byl przeciwny tej kandydaturze - LPR tez wszyscy (32) 'za' - no a PO jednoglosnie (131) odrzucilo
za Onet.pl
"Sejm wybrał w środę pięciu wicemarszałków. Za kandydaturą Jarosława Kalinowskiego (PSL) opowiedziało się 448 posłów, Bronisława Komorowskiego (PO) - 398, Marka Kotlinowskiego (LPR) - 442, Andrzeja Leppera - 279, Wojciecha Olejniczaka (SLD) - 398." (PAP)
No prosze A. Lepperowi oplacalo sie poprzec Kaczyńskiego - ze wszystkich obecnych (154) posłów PiS tylko jeden (K. Mikuła) byl przeciwny tej kandydaturze - LPR tez wszyscy (32) 'za' - no a PO jednoglosnie (131) odrzucilo

za Onet.pl
-
- Loża WSR
Material z TVN24. Lepper w Sejmie usmiechniety i opalony z komorka i tekstem: "Ojciec Rydzyk i Andrzej Lepper. Taka sile mamy teraz. Tylko sie cieszyc."
Kilka minut pozniej Andreas jasno powiedzial na antenie tej stacji ze interesuje go wspolrzadzenie z PiS. I dobrze. Niech sie stanie. Amen. Niech w koncu ludzie przejrza na oczy ze nie jest z niego taka Dziewica Orleanska bo inni juz byli a on nie. Bo w przeciwnym razie znow bedzie tylko za kulisami pociagal za sznurki jak to bylo za Millera.
Kilka minut pozniej Andreas jasno powiedzial na antenie tej stacji ze interesuje go wspolrzadzenie z PiS. I dobrze. Niech sie stanie. Amen. Niech w koncu ludzie przejrza na oczy ze nie jest z niego taka Dziewica Orleanska bo inni juz byli a on nie. Bo w przeciwnym razie znow bedzie tylko za kulisami pociagal za sznurki jak to bylo za Millera.
-
- Loża WSR
Tak dzis slyszalem w TVN-e - w tej 'masonskiej telewizji
- wypowiedz Leppera : Jestesmy gotowi na daleko idacy kompromis aby wspolrzadzic* - 'daleko idacy kompromis' no coz czego sie nie robi dla wladzy 
*tresc wypowiedzi pisana ze sluchu/pamieci - nieznacznie moze odbiegac forma od tej zawartej w materiale

*tresc wypowiedzi pisana ze sluchu/pamieci - nieznacznie moze odbiegac forma od tej zawartej w materiale

-
- Początkujący(a)
Boze, jak ja to czytam co wy tu piszecie to mi sie plakac chce... Wielcy milosnocy Tuska "prezydenta bogatych", ciekawe ile z tych ludzi majacych podobno wykształcenie wyzesz glosowaloby na tego ograniczonego umyslowo aroganta, gdyby nie 15% podatek.
PO, czyli Platforma Osobliwosci wyraznie dotknietych porazka na kazdyn froncie, nawet Rokita, czlowiek ktorego szanowalem pieprzy glupoty. Czy tego chce czy nie, to nie PO wygralo wybory i stawianie takich warunkow w obecnej sytuacji jest conajmniej smieszne. Poza ty chcialbym wiedziec ( bo wielce sznowny pan Rokita nie raczyl odpowiedziec na to pytanie dziennikarzom) czy PO oddaloby PiSowi tyle 'teczek' ile oni wymagaja od PiSu, gdyby to Platforma Osobliwosci wygrala wybory.
Poza tym czesc tego co piszecie wynika z waszej niewiedzy ( przyklad: wicemarszalkowie- otoz wielcy politolodzy, zauwazcie ze PiS juz dawno zapowiadal ze kazda partia bedzie miala 'swojego czlowieka' w prezydium i kazdy kto ma choc troche zdrowego rozsadku mogl sie domyslac ze Samoobrona wystawi Leppera), wiec proponuje najpierw troszke poczytac, a pozniej marudzic.... no chyba ze jestescie czlonkami PO, ktorzy to marudzenie i charakterek 'obrazonej panienki' otrzymali razem z glosami wyborców.
LUDZIE WEZCIE SIE OGARNIJCIE
PO, czyli Platforma Osobliwosci wyraznie dotknietych porazka na kazdyn froncie, nawet Rokita, czlowiek ktorego szanowalem pieprzy glupoty. Czy tego chce czy nie, to nie PO wygralo wybory i stawianie takich warunkow w obecnej sytuacji jest conajmniej smieszne. Poza ty chcialbym wiedziec ( bo wielce sznowny pan Rokita nie raczyl odpowiedziec na to pytanie dziennikarzom) czy PO oddaloby PiSowi tyle 'teczek' ile oni wymagaja od PiSu, gdyby to Platforma Osobliwosci wygrala wybory.
Poza tym czesc tego co piszecie wynika z waszej niewiedzy ( przyklad: wicemarszalkowie- otoz wielcy politolodzy, zauwazcie ze PiS juz dawno zapowiadal ze kazda partia bedzie miala 'swojego czlowieka' w prezydium i kazdy kto ma choc troche zdrowego rozsadku mogl sie domyslac ze Samoobrona wystawi Leppera), wiec proponuje najpierw troszke poczytac, a pozniej marudzic.... no chyba ze jestescie czlonkami PO, ktorzy to marudzenie i charakterek 'obrazonej panienki' otrzymali razem z glosami wyborców.
LUDZIE WEZCIE SIE OGARNIJCIE
-
- Loża WSR
Chusteczki łatwo nabyc w kazdym kiosku.Luka pisze:Boze, jak ja to czytam co wy tu piszecie to mi sie plakac chce...
Oj jak ja lubie powtarzanie tego stwierdzenia. Ta droga ja moglbym odbijajac pileczke stwierdzic ze Kaczyński jest 'Prezydentem Radia Maryja", reprezentujacy interes wylacznie ludzi o wyznaniu katolickim etc.Luka pisze:Wielcy milosnocy Tuska "prezydenta bogatych"
No to tylko dziekowac ze mamy tu tak dobrze poinformowanego osobnika co nam wszystko wylumaczy uffLuka pisze:Poza tym czesc tego co piszecie wynika z waszej niewiedzy
"Szef klubu parlamentarnego Prawa i Sprawiedliwości Ludwik Dorn powiedział, że argumentem, który zdecydował o poparciu przez PiS kandydatury Andrzeja Leppera na wicemarszałka Sejmu, była potrzeba umożliwienia funkcjonowania tej izby. Zobaczymy, jakim wicemarszałkiem będzie Lepper - dodał. " (PAP)
Skoro jestes czlowiekiem w pełni poinformowanym powiedz mi co w sytuacji gdy kandydatura zgloszona przez klub niezostanie przeglosowana? Czy partia ta niemoze wystawicinnego kandydata? Bo jestem glupi w tej kwestii

Wiesz ja akurat w marudzeniu jestem dobry ale to juz od dzieckaLuka pisze: no chyba ze jestescie czlonkami PO, ktorzy to marudzenie i charakterek 'obrazonej panienki' otrzymali razem z glosami wyborców.

Jedni maja Premiera inni maja Marszalka tez tak byc mialo, byl kandydat? Byl.Nie pasowal? Nie pasowal. To co? To hop do PSL-u. Ale co tam zglosmy swojego bedzie jeszcze lepiej. I co? Glosujemy : 152 posłów PiS, 54 z Samoobrony, 33 z LPR, 25 z PSL oraz jeden poseł niezrzeszony i tak oto 'za' mamy 265.Taraaa Marszalek nasz. I po co nam taka koalicja jak my se rade damy by bylo na nasze...
Jak wspolrzadzenie to wspolrzadzenie a nie oddanienp gabinetow tak by potemmozna bylo zwalac wine na koalicjanta. PiS mial taki piekny program 'panstwa opiekunczeko' w tym i sluzby zdrowia a Ministra Zdrowia oddaja.
Sadze ze zreszta marudzenie jest rowniez i Twoja cecha z tym ze skierowana w druga strone.
Juz dawno to zrobilismy i byc moze dlatego np. ja mam takie a nie inne zdanie. Raczej nie trzeba duzo wysilku umyslowego by stwierdzic ze najwazniejsze stanowiska w Państwie jezeli sa obsadzone jedna i ta sama grupa w silnym skladzie to forsowanie roznych rozwiazan nie jest rzecza specalnie trudna.Luka pisze:LUDZIE WEZCIE SIE OGARNIJCIE
Jedni np. narzekaja jak jest wladza w Panstwie lewicowa ze robia co chca, wlasne interesy itd. drudzy jak jest prawicowa, trzeci zawsze beda narzekac bez wzgledu kto bedzie itd. itp.
Niektorzy moga powiedziec ze nie czuja sie ograniczeni myslowo i nie potrzebuja opieki na ksztalt ZUSu i innych takich z ktorych sami wielekorzysci nie wyciagna. Etap przymusow roznego rodzaju i myslenia za spoleczenstwo juz przerabialismy w stopniunawet dosc skrajnym wiec powtorek niektorzy nie chca. Co po 'darmowej' sluzbie zdrowia skoro osoba chora zglaszajaca sie do lekaza moze liczyc na zapisanie na wizyte czasem nawet za kilka miesiecy.
Ludzie maa swoje rozne doswiadczenia, rozne stanowiska zatem 'ogarniecie' uwazam za dosc subiektywne stwierdzenie. Na tym polega demokracja ze ludzie moga wybierac droga wlasnego rozumu co uznaja za 'dobre' a co za 'zle' w tej materii.
Tobie pasuje taka droga i takie opcje, mi pasuja inne - i poki co mam do tego prawo [kontytucyjne] - moge decydowac i zyc w spoleczenstwie bedac albo lewicowcem albo prawicowcem, albo siedzac politycznie gdzies w centrum albo miec gdzies polityke. Moge byc katolikiem albo ateista, deista albo czcic Świętowita czy tez w jakikilwiek inny sposob byc neopoganinem. Moge ... i na tym polega moja wolnosc przekonan i racji. Tak wiec wlasnie ogarniamy i wybieramy.
-
- Loża WSR
Ja nei potrzebuje panstwea opiekunczego!! Ile **** mozna oddawac panstwu characzu na ten **** ZUS lub skladki. Nie mam zamiaru utrzymywac coraz wiekszej rzeszy pseudo rencistow i emerytow sluchajacych radia maryja ****. To jest ****! Dlatego nei zgadzam sie z partia drobiu ktora zdradzila wyborcow i poleciala robic koalicje z LPR i Sadomasoobrona. Nie po to lduzie glosowali na PIS zeby teraz te poj*** wchodzily w konszachty z wariatami!
Czuje sie oszukanym obywatelem wizje naprawy polski przez PIS i PO spelzna na niczym. Gospodarka sie pograzy to pewne. Juz wczoraj zl stracil w stos. do Euro 20g. Przeciez to jest porazka inwestorzy przestraszyli sie nieobliczalnosci PISu. Drob dopadlo jakies szalenstwo. Jak mozna obiecywac ludziom utopie i probowac obsadzac potem ludzmi z PO te stolki gdzie mozna by bylo zwalac na nich wine. W koncu to PIS wygral wybory a nie PO zeby nei brac odpowiedzialnosci za SWOJ program. Poza tym PIS obiecywal ze jak wygra znajdzie adres rydzyka i zglosi go do skarbowki. Maja miesiac jesli tego nei zrobia osobiscie wysle list do Kaczki z zapytaniem
Rydzyk wlazi tak gleboko w dupe PISowi teraz ze to jest totalnei zalosne. Ale w koncu rzesza pojeban** starych bab slepo wysylajacych kase temu zejeb*** klesze jest lcizna. na szczescie wszystko to wymrze i oby jak najszybciej. Mniej kasy ze skladek pojdzie mi potem na Rydzyka posrednio.
Kazda osoba popierajaca dzialania tworow doprowadzajacych do robienia z nas Etiopii w sercu Europy jest moim osobistym wrogiem
Dziekuje!
Czuje sie oszukanym obywatelem wizje naprawy polski przez PIS i PO spelzna na niczym. Gospodarka sie pograzy to pewne. Juz wczoraj zl stracil w stos. do Euro 20g. Przeciez to jest porazka inwestorzy przestraszyli sie nieobliczalnosci PISu. Drob dopadlo jakies szalenstwo. Jak mozna obiecywac ludziom utopie i probowac obsadzac potem ludzmi z PO te stolki gdzie mozna by bylo zwalac na nich wine. W koncu to PIS wygral wybory a nie PO zeby nei brac odpowiedzialnosci za SWOJ program. Poza tym PIS obiecywal ze jak wygra znajdzie adres rydzyka i zglosi go do skarbowki. Maja miesiac jesli tego nei zrobia osobiscie wysle list do Kaczki z zapytaniem

Kazda osoba popierajaca dzialania tworow doprowadzajacych do robienia z nas Etiopii w sercu Europy jest moim osobistym wrogiem