Antyklerykalizm

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ

Czy uwazasz, ze wszyscy polscy podatnicy powinni finansowac fanaberie Krk (Swiatynia Opatrznosci Bozej, Rydzyjko, katolickie programy w TVP, Lichen, bursztynowe oltarze itp.)?

Tak, chce finansowac to z moich podatkow niezaleznie od poziomu bezsensu tej inwestycji
5
6%
Tak, ale tylko wtedy, jesli jest to naprawde wazny cel
12
14%
Nie, powinni to sami finansowac
15
17%
Nie, a oprocz tego powinno sie ich opodatkowac i wlaczyc do normalnego spoleczenstwa
53
61%
nie mam zdania
2
2%

Liczba głosów: 87

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Lustracja, antyklerykalizm, Wielgus

Post autor: seize » 05 sty (pt) 2007, 17:09:34

" (...) Sama ocena faktów nie jest wydawaniem na nikogo wyroku. Wręcz przeciwnie, jest wezwaniem do wejścia na drogę nawrócenia. Jednakże bez tej oceny rozwiązanie trudnych problemów jest niemożliwe." *

Masz całkowitą rację mówiąc że to było by czystym absurdem - ale takie było moje odczucia nie raz gdy przyglądałem się właśnie reakcją na działania księdza Isakowicza-Zalewskiego, na działania świeckich - którym to reakcją niejednokroć towarzyszy teza iż to działanie wymierzone przeciw Kościołowi mające na celu jego zniszczenie - że już o tym rzucaniu słów o inkwizycji nie wspomnę etc. :roll:

Może Cię zaskoczę ale tak samo zgodzę się z dwoma punktami (1 i 2) w zupełności z naciskiem na to że ta postawa jaka była prezentowana przez samego abpa. Wielgusa i paru innych hierarchów Kościoła zrobiła na mnie dużo gorsze wrażenie niż cała zawartość materiałów z IPN.

Z trzecim punktem z oczywistych względów już nie jestem skory się zgodzić. Co jest tymi oczywistymi względami ? To że uważam to Kościół powinien dawać pewien przykład jak należy rozliczać przeszłość w duchu prawdy i rozwagi. Jak narazie dla mnie w takich sytuacjach daje tylko przykład, że najlepiej to chyba czekać i wykazywać opieszałość licząc że wszystko samo gdzieś tam po drodze się zagubi. A nie taka postawa prowadzi do absolucji... bo można byłoby zapytać czy bowiem absolucja ma mieć źródło wyłącznie w pokorze czy przede wszystkim w prawdzie...

* - Memoriał Episkopatu Polski w sprawie współpracy niektórych duchownych z organami bezpieczeństwa w Polsce w latach 1944-1989 (25.08.2006)

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: s_wojtkowski » 05 sty (pt) 2007, 17:34:19

seize pisze:... bo można byłoby zapytać czy bowiem absolucja ma mieć źródło wyłącznie w pokorze czy przede wszystkim w prawdzie...
"Poznacie prawdę, a prawda Was wyzwoli" (J 8,32). Najpierw prawda, potem pokora. Jeżeli jednak papież, pomimo znajomości różnych faktów z życia bp. Wielgusa, podtrzyma swoją decyzję i pozostawi go na stanowisku Metropolity Warszawskiego - katolicy powinni to zaakceptować i uważać go za swojego biskupa. To właśnie będzie dla nich trening pokory, i to niełatwy.

I zgadzam się, że nie będzie to dobry przykład podejścia do lustracji w Kościele (i poza nim). Chyba, że... ksiądz Wielgus (a) stanie w prawdzie, (b) wyzna bardzo precyzyjnie na czym polegała jego współpraca z SB nic nie zatajając, (c) uzna swoją winę i (d) przeprosi (prosząc o wybaczenie) wszystkich wiernych, a w szczególności te osoby, które jego działania i rozmowy z SB mogły - choćby pośrednio - skrzywdzić; oddzielne przeprosiny (e) należą się też za postawę w ostatnich dniach (rozmywanie swojej odpowiedzialności, umniejszanie winy, kiepskie usprawiedliwianie się, a nawet "mijanie z prawdą").

Wówczas byłoby to już właściwe podejście do lustracji w Kościele i łatwiej byłoby katolikom "przełknąć" tę nominację, a i kręgi "pozakościelne" myślę, że zobaczyłyby sprawę w innym świetle (może za wyjątkiem komuchów i Gazety Wyborczej).

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Pytanie do Maovina

Post autor: s_wojtkowski » 05 sty (pt) 2007, 17:35:44

Meovin pisze:III. Arg. społeczny- Słynny już dokument wydany i podpisany przez JPII, nakazujący hierarchom tuszować przypadki pedofilii wśród duchownych, a świeckim nakazujący milczenie pod groźbą ekskomuniki.
Podaj chociaż tytuł tego "słynnego" dokumentu, ale lepiej informację gdzie można się z nim zapoznać, ewentualnie gdzie Ty znalazłeś jego treść.
seize pisze:To że uważam to Kościół powinien dawać pewien przykład jak należy rozliczać przeszłość w duchu prawdy i rozwagi.
Piszesz zupełnie jak nie-antyklerykał :wink:.
Ostatnio zmieniony 05 sty (pt) 2007, 17:40:37 przez s_wojtkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 05 sty (pt) 2007, 18:18:41

Zatem wymagajmy również pokory przy innych przypadkach także świeckich.

Ja osobiście nie mam już takiego zaufania i to jak mówię wcale nie bezpośrednio za sprawą materiału z teczki.

Mówisz, że pisze jak nie-antyklerykał hmm ujm ujmując rzecz nie wprost poleciłbym lekturę Manifestu NC mojego autorstwa w którym tkwi ziarno odpowiedzi.

Dla ułatwienia jednak może fragment tu sparafrazuję czy wręcz przerobię by stało się wprost :

"Zatem skoro nazywają Nas 'antyklerykałami' to czemu mielibyśmy nazywać się inaczej? Nazwalibyśmy się 'poszukującymi prawdy' - nazwą Nas niewiernymi; nazwiemy się 'szukającymi źródła' - będziemy heretykami lub poganami. Nazwiemy się 'antyklerykałami' i mamy więcej spokoju."

Dobrze, że nie zwróciłeś uwagi że o całej sprawie wspomniałem dopiero gdy została ona jakoś bardziej wyjaśniona a nie już na wstępie szukając sensacji - bo mój wizerunek 'antyklerykała' jeszcze bardziej by podupadł ;)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 05 sty (pt) 2007, 18:51:52

Odezwa arcybiskupa metropolity warszawskiego w przeddzień ingresu

"Skrzywdziłem go (Kościół - przyp) ponownie kiedy w ostatnich dniach w obliczu rozgorączkowanej kampanii medialnej zaprzeczyłem faktom tej współpracy. (...) Wiem, że dla wielu z Was, Bracia i Siostry, to minięcie się z prawdą stanowi fakt nie mniej bolesny, niż tamto uwikłanie z przed wielu laty."

...

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 07 sty (ndz) 2007, 13:33:49

"Dokonał się nad abp. Stanisławem Wielgusem sąd. Cóż to za sąd na podstawie świstków, dokumentów trzeci raz odbijanych? My nie chcemy takich sądów" - prymas Glemp [1]

"Sąd" mam wrażenie nie zaistniał by gdyby powołane komisje wykonywały swoje prace historyczne starając się dotrzeć do jak największej liczby dokumentów i próbując je zbadać dogłębnie wyciągnąwszy jak najpełniejsze i jak najprawdziwsze wnioski.

"Sąd" nie odbył się na podstawie zawartości materiałów z IPN ale na podstawie 'iścia w zaparte' i wypieraniu się aż do chwili gdy rzeczone dokumenty wyszły na światło dzienne. Gdyby odezwa jaka się pojawiła wypłynęła dużo wcześniej taki "sąd" by zapewne nie zaistniał a co najważniejsze nie na taka skalę.

"Oznacza to (powołanie się na paragraf 2 kanonu numer 401 Kodeksu Prawa Kanonicznego - przyp.), że rezygnacja arcybiskupa Wielgusa nie była jego własną decyzją, lecz, że podporządkował się on decyzji Watykanu, który poprosił go o ustąpienie." [2]

[1] Abp Wielgus zrezygnował, msza dziękczynna zamiast ingresu - Onet.pl
[2] Podstawy rezygnacji abpa Wielgusa - Onet.pl

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 07 sty (ndz) 2007, 14:32:48

wojtkowski pisze:Jeżeli jednak papież, pomimo znajomości różnych faktów z życia bp. Wielgusa, podtrzyma swoją decyzję i pozostawi go na stanowisku Metropolity Warszawskiego - katolicy powinni to zaakceptować i uważać go za swojego biskupa. To właśnie będzie dla nich trening pokory, i to niełatwy.
Czy zatem mam rozumieć, że te okrzyki w trakcie liturgii, te reakcje i protesty są właśnie przejawem pokory i uszanowania ? :roll:

I czy w przypadku gdy decyzja zapadła w oparciu o stanowisko papieża Benedykta XVI czy było to przejawem uszanowania decyzji i pokory względem zwierzchnika Kościoła ? :roll:

Naprawdę w takich chwilach nazywanie siebie samego w pewnym ujęciu dla pewnego ułatwienia na wyrost "antyklerykałem" brzmi chyba jak jakaś chora groteska ...

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 07 sty (ndz) 2007, 14:35:25

Wyjaśnienie :
"To" w drugim akapicie tyczy się reakcji części wiernych na decyzje.

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 07 sty (ndz) 2007, 20:55:33

Według mnie bardzo dobrze się stało, że arcybiskup Wielgus nie został metropolitą warszawskim. Bo według mnie człowiek, który miałby kierować kościołem warszawskim powinien być krystalicznie "czysty", bez zarzutów, bez podejrzeń. Co prawda uważam, że różne błędy można wybaczyć, ale nie kłamstwa. I tego, że zaprzeczył, że nie był skoro jednak był. I według mnie dobrze zrobił nasz Prezydent, że nakłonił Watykan do odwołania tego ingresu. Bo wielu wiernych odwróciłoby się od kościoła. A kościół w Polsce jest jednak bardzo silną instytucją. Natomiast jestem przerażona sektą z Trounia! 8O Ludzie ten ich prowadzący to jakiś czyściciel umysłów! :?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 07 sty (ndz) 2007, 21:50:42

Może mała uwaga : zgodnie z Konkordatem to o ile się nie mylę Kościół jest instytucją autonomiczna i wszelkim politykom nie wolno się w to jakoś mieszać np. przy kwestiach obsadzania personalnego - i jeżeli te pogłoski których to istotę sama wspominasz są prawdziwe uważam to za mówiąc dyplomatycznie : niezbyt prawidłowe.

A co do "sekty z Torunia" to może ja już nie będę się wypowiadał bo naprawdę szkoda jakichkolwiek słów na to ...

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 08 sty (pn) 2007, 14:22:44

CASE pisze:Bardziej wyznaniowy od "Gościa Niedzielnego" Fakt NIGDY nie podniesie takiego tematu..... (...)
Nie wiem ale jak dla mnie to chyba podczas tych ostatnich wydarzeń to właśnie Fakt zaprezentował okładkę, która mam wrażenie była o najmniejszej ilości smaku.

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 08 sty (pn) 2007, 15:43:54

podejrzewam, iż jeśli interwencja Prezydenta była to tylko czysto informacyjna, a taka jest jak najbardziej dozwolona, a nawet mile widzina. A jak wiadomo sam Papież, który dowiedział się o sprawie wczoraj rano był okropnie zły, że zatajano przed nim tak ważne informacje. Był oburzony i oprócz tego, że przyjął rezygnację abp. Wielgusa z objęcia funkcji Metropolity, zapowiedział iż poniesie on jeszcze inne konsekwencje swojego czynu, zachowania.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 08 sty (pn) 2007, 15:58:52

#1 "Ingerencja" Prezydenta.
Kali : Powiem Ci tak jeżeli np. rola władz polegała na poinformowaniu o dokumentach IPN , dostarczeniu ich (czy to w oryginale czy też w tłumaczeniu) nie jest niczym złym i mam wrażenie jest poniekąd jak najbardziej na miejscu, tyle że mam wrażenie takie działania powinna podejmować np. Konferencja Episkopatu Polski czy też Nuncjatura Apostolska.

#2 Protest...
Napisałem że szkoda słów... zatem bez słów (pisanych) tylko obraz i dźwięk :
"Won z terenu katolickiego" - Gazeta.pl (wideo)
"Banda darmozjadów i kłamców" - Interia.pl (audio)

#3 Budżet i Świątynia Opatrzności Bożej
Ostatni szum medialny szumem a ... czy mi się coś pomyliło czy ostatnio miało być 20 a nie 40 mln z budżetu?
Senat: 40 mln zł na Świątynię Opatrzności Bożej - ***SPAM***.pl

Meovin
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Meovin » 08 sty (pn) 2007, 18:03:24

Czy mnie się coś pomyliło, czy państwo wg konstytucji nie ma prawa finansować fanaberii kościoła, w tym również Glempa? :/

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 09 sty (wt) 2007, 08:28:46

seize pisze:dochodzę do wniosku iż chyba każda osoba która jest za lustracją także duchownych jest swoistym antyklerykałem
wojtkowski pisze:Nie uważam tak. Jestem za dogłębną i wnikliwą lustracją środowiska księży, a antyklerykałem nie jestem napewno.
Tu można było by zacytować :

"Dyrektor Radia Maryja podkreślił, że wszystko, co wiąże się ze sprawą publikacji na temat przeszłości abp. Wielgusa, jest elementem walki z Kościołem w Polsce i na świecie." *

Dlaczego tylko "można by" ? Dlatego że trochę dalej czytamy :

"Redemptorysta podkreślił, iż jedynym sposobem skutecznej naprawy kraju oraz przeciwstawienia się próbom rozbicia Kościoła, jest szybkie przeprowadzenie lustracji i dekomunizacji." *

I albo ja czegoś nie łapię albo jest tu jakaś sprzeczność ... :roll:

* O. Rydzyk: Wielgus ma trudniej niż Wyszyński - Onet / PAP

ODPOWIEDZ