Rozmowy o polityce
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Loża WSR
-
- Loża WSR
Chyba po raz pierwszy nie zgadzam się z polityką obecnego rządu. Chodzi o uznanie Kosowa. W ogóle nie rozumiem o co chodzi tak zwanej społeczności międzynarodowej i głównemu nurtowi europejskiemu. Czy nie mogłaby to pozostać autonomia pod protektoratem UE. Nie wiem jaki cel/zysk ma społeczność międzynarodowa z takiego obrotu sprawy akceptując de facto aneksję części Serbii przez Albańczyków. Tym bardziej że Serbowie to bardzo dumny naród i mogą być nieobliczalni w obliczu takiej zniewagi. Jakoś Palestyna cały czas pozostaje tylko autonomią. Nikt w Stanach czy w Europie przynajmniej w kręgach estabishmentu nie upomina się o wolny Tybet, Kurdystan czy Czeczenię. Ciekawe jak by wyglądał ten główny nurt europejski czy nawet atlantycki w przypadku podobnej proklamacji Quebecu, Kraju Basków, Katalonii, Walonii czy Szkocji. Wg mnie powstaje twór sztuczny i tymczasowy jak Litwa Środkowa Żeligowskiego czy Wolne Miasto Gdańsk.
-
- Loża WSR
Podsumowanie 100 dni rządu PO-PSL, okiem opozycji :
- LiD - "100 dni niespełnionych obietnic PO i PSL"
- PiS - "Puste Obietnice, czyli sto dni rządu Donalda Tuska"
Oczywiście za treść i materiały nie odpowiadam - w tym zarówno pod względem pozytywnym reakcji (wybuchów radości/uznania etc.) podczas ich czytania, jak również uczuć negatywnych (typu poirytowanie/obraza uczuć etc.)
- LiD - "100 dni niespełnionych obietnic PO i PSL"
- PiS - "Puste Obietnice, czyli sto dni rządu Donalda Tuska"
Oczywiście za treść i materiały nie odpowiadam - w tym zarówno pod względem pozytywnym reakcji (wybuchów radości/uznania etc.) podczas ich czytania, jak również uczuć negatywnych (typu poirytowanie/obraza uczuć etc.)

- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Czyste ręce PO
Nowe porządki PO
Bronił Sawickiej, dostał kontrakt [za Rzeczpospolitą]
Narodowe Centrum Sportu wybrało kancelarię. Bez przetargu zlecenie otrzymali prawnicy związani z PO.
Narodowe Centrum Sportu to jedna z dwóch spółek państwowych powołanych specjalnie pod kątem Euro 2012. Do jej zadań należy wybudowanie Stadionu Narodowego oraz kompleksu sportowego za 1 miliard 225 mln zł.
NCS wybrało kilka dni temu kancelarię, która będzie świadczyła dla niego usługi doradztwa prawnego. Roczny kontrakt na 600 tys. zł dostała warszawska kancelaria Pociej, Dubois i Wspólnicy– od lat świadcząca usługi dla Platformy Obywatelskiej. Reprezentowała tę partię we wszystkich procesach wyborczych w 2007 r., nadal reprezentuje ją przed sądem w kilku głośnych procesach (głównie przeciw PiS).
Mec. Aleksander Pociej zasłynął jako społeczny obrońca Beaty Sawickiej, posłanki PO podejrzanej o korupcję i próbę ustawienia przetargu publicznego, wspólnie z burmistrzem Helu Mirosławem W. To właśnie mec. Pociej z własnych pieniędzy wpłacił kaucję za byłą posłankę w wysokości 300 tys. zł.
W ten sam sposób – bez przetargu – prawnika wybrała również Hanna Gronkiewicz-Waltz.
Kontrakt wart 132 tys. zł na obsługę prawną prezydenta Warszawy zdobył sędzia Józef Medyk – warszawski komisarz wyborczy, który w lutym 2007 r. publicznie bronił Gronkiewicz-Waltz przed pozbawieniem mandatu, kiedy spóźniła się z oświadczeniem majątkowym. Sędzia Medyk groził wtedy, że jeśli premier wprowadzi do miasta komisarza, popełni przestępstwo, za co może stanąć przed Trybunałem Stanu.
Bronił Sawickiej, dostał kontrakt [za Rzeczpospolitą]
Narodowe Centrum Sportu wybrało kancelarię. Bez przetargu zlecenie otrzymali prawnicy związani z PO.
Narodowe Centrum Sportu to jedna z dwóch spółek państwowych powołanych specjalnie pod kątem Euro 2012. Do jej zadań należy wybudowanie Stadionu Narodowego oraz kompleksu sportowego za 1 miliard 225 mln zł.
NCS wybrało kilka dni temu kancelarię, która będzie świadczyła dla niego usługi doradztwa prawnego. Roczny kontrakt na 600 tys. zł dostała warszawska kancelaria Pociej, Dubois i Wspólnicy– od lat świadcząca usługi dla Platformy Obywatelskiej. Reprezentowała tę partię we wszystkich procesach wyborczych w 2007 r., nadal reprezentuje ją przed sądem w kilku głośnych procesach (głównie przeciw PiS).
Mec. Aleksander Pociej zasłynął jako społeczny obrońca Beaty Sawickiej, posłanki PO podejrzanej o korupcję i próbę ustawienia przetargu publicznego, wspólnie z burmistrzem Helu Mirosławem W. To właśnie mec. Pociej z własnych pieniędzy wpłacił kaucję za byłą posłankę w wysokości 300 tys. zł.
W ten sam sposób – bez przetargu – prawnika wybrała również Hanna Gronkiewicz-Waltz.
Kontrakt wart 132 tys. zł na obsługę prawną prezydenta Warszawy zdobył sędzia Józef Medyk – warszawski komisarz wyborczy, który w lutym 2007 r. publicznie bronił Gronkiewicz-Waltz przed pozbawieniem mandatu, kiedy spóźniła się z oświadczeniem majątkowym. Sędzia Medyk groził wtedy, że jeśli premier wprowadzi do miasta komisarza, popełni przestępstwo, za co może stanąć przed Trybunałem Stanu.
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Mój wynik Wielkiego Testu Politycznego
Zrobiłem w końcu ten test. Wyszło mi, że najbliżej moich poglądów jest...seize pisze:Sumując 8 (+1) dotychczasowych wyników :
Liberalizm socjalny (socjal-liberalizm) - 3
Liberalizm demokratyczny (demoliberalizm) - 2
Chrześcijańska demokracja (chadecja) - 1 (+1 - mój "odchył" na chadecje z drugim razem)
Ordoliberalizm - 1
Brak odpowiadającej doktryny - 1
Neokonserwatyzm! (podoba mi sie ta nazwa)
Mianem tym określanych bywa wiele ideologii próbujących "uwspółcześnić" tradycyjne doktryny zachowawcze (jest mi to rzeczywiście bliskie), najczęściej jednak bywa on używany w odniesieniu do zespołu poglądów prezentowanych przez grupę amerykańskich intelektualistów, którzy przeszli ideową ewolucję od socjalizmu do centro-prawicy (nigdy nie przechodziłem ewolucji "od socjalizmu"; socjalizm jest mi wstrętny od dziecka, co zresztą nie dziwi - dzieciństwo spędziłem w PRL-u) i - co za tym idzie - z Demokratów stali się Republikanami.
Charakterystyczną cechą poglądów neokonserwatystów jest ich eklektyczność. Nie uznają oni w pełni żadnej doktryny politycznej, starają się raczej w pragmatyczny sposób łączyć elementy na pozór sprzeczne (z akcentem na sformułowanie "na pozór"). Neokonserwatyści są zwolennikami wolnego rynku, choć inaczej niż libertarianie, konserwatywni liberałowie lub tradycyjni konserwatyści widzą dużą przestrzeń dla działania państwa w zakresie zabezpieczenia socjalnego (tak!).
Neokonserwatyści mają tradycyjne poglądy na rodzinę i obyczajowość oraz sprzeciwiają się relatywizmowi moralnemu (tak!), tym samym zajmują stanowisko zbliżone do postaw chadeckich sprzed drugiej wojny światowej.
Typowe postulaty neokonserwatystów:
- obniżenie podatków w celu stymulacji wzrostu gospodarczego (ale z uwzględnieniem dużych potrzeb budżetowych związanych z pełnieniem funkcji socjalnych) (zgadzam się, choć trochę bym nie chciał, żeby potrzeby budżetowe były "duże"; bardziej podoba mi się słowo "odpowiednie")
- likwidacja prawnych ograniczeń dla działalności gospodarczej (zezwoleń, koncesji, etc...) i zmniejszenie ilości urzędników państwowych (zgadzam się)
- utrzymanie elementów państwowej ingerencji w gospodarkę (ale bardzo nielicznych)
- utrzymanie państwowej pomocy dla najuboższych (obok silnie i sprawnie działających inicjatyw kościelnych i prywatnych w tej kwestii)
- represyjna polityka karna (w zasadzie tak)
Zbliżone doktryny polityczne:
Chrześcijańska demokracja (na pewno),
Konserwatyzm (na pewno),
Ordoliberalizm (nie wiem; nie jestem pewien co autorzy testu ukryli pod tym pojęciem)
I z rozpędu zrobiłem jeszcze Kompas wyborczy 2007...
Procentowa zgodność Twoich odpowiedzi z odpowiedziami siedmiu ogólnopolskich komitetów wyborczych:
Komitet Wyborczy Prawo i Sprawiedliwość 57.89%
Komitet Wyborczy Liga Polskich Rodzin 42.11%
Komitet Wyborczy Platforma Obywatelska RP 31.58%
Komitet Wyborczy Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej 21.05%
Komitet Wyborczy Polskiego Stronnictwa Ludowego 15.79%
Komitet Wyborczy Polska Partia Pracy 5.26%
Koalicyjny Komitet Wyborczy Lewica i Demokraci SLD+SDPL+PD+UP 0% (!)
-
- Loża WSR
A zatem obecnie mamy 10 wyników (+1) :
Chrześcijańska demokracja (chadecja) - 1 (+1 - mój "odchył" na chadecje z drugim razem)
Ordoliberalizm - 1
Neokonserwatyzm - 1
Liberalizm konserwatywny - 1 (o ile Artur0 dobrze pamięta swój wynik)
Skoro przypomniałeś też Sławku o Kompasie Wyborczym 2007 to przy okazji pozwoliłem sobie go zrobić; oto moje wyniki :
Procentowa zgodność Twoich odpowiedzi z odpowiedziami siedmiu ogólnopolskich komitetów wyborczych:
Komitet Wyborczy Platforma Obywatelska RP 57.89%
Komitet Wyborczy Liga Polskich Rodzin 42.11%*
Koalicyjny Komitet Wyborczy Lewica i Demokraci SLD+SDPL+PD+UP 42.11%*
Komitet Wyborczy Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej 31.58%
Komitet Wyborczy Polska Partia Pracy 31.58%
Komitet Wyborczy Polskiego Stronnictwa Ludowego 31.58%
Komitet Wyborczy Prawo i Sprawiedliwość 26.32%
*- hehe no i dziwić się, że ja mówię iż bytuje we mnie jakiś taki swoisty dualizm
Ordoliberalizm - 1
Neokonserwatyzm - 1
Liberalizm konserwatywny - 1 (o ile Artur0 dobrze pamięta swój wynik)
Skoro przypomniałeś też Sławku o Kompasie Wyborczym 2007 to przy okazji pozwoliłem sobie go zrobić; oto moje wyniki :
Komitet Wyborczy Platforma Obywatelska RP 57.89%
Komitet Wyborczy Liga Polskich Rodzin 42.11%*
Koalicyjny Komitet Wyborczy Lewica i Demokraci SLD+SDPL+PD+UP 42.11%*
Komitet Wyborczy Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej 31.58%
Komitet Wyborczy Polska Partia Pracy 31.58%
Komitet Wyborczy Polskiego Stronnictwa Ludowego 31.58%
Komitet Wyborczy Prawo i Sprawiedliwość 26.32%
*- hehe no i dziwić się, że ja mówię iż bytuje we mnie jakiś taki swoisty dualizm

- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Konkursy koalicji
Trzeba choć trochę przyatakować koalicję, żeby nie było wrażenia, że nie dzieje się nic złego.
Pamiętacie te Wielkie Słowa PO i PSL o tym, że obsadzanie ważnych stanowisk w firmach z udziałem Skarbu Państwa będzie się odbywać teraz juz inaczej? Nie z klucza partyjnego, ale na drodze konkursów, a jakże! Przecież Polsce potrzeba fachowców...
Przypadek 1
Państwowe zboże ma być sprzedawane tylko na warszawskiej giełdzie towarowej - postanowił prezes największych w kraju magazynów zbożowych, działacz PSL Andrzej Śmietanko. Na prowizji zarobi najbogatszy z ludowców Zbigniew Komorowski
- Mamy powtórkę z lat 90. - ironizują pracownicy magazynów zbożowych. - PSL doszedł do władzy, więc daje zarobić swoim.
Andrzej Śmietanko cieszy się zaufaniem wicepremiera Waldemara Pawlaka i wicemarszałka Sejmu Jarosława Kalinowskiego. W pierwszej połowie lat 90. był ministrem rolnictwa w rządzie Pawlaka. Gdy PSL wszedł w koalicję z PO, Śmietanko bez konkursu dostał stanowisko prezesa największych w kraju państwowych magazynów zbożowych Elewarr (należą do Agencji Rynku Rolnego, czyli do skarbu państwa). Gdy sprawę ujawniła "Gazeta", ludowcy obiecali przeprowadzenie konkursu na prezesa Elewarru. Ostatnio okazało się jednak, że konkurs będzie dopiero latem, gdy skończy się kadencja Śmietanki.
Przypadek 2
Z 91 kandydatów do rady nadzorczej PERN-u (Przedsiębiorstwo Eksploatacji Rurociągów Naftowych PRZYJAŹŃ S.A. jest jednoosobową spółką Skarbu Państwa) odpadło 90. Uznanie resortu skarbu znalazła jedna osoba - należący do PSL dyrektor szpitala w Płocku
Ministerstwo Skarbu już na początku roku ogłosiło konkurs na obsadę trzech foteli w radzie nadzorczej PERN. Rozstrzygnęło go dopiero teraz, dużo później niż inne konkursy do rad państwowych spółek ogłaszane w styczniu - przypomina "Gazeta Wyborcza".
Sito w konkursie do rady PERN było bardzo gęste. Z 91 kandydatów startujących w konkursie minister skarbu Aleksander Grad wybrał tylko jedną osobę. To Stanisław Kwiatkowski, który dotąd nie miał nic wspólnego z branżą paliwową ani z nadzorem nad strategicznymi państwowymi firmami.
Od końca 1997 r. Kwiatkowski jest dyrektorem Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku, który nosi nadane jeszcze w PRL imię Marcina Kasprzaka, XIX-wiecznego rewolucjonisty. Pieczę nad szpitalem ma poprzedni szef tej placówki, obecnie marszałek województwa mazowieckiego i znany działacz PSL Adam Struzik. Szpital informuje, że Kwiatkowski faktycznie kierował nim już od 1993 r., kiedy Struzik został senatorem - czytamy w dzienniku.
Stanisław Kwiatkowski to również działacz PSL - jest liderem tej partii w płockim samorządzie. Chwali się też, że przez 15 lat był sekretarzem gminy w Pacynie, a radzie tej gminy przewodniczył wtedy Waldemar Pawlak, prezes PSL, a także wicepremier i minister gospodarki.
W Pacynie Pawlak zaczynał pracę zawodową jako nauczyciel podstaw obsługi komputera. W pobliżu tej wsi jest gospodarstwo rolne, które szef ludowców prowadzi od 24 lat.
Dlaczego Ministerstwo Skarbu za najlepszego kandydata do nadzoru nad tak ważną spółką wybrało dyrektora szpitala i działacza PSL? - Nie kojarzę tych faktów. Dla mnie najważniejszy był wybór zarządu - powiedział "GW" wiceminister skarbu Krzysztof Żuk nadzorujący branżę paliwową.
GDZIE JEST ETOS PO? GDZIE "NOWA JAKOŚĆ"? MIAŁO BYĆ TAK WSPANIALE, TRANSPARENTNIE, BEZSTRONNIE, A WYCHODZI JAK ZAWSZE.
Proszę o komentarze Wyborców PO, bo PSL chyba na tym forum nie ma (?). Mam nadzieję, że rozumiecie, że komentarz typu "inni też tak robili" będzie najgorszym z możliwych dla Rządów Nowej Jakości.
Pamiętacie te Wielkie Słowa PO i PSL o tym, że obsadzanie ważnych stanowisk w firmach z udziałem Skarbu Państwa będzie się odbywać teraz juz inaczej? Nie z klucza partyjnego, ale na drodze konkursów, a jakże! Przecież Polsce potrzeba fachowców...
Przypadek 1
Państwowe zboże ma być sprzedawane tylko na warszawskiej giełdzie towarowej - postanowił prezes największych w kraju magazynów zbożowych, działacz PSL Andrzej Śmietanko. Na prowizji zarobi najbogatszy z ludowców Zbigniew Komorowski
- Mamy powtórkę z lat 90. - ironizują pracownicy magazynów zbożowych. - PSL doszedł do władzy, więc daje zarobić swoim.
Andrzej Śmietanko cieszy się zaufaniem wicepremiera Waldemara Pawlaka i wicemarszałka Sejmu Jarosława Kalinowskiego. W pierwszej połowie lat 90. był ministrem rolnictwa w rządzie Pawlaka. Gdy PSL wszedł w koalicję z PO, Śmietanko bez konkursu dostał stanowisko prezesa największych w kraju państwowych magazynów zbożowych Elewarr (należą do Agencji Rynku Rolnego, czyli do skarbu państwa). Gdy sprawę ujawniła "Gazeta", ludowcy obiecali przeprowadzenie konkursu na prezesa Elewarru. Ostatnio okazało się jednak, że konkurs będzie dopiero latem, gdy skończy się kadencja Śmietanki.
Przypadek 2
Z 91 kandydatów do rady nadzorczej PERN-u (Przedsiębiorstwo Eksploatacji Rurociągów Naftowych PRZYJAŹŃ S.A. jest jednoosobową spółką Skarbu Państwa) odpadło 90. Uznanie resortu skarbu znalazła jedna osoba - należący do PSL dyrektor szpitala w Płocku
Ministerstwo Skarbu już na początku roku ogłosiło konkurs na obsadę trzech foteli w radzie nadzorczej PERN. Rozstrzygnęło go dopiero teraz, dużo później niż inne konkursy do rad państwowych spółek ogłaszane w styczniu - przypomina "Gazeta Wyborcza".
Sito w konkursie do rady PERN było bardzo gęste. Z 91 kandydatów startujących w konkursie minister skarbu Aleksander Grad wybrał tylko jedną osobę. To Stanisław Kwiatkowski, który dotąd nie miał nic wspólnego z branżą paliwową ani z nadzorem nad strategicznymi państwowymi firmami.
Od końca 1997 r. Kwiatkowski jest dyrektorem Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku, który nosi nadane jeszcze w PRL imię Marcina Kasprzaka, XIX-wiecznego rewolucjonisty. Pieczę nad szpitalem ma poprzedni szef tej placówki, obecnie marszałek województwa mazowieckiego i znany działacz PSL Adam Struzik. Szpital informuje, że Kwiatkowski faktycznie kierował nim już od 1993 r., kiedy Struzik został senatorem - czytamy w dzienniku.
Stanisław Kwiatkowski to również działacz PSL - jest liderem tej partii w płockim samorządzie. Chwali się też, że przez 15 lat był sekretarzem gminy w Pacynie, a radzie tej gminy przewodniczył wtedy Waldemar Pawlak, prezes PSL, a także wicepremier i minister gospodarki.
W Pacynie Pawlak zaczynał pracę zawodową jako nauczyciel podstaw obsługi komputera. W pobliżu tej wsi jest gospodarstwo rolne, które szef ludowców prowadzi od 24 lat.
Dlaczego Ministerstwo Skarbu za najlepszego kandydata do nadzoru nad tak ważną spółką wybrało dyrektora szpitala i działacza PSL? - Nie kojarzę tych faktów. Dla mnie najważniejszy był wybór zarządu - powiedział "GW" wiceminister skarbu Krzysztof Żuk nadzorujący branżę paliwową.
GDZIE JEST ETOS PO? GDZIE "NOWA JAKOŚĆ"? MIAŁO BYĆ TAK WSPANIALE, TRANSPARENTNIE, BEZSTRONNIE, A WYCHODZI JAK ZAWSZE.
Proszę o komentarze Wyborców PO, bo PSL chyba na tym forum nie ma (?). Mam nadzieję, że rozumiecie, że komentarz typu "inni też tak robili" będzie najgorszym z możliwych dla Rządów Nowej Jakości.
-
- Loża WSR
Re: Konkursy koalicji
Mi niestety trudno sie wypowiadac w tych kwestiach. Od ladnych kilku miesiecy nie mam tv a tym bardziej TVN24, TVP Info i innych. Polskiego radia (nawet tego ze Szczecinawojtkowski pisze:Trzeba choć trochę przyatakować koalicję, żeby nie było wrażenia, że nie dzieje się nic złego.

Co do rzadow PO i PSL moge tylko powiedziec ze odnosze wrazenie ze tak na prawde niewiele sie zmienilo zwlaszcza w sferze gospodarczej ale nie tylko. Moze tylko inna jest filozofia rzadzenia i wizerunek medialny. Ale zmian odczuwalnych dla ludzi praktycznie nie ma. Rozumiem ze kazdy rzad na poczatku sciera sie z oporem materii i wlasna niemoca jednak nie mozna popadac w marazm. Brakuje mi mocnego uderzenia z reformami w stylu rzadu Buzka. A na razie to mamy takie "nie zmienie swiata nie zmienie nie mam zadnych zludzen".
Nie podoba mi sie polityka w sprawie Kosowa ale o tym juz pisalem. To co mi sie podoba w polityce rzadu to postawienie na Europe i twardsze negocjacje z Amerykanami chocby w sprawie tarczy. Za dlugo nasze rzady calowaly Jankesow w tylek za to ze po prostu sa. A my tym czasem 5 lat siedzimy w Iraku, niewiadomo ile lat w Afganistanie. Nadstawiamy karku a tymczasem biznesow wielkich na Bliskim Wschodzie nie widac, pomoc wojskowa w porownaniu z Turcja, Izraelem czy Egiptem mamy taka co kot naplakal. Do tego w ramach offsetu za psujace sie F16 dostajemy nie nowa technologie tylko samochody osobowe. Plus jeszcze Czesi Wegrzy Litwini i inni co sie mniej angazowali zaraz beda jezdzic do USA bez wiz a my za rok dwa, trzy albo nie wiadomo kiedy.
-
- Nowy(a)
Re: Konkursy koalicji
Ja również nie przyglądam się temu całemu szumowi medialnemu. Mam już tego dość. W poprzednich wyborach brałem czynny udział rozmawiając z kim się da o tym na kogo głosuje i dlaczego, lecz po tekstach "Bo Kaczory wprowadzą godzinę policyjną" lub "Bo Kwachu to swój gość... wypije sobie czasem i w ogóle" itp., zwątpiłem. Tak naprawdę nikt nie miał pojęcia czemu głosuje na "swoją" partię i co ona ma mu do zaoferowania. Po prostu czyste "gusta i guściki" polityczne, żadne świadome i przemyślane wybory.sinar pisze: Mi niestety trudno sie wypowiadac w tych kwestiach. Od ladnych kilku miesiecy nie mam tv a tym bardziej TVN24, TVP Info i innych. Polskiego radia (nawet tego ze Szczecina) nie slucham jeszcze dluzej.
Porażka po całej linii. Jeżeli tacy ludzie wybierają rząd to ja przeprowadzam się na księżyc, gdzie jest cisza, spokój...
Inna filozofia rządzenia? Hmmm...? Zapowiadali cud gospodarczy. Czekam...sinar pisze: Co do rzadow PO i PSL moge tylko powiedziec ze odnosze wrazenie ze tak na prawde niewiele sie zmienilo zwlaszcza w sferze gospodarczej ale nie tylko. Moze tylko inna jest filozofia rzadzenia i wizerunek medialny. Ale zmian odczuwalnych dla ludzi praktycznie nie ma.
A tymczasem doczekałem się umorzenia przez pana Pawlaka niemal półmilionowej kary, od tak sobie. Przeszło niemal bez echa. Niesiołowski (który lubi dużo gadać) zapytany o ten fakt odparł "Ja się na tym nie znam...". Jesteśmy więc o pół miliona dalej od cudu.
Tu się z Tobą trochę zgadzam. Stosunki polsko-amerykańskie były trochę za miękkie. Mogłoby być trochę bardziej stanowczo. Na tarczy moglibyśmy pewnie trochę więcej ugrać, ale to się jeszcze zobaczy.sinar pisze: To co mi sie podoba w polityce rzadu to postawienie na Europe i twardsze negocjacje z Amerykanami chocby w sprawie tarczy. Za dlugo nasze rzady calowaly Jankesow w tylek za to ze po prostu sa.
"...za to że po prostu są." O ile sie nie mylę to mieliśmy największe wspomaganie finansowe naszej armii. Gdzieś czytałem, że Czechy dostały w zeszłym roku od USA dofinansowanie do armii w kwocie ok 6 mln dolarów, Polska zaś ok 60 mln $. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
Co do wiz...
Przydało by sie ich zniesienie. Hillary Clinton coś tam przebąkiwała, ale wierząc politykom...
W sprawie wiz po prostu w końcu musi się coś ruszyć!
-
- Nowy(a)
Wybaczcie za mnożenie postów ale nie mogę edytować, więc mała wstawka.
Ciekawy artykuł jak nowe władze Warszawy reagują na słowa krytyki.
Ktoś ma inne zdanie od nich to knebel na usta.
http://***SPAM***.pl/1460590,2677,kioskart.html
I jeszcze link do bloga wspomnianego w artykule.
http://hgw-watch.pl/
Jeśli jest się mieszkańcem Warszawy to chyba watro tam (na blloga) zajrzeć raz na jakiś czas, niezależnie od preferencji politycznych.
Ciekawy artykuł jak nowe władze Warszawy reagują na słowa krytyki.
Ktoś ma inne zdanie od nich to knebel na usta.
http://***SPAM***.pl/1460590,2677,kioskart.html
I jeszcze link do bloga wspomnianego w artykule.
http://hgw-watch.pl/
Jeśli jest się mieszkańcem Warszawy to chyba watro tam (na blloga) zajrzeć raz na jakiś czas, niezależnie od preferencji politycznych.
-
- WSR Guru
No pięknie, nie ma jak PO i wolność słowa za ich rządów.
Już jeden przekręt bufetowa zrobiła i od razu po przejęciu władzy. Chodzi o sprzedaż kamienicy w trybie ekspresowym, która do niej tak naprawdę nie należała. I co cisza jakby zdarzenie nie miało miejsca. Miały być wielkie inwestycje w Warszawie, a są tylko korki. Żal mi tych ludzi, którzy na nią głosowali. Następnym razem pomyślcie, a nie podejmujcie decyzji na podstawie bezstronnego
rabanu ogłupiających mediów.
Już jeden przekręt bufetowa zrobiła i od razu po przejęciu władzy. Chodzi o sprzedaż kamienicy w trybie ekspresowym, która do niej tak naprawdę nie należała. I co cisza jakby zdarzenie nie miało miejsca. Miały być wielkie inwestycje w Warszawie, a są tylko korki. Żal mi tych ludzi, którzy na nią głosowali. Następnym razem pomyślcie, a nie podejmujcie decyzji na podstawie bezstronnego

-
- WSR Guru
Mnie tak w ogóle przeraża brak nawet nie wiem jak to nazwać
Ale wszedłem sobie na forum, na którym dawno nie byłem. Od kiedy sie na nim zarejestrowałem pamiętam, że dział polityki był prawie w całości antypisowski i mała liczba ogólnie antypolityczna. Patrzyłem jakie tematy powstały od tego czasu m.in. temat umorzenie długów PC 750tyś. i teksty ile to my państwo na tym tracimy, ale co najśmieszniejsze tematu o umorzeniu długu J&S przez Pawlaka przy którym dług PC to drobne, nie było nawet zająknięcia. Ludzie zdejmijcie te klapki z oczu i zacznijcie myśleć, bo to się skończy tragicznie.

-
- Loża WSR
seize [url=http://szkolareklamy.pl/ftopicp-106246.html#106246]dawno[/url] pisze:Zresztą liczę, że skoro i tak jest mnie tu b. mało, że skoro zmieniła się ekipa rządząca której to część tu była przychylna to teraz odwrócą się rolę. (...)