Poszerzmy swoje horyzonty

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
jaqb
Nowy(a)

Poszerzmy swoje horyzonty

Post autor: jaqb » 26 sie (czw) 2004, 16:40:23

od wielu lat interesuje sie muzyka jako taka. slucham wszystkiego co mi wpadnie w rece, niektore rzeczy coprawda tylko raz, ale to juz inna bajka. w tym watku proponuje umieszczac nazwy zespolow/plyt/piosenek ktore waszym zdaniem sa warte polecenia a jednoczesnie nie sa powszechnie znane, nie maja teledyskow we wszystkich mozliwych stacjch muzycznych i raczej mamy male szanse uslyszec je w pierwszym lepszym radiu.
i tak na poczatek polece 3 zespoly, pierwszy to kyoto jazz masive laczacy jazz z muzyka latynoska, hous'em i wieloma innymi, ale przedewszystkim jest to nowoczesny bardzo melodyjny jazz z dodatkami elektronicznymi.
drugi zespol to przedstawiciel zupelnie innego kierunku muzycznego, ja prywatnie nie umiem zakwalifikowac go do zadnego konkretnego gatunku, graja cos amiedzy reggae funk'iem momentami wrecz bluesem z domieszka muzyki afrykanskiej. zespol ten to antibalas afrobeat orchestra.
ostatni zespol jazzanova, a konkretniej ich album in between to juz przedstawiciele muzyki klubowej, grupa niemieckich dj'ow ktorzy nagrali album bedacy polaczeniem soulu jazzu momentami hip hopu z domieszka muzyki latynoskiej. polecam wlasnie wymieniony przezemnie album "in between" jest on jak dla mnie kwintesencja tworczosci tego zespolu.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 26 sie (czw) 2004, 21:35:52

Po raz kolejny polecam polski rock progresywny - zespoly Collage oraz Quidam

PS. Mysle ze Twoj zestaw zainteresuje Ato jak juz wroci z Hiszpanii :)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 26 sie (czw) 2004, 22:31:36

sinar pisze:Po raz kolejny polecam polski rock progresywny - zespoly Collage oraz Quidam
Do takiego 'zestawu' to ja bym dorzucil jeszcze Abraxas :) No i przy okazji jeszcze np. takie Legendary Pink Dots.

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 04 wrz (sob) 2004, 11:24:22

jazzanova, reeggae, funk, latino - juz zaczynam sciagac, ja polece (nie wiem czy nieznane bo wydaje mi sie ze bylo bardzo popularne ale ja zawsze sluchalem innej muzyki niz normalni ludzie) na poczatek zespol ich troj.. tfuu, znaczy sie "us3"

jaqb
Nowy(a)

Post autor: jaqb » 04 wrz (sob) 2004, 12:11:04

no moze z tym latino to troche przesadzilem;) ale muzyczka fajna. a dzis sie zadreczam nowa plyta gentelmana-"confidence". bardzo przyjemne to dreczenie;) a to natomiast przedstawiciel dancehallu/reggae jak by ktos sie z nim nie spotkal do tej pory. bardzo mile falujace rytmy rodem z niemieckiej czesci jamajki.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 04 wrz (sob) 2004, 17:41:14

Ato to ostatnio pewnie spiewal: Zegnajcie dzis nam hiszpanskie dziewczyny :D

Tylko ze to chyba szanty a nie latino :)

us3 kojarze tylko z Cantaloop

siersciuch
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: siersciuch » 09 wrz (czw) 2004, 19:39:50

Mniej klubowo... to może Jan Garbarek - genialny saksofonista! wyczówa się u niego skandynawską surowość...Nagrał płytkę z tenorami z The Hilliard Ensemble ,lekko mistyczną...ale gra typowy jazz, free jazz ,również z genialnymi muzykami takimi jak Keith Jarret. Polecam płytkę z muzyką filmową pt."Twelve moons"...słuchając jej ma się wrażenie unoszenia się nad nieograniczonymi połaciami wody...mmmm,
od każdego dźwięku saksofonu przechodzą mnie ciarki...

Polecam też Amona Tobina -tu już ambient ,lekko jazzujący... i pełzające,mięsiste basiory w utworku "Easy Muffin".

jaqb
Nowy(a)

Post autor: jaqb » 09 wrz (czw) 2004, 21:21:33

oj tak tak garbarek to dobra rzecz. nawet na koncercie bylem jak byl w Polsce.

reyestr
Bywalec
Bywalec

Post autor: reyestr » 13 wrz (pn) 2004, 01:43:34

Widze fascynatow jazzu, milo. Grabarek jako bardzo wyrazista forma dopelnia slicznie swiat jazzu. Osobiscie uwielbiam Stanke, Bill'a Evansa, Davisa, Coltraina poprostu piekno w calej swojej odslonie. Ale na jazzie swiat sie nie konczy, jest jeszcze piekny rock progresywny spod znaku Pink Floyd jednego z moich ulubionych zespolow, The doors ... ile by tego bylo by wymieniac a najlepsze jest to, ze przeciez jest jeszcze blues. Clapton, Hooker, Canned Heat, Blues Creation ... muzyka to cudowny wszechswiat pelen przepieknych gwiazdozbiorow i jeszcze wiekszej nie odkrytej przestrzeni (muzycznych kolazy).

siersciuch
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: siersciuch » 14 wrz (wt) 2004, 22:41:51

Ach ! i jeszcze st.germain!

dotiii
Nowy(a)

Post autor: dotiii » 15 wrz (śr) 2004, 01:19:24

Jak tu miło... :lol: Jesli chodzi o mnie to polecam Stana Getza, Cinematic Orchestra i naszą rodzimą dwuosobową grupkę Skalpel, oraz Dave Brubecka, dj food'a i krush'a.. etc. Ojoj to fajnie, że wśród wszechobecnego kiczu znajdzie sie grupka młodych ludzi, którzy kochają jazz :D

no bo od jazzu wszystko się zaczęło :!:

P.s A jeśli o pink floyd' ów chodzi to zakochana jestem w ummagumie.... mruu :wink:

reyestr
Bywalec
Bywalec

Post autor: reyestr » 15 wrz (śr) 2004, 13:52:39

To ja jeszcze tylko dodam, ze Cinematic Orchestra prezentuje sie slicznie ale Zero 7 czy Thievery Corporation to po prostu miazga, te klimaty nadaly nowy sens mojemu zyciu, wiecej barw ... jesli chodzi o szarosc dnia to Tool czy Deep Purple spelnia sie rewelacyjnie.

Foxymophandlemama
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Foxymophandlemama » 15 wrz (śr) 2004, 16:44:46

Mad Season - Above, pierwsza i ostatnia płytka 4 jak dla mnie niemal genialnych muzyków... Ostatnia pewnie dlatego, że dwóch z nich już nieżyje :? ...Głos Layne'a Staley'a (Alice in Chains) przyprawia mnie o dreszcze, doprowadza do płaczu...ale polecam gorąco :lol:

dotiii
Nowy(a)

Post autor: dotiii » 16 wrz (czw) 2004, 11:42:00

Racja Thievery jest the best mam calutka dyskografie :P i kocham kawałek "Until the morning" z plytki "The Richest Man in Babilon"... A znacie Koop albo Quantic ?! Jesli nie polecam na przyszłe zimne jesienne wieczorki :D

reyestr
Bywalec
Bywalec

Post autor: reyestr » 17 wrz (pt) 2004, 00:44:21

Mam Koopa dwie plytki, a Quantic chyba gdzies posialem ale nie watpie ze moze gdzies sie tam wala miedzy Sigur Rós, a MuM :twisted:

ODPOWIEDZ