Poszerzmy swoje horyzonty
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Nowy(a)
Poszerzmy swoje horyzonty
od wielu lat interesuje sie muzyka jako taka. slucham wszystkiego co mi wpadnie w rece, niektore rzeczy coprawda tylko raz, ale to juz inna bajka. w tym watku proponuje umieszczac nazwy zespolow/plyt/piosenek ktore waszym zdaniem sa warte polecenia a jednoczesnie nie sa powszechnie znane, nie maja teledyskow we wszystkich mozliwych stacjch muzycznych i raczej mamy male szanse uslyszec je w pierwszym lepszym radiu.
i tak na poczatek polece 3 zespoly, pierwszy to kyoto jazz masive laczacy jazz z muzyka latynoska, hous'em i wieloma innymi, ale przedewszystkim jest to nowoczesny bardzo melodyjny jazz z dodatkami elektronicznymi.
drugi zespol to przedstawiciel zupelnie innego kierunku muzycznego, ja prywatnie nie umiem zakwalifikowac go do zadnego konkretnego gatunku, graja cos amiedzy reggae funk'iem momentami wrecz bluesem z domieszka muzyki afrykanskiej. zespol ten to antibalas afrobeat orchestra.
ostatni zespol jazzanova, a konkretniej ich album in between to juz przedstawiciele muzyki klubowej, grupa niemieckich dj'ow ktorzy nagrali album bedacy polaczeniem soulu jazzu momentami hip hopu z domieszka muzyki latynoskiej. polecam wlasnie wymieniony przezemnie album "in between" jest on jak dla mnie kwintesencja tworczosci tego zespolu.
i tak na poczatek polece 3 zespoly, pierwszy to kyoto jazz masive laczacy jazz z muzyka latynoska, hous'em i wieloma innymi, ale przedewszystkim jest to nowoczesny bardzo melodyjny jazz z dodatkami elektronicznymi.
drugi zespol to przedstawiciel zupelnie innego kierunku muzycznego, ja prywatnie nie umiem zakwalifikowac go do zadnego konkretnego gatunku, graja cos amiedzy reggae funk'iem momentami wrecz bluesem z domieszka muzyki afrykanskiej. zespol ten to antibalas afrobeat orchestra.
ostatni zespol jazzanova, a konkretniej ich album in between to juz przedstawiciele muzyki klubowej, grupa niemieckich dj'ow ktorzy nagrali album bedacy polaczeniem soulu jazzu momentami hip hopu z domieszka muzyki latynoskiej. polecam wlasnie wymieniony przezemnie album "in between" jest on jak dla mnie kwintesencja tworczosci tego zespolu.
-
- Zawsze coś napisze
-
- Nowy(a)
no moze z tym latino to troche przesadzilem;) ale muzyczka fajna. a dzis sie zadreczam nowa plyta gentelmana-"confidence". bardzo przyjemne to dreczenie;) a to natomiast przedstawiciel dancehallu/reggae jak by ktos sie z nim nie spotkal do tej pory. bardzo mile falujace rytmy rodem z niemieckiej czesci jamajki.
-
- Początkujący(a)
Mniej klubowo... to może Jan Garbarek - genialny saksofonista! wyczówa się u niego skandynawską surowość...Nagrał płytkę z tenorami z The Hilliard Ensemble ,lekko mistyczną...ale gra typowy jazz, free jazz ,również z genialnymi muzykami takimi jak Keith Jarret. Polecam płytkę z muzyką filmową pt."Twelve moons"...słuchając jej ma się wrażenie unoszenia się nad nieograniczonymi połaciami wody...mmmm,
od każdego dźwięku saksofonu przechodzą mnie ciarki...
Polecam też Amona Tobina -tu już ambient ,lekko jazzujący... i pełzające,mięsiste basiory w utworku "Easy Muffin".
od każdego dźwięku saksofonu przechodzą mnie ciarki...
Polecam też Amona Tobina -tu już ambient ,lekko jazzujący... i pełzające,mięsiste basiory w utworku "Easy Muffin".
-
- Bywalec
Widze fascynatow jazzu, milo. Grabarek jako bardzo wyrazista forma dopelnia slicznie swiat jazzu. Osobiscie uwielbiam Stanke, Bill'a Evansa, Davisa, Coltraina poprostu piekno w calej swojej odslonie. Ale na jazzie swiat sie nie konczy, jest jeszcze piekny rock progresywny spod znaku Pink Floyd jednego z moich ulubionych zespolow, The doors ... ile by tego bylo by wymieniac a najlepsze jest to, ze przeciez jest jeszcze blues. Clapton, Hooker, Canned Heat, Blues Creation ... muzyka to cudowny wszechswiat pelen przepieknych gwiazdozbiorow i jeszcze wiekszej nie odkrytej przestrzeni (muzycznych kolazy).
-
- Początkujący(a)
-
- Nowy(a)
Jak tu miło...
Jesli chodzi o mnie to polecam Stana Getza, Cinematic Orchestra i naszą rodzimą dwuosobową grupkę Skalpel, oraz Dave Brubecka, dj food'a i krush'a.. etc. Ojoj to fajnie, że wśród wszechobecnego kiczu znajdzie sie grupka młodych ludzi, którzy kochają jazz 
no bo od jazzu wszystko się zaczęło
P.s A jeśli o pink floyd' ów chodzi to zakochana jestem w ummagumie.... mruu

no bo od jazzu wszystko się zaczęło

P.s A jeśli o pink floyd' ów chodzi to zakochana jestem w ummagumie.... mruu

-
- Bywalec
-
- Czasami coś napisze