The Meatrix
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Początkujący(a)
Niewazne o takich sprawach warto przypomniec. Ostatnio czytalem artykul w "Angorze" wlasnie na ten temat...groza...zdjecie kontenera na smieci z ktorego saczy sie krew i wypowiedzi pracownikow na temat zastrzykow ktore robia (przeszkolenie jak cholera oczywiscie) tym biednym swinkom(ktore potem beztrosko laduja w naszym ukladzie trawiennym). ech..tacy jestesmy.
-
- Loża WSR
http://www.animal-liberation.pl/
- - -
http://www.masskilling.com/
[UWAGA! Zawiera sceny drastyczne!]
Film pt.: "Meet Your Meat" obrazujacy skad sie biora miesne posilki...
"Once you see for yourself the routine cruelty involved in raising animals for food, you'll understand why millions of compassionate people have decided to leave meat off their plates for good." - Alec Baldwin [cytat pochodzacy z w/w strony]
- - -
http://www.masskilling.com/
[UWAGA! Zawiera sceny drastyczne!]
Film pt.: "Meet Your Meat" obrazujacy skad sie biora miesne posilki...
"Once you see for yourself the routine cruelty involved in raising animals for food, you'll understand why millions of compassionate people have decided to leave meat off their plates for good." - Alec Baldwin [cytat pochodzacy z w/w strony]
-
- Loża WSR
Postanowiłem zrobić kolejny krok - wybierajac ten temat z uwagi iz chyba jest on najblizszy zakresowi - ku ewentualnemu rozdzieleniu dyskusji - gdyby ktoś chciał wziąć udział - powstałej zasadniczo w temacie Aborcja w zdjęciach - dotyczącej np. zabijania zwierząt - bo w tamtym temacie zostało to uznane za "bardzo nie na miejscu".
Swoją drogą ciekawe ilu przeciwników aborcji dokonywanej na ludzkim płodzie, dopuszcza się usuwania ciąży u swoich suk lub też zabijania szczeniaków...
W oparciu o to zdefiniowanie słowa można było by powiedzieć iż np cyrk w którym odbywa się tresura zwierząt jest jak najbardziej humanitarny - bo dba o potrzebe rozrywki czy też jakiegoś obcowania człowieka ze zwierzętami. Nie mniej... na ile jest to niejednokotnie "humanitarne" względem zwierzęcia ..?
Swoją drogą ciekawe ilu przeciwników aborcji dokonywanej na ludzkim płodzie, dopuszcza się usuwania ciąży u swoich suk lub też zabijania szczeniaków...
Przyznam iż nieco "ciekawie" brzmi jak dla mnie stwierdzenie "humanitarny" gdy mowa jest o zwierzętach. Humanitarność to bowiem wedle słownika : troska o człowieka i jego potrzeby. A zatem jest określeniem któremu bardzo daleko do np. animizmu.wojtkowski pisze:Człowiek jest istotą wyjatkową. Ma zadanie panowania nad światem. Owszem, nie może (nie powinien) przysparzać zwierzętom zbędnych cierpień, ale to one są mu poddane i mają mu służyć. W relacjach ze zwiezętami trzeba być humanitarnym - to wszystko. (...)
W oparciu o to zdefiniowanie słowa można było by powiedzieć iż np cyrk w którym odbywa się tresura zwierząt jest jak najbardziej humanitarny - bo dba o potrzebe rozrywki czy też jakiegoś obcowania człowieka ze zwierzętami. Nie mniej... na ile jest to niejednokotnie "humanitarne" względem zwierzęcia ..?
-
- Loża WSR
Skoro już zaadoptowałem ten temat dla potrzeb ogólnych powiązanych z kwestiami zwierząt i ich praw to... zeby już nie powtarzać treści bo widze ze Kali już ją wkleił w jedym z wątków to tylko go tu wskażę :
Śmierć psa wstrząsnęła Internautami - WP.pl

Śmierć psa wstrząsnęła Internautami - WP.pl

-
- Nowy(a)
Mogę wrócic do tematu hodowli zwierząt? Oglądałem tamten film "Meet your meat", dostałem płytę z filmem i materiałami na ten temat. No cóż. Tak, to jest okrutne co robią z tymi zwierzętami. Nie popieram tego. Ale z drugiej strony, mieszka już nas ponad 6 mlrd na tej planecie (chyba nawet już duzo więcej). To chyba oczywiste, że farmy w wioskach nie będą w stanie przekarmić takich skopisk mięsożerców co żyją w dużych miastach. To jest po prostu nierealne! Trzeba szukać jakiś kompromis pomiędzy hodowlą "po staremu" i nowoczesnymi przemysłowymi zakładami. Bo, jednak, mięska się chcę od czasu do czasu