Analiza i interpretacja

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
anilorak
Nowy(a)

Analiza i interpretacja

Post autor: anilorak » 08 sty (sob) 2005, 21:22:36

Witam wszystkich bardzo serdecznie. To mój pierwszy post i odrazu zmuszona jestem prosić o pomoc w analizie i interpretacji wiersza S.Grochowiaka MODLITWA. Przejrzałam już chyba wszystko co jest dostępne w sieci na temat Grochowiaka i jedyne co znalazłam to wiersz który muszę zinterpretować .Proszę o pomoc raz jeszcze. Pomożecie? :lol:

Modlitwa
Stanisław Grochowiak

Matko Boska od Aniołów
Matko Boska od pająków
Śnieżnych żagli smagła Pani
Sygnaturko z kolczykami
Matko Boska z żółtą twarzą
Matko Boska z orlim piórem
Matko Boska kolonialna
Łzo astralna i kopalna
Wędrująca na pirodze
Fruwająca na korwecie
Na Holendrze latającym
W dumnej pozie na lawecie
Długoręka długoszyja
Złotopalca krągłogłowa
Pysznooka wąskostopa
Żyzna w ludzi jak Europa
O kopalnio naszych natchnień
O fabryko naszych pogód
O kościele naszych cierpień
Na księżyca wąskim sierpie
Matko Boska mądra taka
Żeś jak ogród z plonem łask
Rzuć najmniejszy choćby blask
W ciemne wiersze Grochowiaka

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 08 sty (sob) 2005, 23:37:36

hmm mam nadzieję, że ktos pomoże, choc nasuwa mi się pewne pytanie - czy wiesz, że to forum miłosników reklamy i nauk pochodnych (grafika, fotografia, realizacja tv, strategia? Czy tez lecisz po wszystkich forach bez znaczenia czego dotycza?
Choc może to Ty masz rację. Jako kreatywni powinniśmy uwielbiac interpretować takie wiersze a w szczególności Grochowiaka.

anilorak
Nowy(a)

Post autor: anilorak » 09 sty (ndz) 2005, 10:23:23

aw pisze:hmm mam nadzieję, że ktos pomoże.Ja też dlatego proszę o pomoc. A piszę tu gdyż w tytule pisze: PROŚBY O POMOC , a ja właśnie bardzo ale to bardzo potrzebuję tej pomocy I jak to ładnie napisałeś

Choc może to Ty masz rację. Jako kreatywni powinniśmy uwielbiac interpretować takie wiersze a w szczególności Grochowia

Raz jeszcze proszę zróbcie wyjątek i niech mi ktoś pomoże .PLIS

andy
Ekspert
Ekspert

Post autor: andy » 10 sty (pn) 2005, 11:26:21

Od dawna w naukach humanistycznych jest obecna nieslychanie istotna zasada: istnieje tyle sposobów odbioru, ilu odbiorców / dzieło istnieje tylko dzięki widzowi, czytelnikowi itp.

Jednej interpretacji nie ma, chociaż znamy zapewne polonistki dyktujące tę jedyną słuszną :-D Innymi słowy zamiast błądzić po Sieci wsłuchaj się w znaczenie słów wiersza, zanotuj pierwsze skojarzenia itp. To lepsza droga, niż "droczenie" się na forum, Miss Anilorak ;-)

Neema
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: Neema » 10 sty (pn) 2005, 13:28:14

Może nie będzie to najgłębsza analiza, ale moje odczucia jakie ten wiersz wywołał. Pierwsze co przyszło mi namyśl to słowo Oda. Oda do Matki Boskiej.

Autor wyraźnie stawia ja na bardzo wysokim piedestale. Uważa że jest czymś najwspanialszym, najcudowniejszym, ze jest jego muzą, natchnieniem, światem i ludźmi na nim żyjącymi. Jest wszystkim co go otacza, co jest dobre i złe.

"Matko Boska od Aniołów
Matko Boska od pająków "

Jest istotą która wszystko może, myślę że niemalże jak Bóg tylko autor bezpośrednio do boga nie śmiał pisać.

"Matko Boska mądra taka
Żeś jak ogród z plonem łask"

Być może Grochowiak w tym momencie swojego życia miał jakiś kryzys artystyczny. Może zrozumiał że jego poezja zaczyna gasnąć, że nie ma w niej tego co sam chciałby w niej widzieć. A może zawsze czół ten brak, a teraz zapragnął to zmienić i dlatego prosi swoją muzę ażeby mu pomogła, żeby choć odrobinę rozświetliła jego poezje. On nazywa to blaskiem bo być może sam nie wie czego w jago poezji brakuje do tej doskonałości. Może przez to jest bezsilny i sam nie potrafi sobie z tym poradzić dlatego prosi tą doskonałość o pomoc.

"Rzuć najmniejszy choćby blask
W ciemne wiersze Grochowiaka"

Na razie tyle choć chciałam dużo więcej napisać. Pozdrawiam. :)

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 10 sty (pn) 2005, 13:50:22

w kwestii analizy rada pierwsza
a/ powinna być ona przeprowadzona wg. z góry określonych kryteriów np. analiza porównawcza (dotyczyłaby porównania w/w wiersza z innymi z tej epoki tj. poezji współczesnej lub innymi na podobny temat tj. poezja maryjna), może też być to analiza przeprowadzona pod katem konstrukcji wiersza lub obrazowań poetyckich (stylistyki) - to wszystko zależy od przyjętych wcześniej założeń
b/ najprostsza wydaje się być interpretacja - ona rzeczywiście - jak pisał wcześniej senq i andy - jest opisem subiektywnych odczuć odbiorcy

Spróbujmy się zatem zmierzyć z tematem
1. wzmiankowany wiersz jest pewnym rodzajem inwokacji - jakże często stosowanym w literaturze i poezji (Homerowska Iliada, Mickiewiczowski Pan Tadeusz) - w której autor prosi (zwykle na początku dzieła - tu przez cały czas trwania) jakieś bóstwo o pomoc - nie jakąś tam przypadkową, ale o pomoc w rodzaju boskiego tchnienia, czyli zwyczajnie inspiracje; tu bóstwo to nie jakiś tam grecki pomiot tylko Matka Boska
2. I chyba to ona właśnie powinna - a raczej jej obraz - być analizowana przez nas, tzn. winniśmy sobie zadać pytanie: Kim dla Grochowiaka ona jest? Jaka ja widzi? Wszak to artysta - a zatem widy ma - szczególnie Grochowiak, bo jak w rozmowie z andym ustaliłem nie stronili nasz artysta od alkoholu i zwykle pisywał po ostrym jego spożyciu dzień później - zwidy mu były nie obce zatem i wyrzuty sumienia pewnikiem tez
3. No to sru jak to się u nas mówi ;)

1i2 wers ukazuje ja jak drogowskaz i oparcie zarówno w jasnych jak i ciemnych chwilach (od pająków = lęków - delirium)
3i4 przedstawia ja jak cos symbolicznie boskiego (sygnaturka - np. krucyfiks, tabernakulum itp.) i czystego - biel śnieżna żagli
trzeba jednak też zobaczyć, że ten wizerunek może przestraszać - żagiel jest wysoki, niedosięgły wzrokiem, samotny, może łopotać groźnie, no i te kolczyki, czy nie są trochę odpustowe, nie czynią z niej lalki?
śnieżna biel może tez być chłodna a sygnaturka Mozę być interpretowana jak marionetka + wiatr
ale juz kolejne wersy wskazują prawidłową interpretację
5 - twarz jej może być pożółkła z bólu, choroby - a mimo tych trwa, może też symbolizować "wszystkojedność" koloru skory - uniwersalność kulturowa - odniesienie do obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej?
6 wers - z orlim piórem a nie z pawim - symbol odwagi, jakieś konotacje z polskim orłem? - raczej nie, może poza tymi, że jak ktoś mieszka w kraju w którym i orzeł mieszka i jest symbolem czegoś tam to nawiązuje do tego używając orla za symbol a nie skunksa
7 wskazuje na to ze jest ona i dla niewolników i dla oprawców - kolonializm kojarzy nam się przecież z podbojami rzeziami i dławieniem wolności - nie z artykułami kolonialnymi raczej
8 - ona błyszczy jak klejnot i ten wydobyty z ziemi i ten na niebie - najjaśniej
9i10i11i12 - może być wszędzie, pod każdym językiem, strojem, szerokością geograficzna; dumna to dostojna nie pyszna
13i14i15 - jednym słowem olśniewającą - mamy tu zlepek symboli symbolizujących wyjątkową piękność - długie smukłe dłonie, szyja (niektóre plemiona celowo ja wydłużają kobietom), złote palce (w niektórych kulturach - Egipt np. - złotą farbką malowano ciało by je zdobić, krągła głowa zawsze była symbolem piękności do dziś matki układają specjalnie dzieci by miały kształtną głowę, niektóre plemiona specjalnie modyfikują czaszkę, by nadać jej specjalny - piękny - kształt, oczy są zwierciadłem duszy, to w nich tkwi piękno niewypowiedziane, stopy drobne to dla skośnookich ludzików symbol kobiecego piękna
16 - żyzna czyli skupiająca wokół siebie poszukujących oparcia - z ta Europa to juz chyba trochę nieaktualne porównanie (niż demograficzny) ale co tam, dziś byłaby żyzna w ludzi jak Chiny, ale pamiętajmy też, że chodzi o wierność europy wierze Maryjnej
17 - no i doszedł do sedna w końcu - były pochlebstwa, teraz się zbliżamy do interesu - tu szukamy pocieszenia ale przede wszystkim poeta szuka natchnienia, uprasza o nie
18 - tu widzi źródło swoich dobrych chwil - fabryka staje się symbolem masowego dostarczycielstwa - nie mechanicznego wyrobnictwa
19 - tu tez jak do kościoła nosimy nasze troski i cierpienia
20 - hmm tu zgłupiałem - może chodzi o to, ze on w nocy zwykle miewał zwidy i omamy i problemy, może zestawienie kościoła - wielkiego strzelistego z wąskim sierpem księżyca miało pokazać jak te troski są małe i nic nieznaczące
21 - mądra to mądra - czyli on głupi mały zwykły, szukający rady
22 - nieskąpiąca niczego, płodna, pełna dobór nieprzebranych - jednocześnie ogród niesie ze sobą obrazy szczęśliwości jest symbolem edenu
23 - no i tu zaczyna chlipać żeby mu choć padlinę rzuciła, cokolwiek a i to będzie dość - skoro taka jest wspaniała
24 - tu wiemy, po co mu ta pomoc + autor skromnie wskazuje, że jego wiersze są kiepskie bez tej pomocy lub mroczne i straszne a tego światła Maryjnego by się troszku przydało

Pozdrawiam - poczytaj inne wiersze o podobnej formule - w necie są - sprawdziłem - no i tą nieśmiertelną inwokacje z Pana Tadeusza
Ostatnio zmieniony 12 lut (sob) 2005, 23:59:19 przez aw, łącznie zmieniany 2 razy.

andy
Ekspert
Ekspert

Post autor: andy » 10 sty (pn) 2005, 14:18:19

Od siebie dodałbym, że być może jednym z kluczy do tego wiersza jest niesłychana różnorodność wizerunków Matki Boskiej w polskiej tradycji. Wystarczy przejrzeć Litanie, zobaczyć w kalendarzu ile Maryjnych świąt w Polsce mamy, jak wiele miejsc kultu - i związanych z tym nie tylko różnorodności symbolicznej, ale także sposobu portretowania (ikony, figury).

Po tak ciekawych analizach Neemy, wnikliwej i bogatej AW nie bedę próbował nawet "rywalizować" ;-)

Może poza wersem drugim. Otóż jeśli dobrze pamiętam jest taka legenda mówiąca o tym, że uciekąjącą Matkę Boską przed jakimiś siepaczami uratowały pająki tkając gęstą sieć, w której znalazła schronienie. Być może tu to jest odwołanie do tego?

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

W kwestii (niby to) drugorzędnej...

Post autor: s_wojtkowski » 10 sty (pn) 2005, 17:27:01

Ja tylko w kwestii niby to drugorzędnej... Uważam, że Neema to przepiękna kobieta. Zobaczcie!

Neema
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: Neema » 10 sty (pn) 2005, 17:49:00

ah... :oops:
Czemuż mnie tak zawstydzasz Sławku? :wink:
Dziękuję bardzo za ten, jakże miły komplemencik.

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 10 sty (pn) 2005, 21:32:25

a ja uważam, że przede wszystkim mądra - choć ma równie cięty język, co ja - w relacjach na realu hihi
PS
smutne byloby jakby anilorak juz tu nigdy nie zajrzala i pomyślała, ze jestesmy kołkami ze stolicy

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Wyznanie starego pierdziela

Post autor: s_wojtkowski » 11 sty (wt) 2005, 17:04:48

Neema, gdybym był młodszy, to po tym, co widzę i co mówi o Tobie aw... ech!
Neema pisze: Rozdajemy pocałunki (...) Jak żetony (...)
Tylko napomknę nieśmiało, że nigdy się nie załapałem...

anilorak
Nowy(a)

Post autor: anilorak » 11 sty (wt) 2005, 17:20:52

Serdecznie dziękuję za pomoc, oraz słowa zrozumienia. Pracę miałam na dzisiaj , więc spoko- wszystko było na czas. Raz jeszcze dziękję za pomoc :)

andy
Ekspert
Ekspert

Post autor: andy » 11 sty (wt) 2005, 18:13:50

Nie ma za co (w imieniu własnym najmniej, bo pomogli AW i Neema). Zaglądaj częściej, może zaczniemy dzięki Tobie tworzyć poetyckie reklamy, reklamową poezję itd. :D

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 11 sty (wt) 2005, 22:13:57

dla mnie to była przyjemność - mam nadzieję tylko, że nie dostaniemy razem wszyscy z tego trójki hihi

andy
Ekspert
Ekspert

Post autor: andy » 12 sty (śr) 2005, 12:58:29

aw pisze:mam nadzieję tylko, że nie dostaniemy razem wszyscy z tego trójki hihi
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ODPOWIEDZ