Błagam ... pomocy!!!! :(

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Sil
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Błagam ... pomocy!!!! :(

Post autor: Sil » 01 lut (wt) 2005, 14:33:08

Hej wszystkim!!

Mam wielki problem są teraz ferie wiec postanowiłam zabrać sie za pisanie tematu na ustną mature z polskiego i jestem w kropce:( Nie wiem co mam robic , szukam wszedzie i nic nie znajduje co mogloby mi pomoc!
Jezeli ktokolwiek z Was ma jakies pomysly na temat: " Swiat reklamy. Dokonaj analizy językowej reklam i powiedz jaki obraz świata one kreuja" była bym bardzo wdzieczna za jakie kolwiek podpowiedzi!!
Pozdrawiam , buziaki

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 01 lut (wt) 2005, 16:44:51

Hej!

Dawno Cie tu nie bylo Silvie :) Oprocz tego co kiedys Ci pisalem www.szkolareklamy.pl/ftopic-1066-days0-orderasc-45.html to jeszcze dorzucilbym Poetyke reklamy Ewy Szczesnej. Miejscami ciezko strawne ale mysle ze sobie poradzisz. Da sie przelknac ;) Ciekawe i duzo lzejsze a wydaje mi sie pomocne beda artykuly z Polityki. Czesc z nich jest juz w naszej bazie Artykulow (u gory w menu) a te co ich nie ma to niedlugo beda :)

W ogole jak cos jeszcze bede mial to sie do Ciebie na maila albo gg odezwe. Buziaki :)

andy
Ekspert
Ekspert

Lista Wildsteina prawie jak

Post autor: andy » 01 lut (wt) 2005, 19:03:51

Nie wiem na ile taki tekst Ci się przyda, ale możesz rzucić tu okiem <a href="http://republika.pl/andman/ad_book.doc" target="_blank"> na taki esej</a> gdzie masz jeszcze kilka źródeł bibliograficznych. Ponadto polecam

Dorfles G., 1973: Reklama: retoryka a semantyka. Przeł. T. Jekiel, J. Wojnar, [w:] Człowiek zwielokrotniony. Warszawa.

Eco U., 1972: Kilka weryfikacji: komunikat reklamowy. Tłum. A. Weinsberg. [w:] Pejzaż semiotyczny. Warszawa.

Spitzer L., 1980: Amerykańska reklama jako sztuka popularna. Przeł. K. Biskupski, [w:J] Język i społeczeństwo, red. M. Głowiński. Warszawa.

(to stare teksty, ale rewelacyjne, stare ale jare, oldies but goldies ;-)

No i "Język na sprzedaż" Jerzego Bralczyka

O tym powstały prawdziwe opasłe tomy, ale z grubsza język reklamy kreuje świat doskonały, można go z mitami, bogami z Olimpu porównywać. Ponadto świat konsumpcji. To może najważniejsze.
Często wmawia nam problemy i podsuwa rozwiązania, zawsze takie same: kup produkt (jakiśtam), twój problem zniknie, a nawet sprawi, że staniesz się szczęśliwy / szczęśliwa.

Można i warto sięgnąć także do eseju Erici Jong, amerykańskiej feministki, która, w którymś z numerów Literatury na świecie napisała "Lęk przed lataniem" (mam nadzieję, że dobrze pamiętam).

Naprawdę literatura jest bardzo bogata, prawdopodobnie najlepsze źródła są raczej w formie tradycyjnej, a nie w zasobach internetowych.
Ostatnio zmieniony 04 lut (pt) 2005, 10:12:40 przez andy, łącznie zmieniany 2 razy.

Sil
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Sil » 01 lut (wt) 2005, 22:04:44

Jej ale jestescie kochani!!! Dziekuje Wam bardzo bardzo rano biegne do biblioteki i biore sie do pracy tloske juś mam bo znalazlam na necie jeszcze skorzystam z waszych rad ladnie wszytsko po sklejam i napewno mi sie uda bo innego wyjscia nie widze ;)
Buzia

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 01 lut (wt) 2005, 22:33:38

No ba. Sie rozumie ze nie ma innej mozliwosci. Przeciez na jesieni startujesz w WSR :)

Hiehie wiesz moj brachu tez juz w ksiazkach siedzi. Nawet jakas diete-cud wspomagajaca nauke stosuje ;) :D

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 01 lut (wt) 2005, 22:46:01

uuuu, dieta cod do nauki? a na czym polega? moze mi pomoze, bo ostatnio skupic sie wogole nie moge :mrgreen:

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 01 lut (wt) 2005, 23:26:26

Na razie testuje na bracie :D

Z moich doswiadczen wynika ze dobre sa zboza, orzechy (ale nie te slone z puszki), banany (poprawiaja nastroj). Oczywiscie soki ale troche rozcienczone bo normalnie maja za duza ilosc cukru.

Vetulani podaje inne specyfiki m.in propanolol, inni dodaja rozne tusipety ale z taka dieta to ja bym uwazal. To raczej dla hardcorowcow.

Co do skupienia nie wiem. Pewnie statyczna medytacja by sie przydala. Byc moze wystarczyc obserwacja oddechu i mantra. Tak pranajama albo chociaz pocwiczyc skupienie na plomyku swiecy. Czy trening Malza.

Ja teraz sprobowalem Qi Gong i to ogolnie jest strzal w 10. Daje duzo energii ogolnie nastawia pozytywnie. Tylko jedno ale na razie nie moge usiedziec w miejscu i sie skupic tak jestem tym chi naladowany :D

Cholewcia zalozmy moze jakis porzadny temat. Nie bedziemy tu Sil offtopikowac.

Behemot
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Behemot » 02 lut (śr) 2005, 16:35:42

tez bym chętnie pocwiczyla,ale nie wiem jak.No cóz ,zostalo mi tylko wpatrywanie się w swiecę. :idea:

Sil
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Sil » 03 lut (czw) 2005, 15:28:11

Ale wy jestescie zakreceni :lol:

ODPOWIEDZ