Boże pomóżcie.....nie wiem jak napisac prace maturalna....a czasu MAŁO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PLIS........ :oops: z góry dzieki:)
oto mój adres maila monalizab@op.pl
Patriotyzm w literaturze polskiej...........
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Ekspert
matura, pomoc
Take it easy
Może dowiedzielibyśmy się o czym ta matura ma być? A, o patriotyzmie w literaturze polskiej. Odkad powslala polska literatura
polska, czy jakis konktretny okres?

-
- Ekspert
literatura dla maturzystów
1. Zacznij bez stresu małymi kroczkami; do jutra przejrzyj:
Mikołaj Rej - „Krótka rozprawa między trzema osobami: panem, wójtem a plebanem”.
„Powrót Posła” Juliana Ursyna Niemcewicza
Kochanowski „Pieśni o spustoszeniu Podola”
Juliusz Słowacki „Kordian”
„Pan Tadeusz” Adam Mickiewicz.
I daj znać jak idzie.
2. Ważny jest sposób pojmowania patriotyzmu, np.
"Patriotyzm nie tylko jest mi potrzebny, bo potrzebne mi jest - jak każdemu innemu człowiekowi - poczucie uczestnictwa we wspólnocie, ale patriotyzm jest dla mnie po prostu przyjemnością (żadnym obowiązkiem!)" - pisze Autor, nie obawiając się posądzenia o subiektywizm. Opisuje zmierzch patriotyzmu starego typu, omawia go w kontekście nacjonalizmu, by wskazać na liberalny patriotyzm jako patriotyzm przyszłości."
Patriotyzm przyszłości - Marcin Król
3. Polski patriotyzm (+ martyrologia, emigracja itp.) jest nieodłącznie związana z dość, a niekiedy bardzo tragiczną polską historią. Inne nacje inaczej niż Polacy rozumieją to samo pojęcie.
Mikołaj Rej - „Krótka rozprawa między trzema osobami: panem, wójtem a plebanem”.
„Powrót Posła” Juliana Ursyna Niemcewicza
Kochanowski „Pieśni o spustoszeniu Podola”
Juliusz Słowacki „Kordian”
„Pan Tadeusz” Adam Mickiewicz.
I daj znać jak idzie.
2. Ważny jest sposób pojmowania patriotyzmu, np.
"Patriotyzm nie tylko jest mi potrzebny, bo potrzebne mi jest - jak każdemu innemu człowiekowi - poczucie uczestnictwa we wspólnocie, ale patriotyzm jest dla mnie po prostu przyjemnością (żadnym obowiązkiem!)" - pisze Autor, nie obawiając się posądzenia o subiektywizm. Opisuje zmierzch patriotyzmu starego typu, omawia go w kontekście nacjonalizmu, by wskazać na liberalny patriotyzm jako patriotyzm przyszłości."
Patriotyzm przyszłości - Marcin Król
3. Polski patriotyzm (+ martyrologia, emigracja itp.) jest nieodłącznie związana z dość, a niekiedy bardzo tragiczną polską historią. Inne nacje inaczej niż Polacy rozumieją to samo pojęcie.